"Ταξιδιάρικος" φακός για Full Frame

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Το ερώτημα τίθεται ως εξής.
Έχουμε μια Nikon D750 (τι να κάνομε; αυτή έχουμε, δεν την αλλάζουμε :D).
Ποιος είναι εκείνος ο ένας φακός που θα είχες μαζί σου σε ένα ταξίδι που κάνεις μια φορά στη ζωή σου;
Που θα καλύπτει και εσωτερικούς χώρους σε μουσεία και φωτογραφία δρόμου και στιγμές σε κλειστούς χώρους με χαμηλό φωτισμό και θα πιάνεις και τα πιο μακρινά σημεία που θα δεις στον ορίζοντα ή κάποιες σκηνές στη φύση...και θα είναι και σχετικά μαζεμένος σε διαστάσεις και ελαφρύς (*) και all weather...και δεν θα κάνει και ένα σκασμό λεφτά.

Βέβαια κάποιος μπορεί να πει, και θα έχει και δίκιο, γιατί μόνο ένας και όχι παραπάνω; θα έλεγα ότι μέχρι 2 φακούς το σκέφτομαι αν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο 1 θα είναι στη μηχανή και ο άλλος θα μένει στη τσάντα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Εκτός αν είναι μικρούλης και χωράει σε τσέπη μπουφάν ίσως να μπορεί να παίξει ως λύση, και να είναι σχετικά μικρός και ο πρώτος που θα βγει και θα πάει στην τσέπη.
Θα υπάρχει τσάντα που θα έχει τα βασικά μέσα, φορτιστές, φλας, ακόμη και τρίποδο για καμιά βραδινή αλλά στην καθημερινή περιήγηση δεν θέλω να κουβαλάω φωτογραφική τσάντα μαζί μου, θα μένει στο δωμάτιο. Το βράδυ μπορεί να στήνεται το τρίποδο για καμιά long λήψη σε κάνα τοπίο (λέω να δοκιμάσω και λίγο ουρανό με αστέρια αν κάνει νύχτες χωρίς σύννεφα, πρέπει να διαβάσω όμως πρώτα για αυτά :unsure:).

*Τη μηχανή την κουβαλάω με ένα ιμάντα που πιάνει χιαστί στον ένα ώμο και κρέμεται όμορφα με το φακό προς το κάτω στην άλλη μεριά και με μια κίνηση του χεριού έρχεται σε θέση βολής. Οπότε γενικά δεν με προβληματίζει το βάρος της μηχανής με ένα φακό, το έχω δοκιμάσει. Βέβαια οι μαζεμένες διαστάσεις του φακού βοηθάνε ώστε να κρύβεται όμορφα όλη η μηχανή μέσα από το μπουφάν και να μην προεξέχει ο φακός, ειδικά όταν βρέχει. Για παράδειγμα με τον 35/f2d που είχα ήταν τέλειο το σύστημα, με τον Sigma 105 που είναι πιο ογκώδης δεν κρύβεται εύκολα η μηχανή με φακό κάτω από το μπουφάν.
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.842
Reaction score
34.081
Αυτο που πολυ ευκολα περιγραφεις και θελεις, ακομα δεν εχει εφευρεθει, απλα δεν υπαρχει!

Γιατι αν υπηρχε, θα το ξερες, και δε θα το ρωτουσες, απλα!

Δεν υπαρχει και μεση all around λυση, χωρις προβληματα. Οχι ακομα.

Καπου θα κερδισεις καπου θα χασεις.

Θα επανελθω αργοτερα με περισσοτερα.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Προφανώς θα υπάρξει συμβιβασμός και δεν θα καλύπτονται όλα.
Η κουβέντα γίνεται για να πετύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τα λιγότερα δυνατά χρήματα. Αν δεν υπήρχαν περιορισμοί θα τους αγόραζα όλους και θα είχα τον μπάτλερ να τους κουβαλάει και να μου αλλάζει φακό κάθε φορά που θα θέλω κάτι διαφορετικό...ή ακόμα καλύτερα κάθε φακός θα ήταν πάνω σε ένα σώμα για να μην χάνουμε και χρόνο και ρισκάρουμε να χάσουμε το στιγμιότυπο ή το φως της στιγμής :tongue: :boast: :laugh::laugh::laugh:.
 


melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Ο 24-120 f4 vr είναι η πιο συχνή απάντηση σε αντίστοιχη ερώτηση σε φόρουμ έξω. Ως συνήθως κάποιοι τον έχουν για πέταμα και κάποιοι τον θεωρούν fair για τη δουλειά του και τα λεφτά του.
Είναι στα υπόψη και θα ήθελα τη γνώμη μελών που το έχουν χρησιμοποιήσει.
Δίπλα του πολλοί βάζουν ως πιο value for money λύσεις είτε τον 24-85 f 3.5-4.5 vr είτε 24-105 f4 sigma.
Αυτοί που προτείνουν αυτό ισχυρίζονται ότι αν χρειάζεσαι μεγαλύτερο ζουμ από ότι σου δίνει ο 85 ή και ο 105 τότε συνήθως χρειάζεσαι πολύ μεγαλύτερο πχ να φτάσεις στο 200. :idk:
 

Μηνύματα
553
Reaction score
994
Έχουν τον 24-120 F/4 για πέταμα;;;;;;;;;;;;;;; Τα μυαλά τους είναι για πέταμα. Είναι ο φακός που προτείνεται ακριβώς για αυτή τη μηχανή από την ίδια τη Nikon. Και αυτός που κάνει τα περισσότερα από αυτά που ζητάς. Πολύ καλός μου φίλος τον έχει και με πολυ λίγη επεξεργασία οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικες.
 

Μηνύματα
2.750
Reaction score
1.190
Εάν ταξιδέψεις σε μια χώρα με μεγάλη πιθανότητα κλοπής-στοχοποισης σου μια DSLR ίσως δεν είναι το ιδανικό να έχειςνπάνω σου. Μία Compact μόνο για την περίσταση ίσως είναι μια λύση. Εάν δεν υπάρχει αυτό το θέμα, το θέμα της ασφάλειας πάς στον Κώστα στο rentphotovideo.gr και νοικιάζεις οτι θέλεις...
 

Kotsidis John

Photography
Moderator
Μηνύματα
13.842
Reaction score
34.081
Εχοντας κανει πολλα πολλα κλικ με αν οχι ολους τοτε με τους περισοτερους καλους φακους που κυκλοφορουν εκει εξω, μπορω να εχω μια πιο .. εμπεριστατωμενη γνωμη.

Ξεκιναμε απ την παραδοχη πως αυτο που θελεις η σκεφτεσαι να κανεις γι αυτη τη μηχανη με το να μειωσεις βαρος και ογκος ειναι εξ αρχης λαθος.

Ειναι η λαθος μηχανη γι αυτο που σκεφτεσαι να κανεις, οχι πως γενικα ειναι κακη αλλα υπαρχουν πολυ καλυτερες επιλογες.

Πχ σε μιρορλες σονυ η φουτζι η μετα σε Ολυμπους η πανασονικ που εχουν ακομα μικροτερα σωματα κ ελαφρυτερουυς φακους οποτε θα πετυχαινες πανω κατω καποια πραγματα παραπανω.

Με μια νικον φουλ φρειμ εισαι πιο δυσκολα γενικα..

Εχω σκεφτει κ γω παρα πολλες φορες το ιδιο διλημα χωρις καταφερω να βρω μια σωστη λυση.
Παντα καπου κερδιζεις καπου χανεις.
Η θα κερδισεις σε ποιοτητα και θα χασεις σε βαρος η ογκο κλπ η το αντιθετο.

Η καπου ενδιαμεσο.

Υπαρχουν 2 κατηγοριες λυσεων για την βαρεως μορφη προβληματισμου σου.

Η να να παρεις εναν ζουμ φακο οποτε δε θ αλλαζεις συνεχεια αλλα θα χασεις σε ογκο , βαρος και πανω απ ολα σε ποιοτητα φωτογραφιας, που γι αυτο γινονται ολα, η. Α πας στη λυση των 2-3 σταθερων φακων, που αναλογως της χρησης σου θα διαλεξεις.


Πες μας λιγο τη χρηματα διατιθεσαι να δωσεις και πως θελεις να κουβαλας τη μηχανη σου.

Γιατι θα πρεπει να χεις τσαντακι αν δε θελεις να εχεις εναν μονον φακο κουμπωμενο επανω.
Και ν αλλαζεις.

Σε εναν μονο ζουμ φακο, μπορεις να ξεκινησεις απο τους τελειως αχρηστους μεγαλου ευρους ζουμ τυπου 28-200 η 300 με τραγικα μεγαλα διαφραγματα και τραγικη ποιοτητα φωτο, μετα να πας σε κατι ας πουμε καλυτερο τυπου 24-140 σιγκμα η νικον με φ4 ας πουμε με μια μεση τιμη , αν θυμαμαι καλα κανα 700-800 ευρω, ειναι βραδυ γραφω απ το κιν και νυσταζω...

Η κατι σε 24-85 που ναι κι αυτος πολυ μετριος οπως και ο 24-120.

Μετα σε εναν καλο φωτεινο ζουμ τυπου 24-70 σε σιγκμα 2.8 η ταμρον g2 η νικον που ναι και αρκετα ακριβοτερος.

Μ αυτα θα χεις εναν μονο φακο κΑι δε θ αλλαζεις, οταν ομως δεις πως γραφουν οι καλο σταθεροι θ αλλαξεις γνωμη κ θα λες τι εκανα με τους ζουμ.

Παμε στην αλλη κατηγορια των σταθερων που θ αλλαζεις, κι εδω εχουμε παλι θεματα βαρους - ογκου φωτεινοτητας και τιμης.

Δες 2-3 που χρησιμοποιεις περισσοτερο και αποφασισε τα εστιακα μηκη. Σου προτεινω οτι πιο φωτεινο κ ποιοτικο μπορεις ν αντεξεις, αν πας σε κατι ομως πολυ καλο και ακριβο θα σαι στο ιδιο μεγεθος ογκο βαρος και τιμη μ εναν καλο ζουμ, αλλα θα ξεφυγεις πολυ περισσοτερο σε ποιοτητα.

24 η 28 , 35 , 50 και 85 προτεινω, απο κει κ περα παμε σε εξιδεικευμενες χρησεις που μαλλον δε θα χρειαστεις μιας κ μιλας για γενικη χρηση.

Ο 35ρης που εχεις ειναι πολυ μικρος και ελαφρυς , τον ειχα εχει μια μετρια προς καλη αποδοση αλλα ειναι σχετικα φωτεινος και ελαφρυς.

Αλλοι 35 ειναι ο νεος νικον 1.8 ff , o tamron 35 1.8 με stabilizer, o nikon 35 1.4 και στην κορυφη για λογικη χρηση και χρηματα ο sigma 35 art 1.4 .

Αντιστοιχα και σε 50 ρηδες, αν εξαιρεσουμε τους zeiss, top ειναι ο sigma art 50 1.4 , μετα αν πεσεις πας σε tamron 50 1.8, μετα πιο κατω σε νικον 1.4 και 1.8 . Οτι πληρωνεις πανω κατω παιρνεις, με τους 1.8 πιο φτηνους και συμμαζεμμενους.

Σε. 85 παλι τα ιδια πανω κατω, art sigma 85 1.4 top, μετα tamron 85 , μετα νικον 1.4 και 1.8. Ισχυει οτι ειπα και για τους 50 ρηδες.

Ε μετα στα 24-28 mm παλι πανω κατω τα ιδια, sigma art , μετα σε νικον 1.8 και 1.4.

Οσο πιο μικρο διαφραγμα σε γενικες γραμμες τοσο μεγαλος ο ογκος, ακριβοτερος αλλα καλυτερη ποιοτητα και πολλα πολλα ακομα , με λιγα λογια. Ας θες βολικα πραγματα παιρνεις ενα σετ 1.8 με 2.0 , μιας κι εχεις τον 35αρη ηδη και οταν τους δουλεψεις θα με θυμηθεις.


Ζυγισε τις αναγκες σου, τη χρηση σου, τι θελεις και πως να κουβαλας και κανε την επιλογη σου.

Αν θα με ρωτουσες τη γνωμη μου, θα λεγα σαν μια χρυση τομη εναν οικονομικο 28mm 1.8, εχεις τον 35 που δεν ειναι τιποτα σπουδαιο, sigma art 50 η ταμρον 1.8 50, και εισαι οκ. Στη χειροτερη κι εναν 85 κι εισαι υπερκομπλε.

Αυτα με λιγα λογια.

Δουλεψε τους, πιαστους ολους και θα τα σκεφτεις ολα αλλιως μετα.
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Τον 35 δεν το έχω πια, πουλήθηκε.

Για σταθερούς σκέφτομαι τον 20/1.8 και τον 50/1.8. Κρατάω και τον sigma 105/2.8 που έχω για κανα πορτραίτο χωρίς να τον παρω μαζί μου στο ταξίδι και ειμαι ψιλό εντάξει νομίζω.

Μήπως το 20 είναι πολύ ευρυγώνιο για χρήση στο δρόμο; Θα είναι πιο χρήσιμο το 24 μήπως; Από την αλλη το 20 θα μου χρησιμεύσει και σε φωτό εσωτερικών χωρών αυτοκινήτων που κατά καιρούς χρειάζομαι, ή μήπως όχι;

Το 35 που ειχα σαν εστιακό μήκος μου άρεσε. Να παω πάλι σε έναν τέτοιο (50/1.8g) ή ένας 50αρης θα είναι πιο μπαλαντέρ φακός;

Ερωτηματικά φίλοι μου ;;;;;;

Δεν ήξερα οτι νοικιάζουν και στην Αθήνα φακούς, πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση.
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.075
Reaction score
18.684
Δυσκολα πραγματα… Εξηγηθηκαν αρκετα αναλυτικα και σωστα οι επιλογες παραπανω. Από εκει και περα είναι θεμα προτιμησεων, αντοχων στο κουβάλημα και εστιακών αποστασεων που σου αρεσει να δουλευεις. Θα σου πω μονο που εχω καταληξει εγω μετα από χρονια. Εγω εχω Canon εξοπλισμο (Canon 6d, Canon 1ds mark ii, Canon 40d) και εχω καταληξει σε 3 φακους. Canon 17-40 f4L, 50 1.2L και 135 f2L. Σε γενικες γραμμες με αυτό τον εξοπλισμο καλυπτω σχεδόν κάθε αναγκη σε ταξίδια η' μεγαλες βολτες. To κουβάλημα είναι παντα ένα σοβαρο πρόβλημα το οποιο εγω ελυσα εν μερει αγοράζοντας μια μικρη Ricoh GRII για φωτογραφια δρομου και γενικως για συνθήκες που δεν μπορω η' δεν θελω να κουβαλησω τα υπολοιπα. Υπαρχουν πολλες καλες επιλογες σε τέτοιες μικρες μηχανες με διαφορετικα χαρακτηριστικα οσον αφορα τις προτιμήσεις (στυλ) φωτογράφησης του καθενος. Σε γενικες γραμμες κουβαλαω την σοκολατιτσα (Ricoh) παντα μαζι μου και συνηθως σε βολτες παιρνω και την 6D με τον 50 f1.2 η' τον 135 f2 η' και τους δυο. Σε μεγαλα ταξίδια τα παιρνω όλα μαζι (όχι όλα τα σωματα) και αφηνω στο ξενοδοχειο ότι πιθανολογω δεν θα χρησιμοποιηθεί πολύ. Σε παροτρυνω να προτιμήσεις την ποιοτητα στους σταθερους φακους αν σε βολευει γιατι κανει τη διαφορα σε σχεση με τις μπατζετ αll in one lens επιλογες. Υπαρχουν πολλοι αξιολογοι και φωτεινοι σταθεροι φακοι σε ολες τις εταιριες και σε προσιτες τιμες.
 
Last edited:

Μηνύματα
2.750
Reaction score
1.190
Πάνω από δέκα χρόνια υπάρχει το συγκεκριμένο κατάστημα. Τα παιδιά του το έχουν είναι μέσα στον χώρο της φωτογραφίας αλλά και των τηλεοπτικών-κινηματογραφικών παραγωγών πολλά περισσότερα χρόνια.
Έχουν εμπειρία και μεγάλη ποικιλία για τα Ελληνικά δεδομένα.
Στον χώρο υπάρχει και studio και σε λίγο φτιάχνεται και σκοτεινός θάλαμος καθώς τα αφεντικά αγοράζουν με το τσουβάλι 120άρια Provia και Velvia. Mamiya rulez...
Πάρε ένα τηλέφωνο πρώτα για να δεις τι είναι εκεί διαθέσιμο, μετά πας με την μηχανή σου και δοκιμάζεις τους φακούς που θέλεις.
 


melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983

Μηνύματα
2.340
Reaction score
4.902
Το ερώτημα τίθεται ως εξής.
Έχουμε μια Nikon D750 (τι να κάνομε; αυτή έχουμε, δεν την αλλάζουμε :D).
Ποιος είναι εκείνος ο ένας φακός που θα είχες μαζί σου σε ένα ταξίδι που κάνεις μια φορά στη ζωή σου;
Που θα καλύπτει και εσωτερικούς χώρους σε μουσεία και φωτογραφία δρόμου και στιγμές σε κλειστούς χώρους με χαμηλό φωτισμό και θα πιάνεις και τα πιο μακρινά σημεία που θα δεις στον ορίζοντα ή κάποιες σκηνές στη φύση...και θα είναι και σχετικά μαζεμένος σε διαστάσεις και ελαφρύς (*) και all weather...και δεν θα κάνει και ένα σκασμό λεφτά.

Βέβαια κάποιος μπορεί να πει, και θα έχει και δίκιο, γιατί μόνο ένας και όχι παραπάνω; θα έλεγα ότι μέχρι 2 φακούς το σκέφτομαι αν και είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο 1 θα είναι στη μηχανή και ο άλλος θα μένει στη τσάντα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Εκτός αν είναι μικρούλης και χωράει σε τσέπη μπουφάν ίσως να μπορεί να παίξει ως λύση, και να είναι σχετικά μικρός και ο πρώτος που θα βγει και θα πάει στην τσέπη.
Θα υπάρχει τσάντα που θα έχει τα βασικά μέσα, φορτιστές, φλας, ακόμη και τρίποδο για καμιά βραδινή αλλά στην καθημερινή περιήγηση δεν θέλω να κουβαλάω φωτογραφική τσάντα μαζί μου, θα μένει στο δωμάτιο. Το βράδυ μπορεί να στήνεται το τρίποδο για καμιά long λήψη σε κάνα τοπίο (λέω να δοκιμάσω και λίγο ουρανό με αστέρια αν κάνει νύχτες χωρίς σύννεφα, πρέπει να διαβάσω όμως πρώτα για αυτά :unsure:).

*Τη μηχανή την κουβαλάω με ένα ιμάντα που πιάνει χιαστί στον ένα ώμο και κρέμεται όμορφα με το φακό προς το κάτω στην άλλη μεριά και με μια κίνηση του χεριού έρχεται σε θέση βολής. Οπότε γενικά δεν με προβληματίζει το βάρος της μηχανής με ένα φακό, το έχω δοκιμάσει. Βέβαια οι μαζεμένες διαστάσεις του φακού βοηθάνε ώστε να κρύβεται όμορφα όλη η μηχανή μέσα από το μπουφάν και να μην προεξέχει ο φακός, ειδικά όταν βρέχει. Για παράδειγμα με τον 35/f2d που είχα ήταν τέλειο το σύστημα, με τον Sigma 105 που είναι πιο ογκώδης δεν κρύβεται εύκολα η μηχανή με φακό κάτω από το μπουφάν.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει δίλλημα: Nikkor 24-70mm f/2,8G ED
 




Μηνύματα
393
Reaction score
201
τα 'χουμε διαβάσει αυτά κύριε και άλλα πολλά, κάτι πιο συγκεκριμένο έχετε να μας πείτε; :p

εσείς τι φακούς έχετε και για τι μηχανή;
Χαχααα. Διαβασμένο σας βλέπω.
Εγώ έχω μια ταπεινή 6D με τον 24-105 f4 της CANON και τον φτηνούλη 50 1.8. Τον κορυφαίο 70-200 f4 IS δεν τον κουβαλάω εύκολα. Πάτως αν αγόραζα τωρα έναν zoom μάλλομ θα ήταν ο
Sigma 24-70mm f/2,8 ART
[DOUBLEPOST=1542301229][/DOUBLEPOST]Πήρα και τσαντούλα all around για επικείμενο ταξίδι...:smoke:
 

Δημητρης 777

Spendorious
Μηνύματα
6.075
Reaction score
18.684
Μόλις έβλεπα ένα συγκριτικό για αυτόν και τον αντίστοιχο της tamron.
Αυτές ναι είναι πιο προσιτές προτάσεις.

Είναι μια καλη επιλογή. Σε αυτά τα χρηματα ισως μπορουσες να παρεις βεβαια έναν καλο 135mm και έναν μικρο 50mm η' καποιον ευρυγωνιο ελαφρυ φακο και θα ειχες και το extra reach…
Επισης ο 24-120 της Nikon φαινεται καλη επιλογή αν θες οπωσδήποτε καποιον zoom για ευελιξια, κι έναν 50 1.8 για δυσκολες συνθήκες φωτισμου η' για το bokeh...
 

melina

Cargo 200
Μηνύματα
22.817
Reaction score
40.983
Χαχααα. Διαβασμένο σας βλέπω.
Εγώ έχω μια ταπεινή 6D με τον 24-105 f4 της CANON και τον φτηνούλη 50 1.8. Τον κορυφαίο 70-200 f4 IS δεν τον κουβαλάω εύκολα. Πάτως αν αγόραζα τωρα έναν zoom μάλλομ θα ήταν ο
Sigma 24-70mm f/2,8 ART
[DOUBLEPOST=1542301229][/DOUBLEPOST]Πήρα και τσαντούλα all around για επικείμενο ταξίδι...:smoke:
Αυτά τα λάθη κάνετε, πάτε και παίρνετε canon, αν είχατε πάρει nikon θα ζήταγα να κλειδώσει το τόπικ άμεσα :laugh:
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.309
Μηνύματα
2.858.050
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top