Τα "φωτα" σας παρακαλω: Τι ηχεια σε 29 τμ?

Reaction score
786
Η ωρα που θα μετακομισω σε νεο σπιτι πλησιαζει και οπως ειναι φυσικο αυτο που με απασχολει περισσοτερο ειναι που θα βαλω τα ηχεια! Το συστηματακι που εχω τωρα θα παρει την αγουσα και θα μοστραρω νεο, με βαση 7.1 ενισχυτη.Το μονο που ενδεχεται να κρατησω απο το τωρινο ειναι ενα ζευγαρι Β&W 602 απο το οποιο ειμαι πολυ ικανοποιημενος. Γενικα θα ελεγα οτι εχοντας ακουσει αρκετες μπράντες ηχειων μεσοχαμηλης κατηγοριας τιμης, ο ηχος της B&W ειναι αυτος που ταιριαζει καλυτερα στα αυτια μου.

Το θεμα ειναι οτι ενω μεχρι τωρα υπολογιζα να στησω ενα συστημα 5+1 full-size ηχειων, σκεφτομαι μηπως τελικα κατι τετοιο θα ηταν υπερβολικο (ηχητικά) για τον χωρο που ειναι 6.2 x 4.7 m (29 τμ). Επισης η συμβία δεν εχει καθολου ενθουσιαστει με την ιδεα "να γεμισω το σπιτι ηχεια", ενω εκεινη σκοπευει να το φουλάρει με πασης φυσεως καρεκλοτραπεζακια, καναπεδες και βιβλιοθηκες μια που ο χωρος θα παιζει και τον ρολο της παλαι-ποτε σαλονοτραπεζαριας... Ετσι αρχισα να σκεφτομαι και την ιδεα των compact packages, τα οποια υποθετω οτι μπορουν τουλαχιστον να σκαρφαλωσουν στους τοιχους και να γινουν "αορατα". Επισης με μια τετοια λυση, θα υπαρχει η δυνατοτητα προσθηκης συν δυο καναλιων ωστε να παω στα 7+1, κατι που αποκλείεται με τα full-size.

Η απορια βεβαια που εχω ειναι σχετικη με την αποδοση των "μικρων", ειδικα σε μουσικη και κατα ποσον στεκονται ισαξια απεναντι στα μεγαλα ξαδελφια τους. Ειμαι σιγουρος οτι κατι παραπανω προσθετουν αυτες οι ξυλινες καμπινες και τα μεγαλα γουφερ βρε αδερφε, αλλα απ'την αλλη δεν εχω ακουσει ποτε "σοβαρα" μικρα, παρα μονο κατι αστεια πλαστικα ηχειακια τα οποια δεν μπορω υποθετω να λαβω ως μετρο συγκρισης. Η χρηση του συστηματος θα ειναι 50% μουσικη (rock & ηλεκτρονικη) και 50% ταινιες, το σπιτι ειναι διπλοκατοικια επομενως οι υψηλες εντασεις δεν απαγορευονται, ενω το εσωτερικο υψος ειναι σχετικα μεγαλο, καθως υπαρχει κεραμοσκεπη.

Κατοπιν ολων αυτων, οι εναλλακτικες ειναι οι εξης:

1. Front  B&W 603 S3
   Center B&W LCR600 S3
   Rear   B&W 602 S3 σε βασεις
   Sub    Yamaha YST-515

2. Front  B&W 603 S3
   Center B&W LCR600 S3
   Rear   B&W DS6 S3 ψηλα στον τοιχο
   Sub    B&W ASW600

3. F+C+R  B&W M-1 με option για συν αλλα 2 πισω
   Sub    B&W MT-20

Παραθετω και μια κατοψη του χωρου και θα ημουν ευγνωμων για σχολια τοσο γενικοτερα οσο και ειδικοτερα για το ενδεχομενως υπερβολικον του πραγματος στις λυσεις 1 και 2 και για την χρηση της λυσης 3 για ακροαση "βρωμικης" μουσικης. Επισης οποιος θεωρει οτι πρεπει να ξεκολλησω απο την B&W και να προτιμησω κανενα αλλο συνδιασμο, ας μην διστασει να μου προτεινει λυσεις αρκει να μην ξεφυγω πολυ απο το budget των περιπου 2.000 E
Ευχαριστω προκαταβολικα!

Αν δεν φαινεται η εικονα κλικ εδω

Reaction score
7
Απο οσο ξερω οι γυναικες εχουν προβλημα περισσοτερο με τα καλωδια, οποτε αν μπορεσεις να περνανε εσωτερικα ειναι το καλυτερο (ειδικα για τα πισω). Οπως και να εχει τα πραγματα που θα μπουν στο σαλονι ας ειναι μισά μισά.

Αν το sub το εχει διπλα σου δε θα ειναι και ο,τι καλυτερο, βαλτο πιο μακρυα.

Εχω (περιπου) ιδιο χωρο σε τετραγωνικα και εχω 2 μπροστινα δαπεδου μεγαλα, κεντρικο ιδιας σειρας και 2 μικρα πισω επανω ψηλα στις γωνιες, και sub βεβαια.
Θα σου προτεινα να αποφυγεις τις βασεις δαπεδου γιατι ειναι συνεχεια μεσα στα ποδια και ενοχλουν τις γυναικες, ασε που τα βλεπουν ολη την ωρα. Ενω αν ειναι ψηλα.... τα δικα μου τα πισω ειναι και μαυρα (σαν τη μυγα μεσ το γαλα-ταβανι) αλλα η μανα μου μαλλον δεν τα εχει προσεξει τοσο καιρο... (εννοειται οτι τα εβαλα οταν ελειπε).

Οπως καταλαβαινεις ειμαι υπερ της 2ης εναλλακτικης τοποθετησης.
Καλα και τα 603 για εκει που θα τοποθετηθουν (οχι σε γωνια) μιας και εχουν ενα πιο μπασο χαρακτηρα.
Και εγω για τα 603 πηγαινα, αλλα δε μου αρεσε το μπασαριστο τους... Κατεληξα σε AudioPro οταν τα ακουσα μαζι (και με JBL και καποια αλλα).

Ειμαι κατα των μικρων ηχειων σε σχετικα μεγαλους χωρους. Και (παραφραζοντας ενα φιλο που λεει ''δεν υπαρχει υπερβολη στο μεγεθος του γυναικειου στηθους!!!'') δεν υπαρχει υπερβολη για τετοιο χωρο. Καλυτερα να παιζουν στο μισο τα μεγαλα για να ακουσεις παρα στο τερμα τα μικρα.

Reaction score
41
Απο οσο ξερω οι γυναικες εχουν προβλημα περισσοτερο με τα καλωδια, οποτε αν μπορεσεις να περνανε εσωτερικα ειναι το καλυτερο (ειδικα για τα πισω). Οπως και να εχει τα πραγματα που θα μπουν στο σαλονι ας ειναι μισά μισά.

Αν το sub το εχει διπλα σου δε θα ειναι και ο,τι καλυτερο, βαλτο πιο μακρυα.

Εχω (περιπου) ιδιο χωρο σε τετραγωνικα και εχω 2 μπροστινα δαπεδου μεγαλα, κεντρικο ιδιας σειρας και 2 μικρα πισω επανω ψηλα στις γωνιες, και sub βεβαια.
Θα σου προτεινα να αποφυγεις τις βασεις δαπεδου γιατι ειναι συνεχεια μεσα στα ποδια και ενοχλουν τις γυναικες, ασε που τα βλεπουν ολη την ωρα. Ενω αν ειναι ψηλα.... τα δικα μου τα πισω ειναι και μαυρα (σαν τη μυγα μεσ το γαλα-ταβανι) αλλα η μανα μου μαλλον δεν τα εχει προσεξει τοσο καιρο... (εννοειται οτι τα εβαλα οταν ελειπε).

Οπως καταλαβαινεις ειμαι υπερ της 2ης εναλλακτικης τοποθετησης.
Καλα και τα 603 για εκει που θα τοποθετηθουν (οχι σε γωνια) μιας και εχουν ενα πιο μπασο χαρακτηρα.
Και εγω για τα 603 πηγαινα, αλλα δε μου αρεσε το μπασαριστο τους... Κατεληξα σε AudioPro οταν τα ακουσα μαζι (και με JBL και καποια αλλα).

Ειμαι κατα των μικρων ηχειων σε σχετικα μεγαλους χωρους. Και (παραφραζοντας ενα φιλο που λεει ''δεν υπαρχει υπερβολη στο μεγεθος του γυναικειου στηθους!!!'') δεν υπαρχει υπερβολη για τετοιο χωρο. Καλυτερα να παιζουν στο μισο τα μεγαλα για να ακουσεις παρα στο τερμα τα μικρα.
Μήπως Γιώργο θα μπορούσες να μας πεις τη σύνθεσή σου?

Reaction score
7
Μήπως Γιώργο θα μπορούσες να μας πεις τη σύνθεσή σου?

AV Amp : MARANTZ SR-7300
L-R : AUDIO PRO Avantek 6 (τα επελεξα μεταξυ B&W603, ENERGY C-9, JBL NORTHRIDGE E80BE)

C : AUDIO PRO Avantek 2

Surr : Energy Encore (κατι μικρο που να μην φαινεται)
Sub : SONY SA-WX700

Tα Avantek δεν ειναι πλεον στην παραγωγη αλλα στις φωτο σου εχω καποια ποιο μικρα αλλα με το ιδιο σχεδιο και σχημα αλλα εδω (http://www.audiopro.com/folder/AudioProLineup2003.pdf) μπορεις να τα δεις.

Reaction score
384
Skopeueis na xrisimopoiiseis to crossover tou proccessor, i tha stelneis full range kai sta 5 sou ixeia?
Profanos tha xrisimopoiiseis to crossover, ara tha exeis ta ixeia sou na paizoun apo 80Hz kai pano. Poios o logos na pareis full range?
O xoros sou apaitei ixeia konta stous toixous, kai pisteuo pos to na doseis full range sta 5 sou ixeia einai lathos epilogi.
Gia to diko sou xoro, oti ixeio kai na agoraseis, kalo tha itane na kopseis tis sixnotites mexri ta 80Hz, kai na prospathiseis na va leis ta ixeia L,R,C 1 metro apo tous toixous.
Yparxei auti i dinatotita?

Dimitris

Reaction score
786
Τελικα η καλωδιωση θα γινει για 4 πισω καναλια και θα περασει μεσα απο τους τοιχους σε υψος περιπου 2.40m. Τα μπροστινα και το μεσαιο, μια που θα ειναι δίπλα στον ενισχυτη, μαλλον θα ειναι "ελευθερα". Αληθεια, οι πριζες ηχειων ειναι με μπόρνες ή οπως της κεραιας TV?

Οσον αφορα τα ηχεια τωρα, σε home cinema mode φυσικα ο ενισχυτης θα κοβει και θα μοιραζει συχνοτητες οπως πρεπει, οποτε μικρα-μεγαλα ηχεια θα εχουν υποθετω το ιδιο πανω-κατω ηχητικο αποτελεσμα. Σε μουσικη ομως?

Αυτο που σκεφτομαι πλεον ειναι να παω για το εξης setup:
Front: B&W 602 (υπάρχοντα) σε βασεις και αργοτερα B&W 603
Center: B&W M-1
Side: B&W M-1
Rear: B&W M-1
Sub: B&W MT-20

Εχουμε δηλαδη το σετακι των πεντε και ενα "μικρων" συν 2 "μεγαλα" για μπροστινα, τα οποια θα παιζουν και αξιοπρεπως σε pure stereo mode. Εδω ομως με απασχολει το "ταιριασμα" των μπροστινων με το κεντρικο... Τι λετε?

Reaction score
7
Οι πριζες ηχειων που εχω δει ως τωρα ειναι με κλιπ ελατηριου... not so good... Δεν ξερω αν υπαρχουν σε αλλα στυλ...
Γιατι ομως να βαλεις πριζες για τα ηχεια? Αφου θα περνανε μεσα απο τον τοιχο ας βγουν απο ενα κουτι στο σημειο που θα μπουν τα ηχεια.

Σε μουσικη να ακους stereo... εκτος και αν ειναι απο DVD οποτε το μοιρασμα θα γινεται παλι. Αν παλι θες να ακους απο CD αλλα απο ολα τα ηχεια τ ιδιο μοιρασμα θα κανει και ο ενισχυτης με καποιο πραγραμμα του.

Το ταιριασμα θα ειναι ΟΚ... Εχουμε πει οτι πρεπει να ειναι τα ιδια ηχεια, αλλα αν ειναι και απο την ιδια μαρκα δε θα εχουν τοσο μεγαλες διαφορες....

Reaction score
0
Η αλήθεια είναι ότι και εγώ μόνο τύπου ελατηρίου έχω δει στην Ελλάδα ή τις απαράδεκτες (για αυτή τη δουλειά) με φις τηλεφώνου (σαν το διπολικό φις για AC μόνο σε πιο μικρό μέγεθος).
Στο εξωτερικό βέβαια κυκλοφορούν διάφορα… (http://www.radioshack.com/category.asp?catalog_name=CTLG&category_name=CTLG_007_002_008_000&Page=2)
Ομολογουμένως προτιμώ τη λύση που λέει ο Γιώργος.
Ακόμα θα μπορούσες να μην βάλεις καν κουτιά αλλά να πεις στον ηλεκτρολόγο που ακριβώς να τελειώσει τις αναμονές των σπιράλ που μέσα τους περνάνε τα καλώδια στα σημεία που θα βάλεις τα ηχεία. Από εκεί κατ’ ευθείαν στα ηχεία με την όμορφη βάση των Μ1 να καλύπτει την τρύπα του σπιράλ, την οποία μπορείς και να έχεις στοκάρει ελαφρά πριν το βάψιμο του τοίχου ώστε να βγαίνει το καλώδιο από τον τοίχο σαν φυτευτό.
Για τα ηχεία γιατί δεν πας για το LCR60 ή το LCR600 που είναι της ίδιας σειράς;
Πιστεύω θα δέσει πιο καλά το γλυκό.
Με το AS2 (αυτό μάλλον εννοείς γιατί MT20 sub δεν έχει η B&W) δεν νομίζω να χρειαστείς μεγαλύτερα ηχεία, αν το ρυθμίσεις σωστά, ούτε και στη μουσική. Έχει αν δεν κάνω λάθος 3 καμπύλες ισοστάθμισης προκειμένου να το φέρεις εκεί που θέλεις, εκτός από τις συμβατικές ρυθμίσεις.

Reaction score
1
Καλημερα. Επειδή κάποτε εψαξα και εγώ για πρίζες τοίχου για ηχεία, βρήκα και με ελατήρια (κόκκινο-μάυρο) αλλά και με επίχρυσα βύσματα τύπου μπανάνα αν δεν κάνω λάθος. Ειναι σαν τα βύσματα που έχουν τα Piccolo της Chario. Δες τα στο www.chario.it.

Τα είχα δει στο Praktiker. Ισως τα βρεις και σε μεγάλα καταστήματα όπως Κατουμάς, Κωσταντακάτος κ.λπ.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.934
Members
38.520
Νεότερο μέλος
Atoll