Ταχεία φόρτιση με USB type C, βλέπε Nexus 6p και συναφείς συσκευές

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Στην ταχεία φόρτιση των κινητών εμπλέκονται πλέον όλες οι σύγχρονες συσκευές, αξίζει λοιπόν τον κόπο να ξέρουμε πώς δουλεύει το πράγμα στην πράξη, για να έχουμε πραγματικά γρήγορη φόρτιση στα κινητά μας.

Τα πρότυπα που επικρατούν είναι βασικά της Qualcomm, και είναι 3: το παλιό Qualcomm 1, το τρέχον Qualcomm 2, και το νέο Qualcomm 3.

Ταυτόχρονα υπάρχει και το σκέτο νέτο USB, που στην νέα έκδοση type C υποστηρίζει ταχεία φόρτιση, είτε στα πρότυπα της Qualcomm, είτε χωρίς αυτά.

Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τι σημαίνει το καθένα με απλά λόγια, και πώς μπορεί κανείς να πάρει φορτιστή σωστό για το κινητό του, κι όχι πατάτα..
 

Μηνύματα
427
Reaction score
425
Ωραία γιατι εχω μαυρα μεσανυχτα είχα το ιδιο παναρχαιο απλο κινητο Νοκια για οκτω χρόνια, πριν ενα μηνα πήρα smart κινητό και αναρωτιεμαι πως είναι δυνατόν να περάσουν πάνω απο μερικα μιλιαμπέρ (0,5 Α) απο αυτα τα καλωδιάκια που δίνουν στην συσκευασία.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Εν αρχή ήτο το USB. Αργή φόρτιση, αδύνατο να φτάσει το 1 αμπέρ στα 5 βολτ, δηλαδή τυπικά ήταν 3-4 βατ φορτιστές, είτε έλεγαν 5v 350mA, είτε 1Α.

Μετά γεννήθηκε το Qualcomm quick charge 1, το οποίο ξεπέρασε το φράγμα του 1 αμπέρ για πρώτη φορά στα χρονικά. Δεν απαιτούσε άλλους φορτιστές ή καλώδια, ήταν τα κοινά USB, αλλά μέσω software και hardware εντός του συμβατού με Qualcomm κινητού (κάτι που ονομάζεται PMIC, δηλαδή power management integrated circuit) έδινε τη δυνατότητα το ρεύμα φόρτισης να φτάσει σχεδόν το 1,5 αμπέρ, οπότε μιλάμε για το πολύ 7,5 βατ φορτιστές. Είναι η εποχή που άρχισαν να κυκλοφορούν φορτιστές 5V 2A, ή και 2,5 Α, αν και ποτέ δε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πάνω από 1,2 έως 1,3 Α.

Όλα αυτά μέχρι την εμφάνιση του επαναστατικού Qualcomm quick charge 2. Αυτό ήταν ένα μεγάλο βήμα, διότι άλλαξε το παιχνίδι από τη βάση, άλλαξαν οι τάσεις, πλέον δε μιλάμε για φορτιστές απλούς 5 βολτους. Τώρα έχουμε 4 τάσεις παρακαλώ, 20V, 12V, 9V και 5V. (Η τάση των 20 V γενικά σπανίζει, στις κλας Β είναι στάνταρ). Τώρα έχουμε μετρήσεις του ρεύματος φόρτισης από το PMIC, μαζί με θερμοκρασία μπαταρίας, και ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που δίνεται έμφαση στην μακροζωία της μπαταρίας, στο να μη ζεσταθεί ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της φόρτισης και να φορτιστεί με τα λιγότερα αμπέρ. Δηλαδή, ξεκινάει ο φορτιστής στα 5V, και αν τα αμπέρ ξεπεράσουν ένα όριο, ανεβαίνει η τάση στα 9V, και ομοίως στα 12 και 20V, και όταν φορτιστεί αρκετά και πέσουν τα αμπέρ, πέφτει η τάση μεχρι πάλι να φτάσει στα 5V. Εδώ τα βατ είναι πολύ περισσότερα, τυπικά είναι 24 βατ, ενώ στο type C μέχρι 36 βατ! Δείτε το βίντεο:


Και αισίως φτάσαμε στο Qualcomm Quick Charge 3.0 το οποίο καινοτομεί κυρίως στα σκαλοπάτια της τάσης, η οποία τώρα κυμαίνεται από 3,6 V μέχρι 20V, αλλά όχι με τις 4 τάσεις που είχαμε πριν, καθώς τώρα μέσω ενός εξυπνου συστήματος αμφίδρομου ελέγχου μεταξύ κινητού και φορτιστή που αποκαλούμε Intelligent Negotiation for Optimum Voltage (INOV), έναν αλγόριθμο που καθορίζει τι επίπεδο ισχύος μπορεί να ζητήσει ανά πάσα στιγμή η συσκευή από τον φορτιστή, κι ο φορτιστής απαντάει με ένα ευρύ διαβαθμιζόμενο φάσμα βολτ με βήματα των 200mV από τα 3.6V έως και τα 20V. Τα βατ παραμένουν ίδια, αλλά αλλάζει το efficiency και η ταχύτητα φόρτισης. Βίντεο:


Εννοείται ότι υπάρχει 100% συμβατότητα προς τα πίσω.

Πέραν της Qualcomm, το USB type C είναι το νέο βύσμα που θα επικρατήσει στα κινητά, είναι αυτό που μπαίνει κι απ'τις 2 μεριές, δε γίνεται να το βάλεις λάθος! Χαχαχαχα
Ναι, είναι USB 3.1, το οποίο λένε είναι διπλάσιας ταχύτητας από το USB 3 και όσον αφορά την φόρτιση, υποστηρίζει τουλάχιστον 100 βατ άρα κατά βάση δεν έχει "ανάγκη" την Qualcomm για γρήγορη φόρτιση, αν και την έχει ανάγκη για μεγάλο efficiency και προστασία της ζωής της μπαταρίας.

Και πάμε στην πράξη σιγά σιγά, αφού είδαμε τα βασικά της θεωρίας. ;)
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Είχα πάρει ένα Motorola Nexus 6, αυτό με την 6-ιντση οθονάρα τη χορταστική! ;)
Συμβατό με Qualcomm quick charge 2.

O φορτιστής του ο γνήσιος, ήταν προφανώς Qualcomm 2 και το έλεγε στα πολύ ψιλά γράμματα. Όμως, δεν ήταν παρά 16 βατ. Όλοι οι τυπικοί φορτιστές του εμπορίου, δεν μπορούσαν να το φορτίζουν γρήγορα, κι ας ήταν 3 Α ή και παραπάνω, δεν έδιναν 9 και 12 βολτ, δεν υποστήριζαν Qualcomm 2. Έτσι, προμηθεύτηκα έναν φορτιστή αυτοκινήτου κι ένα μπριζας σπιτιού από το στουκι, που έγραφαν στην ουγια Qualcomm 2, με 2 αμπέρ στα 9 βολτ και 1,5 Α στα 12 βολτ, και να που φορτίζει και καλύτερα από το μαμά φορτιστή! Τρονσμαρτ είχε ο στουκι. Πήρα κι έναν ανκερ με ταμπελάκι Qualcomm 3, επίσης σφαίρα η φόρτιση!

Άρα, όταν το τηλέφωνο λέει Qualcomm 2 ή Qualcomm 3, πρέπει κι ο φορτιστής να το γράφει στην ουγια, κι όσο πιο πολλά βατ ο φορτιστής, τόσο πιο γρήγορα και πιο σωστά θα φορτίζει.

Το Motorola Moto X play, που είναι συμβατό με Qualcomm quick charge 2, για λόγους κόστους πουλιέται με απλό μαμά φορτιστή 5V 2A, και η φόρτισή του είναι τραγικά αργή. Παίρνεις ενα Qualcomm quick charge 2 φορτιστή και πεθαίνεις πλάκα με τη διαφορά! Άρα προσοχή, μη θεωρείτε τους μαμά φορτιστές ως μία έγκυρη και ασφαλή επιλογή, δεν πάει έτσι το ποίημα.

Πάμε στο Huawei Nexus 6p, το επόμενο τηλέφωνο που πήρα. Δυστυχώς δεν έχει συμβατότητα με Qualcomm quick charge. Έχει USB type C και ένα δικό του φορτιστή απλό, 5V στα 3A. Δίνει κι ένα καλώδιο μετατροπής από USB σε type C, με το οποίο όποιο φορτιστή και να δοκιμάσεις, δε δίνει ένδειξη ταχείας φόρτισης. Γιατί;

Είναι απλό. Φταίει το καλώδιο! ;)
Ναι, αυτό το καλώδιο μετατροπής που έχει μέσα στη συσκευασία του, δεν είναι πλήρως type C, οπότε δε κάνει ταχεία φόρτιση.
Σημειώνω: ταχεία φόρτιση από type C θα κάνει οποιαδήποτε συσκευή πάρει πάνω από 2,4 Α, δηλαδή πάνω από 12 βατ.
Οπότε, αγοράζω ένα κανονικό καλώδιο type C με €7, και να που κάνει ταχεία φόρτιση από οποιοδήποτε φορτιστή 3Α, συμπεριλαμβανομένων των Qualcomm 2 και 3 φορτιστών.

Υπάρχουν εγκεκριμένα και μη καλώδια στο type C, βρωμαει το ίντερνετ από μαϊμούδες, δώστε προσοχή στα καλώδια και στις προδιαγραφές τους, και στους φορτιστές τα βατ και τις ταμπέλες Qualcomm. Προσωπικά προτείνω να προμηθεύεστε μόνο υψηλής ισχύος και επώνυμους Qualcomm quick charge 3 φορτιστές πλέον, future proof όσο γίνεται.

Tα OPPO τα άφησα απ'εξω, είναι μία κατηγορία από μόνα τους, καθώς έχουν εντελώς μοναδικό τρόπο φόρτισης, βάζοντας τα στοιχεία των μπαταριών παράλληλα να φορτίζουν κι όχι σε σειρά όπως όλοι οι άλλοι. Εκεί υποχρεωτικά μόνο φορτιστή γνήσιο.

Αυτά τα ολίγα. Αν έχετε απορίες και μπορώ, θα σας απαντήσω! ;)
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.446
Έχει USB type C και ένα δικό του φορτιστή απλό, 5V στα 3A. Δίνει κι ένα καλώδιο μετατροπής από USB σε type C, με το οποίο όποιο φορτιστή και να δοκιμάσεις, δε δίνει ένδειξη ταχείας φόρτισης. Γιατί;
"Charging rapidly" δεν είναι η ένδειξη ταχείας φόρτισης;
 


wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.869
Reaction score
20.361
Πάω να τσεκάρω τι φορτιστή έχει το G4 κι επιστρέφω με απορίες.:)
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Ανκερ είναι εγγυημένα, και 18 βατ είναι καλά.

Ο μαμά φορτιστής τι τάσεις λέει πάνω του; Θα τις γράφει με ψιλά γράμματα. Αν λέει μόνο 5 βολτ, προφανώς δεν είναι Qualcomm quick charge.

Εφόσον λένε πως το τηλέφωνο υποστηρίζει Qualcomm quick charge, είναι άλλη μία περίπτωση, μαζί με το Motorola moto X play, που δίνουν ακατάλληλο φορτιστή! ;)

Αν όντως έχουν έτσι τα πράγματα, πάρε έναν ανκερ και θα πάθεις πλάκα, καταρχήν θα ξυπνήσει η μπαταρία, θα φορτίζει στο μισό χρόνο και θα αντέχει και περισσότερο! :)
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Έτσι ακριβώς!

Επαναλαμβάνω: οι Qualcomm quick charge 2 φορτιστές, τυπικά βγάζουν τις εξής τάσεις:

5V 3A
9V 2A
12V 1,5 A

Σπανίως θα δείτε και μια τάση ακόμα: 20V 1A.

Αυτά..

Πάντως ακόμα καλύτερα να είναι Qualcomm 3 ο φορτιστής. Θα αναφέρει υποχρεωτικά τις ίδιες τάσεις, για λόγους συμβατότητας με Qualcomm 2.
 

xfader

Segregation supporter
Administrator
Μηνύματα
35.628
Reaction score
83.106
5V 1.8A... Τρίχες κατσαρές...

Θα πάρω έναν Anker να ξεμπερδέψω.
Γιώργο, έχω αυτόν. Είναι καταπληκτικός. Φορτίζει τα πάντα πιο γρήγορα και δεν ζεσταίνεται ποτέ, ακόμα και σε ταυτόχρονη φόρτιση πολλών συσκευών. Αξίζει τα λεφτά του!

A2053111_TD01_V1.jpg A2053111_TD05_V1.jpg
 

rose.athens

Not in the mood Mod
Super Moderator
Μηνύματα
46.153
Reaction score
93.263
Κώστα, respect για το θέμα! :hi:

Μια και σου αρέσουν τα pdf, εδώ είναι η λίστα με τις συσκευές και τους φορτιστές που υποστηρίζουν Qualcomm Quick Charge:
https://www.qualcomm.com/documents/quick-charge-device-list

Ερωτήσεις:
Βρίσκω στο Amazon αυτόν τον πολυφορτιστή Anker 3.0 compatible. Αν και Anker, δεν βρίσκεται στην επίσημη λίστα βέβαια... Θα μου πεις "πάρε certified". OK. :D
Για χάρη της συζήτησης...

Στο σπίτι λοιπόν που λες κυκλοφορούμε τέσσερις, υγεία να 'χουμε, όλοι με κινητά που υποστηρίζουν 2.0. Τι θα γίνει αν κάποιος βάλει σε αυτό τον φορτιστή μια non Qualcomm compatible device στην έξοδο Quick charge?



Φαντάζομαι ότι αν βάλω μια compatible συσκευή όχι στην έξοδο 3.0, απλά θα έχει αργότερη φόρτιση;
 

wizzy

Music is our (Supernatural) friend!
Μηνύματα
13.869
Reaction score
20.361
Γιώργο, έχω αυτόν. Είναι καταπληκτικός. Φορτίζει τα πάντα πιο γρήγορα και δεν ζεσταίνεται ποτέ, ακόμα και σε ταυτόχρονη φόρτιση πολλών συσκευών. Αξίζει τα λεφτά του!

View attachment 63096 View attachment 63095
Σ' ευχαριστώ για την πρόταση, θα τον έχω στα υπόψιν μου. Βολεύει πάντως, γιατί εάν αυξηθούν "αύριο" τα κινητά που υποστηρίζουν quick charging, το ότι έχει πολλές θύρες θα είναι πολύ θετικό.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Κανένα πρόβλημα. Αν έχεις μόνο Qualcomm 3 φορτιστή, καλύπτεσαι για όλα τα κινητά, χωρίς εξαίρεση.

Αν λέει το ακνερ Qualcomm 3, είσαι οκ.
Το pdf ήταν για παλιά, που τα εψαχνες με τα κυάλια :)
 



costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.104
Reaction score
124.664
Λογικά και με αυτόν θα μπορείς να έχεις ταχεία φόρτιση στο 6ρ, με σωστό καλώδιο, εφόσον δίνει πάνω απο 2,4Α. Εκείνο το μικρού μήκους (10cm) καλώδιο μετατροπής που είχε μέσα η συσκευασία, είναι για πέταμα.

Kι ο φορτιστής του 6ρ είναι μία γενιά πίσω! ;)
 

Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.346
Reaction score
74.446
Ναι, με το καλώδιο φορτίζει σημαντικά πιό αργά. Συνέχεια ξεχνάω να πάρω ένα.

Kι ο φορτιστής του 6ρ είναι μία γενιά πίσω! ;)
Γιατί τότε γράφει rapidly; Γι' αυτό ρώτησα πριν.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.181
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top