Τί κεραία είναι αυτή?

Reaction score
0
Καλησπέρα και συγνώμη αν υπάρχει αντίστοιχο θέμα, ή αντίστοιχη ερώτηση. Στην γειτονιά μου έχω αυτήν την κεραία που δεν ξέρω τι τύπου κεραία είναι. Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει?

Επίσης σας παρακαλώ θερμά να με κατευθύνετε σε κάποιο thread που να έχει σαν θέμα του τις κεραίες κινητής κλπ καθώς με βάση το eeae.gr στην περιοχή μου (Βύρωνας) έχουμε 4!!! πολύ κοντά μας.

Sotos65

Sotos ❤️ Koulis
Reaction score
22.039
Απάντηση: Τί κεραία είναι αυτή?

Yagi για βραχέα κύματα, προφανώς κάποιου ραδιοερασιτέχνη (με άδεια). Δεν έχει καμία σχέση με κεραίες κινητής...

Μία παρόμοια στη φωτό

http://www.zx-yagi.com/

Reaction score
0

Το είχα ψιλιαστεί καθότι και εγώ ραδιοερασιτεχνάκος στα fm κατά την εφηβεία (πριν 15 περίπου χρόνια με ένα απλό διπολάκι). Έχουν επικίνδυνη ακτινοβολία οι συγκεκριμένες? Καθώτι είναι πολύ κοντά μου... Ευχαριστώ...

Reaction score
0

στο zx-yagi.com στα μοντέλα κεραιών, μιλάει για "radiation diagrams" τα οποία όμως δεν σε βγάζουν πουθενά μόλις κάνεις link επάνω τους. ??? Παρακαλώ τη βοήθεια αυτών που έχουν τη γνώση.

Sotos65

Sotos ❤️ Koulis
Reaction score
22.039

Ένα τυπικό οριζόντιο διάγραμμα ακτινοβολίας (μη το μπερδεύεις όμως με κάτι επικίνδυνο please!) μιας yagi (με πολλές παραλλαγές) είναι αυτό (όπως το κοιτάς από πάνω ή κάτω),

http://www.vias.org/wirelessnetw/wndw_06_05_05.html

Οι συχνότητες των βραχέων από όσο ξέρω δεν έχουν ενοχοποιηθεί ποτέ ως "επικίνδυνη" ακτινοβολία (όχι ότι αυτές των κινητών είναι, αλλά επειδή είναι αμφισβητούμενο το θέμα, ας πούμε ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα).

Επίσης να έχεις υπόψη ότι η εκπομπή ενός νόμιμου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού είναι διακοπτόμενη (μπορεί να μιλάει για ένα λεπτό, σταματάει την εκπομπή, ακούει την απάντηση του άλλου σταθμού, απαντάει ξανά κλπ), και όχι συνεχής, και το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας η κεραία χρησιμοποιείται για λήψη και όχι έκπομπή...

Reaction score
0

Επειδή εκτιμώ πολύ το ενδιαφέρον σου και τον τρόπο που θέτεις τα θέματα, μπορείς με απλό τρόπο να μου εξηγήσεις για την ακτινοβολία κεραιών κινητής. Δεν έχω σχέση με το θέμα, απλά ακολουθώ την κοινή λογική. Στο σημείο που μένω έχουμε 4 κεραίες σε ακτίνα πολύ μικρή (100-200 μέτρα το πολύ...), οπότε και ανησυχώ καθότι έχω και μικρό παιδί στο σπίτι...

ιδού η καταγραφή και οι μετρήσεις http://www.eeae.gr/gr/index.php?pvar=php/ni/ni2&state=ni5&area=%C2%D5%D1%D9%CD%C1%D3

Reaction score
0

Ένα τυπικό οριζόντιο διάγραμμα ακτινοβολίας (μη το μπερδεύεις όμως με κάτι επικίνδυνο please!) μιας yagi (με πολλές παραλλαγές) είναι αυτό (όπως το κοιτάς από πάνω ή κάτω),

http://www.vias.org/wirelessnetw/wndw_06_05_05.html

Οι συχνότητες των βραχέων από όσο ξέρω δεν έχουν ενοχοποιηθεί ποτέ ως "επικίνδυνη" ακτινοβολία (όχι ότι αυτές των κινητών είναι, αλλά επειδή είναι αμφισβητούμενο το θέμα, ας πούμε ότι υπάρχει αυτή η πιθανότητα).

Επίσης να έχεις υπόψη ότι η εκπομπή ενός νόμιμου ραδιοερασιτεχνικού σταθμού είναι διακοπτόμενη (μπορεί να μιλάει για ένα λεπτό, σταματάει την εκπομπή, ακούει την απάντηση του άλλου σταθμού, απαντάει ξανά κλπ), και όχι συνεχής, και το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας η κεραία χρησιμοποιείται για λήψη και όχι έκπομπή...
...οπότε το περί "radiation diagrams" τί εννοεί?

Sotos65

Sotos ❤️ Koulis
Reaction score
22.039

Όπως βλέπεις το διάγραμμα οι μηδέν μοίρες (0°) αντιστοιχούν στο μπροστινό μέρος μιας κεραίας yagi (και άλλων), και οι 180° στο πίσω. Το διάγραμμα σημαίνει ότι από εμπρός η κεραία εκπέμπει ή λαμβάνει το μέγιστο της ισχύος, και από πίσω (και πλάγια) μία ισχύ κατά "n" decibel μειωμένη (στο συγκεκριμένο διάγραμμα δεν φαίνεται, για παράδειγμα κάθε ομόκεντρη διακεκομμένη γραμμή θα μπορούσε να είναι 3dB). Θα σου δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα. Πιθανά να έχεις τοποθετήσει ή έχεις ασχοληθεί κάποια στιγμή με κεραία για λήψη τηλεοπτικών σταθμών. Οι περισσότερες από αυτές τις κεραίες είναι αυτού του τύπου (με αρκετές παραλλαγές), δηλαδή yagi. Θα έχεις προσέξει ότι όταν στρέφεις το μπροστινό μέρος της κεραίας προς το σημείο του κέντρου εκπομπής (τις κεραίες των σταθμών) έχεις το καλύτερο και δυνατότερο σήμα. Αντιθέτως αν την στρίψεις στα πλάγια ή ακόμα χειρότερα ανάποδα, το σήμα μπορεί και να μηδενιστεί, απότομα ή σταδιακά. Αυτό που παρατηρείς στην περίπτωση αυτή είναι το αποτέλεσμα του διαγράμματος ακτινοβολίας/λήψης της κεραίας σου, σχεδόν το ίδιο με το σχέδιο που έβαλα πριν.

Για το δεύτερο λινκ και τις καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής δεν έχω να σχολιάσω πολλά, προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος από αυτές - είτε είναι καμουφλαρισμένες είτε φανερές - αλλά από την άλλη είναι και δύσκολο (και ούτε θέλω να ασχοληθώ) να πείσω όσους πιστεύουν το αντίθετο...

Edit. Τώρα που διάβασα λίγο περισσότερα στο λινκ, με βεβαιότητα μπορώ να δηλώσω ότι ο άνθρωπος γράφει μ@λ@κ..ς. Ως προς τα κινητά έγραψα ότι δεν θέλω να επεκταθώ, αλλά τις αναφορές για επικινδυνότητες από τις εκπομπές των δορυφόρων για παράδειγμα, μόνο ως γελοίες θα τις χαρακτήριζα...

Reaction score
0

Σ ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Το "Radiation diagram" της κάθε yagi κεραίας δηλαδή... μιλάει για ραδιενέργεια? Και αν ναι, πόσο μπορεί να έχει η συγκεκριμένη που είναι πλάτους περίπου όσο ένα μικρό σπίτι?

Reaction score
0

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, αλλά, τα περί radiation diagrams των συγκεκριμένων yagi κεραιών τί σημαίνει? Και αν εκπέμπουν ραδιενέργεια, πόσο μπορεί να εκπέμπει μία τέτοια που έχει πλάτος όσο ένα μικρό σπίτι?

Sotos65

Sotos ❤️ Koulis
Reaction score
22.039

Εμ, γι αυτό σου είπα πριν μη το μπερδεύεις με κάτι επικίνδυνο (κάτι τέτοιο περίμενα)! Αν κάτι ΔΕΝ εκπέμπουν όλες αυτές οι κεραίες, είτε μακρών, μεσαίων, βραχέων, VHF, UHF, μικροκυμάτων, είναι ραδιενέργεια! Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και σύγχιση στο θέμα αυτό, σε σημείο ο πολύς κόσμος να έχει την εντύπωση ότι οι κεραίες εκπέμπουν ιονίζουσες ακτινοβολίες (αυτό είναι που ονόμαζουμε "ραδιενέργεια") ενώ συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο, εκπέμπουν μη ιονίζουσα (ηλεκτρομαγνητική) ακτινοβολία. Το radiation δεν σημαίνει ραδιενέργεια, αλλά ακτινοβολία, η οποία μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου (ιονίζουσα ή μη). Διάβασε και τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, ως προς τις ακτινοβολίες γενικότερα, αν θέλεις να πληροφορηθείς πιο έγκυρα και ολοκληρωμένα από την πρόχειρη δικιά μου αναφορά στο θέμα...

http://www.physics4u.gr/faq/radiationcells1.html
http://www.physics4u.gr/faq/radiationcells2.html
http://www.physics4u.gr/faq/radiationcells3.html

Reaction score
28.394
ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΑΝ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΜΙΑ ΩΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 24ΩΡΟ.

Reaction score
1
Δεν εκπέμπει καμιά επικίνδυνη ακτινοβολία. Απολύτως. Ούτε αυτή, ούτε καμία κεραία.

Ο Ήλιος έξω σε μια ηλιόλουστη μέρα ή ακόμα και σε μια συννεφιασμένη μέρα, σε λούζει με ακτινοβολίες πολύ ευρύτερου φάσματος, πολύ ψιλότερης συχνότητας και 10δες φορές μεγαλύτερης έντασης.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.494
Members
38.706
Νεότερο μέλος
jimacid