ΤΡΟΥΦΕΣ !!!!

Μηνύματα
21.269
Reaction score
17.285
Τρεχουν τα σαλια μου.....

Θεικη γευση...θεικο αρωμα....και αναμνηση της ευωδιας....


Δημητρη,θα μας κανεις το τραπεζι?:happy_4:
 


Μηνύματα
28.176
Reaction score
59
Τρεχουν τα σαλια μου.....

Θεικη γευση...θεικο αρωμα....και αναμνηση της ευωδιας....


Δημητρη,θα μας κανεις το τραπεζι?:happy_4:
AΠ ΑΥΤΕΣ ΛΕΣ Ε ??

ΠΙΑΣΕ 2 ΚΙΛΑ ΓΙΑ ΤΙΝ ΚΥΡΙΑ !!!!

ΕΦΤΑΣΕΕΕΕΕΕ !!!

 


Μηνύματα
8.256
Reaction score
5
Έχω φάει τρούφα πολλάκις. Χρησιμοποιώ truffle oil στις μακαρονάδες ενίοτε. Ενώ η γεύση μου αρέσει, στην αρχή η βρώμα μου έκοβε την ανάσα. Και μην μου πείτε ότι δεν βρωμάει, γιατί μάλλον έχετε φάει ψεύτικη τρούφα...
Φυσικά το κόστος είναι λόγω της σπανιότητας.
 

Μηνύματα
28.176
Reaction score
59
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΥΦΑ

Η τρούφα είναι ένα σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσεται στις ρίζες κάποιων ειδών δένδρων ή και θάμνων.Πρόκειται για καρποφορίες ομάδας ασκομυκήτων οι μυκηλιακές υφές των οποίων περιβάλλουν τα ριζικά τριχίδια των ξενιστών τους σαν γάντι. Οι μύκητες αυξάνουν την ικανότητα των ριζών να προσλαμβάνουν απο το έδαφος θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, ενώ απορροφούν απο τις ρίζες κυρίως υδατάνθρακες. Το εδώδιμο αυτό μανιτάρι ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες με την ονομασία ύδνον.Οι Ρωμαίοι ήταν επίσης λάτρεις του ξεχωριστού αυτού εδέσματος. Άγνωστο γιατί, στην Ελλάδα σήμερα δεν το ξέρουν πολλοί παρ' ότι αυτοφύεται σε αρκετές περιοχές. Οι κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης, είναι η Ιταλία και η Γαλλία.
Ωστόσο η γαστρονομική και θρεπτική του αξία το κάνουν περιζήτητο απο τους καλοφαγάδες όλου του κόσμου. Του αποδίδονται επίσης θεραπευτικές δράσεις κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Κυρίως όμως του αποδίδονται ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες.
Όλα αυτά δημιουργούν αυξημένη ζήτηση και σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητες που διατίθενται στην αγορά, διατηρούν τις τιμές της τρούφας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, πάνω από 1000 ευρώ το κιλό. Γίνεται έτσι πιό επίκαιρος παρά ποτέ ο χαρακτηρισμός του Γάλλου γαστρονόμου Jean Brillat Savarin για τη μαύρη τρούφα (Tuber melanosporum) που την ονόμασε μαύρο διαμάντι της Γαλλικής κουζίνας.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες τρούφας που πωλούνται διεθνώς έχουν συγκομιστεί σε άγρια μορφή στη φύση. Η παραγωγή τους όμως συνεχώς μειώνεται.Στη Γαλλία για παράδειγμα η παραγωγή τρούφας ανέρχεται σε 40 ως 50 τόννους ετησίως ενώ έναν αιώνα νωρίτερα ξεπερνούσε τους 1000 τόννους. Η αναγκαιότητα για την εμπορική καλλιέργεια αυτού του πανάκριβου μανιταριού, είχε εντοπιστεί απο παλαιότερα, αλλά μόλις το 1970 έγινε αυτό δυνατό. Γάλλοι και Ιταλοί επιστήμονες κατάφεραν να εμβολιάσουν ρίζες με το μυκήλιο της τρούφας. Λύθηκε έτσι ένα μεγάλο μυστήριο γύρω απο την τρούφα και ένα μεγάλο πρόβλημα των αγροτών. Μια πολύ κερδοφόρα καλλιέργεια γεννήθηκε : η καλλιέργεια φυταρίων εμβολιασμένων με τρούφες.


Ένα ακόμη άλμα έγινε προς αυτή την κατέυθυνση, όταν ο Δρ. Α.Κανάκα ύστερα απο 14ετή έρευνα στο πανεπιστήμιο του Ανόβερο κατάφερε να μπολιάσει σπόρια τρούφας σε ρίζες ελιάς.
Καλλιέργειες τρούφας έχουν εγκατασταθεί απο την πρώτη στιγμή που έγινε αυτό εφικτό, επειδή πρόκειται για μια αγροτική δραστηριότητα με μεγάλες αποδόσεις και λίγη χειρωνακτική εργασία. Αυτή τη στιγμή στην επαρχία Dordogne της ΝΔ Γαλλίας πάνω απο 800 στρέμματα άλλων καλλιεργειών κάθε χρόνο αντικαθιστούνται απο φυτείες τρούφας. Έντονο είναι και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Υπάρχει στην περιοχή Castilla Y Leon της Ισπανίας φυτεία μελανόσπορης τρούφας εμβολιασμένης σε δρύες μεγέθους 5800 στρεμμάτων, ενώ και στη Σαουδική Αραβία 120.000 ελιές εμβολιασμένες με τρούφα τερφέζια (αραβική τρούφα που θεωρείται οτι ήταν το <<το μάνα εξ ουρανού>> της παλαιάς διαθήκης) έχουν αρχίσει ήδη να παράγουν τρούφες. Σε χώρες όπως η Ν Ζηλανδία, η Τασμανία, η Β Αμερική όπου δεν υπάρχουν αυτοφυείς τρούφες, εγκαταστάθηκαν φυτείες τρούφας με επιτυχία. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στην Κύπρο τέλος τα τελευταία δύο χρόνια 15000 ελιές έχουν φυτευτεί εμβολιασμένες με Tuberaestivum (καλοκαιρινή τρούφα). Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν την αρωγή των τοπικών κυβερνήσεων οι οποίες πιστεύουν πως η τρούφα μπορεί να αντικαταστήσει άλλες αποθαρρούμενες καλλιέργειες και να αξιοποιήσει άγονες και ορεινές περιοχές αφήνοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους αγρότες. Η εγκατάσταση ελαιώνων εμβολιασμένων με τρούφες είναι μια δραστηριότητα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά κάθε Έλληνα παραγωγό. Το ΕΘΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών προωθεί την καλλιέργεια τρούφας στη χώρα μας. Ενημερωτικές διαλέξεις έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και σχετικά άρθρα έχουν δημοσιευτεί απο τον τακτικό ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Δρ Στέφανο Διαμαντή.


Στη Γαλλία και την Ιταλία η τρούφα είναι πολύ γνωστή. Την εποχή της συγκομιδής λαϊκές αγορές τρούφας λειτουργούν καθημερινά σε διαφορετικά χωριά.Την περίοδο επίσης αυτή διοργανώνονται πανηγύρια και γιορτές τρούφας. Ο αγροτουρισμός έχει επίσης οφελειθεί καθώς τουριστικά γραφεία προσφέρουν πακέτα διακοπών για κυνήγι τρούφας. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στο ψάξιμο της τρούφας και να δοκιμάσουν φρέσκιες τρούφες μαγειρεμένες παραδοσιακά. Τοπικές βιοτεχνίες προσφέρουν προιόντα απο τρούφα όπως λάδι, ξύδι κ.λ.π. με άρωμα τρούφας, κονσέρβες, πάστες κ.α.

Οι τιμές της τρούφας είναι πολύ υψηλές και οι νόμοι για την πώλησή της πολύ αυστηροί. Τρούφες μπορούν να πουλήσουν μόνο όσοι έχουν ειδική άδεια τρουφοκαλλιεργητή.Παρ'όλα αυτά το κλέψιμο της τρούφας είναι τόσο διαδεδομένο που χαρακτηρίζεται εθνικό σπόρ. Η τοπική αστυνομία περιπολεί στις καλλιέργειες την εποχή της συγκομιδής. Νυχτοφύλακες προσλαμβάνονται με 80 ευρώ κάθε βράδυ. Δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης, ακόμη και σημειώματα προς τον αγοραστή κρυμμένα μέσα σε τρούφες σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν για να απαλλαγούν απο τους κλέφτες.
 

Μηνύματα
28.176
Reaction score
59
ΕΙΔΗ ΔΕΝΔΡΩΝ



Quercus conferta πλατύφυλλη δρύς

Quercus pubescns χνουδωτή δρυς (ευαίσθητο στον ανταγωνισμό της χλόης )

Quercus ilex αριά (ευαίσθητο στην παγωνιά )

Quercus coccifera πουρνάρι

Corylus avellana κοινή φουντουκιά (ακατάλληλο για βαθιά εδάφη)

Ostrya carpinifolia οστριά

Tilla platyphyllos φλαμουριά

Pinus nigra μαύρη πεύκη

Carpinus betulus γαύρος

Castanea sativa καστανιά

Olea europaea ελιά (το πλέον δένδρο κατάλληλο για τη νότια Ελλάδα)
 

Μηνύματα
28.176
Reaction score
59


Ενα φυσικό βιολογικό προϊόν του οποίου η παρουσία στη μαγειρική έχει πάρει μυθικές διαστάσεις.
Η τρούφα, όπως και κάθε άλλο αυτοφυές φυτό που παράγει η Φύση χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση άρα και χωρίς χημικά, είναι από τη φύση της βιολογική. Μπορεί μάλιστα να πιστοποιηθεί ως τέτοια εφόσον βέβαια ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία της πιστοποίησης.

Το πολύτιμο αυτό υπόγειο μανιτάρι δημιουργείται από την καρποφορία μιας ομάδας ασκομυκήτων που ζει σε συμβίωση με τις ρίζες κάποιων φυτών, κυρίως δέντρων (βελανιδιάς, λεύκας, φουντουκιάς, τίλιου, ιτιάς, οξιάς, κάποιων κωνοφόρων, κ.λπ.), από τα οποία λαμβάνει και τα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί. Εχουν στρογγυλό σχήμα και χρώμα άσπρο, μαύρο ή γκρίζο. Το βάρος τους ποικίλλει, από μερικά γραμμάρια μέχρι και 2 κιλά (τόσο ζύγιζε η μεγαλύτερη τρούφα που έχει βρεθεί ποτέ).

Αναπτύσσονται σε βάθος 5 - 15 εκατοστά. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όμως, αναδύονται και στην επιφάνεια και χωρίζονται σε δύο μεγάλες οικογένειες τις Tuberacee και τις Terfeziacee.

Τα πιο σημαντικά και γνωστά είδη που έχουν ενδιαφέρον για την ανθρώπινη διατροφή ανήκουν στην πρώτη οικογένεια. Συνήθως ωριμάζουν το φθινόπωρο, υπάρχουν όμως και είδη ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά και χειμωνιάτικα. Εκείνα που έχουν το μεγαλύτερο εμπορικό αλλά και διατροφικό ενδιαφέρον είναι πέντε: η λευκή, η μαύρη, η γκρίζα, η καλοκαιρινή και η χειμερινή. Από αυτές περιζήτητες είναι η λευκή (Tuber Magnatum) και η μαύρη (Tuber Melanosporum).

Η άσπρη είναι πιο ακριβή

Ενώ για τη βοτανική επιστήμη, οι διαφορές μεταξύ λευκής και μαύρης τρούφας είναι ελάχιστες, για τη μαγειρική είναι αρκετές. Κατ' αρχήν, η μαύρη χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στο μαγείρεμα, σε αντίθεση με τη λευκή που χρησιμοποιείται ωμή σε πολύ μικρές ποσότητες και -πρακτικά- ο ρόλος της είναι εφάμιλλος των μυρωδικών.Υπάρχει, επίσης, διαφορά στην τιμή.Η άσπρη τρούφα πωλείται στην αγορά από 500 έως 4.000 ευρώ/κιλό, ενώ η μαύρη από 300 έως 1.000 ευρώ/κιλό.

Η σύνθεση της τρούφας είναι κυρίως νερό και μεταλλικά στοιχεία που απορρόφησε από το έδαφος μέσω του δέντρου με το οποίο βρίσκεται σε συμβίωση.Τα χαρακτηριστικά της όπως χρώμα, γεύση και άρωμα καθορίζονται από το είδος του δέντρου αυτού.

Για παράδειγμα, οι τρούφες που βρίσκονται κοντά σε βελανιδιές έχουν πιο έντονο άρωμα, ενώ αυτές που βρίσκονται κοντά σε τίλιο έχουν πιο ανοιχτό χρώμα και πιο γλυκό άρωμα. Το σχήμα εξαρτάται από το είδος του εδάφους που τις βρίσκουμε. Σε αφράτα εδάφη,η τρούφα είναι λεία, ενώ σε συμπαγή εδάφη έχει προεξοχές λόγω της προσπάθειας που κάνει να βρει χώρο για να αναπτυχθεί.

Οι Σουμέριοι την έτρωγαν με φακές

Ηταν γνωστή από την αρχαιότητα σε αρκετούς πολιτισμούς σε όλον τον κόσμο. Τις πρώτες αναφορές τις έχουμε γύρω στα 1700 - 1600 π.Χ. από τους Σουμέριους, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους αναμειγνύοντάς τη με διάφορα δημητριακά και όσπρια (κριθάρι, ρεβίθια, φακές κ.λπ.). Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή με το όνομα ύδνον και πίστευαν ότι δημιουργείται από τις αστραπές που έριχνε ο Δίας στη γη.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Ρωμαίους, οι καλύτερες τρούφες βρίσκονταν στην Ελλάδα και στη Λιβύη, ενώ για τον Ιταλό γιατρό Bartolomeo Platina (1400) στην Αφρική, στη Συρία, στην Ελλάδα και στη Λιβύη. Στην Ανατολή είναι διαδεδομένη τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι και οι αυτόχθονοι πληθυσμοί της αμερικανικής ηπείρου γνώριζαν την ύπαρξή της, δεν υπάρχουν όμως επαρκή στοιχεία ότι τη χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους.

Τα σκυλιά ανακαλύπτουν το σκόρδο των πλουσίων


Στην Ευρώπη του 1600 και του 1700 η τρούφα ονομαζόταν «σκόρδο των πλουσίων» λόγω του ελαφρού αρώματος σκόρδου που έχει και φυσικά επειδή καταναλωνόταν μόνο από ευγενείς.

Η αναζήτηση της τρούφας ήταν μία από τις ψυχαγωγίες των παλατιών της εποχής. Τότε, ίσως ξεκίνησε και η συνήθεια να χρησιμοποιούν σκυλιά για την αναζήτησή της.

Στη Γαλλία, αρχικά για την αναζήτηση της τρούφας χρησιμοποιήθηκαν χοίροι. Αυτό προέκυψε από την παρατήρηση των Γάλλων χοιροτρόφων που, βγάζοντας το φθινόπωρο τους χοίρους τους στα δάση της βελανιδιάς για βόσκηση, είδαν ότι με την όσφρησή τους εντόπιζαν την τρούφα και έσκαβαν για να τη βρουν.

Σήμερα τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες η αναζήτησή της γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με εκπαιδευμένους σκύλους.Στη Γαλλία την καλλιεργούν από το 1500Εκτός από την αυτοφυή τρούφα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και η καλλιέργειά της.

Οι σημαντικότερες συνθήκες για την παραγωγή μαύρης τρούφας είναι έδαφος πλούσιο σε ασβέστιο, με καλή αποστράγγιση, υψηλό pH (7,8 - 8,5), οργανική ουσία, κλίμα υπομεσογειακό με ελάχιστες βροχές την άνοιξη και το καλοκαίρι, και υγιή φυτά σωστά εμβολιασμένα με τη μυκορίζα της τρούφας. Το υψόμετρο που απαιτείται είναι από 300 - 1.000.

Η καλλιέργεια της μαύρης τρούφας ήταν γνωστή στη Γαλλία από το 1500. Κάποιος ονόματι Ταλού, αναφέρει ότι σπέρνοντας τρούφες κάτω από βελανιδιές ξαναβγαίνουν τρούφες. Το 1800 ο Ταλόν έσπερνε βελανίδια κάτω από τις ρίζες στις οποίες φύτρωναν τρούφες και έτσι κατάφερε να παράγει τρούφες. Στο τέλος του 1800 ο A. B. Frank ανακάλυψε τη συμβιωτική σχέση μεταξύ φυτών και μυκήτων, έτσι αργότερα ανακαλύπτεται ότι και η τρούφα ζει χάρη σε αυτή τη σχέση.

Στην Ιταλία η καλλιέργεια της τρούφας ξεκίνησε το 1930, με επιτάχυνση από το 1960 χάρη στον γεωπόνο Mannozzi-Torini και τη δημιουργία εμβολιασμένων βελανιδιών σε φυτώριο και τη μεταφύτευσή τους σε χωράφια.

Η έρευνα στο θέμα φούντωσε στα τέλη της δεκαετίας του '70 και τις αρχές του '80, ιδιαίτερα μετά τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για την εγκατάσταση φυτειών για την παραγωγή τρούφας.

Eτσι μόνο στο νομό της Marche (Ανκόνα) φυτεύτηκαν περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργημένης τρούφας. Σε τέτοια έκταση καλλιεργείται η τρούφα και στην Ισπανία, η οποία μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία είναι από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγής. Παρ' όλα αυτά, η καλλιεργούμενη τρούφα καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής ποσότητας που διακινείται στην αγορά.

Και μία συμβουλή για τους επίδοξους καλλιεργητές. Πριν ξεκινήσουν ας έρθουν σε επαφή με τους ειδικούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΘΙΑΓΕ. Οι αποτυχημένες προσπάθειες τουλάχιστον στο εξωτερικό είναι περισσότερες από τις επιτυχημένες.

Φρέσκια ή σε βαζάκι;

Στο εμπόριο η τρούφα βρίσκεται σε διάφορες μορφές. Φρέσκια, σε βαζάκια με νερό και αλάτι, σε μορφή πάστας μόνη της ή μαζί με άλλους τύπους μανιταριών και μυρωδικών, υπό μορφή αρωματισμένου ελαιολάδου, αρωματισμένης σάλτσας διαφόρων τύπων, αρωματισμένου τυριού κ.λπ. Ενδεικτικά, οι τιμές για το βαζάκι των 40 γραμμαρίων μαύρης τρούφας είναι 10 ευρώ, ενώ για το βαζάκι των 100 γραμμαρίων με πάστα μαύρης τρούφας χωρίς προσθήκη άλλων συστατικών είναι 18 ευρώ.
 

Μηνύματα
7.704
Reaction score
4
Ηθελα να ηξερα ποιος ανακαλυψε οτι τρωγονται οι τρουφες και τα αυγα των ψαριων !!! :crazy_1:
Εντελει δεν αφηνουμε τιποτα να πεσει κατω ... Τα τρωμε ολα εμεις οι ανθρωποι ... :happy_9:
 

Μηνύματα
28.176
Reaction score
59
ΛΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ????


"]TΡΟΥΦΑ ΖΩΝΙΑΝΩΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

,
,


:crazy_3: Η ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ - CHOOSEN BY THE GODS !!! :crazy_3:
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.615
Reaction score
97.076
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΤΡΟΥΦΕΣ !!!!

Ο καθενας οπως ειπες εχει τις προτεραιοτητες του...

Οι περισσοτεροι θεωρουν οτι η ζωη ειναι πολυ μικρη για να εχουν τετοιες κοινωνικες ευαισθησιες ....υπαρχει και ενα μικρο ποσοστο που προσπαθει να βαλει πανω απο τον εαυτο του και εις βαρους του εαυτου του το κοινο καλο...ευτυχως για ολους μας..

Αυτοι για μενα ειναι οι ηρωες της συγχρονης εποχης...
Άρα υπάρχουν απ' όλα τα είδη ανθρώπων και επιτυγχάνεται μια σχετική ισορροπία.
Αφήνω τις ευαισθησίες στους ήρωες λοιπόν! :happy_9:
 

Μηνύματα
15.834
Reaction score
1.213
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΤΡΟΥΦΕΣ !!!!

Άρα υπάρχουν απ' όλα τα είδη ανθρώπων και επιτυγχάνεται μια σχετική ισορροπία.
Αφήνω τις ευαισθησίες στους ήρωες λοιπόν! :happy_9:
Τρουφοπαρτακιας και εσυ εεεεεε ?? Και μετα εχετε το θρασος να ζητατε και δωρα απο τον ....Αγιο Βασιλη !!! :cool_11::cool_11:

Ε ρε κουμουνισμος που σας χρειαζετε !!! :cool_11:
 

Μηνύματα
7.704
Reaction score
4
Ο αγιος Βασιλης ειναι κουμουνιστης. Μην τολμησει να πατησει το ποδι του στο σπιτι μου. Θα του το κοψω απο την ριζα !!! :crazy_3:
 


xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
39.615
Reaction score
97.076
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: ΤΡΟΥΦΕΣ !!!!

Τρουφοπαρτακιας και εσυ εεεεεε ?? Και μετα εχετε το θρασος να ζητατε και δωρα απο τον ....Αγιο Βασιλη !!! :cool_11::cool_11:

Ε ρε κουμουνισμος που σας χρειαζετε !!! :cool_11:
Ο Άγιος Βασίλης είναι ...η τσέπη μου! :happy_4:

Αν επικρατήσει κομουνισμός (σενάριο επιστημονικής φαντασίας :happy_9: ), θα μεταναστεύσω ακαριαία σε άλλη Ήπειρο... :happy_8:
 

Μηνύματα
7.704
Reaction score
4
Τελικα αυτος ο κουμουνισμος βρε παιδια τι λεει?
Οτι θα εχουμε ολοι βιντεοπροβολεις φτωχοι και πλουσιοι η κανεις μας τιποτα !!! :cool_11::cool_11::cool_11:
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
729
Παρακολουθειστε τωρα που θα παει η συζητηση...:cool_11:

Απο τις τρουφες στον Καρολο(και δεν εννοω της Αγγλιας):crazy_1:
 




Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.734
Μηνύματα
3.025.640
Members
38.489
Νεότερο μέλος
Gianni Tab
Top