Ταχύτητα συσκευών audio vs Pitching

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Τα παλιά πικάπς είχαν 3 ταχύτητες:
· 78.26 rpm για τους παλιούς shellac records,
· 45 rpm για τους μικρούς δίσκους και
· 33 1/3 rpm για τους μεγάλης διάρκειας.
Η ταχύτητα τους έπρεπε να είναι ακριβής αλλιώς :
· αν ήταν αργή το pitch (τονικό ύψος) έπεφτε
· αν γρήγορη το pitch ανέβαινε.
Τα σημερινά USB πικάπς και ειδικά τα φτηνά καθώς και τα παλιά φτηνά κασετόφωνα δεν είναι και τα καλύτερα (έχω διαπιστώσει προβλήματα στις κεφαλές αλλά και προβλήματα ταχύτητας) για την ακριβή ψηφιοποίηση του ήχου.
Αναφέρομαι σε χρήστες που ανεβάζουν (έτσι κάνει μεγάλος αριθμός χρηστών ) στο Youtube ελληνικά τραγούδια με τέτοια USB πικάπς ή ψηφιοποίηση τραγουδιών μέσω τέτοιων φτηνών κασετοφώνων (που η ταχύτητα τους μπορεί να είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από την κανονική όμωςσυνήθως διατηρείται ‘’σταθερή’’).
Μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά σίγουρος ότι με τέτοια audio συσκευή έγινε uploading στο Youtube‘’Το βάλς της μοναξιάς’’ με τον Φ.Πολυμέρη
Βέβαια δεν αποκλείω το παίξιμο στη δύσκολη τονικότητα C#m στο βαλσάκι αυτό να οφείλεται σε δεξιοτεχνία του κιθαρίστα. Όσο για περίπτωση χρήσης καποτάστο στο 4ο τάστο και παίξιμο σε Am (C#m) ή κούρδισμα της κιθάρας κατά 1 ημιτόνιο κάτω και παίξιμο του σε Dm δεν το θεωρώ εγώ ότι συμβαίνει στο συγκεκριμένο τραγούδι γιατί ακούω τον ήχο πολύ ‘’λαμπερό’’(ήχο που δίνουν τα open chords).

Έχω επίσης την εντύπωση ότι αν οι δίσκοι είναι της δεκαετίας του 40 ή του 50 {Primitive phonographs which used idler wheels sometimes had very high wow and flutter....}τότε υπάρχει περίπτωση να επιτείνεται το πρόβλημα και έχουμε φαινόμενα ‘’τρανσπορτο’’ μέχρι και ένα ημιτόνιο (λίγα cents λόγω κατασκευής δίσκου και τα υπόλοιπα λόγω προβληματικής ταχύτητος πικάπ) .
Ποια είναι η γνώμη σας ή η εμπειρία σας ;
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Απάντηση: Ταχύτητα συσκευών audio vs Pitching

Εφαρμογές Pitch Shifting για να:
· καμουφλάρουμε τη φωνή ενός ανδρικού ή γυναικείου φύλου,
· να διορθώσουμετις συχνότητες μουσικών οργάνων ή
· να κάνουμε ανεπαίσθητους ήχους ακουστούς.

Σημείωση: Αν πρόκειται για ‘’τρανσπορτάρισμα’’ φωνής πάνω ή κάτω από 2 ημιτόνια η φωνή αλλοιώνεται (πχ η ανδρική μπορεί να μοιάζει γυναικεία ή παιδική….). Δείτε το εδώ στο χρόνο 0:10 από Cm σε Fm:
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Απάντηση: Ταχύτητα συσκευών audio vs Pitching

Pitch Shifting σε audio clip και ταυτόχρονα Speed Changing
Πολύ Χρήσιμο όταν πχ θέλω να μάθω με το μουσικό μου όργανο ένα κομμάτι instrumental (ή και τραγούδι - όμως με τον περιορισμό τον αναφερόμενο στη σημείωση του προηγούμενου post) και ειδικά ένα ταξίμ ή μια εισαγωγή σε μια συγκεκριμένη τονικότητα διαφορετική όμως απ' αυτή που κυκλοφορεί το τραγούδι στα CDs στο εμπόριο ή από την τονικότητα που είναι ανεβασμένο το τραγούδι στο YouTube (το ίδιο τραγούδι ανάλογα τον τραγουδιστή ή τραγουδίστρια τραγουδιέται σε διαφορετική τονικότητα) ή το σπουδαιότερο με χαμηλότερη κατά βούληση ταχύτητα ώστε να εκπαιδευτώ ταχύτερα.
 
Last edited:


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.597
Μηνύματα
2.865.378
Members
37.934
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top