Ταρζανιές....

Reaction score
3.085
Χθές, ψάχνοντας δεξιώθεν και αριστερώθεν, αφού ήδη βρισκόμουν σε κατάσταση μέθης :tongue: μετά την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου.......ε, την κλήρωση του Μάρκου εννοώ, σκέφτηκα:

"Και τώρα πώς θα αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρώτο λαχνό της κλήρωσης?"

Σε πείσμα της προηγούμενης προσπάθειάς μου για εγκατάλειψη του s775 (και σε αναντιστοιχία με αυτό που υποσχέθηκα πριν λίγο καιρό, μετά την προτροπή του Ημίθεου), άρχισα πάλι να ψάχνω κάτι γύρω από αυτό. Είχε βέβαια συμβεί και το κακό με το κάψιμο της μητρικής λόγω ΔΕΗ, οπότε σκέφτηκα να μην πάει χαμένο τόσο hardware που βασιζόταν σε αυτή την πλατφόρμα.

Εκεί λοιπόν, που έψαχνα, εντελώ τυχαία, πέφτω πάνω σε μιαν αγγελία στο insomnia. Τί έλεγε ο τεράστιος στην αγγελία: Πούλαγε ένα τετραπύρηνο Xeon (socket 771 και μάλιστα όχι έναν, αλλά περισσότερους, διαφόρων κατηγοριών), με προσαρμογέα (adapter) για socket 775!!

Στην αρχή δεν πίστευα σε αυτό που διάβαζα. Είπα μέσα μου "μούφα είναι". Μετά διαβάζοντας πιο προσεκτικά, είδα ότι είχαν βάση αυτά που έλεγε ο τύπος. Τον πήρα τηλέφωνο και μου το επιβεβαίωσε. Αλλά επειδή δεν πας ξεβράκωτος στ' αγγούρια, είπα να ρωτήσω και το δικό μας Γιώργο. Ο Γιώργος δεν ακούστηκε αρνητικός, μολονότι δεν μου το επιβεβαίωσε.

Όμως ο τύπος που ήταν από επαρχία, μου είπε να επισκεφθώ έναν δικό του, που ήδη το δουλεύει το σύστημα. Ήταν και κοντά μου και μια και δυό χθες το μεσημέρι τον βρήκα. Δούλευε τον Xeon X5482 πάνω σε μια Gigabyte GA-EP45T-UD3R, με Windows 7 Pro 64-bit. Τον επεξεργαστή τον έβλεπε το BIOS κανονικά καθώς επίσης και το λειτουργικό. Και βέβαια, το PC πετούσε.

Δείτε εδώ την ταρζανιά (η φωτό από την αγγελία, με έναν άλλο Xeon της ίδιας σειράς, τον X5420)

Α. Ο Xeon μέσα στο socket 775

Β. Η κάτω πλευρά του επεξεργαστή (αυτή με τις ακίδες) και η προσαρμογή του "αντάπτορα", που δεν είναι κάτι άλλο παρά μια ταινία (ειδικής χρήσης) που μάλλον κρύβει κάποιες ακίδες και γεφυρώνει δύο από αυτές, ώστε το socket να χρησιμοποιεί μόνο αυτές που χρειάζεται για να "δει" τον επεξεργαστή.

Γ. Τέλος, η παρακάτω φωτό δείχνει τί πρέπει να κάνει ο χρήστης, προκειμένου να "κάτσει" ο Xeon μέσα στο 775. Απαιτείται να αφαιρεθούν με πολύ προσεκτικό τρόπο (ένας κοινός κόφτης χαρτιών, με αιχμή τύπου νυστεριού, αυτό που άλλοι ονομάζουν κοπίδι είναι ότι πρέπει) τα πλαστικά "δοντάκια" που βρίσκονται εκατέρωθεν του socket, ώστε να χαρακτηρίζουν το orientation του επεξεργαστή για αυτό. Και τούτο διότι ο Xeon έχει σε διαφορετική πλευρά τις δικές του εσοχές, αφού τα αντίστοιχα δοντάκια στην 771 είναι σε διαφορετικές πλευρές. Αφού λοιπόν αφαιρεθούν αυτά τα δοντάκια, ο Xeon κάθεται μέσα στο socket, με οδηγό απλά το βελάκι που υπάρχει σε όλους τους επεξεργαστές στη μια γωνία, να κοιτάει τη γωνία του socket, που είναι "κομμένη".

Τέλος!!

Υ.Γ.:
Το έκανα κι εγώ και είμαι στη φάση χτισίματος.

Reaction score
26.609
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΙ 5482/5492 ΘΕΛΟΥΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΜΕ FSB 1600 ΑΛΛΟΙΩΣ ΔΕΝ.....
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ 150W!!!!! ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΨΥΚΤΡΑ ΑΝ ΟΧΙ ΥΔΡΟΨΥΞΗ.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ QX9650 ΘΑ ΤΕΣΤΑΡΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Reaction score
26.609
ΥΓ. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΙΟS ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ!!!!!

Reaction score
3.085
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ 150W!!!!! ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΨΥΚΤΡΑ ΑΝ ΟΧΙ ΥΔΡΟΨΥΞΗ.
ΜΕΤΑ ΤΟΝ QX9650 ΘΑ ΤΕΣΤΑΡΩ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ.
Όντως, ο X5482, που πήρα εγώ, στο stepping SLANZ, έχει TDP 150W. Φαντάζομαι όμως, ότι κάποιος που αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, δεν θα φτιάξει κάτι της πλάκας. Μέσα σε ένα τέτοιας σοβαρότητας project, ένα στιβαρό τροφοδοτικό είναι εκ των ουκ άνευ. Όσο για ψύκτρα, μια οποιαδήποτε καλή και επώνυμη, όπως αυτή του "πρώτου λαχνού", που αναφέρω παραπάνω, καλύπτει σίγουρα τις απαιτήσεις της ψύξης, περισσότερο από την ψύκτρα της μάνας του.

ΥΓ. ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΒΙΟS ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ!!!!!
Η βασικότερη προϋπόθεση, πλην του να έχει η μητρική το τελευταίο BIOS, είναι να είναι εξοπλισμένη με ένα από τα εξελιγμένα chipsets της πλατφόρμας 775 (ήτοι Intel P45-P43-P35-P31-G45-G43-G41-G35-G33-G31, nForce 780i-750i-630i, GeForce 9400-9300). Μητρικές με άλλα, παλιότερα chipsets ή με κάποια από τα πιο κατώτερα, δεν μπορούν να τον δουν.
-

Reaction score
3.085
....
.....
Όντως, ο X5482, που πήρα εγώ, στο stepping SLANZ, έχει TDP 150W. Φαντάζομαι όμως, ότι κάποιος που αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, δεν θα φτιάξει κάτι της πλάκας. ....
Καλημέρα σε όλους

Συνεχίζοντας το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, και μετά από τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη συζήτηση που έκανα με το δικό μας Γιώργο (ένας είναι ο Γιώργος μας), είπα να επαναφέρω "στη ζωή" ένα πλήρες σύστημα υδρόψυξης (η Zalman θα αξιοποιηθεί πάνω σε έναν ήδη στημένο Q9550), το οποίο είχα προμηθευτεί από την εποχή του παλιού (και ενιαίου) AVForum.gr και το οποίο έμενε στο κουτί του αναξιοποίητο.

Έχω έναν αρχικό προβληματισμό, όμως. Η αντλία που το συνοδεύει, είναι μια Eheim, Type 1002 790, φτιαγμένη βασικά για ενυδρείο, αλλά που κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της. Δουλεύει βέβαια στα 220V AC, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, αντιμετωπίζεται εύκολα με ένα 12βολτο ρελαί, αφού έτσι κι αλλιώς θα τοποθετηθεί εκτός κουτιού (και μάλιστα αρκετά μακρυά), όπως και όλο το σύστημα, πλην του μπλοκ για τη CPU φυσικά με τις αντίστοιχες σωληνώσεις.

Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι γιατί μέσα στο ρεζερβουάρ (που είναι σφραγισμένο πάνω και κάτω), δίπλα στην αντλία υπάρχει ένα κομμάτι πλαστικής διαφανούς σκληρής σωλήνας (σαν αυτές που χρησιμοποιούνται στους υδροδείκτες των δεξαμενών) και ένα κομμάτι πλατύ πλαστικό, κάτι σαν ξεχειλωμένο ελατήριο.

Παραθέτω τις εικόνες παρακάτω. Μπορεί κανένας να μου πει τί ρόλο παίζουν αυτά τα δύο "ξέμπαρκα" αντικείμενα μέσα στο ρεζερβουάρ; Ευχαριστώ.

(Αυτό που αρχικά περνάει από το μυαλό μου είναι μήπως αυτά χρησιμεύουν να ομαλοποιούν τη ροή, προκειμένου να μηςν σχηματίζονται στροβιλισμοί μέσα στο μικρό δοχειάκι, που βρίσκεται η αντλία και το οποίο παίζει το ρόλο και του ρεζερβουάρ του συστήματος. Αλλά αυτό είναι απλώς μια εικασία).

DSC_0073_1.jpg

DSC_0074_1.jpg

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Παναγιώτη βρήκα την παρακάτω φωτογραφία

http://prohardver.hu/teszt/x1900_es_a_tobbiek/alphacool_vizhutes.html

http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?t=e_1002

Συγκρίνοντας με τις δικές σου είναι εμφανές ότι έχει κοπεί το λάστιχο(;) που βλέπεις χύμα, πριν κάνεις οτιδήποτε πρέπει να ελεγχθούν σχολαστικά όλες οι τσιμούχες

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Reaction score
101.376
Συγκρίνοντας με τις δικές σου είναι εμφανές ότι έχει κοπεί το λάστιχο(;) που βλέπεις χύμα, πριν κάνεις οτιδήποτε πρέπει να ελεγχθούν σχολαστικά όλες οι τσιμούχες
Και να αλλαχθούν μπουζί, πλατίνες. :p

Αλήθεια, δεν φοβάστε την υδρόψυξη;

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192

Reaction score
3.085
Παναγιώτη βρήκα την παρακάτω φωτογραφία

http://prohardver.hu/teszt/x1900_es_a_tobbiek/alphacool_vizhutes.html

Ευχαριστώ πολύ, Γιώργο, το λάστιχο το βλέπω κι εγώ τώρα! Δεν ξέρω κατά πόσον αυτό επηρεάζει τη λειτουργία της αντλίας, εκτός κι αν ο κατασκευαστής το χρησιμοποιεί για να κρατάει ενωμένα τα δυο μέρη του κελύφους της αντλίας, πράγμα που δεν αποκλείω, αλλά πολύ φτηνιάρικη λύση μου φαίνεται για τέτοιο σκοπό.

Εν πάση περιπτώσει, το διαφανές σωληνάκι μέσα στο ρεζερβουάρ παραμένει άλυτο μυστήριο. Αυτό που βλέπω ως αναγκαίο κακό είναι ότι τελικά πρέπει να ανοιχθεί το καπάκι του ρεζερβουάρ, όχι μόνο για να αφαιρέσω το σωληνάκι (το κομμένο λάστιχο το αφαίρεσα ήδη), αλλά για να ελεγχθεί και η αντλία.

Και να αλλαχθούν μπουζί, πλατίνες. :p
Αλήθεια, δεν φοβάστε την υδρόψυξη;
Γιάννη, δεν έχεις άδικο να διατηρείς την ένστασή σου για το θέμα "υδρόψυξη". Γενικά μιλώντας, η παρουσία υγρών σε περιβάλλον υπολογιστή ενέχει τους κινδύνους της. Αυτοί όμως ελαχιστοποιούνται, αρκεί να ξέρεις τί κάνεις.
-

Reaction score
3.085
ψάξε, ψάξε και θα το βρεις, αν θέλει η Google...(error 500 βγάζει εδώ και λίγη ώρα)
Το μοντέλο είναι το Alphacool Eheim Station 1000 230V, είναι καταργημένο
.......
http://www.guru3d.com/articles_pages/h2o_premodded_watercooled_case,4.html
Μάλιστα! Τώρα εξηγείται και η παρουσία του "σωληνακίου". Έχει σπάσει από την κορυφή του ρεζερβουάρ, ακριβώς κάτω από την τρύπα εισαγωγής του ψυκτικού σε αυτό. Προφανώς ο κατασκευαστής έχεει προβλέψει το ψυκτικό να μην πέφτει από ψηλά μέσα στο ρεζερβουάρ, αλλά να κατευθύνεται απ' ευθείας στον πάτο του, ώστε να αποφεύγονται "ξεπιάσματα" της αντλίας.

Εντάξει, θα το λύσω το θέμα τώρα, έστω κι αν χρειαστεί να καταστρέψω το ρεζερβουάρ. Και λέω τη λέξη "να καταστρέψω" γιατί το καπάκι μου φαίνετια πολύ δύσκολο να ανοίξει χωρίς να γίνει ζημιά.

Καλημέρα κι ευχαριστώ.
-

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.322
Members
38.446
Νεότερο μέλος
Gian