Τα Μυστικά Της Προοδευτικής Σάρωσης

Μηνύματα
202
Reaction score
45
θα προσπαθήσω να πληροφορήσω τους νέους αναγνώστες του AVIsite ρίχνωντας φώς σε πολλές απορείες.
Προοδευτική Σάρωση (Progresive Scan)Θα αναφερθούμε ποιό συγκεκριμένα για τους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα της εικόνας που δύναται να βλέπουμε στόν τηλεοπτικό μας δέκτη (TV) ή για τους ποιό σχετικούς με την ροή της τεχνολογίας, τους Bιντεοπροβολείς (Projectors).
Προσπαθώντας να ξεχωρίσω τα σημαντικώτερα αίτια που κάνουν πραγματικά ‘’χάρμα οφθαλμών’’ την εικόνα βλέποντας τις αγαπημένες μας ταινίες, κατέληξα να αναφερθώ στην τεχνολογία της Προοδευτικής σάρωσης (Progressive Scan) που ενώ  είναι κάτι που εμφανίστηκε παλαιότερα, αυτή τη στιγμή απασχολεί τους κατασκευαστές όλο και περισσότερο. Θα προσπαθήσω να δώσω το στίγμα αυτής της τεχνολογίας όσο ποιό απλά  γήνεται, για τον μέσο αναγνώστη μιας και αυτά τα θέματα για να τα εμπαιδώσουμε χρειαζώμαστε και τη σχετική  βασική τεχνογνωσία.  
Το τηλεοπτικό σήμα στην Ευρώπη είναι το Pal (Phase Alternating Line) και ο τρόπος εκπομπής στους τηλεοπτικούς δέκτες είναι η πλεκτή σάρωση έχουμε δηλ. 25 καρέ (frames) το δευτερόλεπτο (fps).
Το PAL δηλ. έχει ‘’frame rate’’ της τάξεως των 25fps και κάθε frame περιέχει 576 οριζόντιες γραμμές από pixels και 768 κάθετες. Απ` την άλλη οι αμερικάνικες ταινίες είναι στο NTSC σύστημα το οποίο σημαίνει 29.97 fps ..και αντίστοιχα εδώ έχουμε 480 οριζόντιες ορατές γραμμές. Eμείς όμως εδώ στην Eυρώπη επειδή έχουμε να κάνουμε με το PAL θα αναφερθούμε γι’ αυτό.
Eν αρχή λοιπόν της σάρωσης ξεκινώντας απο την  πάνω αριστερή γωνία της οθόνης και τελειόνοντας στην κάτω δεξιά γωνία, πρώτα προβάλλονται οι μονές (288) και μετέπειτα οι ζυγές (288) γραμμές, σε τόσο γρήγορο ρυθμό που το ανθρώπινο μάτι τις εκλαμβάνει σαν μία ενιαία εικόνα.
Η εναλλαγή όμως αυτή επιφέρει το γνωστό ενοχλητικό "τρεμόπαιγμα"  και σε εικόνες με διαστάσεις πάνω από 40 ίντσες (από βιντεοπροβολείς, τηλεοράσεις πλάσματος ή οπίσθιας προβολής κτλ) έχουμε δραστική μείωση της ποιότητας και αισθητά ορατές τις οριζόντιες γραμμές σάρωσης και το φαινόμενο της Zempra.
Λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχονται να δώσουν ειδικές συσκευές που ονομαζονται διπλασιαστές γραμμών (Line dublers) οι οποίες αναλαμβάνουν την εμφάνιση όλων των 576 γραμμών (μονές και ζυγές) στον ίδιο χρόνο, μία διαδικασία που είναι γνωστή ως προοδευτική σάρωση.

Ένα βασικό πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλύσει η προοδευτική σάρωση είναι οι υψηλότερες αναλύσεις που απαιτούν οι νέοι DLP και LCD βιντεοπροβολείς καθώς και όλοι οι CRT. Τα μηχανήματα αυτά απαιτούν αναλύσεις που φτάνουν τις 1080 γραμμές σε συχνότητες τόσο υψηλές που κανένα DVD δε μπορεί να δώσει.
Επιπλέον, αναλόγως με την πηγή , απαιτείται μετατροπή του σήματος εικόνας ώστε να συμβαδίζει με την γηγενή ανάλυση που μπορεί να δώσει ο Βιντεοπροβολέας. Οι διαδικασίες αυτές απαιτούν υπολογιστική ισχύ και ειδικούς αλγόριθμους αλλιώς παρουσιάζονται τεχνουργήματα στην εικόνα.

Λύση δραστική σάυτό το πρόβλημα καλούνται να δώσουν οι συσκευές που πραγματοποιούν τις μετατροπές σημάτων εικόνας, που λέγονται πολλαπλασιαστές και σε πιο εξελιγμένη μορφή Scalers. To DVD είναι η πρώτη καταναλωτική συσκευή που κατάφερε να εισάγει το κινηματογραφικό φορμά σε κάθε σπίτι. Δημιούργησε εκτεταμένη ζήτηση για συσκευές που μπορούν να δώσουν "μεγάλη" κινηματογραφική εικόνα όπως οι οθόνες πλάσματος και οι προβολικές τηλεοράσεις και παράλληλα έθεσε νέα δεδομένα στο χώρο της επεξεργασίας της εικόνας.

Διαφορές μεταξύ διπλασιαστών-τετραπλασιαστών και Scalers

Οι διπλασιαστές- τετραπλασιαστές δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς έγιναν ευρεία γνωστοί τη δεκαετία του 90 χάρις σε μία αμερικάνικη εταιρεία με το όνομα Faroudja. Χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον με προβολείς CRT αλλά το αστρονομικό κόστος απόκτησής τους (ξεκινούν από 11.000 Euro και φτάνουν σε δεκάδες εκ) ήταν ανασταλτικός παράγοντας για την πλειοψηφία των φίλων του Home Cinema.
Κύριο χαρακτηριστικό τους , λόγω  κατασκευής, η άμβλυνση (θόλωση) της εικόνας και οι περιορισμένες δυνατότητες διαχείρισης των σύγχρονων σημάτων εικόνας. Η έλευση του DVD και η ραγδαία πρόοδος της ψηφιακής βιντεοπροβολής και των υπολογιστών, έφερε τη φυσική εξέλιξη των διπλασιαστών/τετραπλασιαστών.

Η νέα γενιά μηχανημάτων είναι λοιπόν οι Scalers οι οποίοι έχουν ικανότητα διπλασιασμού - τριπλασιασμού και τετραπλασιασμού οποιουδήποτε σήματος εικόνας, καθώς και μετατροπής του σε οποιοδήποτε φορμά συμβατό με τις αναλύσεις των υπολογιστών ή των νέων βιντεοπροβολέων (πχ. 800x600, 1024x768, 1280x1024, 1600x1200).
Επιπλέον παρέχουν την ικανότητα ευέλικτης διαχείρισης των σημάτων εικόνας και την "έξυπνη" μετατροπή τους σε ένα σταθερό φορμά, όπως 4/3, 16/9 ή διάφορο.
Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να δούμε εικόνα 4:3 μέσα σε πλαίσιο 16:9 και το αντίστροφο, καθώς και τη μετατροπή αναμορφικής εικόνας σε άλλες αναλογίες.
Αλλά η μεγαλύτερη διαφορά τους σε σχέση με τους απλούς διπλασιαστές- τετραπλασιαστές είναι η εξαιρετικά χαμηλή τιμή τους και η ικανότητά τους να μην επηρεάζουν την οξύτητα της εικόνας και να μην τη θολώνουν. Αυτό το επιτυγχάνουν χρησιμοποιώντας εξελιγμένους αλγόριθμους οι οποίοι δεν επιτρέπουν την επικάλυψη γραμμών, όπως οι κοινοί  (Line dublers).

Όσοι απο εσάς θα είστε κάπως ποιό πληροφορημένοι θα αναρωτηθείτε λέγοντας : Μα ο προβολέας μου έχει ενσωματωμένο διπλασιαστή / Scaler αλλά δεν βλέπω βελτίωση….

Όλοι οι σύγχρονοι προβολείς διαθέτουν ενσωματωμένους διπλασιαστές ή Scalers. Οι CRT διαθέτουν διπλασιαστές- τετραπλασιαστές χαμηλού κόστους με κύριο γνώρισμα την χαμηλή ποιότητα εικόνας και τη "θαμπάδα" καθώς σε μεγάλες αναλύσεις έχουμε επικάλυψη γραμμών.
Οι νέοι LCD και DLP διαθέτουν Scalers, οι οποίοι όμως, λόγω προσπάθειας συμπίεσης του κόστους έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Συχνό φαινόμενο είναι η λάθος απόδοση των χρωμάτων και των αντιθέσεων, η ελλιπής οξύτητα, οι λάθος διαστάσεις της εικόνας ή η "φιλτραρισμένη υφή" στην εικόνα.
Αρκεί να αναφερθεί ότι στην πλειοψηφία των νέων μηχανημάτων υψηλής ανάλυσης ο γνωστός αλγόριθμος DCDi της Faroudja υλοποιείται με ένα Chip των 40 δολαρίων, τη στιγμή που ο αντίστοιχος Scaler της εταιρείας κοστίζει 10.000 δολάρια!
Οι εξωτερικοί Scalers εκτός της δραματικής βελτίωσης στην εικόνα, είναι παράλληλα συσκευές διαχείρισης σημάτων από διαφορετικές πηγές. Έτσι μπορεί κάποιος να έχει συγχρόνως συνδεδεμένα ένα Video, ένα DVD, ένα ψηφιακό δέκτη και ένα τηλεοπτικό δέκτη στο Scaler και από την έξοδό του να παίρνει την επιθυμητή για τον προβολέα ή τηλεόρασή του εικόνα, τόσο σε σάρωση, όσο και σε ανάλυση.
Όλο και πληθαίνουν οι εταιρίες που διαθέτουν γκάμα προϊόντων τέτοιων ‘’θαυματουργών’’ συσκευών που κύριο γνώρισμά τους έχουν την εξαιρετικά χαμηλή τιμή και τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρουν εκμεταλλευόμενοι τη νέα τεχνολογία της προοδευτικής σάρωσης.

Tι πρέπει να αναζητήσουμε;

Mε το Status της σημερινής προόδου της τεχνολογίας λοιπόν οι ποιό απαιτητητικοί απο εμάς θα πρέπει να ανατρέξουν σε συσκευή DVD με SDI έξοδο και αντίστοιχο Scaler με παρόμοια είσοδο. Kαι για περισσότερη κατάρτιση θα πρέπει να ανατρέξουμε σε Scaler με ικανότητα επεξεργασίας και διαχείρισης προοδευτικών σημάτων δίχως προηγούμενη μετατροπή τους.
H νέα γενιά των επεξεργαστών Video είναι συνήθως μία συσκευή επιλογής μεταξύ διαφορετικών σημάτων εικόνας. Aυτοί είναι πλέον  σχεδιασμένοι για χρήση σε Οικιακό Κινηματογράφο υψηλών απαιτήσεων, και όχι μόνο για εξεδικευμένες χρήσεις που ήταν παλαιότερα, διαθέτουν  πολλούς εισόδους σημάτων εικόνας ( Composite, Y/C, RGBS, YUV, HDTV) .
Μπορούν  να μετατρέψουν οποιοδήποτε από αυτά στη ζητούμενη από το χρήστη ανάλυση (έως και 1600x1200), με επιλογή συχνότητας μεταξύ 50, 75 και 100 Hz (PAL) ή 60 , 90, 120 Hz (NTSC).
Ένα απ΄τα μοναδικό τους  προσόντα είναι η ικανότητα μετατροπής εικόνας 4:3 σε 16:9 και το αντίστροφο με το πάτημα ενός πλήκτρου, η μετατροπή αναμορφικής εικόνας σε μη- αναμορφικής και η απευθείας είσοδος σημάτων HDTV με ανάλυση 480p, 720p και 1080i.
Οι μοναδικές αυτές ικανότητές των ‘’Scalers’’, επιτρέπουν το σετάρισμα ενός προβολέα ή μιάς συμβατικής συσκευής με μία μόνο ρύθμιση και τη μετατροπή όλων των εισερχόμενων σημάτων με βάση τη ρύθμιση αυτή!
Επιπλέον προσφέρουν επεξεργασία χρωμάτων και φωτεινότητας, διαθέτουν ειδικά φίλτρα βελτίωσης της εικόνας που προέρχεται από χαμηλής ποιότητας πηγές, όπως πχ. το τηλεοπτικό σήμα.
Συνοψίζοντας αυτές οι συσκευές μπορούν να διπλασιάσουν- τριπλασιάσουν ή τετραπλασιάσουν τα εισερχόμενα σήματα (έως 1080p) χωρίς να παραμορφώνεται η εικόνα χαρίζοντας τρισδιάστατη υφή και ομοιογένεια, χαρακτηριστικά που μόνο σε καλές κινηματογραφικές αίθουσες μπορούμε να δούμε.
Χρησιμοποιούν επεξεργαστές και αλγόριθμους και υποστηρίζουν πλήρως τις τηλεοράσεις Plasma ή οπίσθιας προβολής καθώς και κάθε τύπου προβολέα.
Eπίσης κάποιοι ‘’Scalers‘’ όπως προαναφέραμε διαθέτουν και εισόδους        SDI (Serial Digital Interface) .

To DVI (Digital Video Interface) προσφέρει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα εικόνας, είναι ψηφιακό σήμα για Video βασισμένο στο στάνταρτ 270Mbps transfer rate, . καθώς επιτρέπει την απευθείας έξοδο απο την πηγή και επεξεργασία του ψηφιακού σήματος. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται πρώτα η ψηφιακή -αναλογική μετατροπή του σήματος της εικόνας στο DVD και η μετέπειτα αναλογική-ψηφιακή μετατροπή στον Scaler.
Στην πράξη για να το καταλάβουμε καλύτερα, το σήμα περνά απευθείας από το DVD στο Scaler σε ψηφιακή μορφή και υπόκειται σε επεξεργασία ώστε να δοθεί στην επιθυμητή ανάλυση και σάρωση. Με το DVI ακόμη και ένα φθηνό DVD μπορεί να δώσει πεντακάθαρο σήμα εικόνας.
’ν δεν θέλουμε να αγοράσουμε καινούργια συσκευή DVD με έξοδο εικόνας SDI,  το κύκλωμα DVI δύναται να μας το εγκαταστείσουν οι τεχνικοί κάποιων εταιριών που ειναι ειδικευμένοι με πλακέτα η οποία προσαρμόζεται στα περισσότερα DVD της αγοράς. Eπίσης υπάρχουν  εξωτερικοί Scalers που παρέχουν  τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ 1 και 3 εισόδων DVI.

Νick Pachis :wink:
 


Μηνύματα
202
Reaction score
45
to be continued Συνοφίζοντας λέμε ότι η προοδευτική σάρωση μέσω ενός DVD player προσφέρει αισθητά καλύτερη αίσθηση ποιότητας στην εικόνα, μιας και στον ίδιο χρόνο -σε σχέση με ένα απλό DVD player- έχουμε επανάληψη της ίδιας πληροφορίας με ένα αποτέλεσμα που "αρέσει" στο μάτι. Για να λάβουμε, όμως, την επανάληψη αυτή, από τη στιγμή που αυξάνεται η συχνότητα προβολής της εικόνας, χρειαζόμαστε κάποιο "γρήγορο" σύστημα παρουσίασης, και αυτό δεν είναι άλλο από το βιντεοπροβολέα ή κάποια οθόνη. Με την προοδευτική σάρωση εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις αυξημένες δυνατότητες του σήματος PAL το οποίο διαθέτει καλύτερη ανάλυση από το NTSC, αλλά και το NTSC. Tην Tεχνολογία προοδευτικής σάρωσης μας την παρέχουν σήμερα κάποιες συσκευές DVD player, κάποιοι βιντεοπροβολείς, και για δραματικά καλύτερα αποτελέσματα οι ‘’Line dublers’’ και κατ’ εξέλιξη οι ‘’Scalers’’. :wink:
 



ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Σε ενα τετοιο θεμα αξιζει να μεινει "καρφιτσωμενο" ψηλα.
Και ετσι θα γινει.
Συγχαρητηρια Νικο!
Να πουμε και τι αλλο τους ετοιμαζεις? :wink:
 



Μηνύματα
33
Reaction score
1
Μια διευκρίνηση ακόμη στην ενότητα "Τι θα πρέπει να αναζητήσουμε?" θα θέλαμε στην εμπεριστατωμένη εισήγησή σας.

"Τι θα πρέπει να αναζητήσουμε?" από την κάρτα γραφικών στην περίπτωση χρήσης pc σαν πηγή. Και τι ρόλο παίζει εκει το powerstrip?
 

Μηνύματα
202
Reaction score
45
[scroll]Δέν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω πραγματικά για τα καλά σας λόγια........ [/scroll]
Σίγουρα οι απαντήσεις και οί επιβραβεύσεις σας μας δείνουν αντοχή και θέληση για όλο και περισότερες αναφορές και αναπτύξεις γύρω απο τα φλέγοντα θέματα στον χώρο.
Ν' άστε σίγουροι σ΄αυτό το Portal, ότι θα μάθετε πολλά που ενδεχωμένως να αγνοούσατε μέχρι σήμερα.............

Ευχαριστώ

Νick
 


Μηνύματα
202
Reaction score
45
Γιά το φίλο Κο Δοντά άν θέλεις γείνε λίγο ποιό συγκεκριμένος για να βοηθείσω στο θέμα σου :| :| ....

Ευχαριστώ.
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.664
Μηνύματα
2.869.251
Members
37.943
Νεότερο μέλος
triantafyllos1969
Top