Τελικά πως διαλέγεις ηχεία;

Reaction score
10.414
Σήμερα έπεσα πάνω σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Anselm Görtz, αυτός βασικά θεωρείται κορυφή εδώ και ασχολείται επισταμενως με ηχεία μετρήσεις σε επαγγελματικού χώρους, λαιβ κτλπ.

Εδώ αναφέρεται σε συνθήκες λαιβ αλλά αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι και ο κανόνας στην επιλογή των ηχειων.

Anselm Goertz:
Η συχνοτική απόκριση είναι πάντα το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς. Είναι φυσικά και σημαντική και θα πρέπει αρχικά να είναι αρκετά επίπεδη. Δηλαδή το ηχείο δεν πρέπει να «βάζει δικό του ήχο». Τον ήχο τον ρυθμίζουμε από την κονσόλα μίξης ή αλλού, αλλά όχι από το ηχείο.
Και τα άλλα σημαντικά στοιχεία είναι η χωρική συμπεριφορά της εκπομπής. Αυτό φυσικά πρέπει να είναι σωστό. Δηλαδή το πιο ακριβό ηχείο δεν με βοηθά αν εκπέμπει σε περιοχές όπου δεν θέλω να φτάνει καθόλου ήχος. Αυτό πρέπει να ταιριάζει και πρέπει να το λαμβάνω υπόψη, ακόμη κι όταν σχεδιάζω κάτι τέτοιο.
Και πολύ σημαντικό είναι επίσης: ποια μέγιστη στάθμη μπορώ να πετύχω με το ηχείο; Αυτό είναι συχνά σημείο διαφωνίας, επειδή στα τεχνικά φυλλάδια κυκλοφορούν πολλές φανταστικές τιμές. Και κυρίως είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να τα ερμηνεύσει όταν βλέπει ένα datasheet και υπάρχουν εκεί τεχνικά στοιχεία.
Αν είμαι τυχερός, αναγράφεται και πώς έχουν γίνει οι μετρήσεις.

- Δεδομένα ηχείου: Η συχνοτική απόκριση, η συμπεριφορά εκπομπής του ηχείου , η μέγιστη στάθμη και οι παραμορφώσεις πρέπει να εξετάζονται από κοινού.

Εκεί έχω καταλήξει και γω.
Τονικότητα, μέγιστη στάθμη με παραμορφωση, διασπορά του ηχείου ιδιαίτερα σε χώρους αφροντιστους ή και κάλυψης πολλών θέσεων.
Τέλος, άντε να δεις και θέματα χρονισμού των επιμέρους μονάδων.

Με αυτά τα δεδομένα αγοράζεις χαλαρά το ηχείο. Αρκούν

Reaction score
10.414
Α και σε αυτό που κατέληξα διαβάζοντας όλα αυτά τα κείμενα κατά καιρούς ειναι οτι το ηχείο θα πρέπει να παίζει ικανοποιητικά τουλάχιστον μέχρι τα 40Hz. Αν δεν μπορεί υπάρχει πρόβλημα.
Από κει και κάτω αν παίζει μέχρι τα 30Hz ακόμη καλύτερα.
Κατω από 30Hz, για μένα μπορείς να αγοράσεις ηχείο που παίζει ικανοποιητικά μέχρι τα 30Hz χωρίς τύψεις.

Για στάθμες αν πιάνουν 110dB στις χαμηλές 40-50Hz στην θέση ακρόασης είσαι αρχηγός.
Πολύ απλά μπακαλιστικα, πάνω από 85dBA δεν θα παίξει σχεδόν κανένας και προσθέτοντας 25dB για την ενέργεια και τις κορυφωσεις στις χαμηλές πιάνουμε τα 110dB.
Στην πραγματικότητα, σε πραγματικές συνθήκες 100-110dB είναι η πράσινη περιοχή.

Reaction score
61
Α και σε αυτό που κατέληξα διαβάζοντας όλα αυτά τα κείμενα κατά καιρούς ειναι οτι το ηχείο θα πρέπει να παίζει ικανοποιητικά τουλάχιστον μέχρι τα 40Hz. Αν δεν μπορεί υπάρχει πρόβλημα.
Από κει και κάτω αν παίζει μέχρι τα 30Hz ακόμη καλύτερα.
Κατω από 30Hz, για μένα μπορείς να αγοράσεις ηχείο που παίζει ικανοποιητικά μέχρι τα 30Hz χωρίς τύψεις.

Για στάθμες αν πιάνουν 110dB στις χαμηλές 40-50Hz στην θέση ακρόασης είσαι αρχηγός.
Πολύ απλά μπακαλιστικα, πάνω από 85dBA δεν θα παίξει σχεδόν κανένας και προσθέτοντας 25dB για την ενέργεια και τις κορυφωσεις στις χαμηλές πιάνουμε τα 110dB.
Στην πραγματικότητα, σε πραγματικές συνθήκες 100-110dB είναι η πράσινη περιοχή.
Τα ακούω αυτά που λες αλλά με τα 40Hz δεν απορρίπτουμε ένα τεράστιο μέρος από ηχεία βασης; Πχ για μένα που το ένα σύστημα θα παίξει σε ένα χώρο 12 τετραγωνικών στα 2 μέτρα απόσταση περίπου είναι δύσκολο θεωρώ να τα πετύχω όλα αυτά χωρίς να πάω σε χρήματα πολύ πάνω από τα 2-3 χιλιάρικα. Τουλάχιστον έτσι μου φαινεται όσο το έχω ψάξει

Reaction score
8
Βρίσκομαι κι εγώ σε μια αντίστοιχη διαδικασία. Πήρα καινούργιο ενισχυτή, έναν μικρό λαμπάτο, τάξης Α, και αναζητώ ηχεία που να ταιριάζουν (και στον ενισχυτή και στο αυτί μου).

Ακούω το επιχείρημα του να αγοράσεις τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ο οποίος θα δει το χώρο σου, θα ακούσει τις ανάγκες σου (και το μπάτζετ σου) και θα σου βρει το καταλληλότερο προϊόν από το κάποιο κατάστημα. Είναι η ίδια λογική να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία για το οτιδήποτε. Γλυτώνεις χρόνο και έχεις μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει, εγώ θέλω να ασχοληθώ ο ίδιος με το σπορ, να μάθω, να ακούσω και να γνωρίσω.
Το κόστος στη μια περίπτωση είναι η αμοιβή του επαγγελματία, στην άλλη περίπτωση ο χρόνος. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και εξαρτάται από το τι μπορείς να διαθέσεις και πώς περνάς καλύτερα.

Εγώ προσπαθώ τη δεύτερη μέθοδο, μιας και ψάχνω μόνο για ηχεία, ενώ παράλληλα εξερευνώ σιγά-σιγά τον κόσμο της λάμπας. Πρώτα διάβασα (και στο φόρουμ εδώ βρίσκεις πάρα πολλά). Μετά έκλεισα ραντεβού σε κάποια μαγαζιά για ακρόαση ηχείων. Πήγα με τον ενισχυτή μου (γνωρίζοντας τους περιορισμούς του), με συγκεκριμένη playlist κομματιών που γνωρίζω καλά, να ακούσω ηχεία σε συγκεκριμένες εντάσεις που θα ακούσω σπίτι και, αν είναι δυνατόν, προσομοιώνοντας το δωμάτιο που θα μπουν, όσο αυτό ήταν εφικτό. Συνθήκες εργαστηρίου δε θα βρεις ποτέ, αλλά μόνο και μόνο η διαδικασία νιώθω ότι μου μαθαίνει πράγματα και στο τέλος θα έχω κάνει μια επιλογή που υπεύθυνος θα είμαι μόνο εγώ.

Αυτά τα ολίγα από εμένα, με ευχές να βρεις αυτό που θες!

gid

Reaction score
10.839
Βρίσκομαι κι εγώ σε μια αντίστοιχη διαδικασία. Πήρα καινούργιο ενισχυτή, έναν μικρό λαμπάτο, τάξης Α, και αναζητώ ηχεία που να ταιριάζουν (και στον ενισχυτή και στο αυτί μου).
Η ενδεδειγμένη διαδικασία είναι η αντίστροφη. Διαλέγουμε ηχεία με βάση το χώρο και τις απαιτήσεις μας, και μετά ψάχνουμε για ενισχυτή κατάλληλο για να τα οδηγήσει.

Ελπίζω ο χώρος σου να είναι κάτω απο 15τμ.

Reaction score
616
...από τους Σάρουμαν και Γκάνταλφ, τους θεούς αυτού του σάιτ αν τα παρακάτω συγκρούονται με τις ξεκάθαρες επιστημονικές γνώσεις και τεκμηριωμένες απόψεις τους. Αυτοί έχουν δίκιο, δικό μου το λάθος.

Το να ακούς ηχεία ή συστήματα γενικά και αόριστα, μπορεί να θεωρηθεί χάσιμο χρόνου σε σχέση με τη λύση του επαγγελματία, όμως σε βάθος χρόνου αρχίζει ο εγκέφαλος σου να αναγνωρίζει "κρυφές δομές".

Οι δομές αυτές μπορεί να είναι πχ:

Ολόκληρες εταιρίες που πουλάνε φούμαρα σε τιμές πλατίνας και έχουν επιλέξει την κατασκευή, τιμολόγηση και διανομή των προϊόντων τους με βάση τα πορτοφόλια και τα ακουστικά γούστα του πελατειακού κοινού στο οποίο απευθύνονται. Κάποια στιγμή συνειδητοποιείς ποιες είναι αυτές.

Ακουστική ταυτότητα ή ακουστική "πατίνα" εταιριών. Υπάρχουν εταιρίες, πιστές στον ηχητικό χαρακτήρα τους, που ό,τι και να βγάλουν, είτε σε ικανοποιεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα το μοντέλο ή σειρά της εταιρίας είτε δεν σου αρέσει, ανεξαρτήτως κοστολογίου. Μην ξεχνάμε ότι κάθε εταιρία δεν αλλάζει τους εργαζόμενους της κάθε χρόνο..
Επί πολλά χρόνια μπορεί να κρύβονται οι ίδιοι άντρες πίσω από την υλοποίηση των προϊόντων κάθε εταιρίας. Δεν αφήνουν κάποιο "αποτύπωμα" στον ήχο; Δεν τα τεστάρουν οι ίδιοι; Δεν κάνουν fine tuning οι ίδιοι;

Δομές ακουστικών εντυπώσεων που έχουν να κάνουν με το ταίριασμα της αλυσίδας που ακούς: Πχ λαμπάτοι ενισχυτές vs solid state, απέναντι σε διαφορετικά ήδη ή και μεγέθη ηχείων.

Και πολλά άλλα.

Εννοείται ότι όλα τα παραπάνω συμπεράσματα που βγάζεις θα συμπτυχθούν και με διάφορες προκαταλήψεις που κουβαλάς ή θα αποκτήσεις ως γυρολόγος ακροατής, και ότι το ιδανικό θα ήταν να μπορεί κανείς να κάνει συνέχεια τυφλά τεστ με πανομοιότυπες συνθήκες. (πράγμα μάλλον αδύνατο στην Ελλάδα σε κατάστημα) Όμως, στο σπίτι σου θα τα βλέπεις τα ηχεία σου και τα μηχανήματα σου..οπότε είναι αδύνατο να μην είσαι θετικά προκατειλημμένος ως προς αυτά, εφόσον τα έχεις επιλέξει. Η προκατάληψη δηλαδή στο τέλος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ηχητικής εντύπωσης, "βλέποντας" τα μηχανήματα που ακούς, όπου και αν είσαι

Τελικά, αν σε κάθε κατάστημα ή χώρο που θα πας μπορείς να στήσεις τα ηχεία σε ένα μικρό ακουστικό 3τρίγωνο (κάτω από τα τρία μέτρα ακρόασης, με μεγάλο toe in, θα ακούς αρκετά καλά τα ηχεία και τα μηχανήματα, και λιγότερο το χώρο. Συμβουλή: Να έχεις μαζί σου πάντα έναν μικρό μετρητή απόστασης λέιζερ, που ούτως ή άλλως χρειάζεσαι, και να διορθώνεις αποστάσεις ακρόασης και γωνίες toe in εσύ ο ίδιος. Οι περισσότεροι έμποροι δεν ασχολούνται και πολύ με λεπτομέρειες. "Μεσίτες" μηχανημάτων είναι.

Όλα αυτά που θέτω δεν αντικρούουν το να ξέρεις από πριν τι χώρο έχεις, ποιες αποστάσεις ακρόασης θα έχεις, τι εντάσεις θα θέλεις να έχεις κτλ που ΟΦΕΙΛΕΙΣ να γνωρίζεις πριν κάνεις τις όποιες επιλογές. Απλά προσπαθώ να καταγράψω τα οφέλη της ζωής του "ηχόφιλου τουρίστα". Άσε που γνωρίζεις και κόσμο, κάποιοι από αυτούς που θα γνωρίσεις μπορεί να σου αλλάξουν και τη ζωή, ποιος ξέρει ποιος και τι σε περιμένει εκεί έξω

Reaction score
10.414
Τα ακούω αυτά που λες αλλά με τα 40Hz δεν απορρίπτουμε ένα τεράστιο μέρος από ηχεία βασης; Πχ για μένα που το ένα σύστημα θα παίξει σε ένα χώρο 12 τετραγωνικών στα 2 μέτρα απόσταση περίπου είναι δύσκολο θεωρώ να τα πετύχω όλα αυτά χωρίς να πάω σε χρήματα πολύ πάνω από τα 2-3 χιλιάρικα. Τουλάχιστον έτσι μου φαινεται όσο το έχω ψάξει
Αυτή είναι η πραγματικότητα, τα περισσότερα ηχεία βάσης αδυνατούν να ανταποκριθουν, αδυνατούν να βγάλουν την απαραίτητη ένταση στις χαμηλές.
Μπορεις βέβαια να τα συνδυάσεις με σαμπγουφερ οπως αναφέρθηκε παραπάνω ετσι ώστε και να έχεις την απαιτούμενη ενέργεια εκεί κάτω και παράλληλα να μην στρεσάρονται τα ηχεία σου αφού θα είναι απαλλαγμενα από το καθήκον να αποδώσουν χαμηλές συχνότητες.
Αν τώρα αναγκαστικά κάποιος αποφασίσει να πάρει βάσεως θα πρέπει να επιλέξει τουλαχιστον ηχεία που κατεβαινουν μέχρι τα 40Hz, βγάζουν ας πούμε 100dB εκεί και να παίξει με την απόσταση, να επιλέξει κοντινή απόσταση ακρόασης.
Πάντα όμως θα κινείται κατά την άποψή μου σε μια γκρίζα ζώνη.

Reaction score
532
Πέρα φυσικά των επιδόσεων και των απαιτήσεων ως φορτίου ενός ηχείου, υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές
γύρω από τα κριτήρια επιλογής, για παράδειγμα, τι είδους τεχνολογία και σχεδιασμό χρησιμοποιεί, π.χ.
ηλεκτροδυναμικά μεγάφωνα, πάνελ, υβριδικά, μόνιτορ, ενεργά, ομοκεντρικά, κόρνες, κλειστού τύπου, ανάκλασης χαμηλών, ανοιχτή μπάφλα, δίπολα και ούτω καθ' εξής.

Από αυτή την άποψη και λόγω της έντονης διαφοράς ηχητικής υπογραφής από τεχνολογία σε τεχνολογία, σε μεγάλο βαθμό, η επιλογή γίνεται ζήτημα προσωπικού γούστου, κάτι που εν πολλοίς αυξάνεται και από τον παράγοντα πόσο ελκυστικά εμφανίζονται τα ηχεία για το σαλόνι του υποψήφιου αγοραστή, κάτι που μάλλον γνωρίζουν οι εταιρείες που επενδύουν και στην εμφάνιση, με εξαίρεση βέβαια εκείνων των σχεδιάσεων που απευθύνονται πρωτίστως για επαγγελματική χρήση.

Ndis

Titika
Reaction score
5.105
Ας γίνω εγώ "ο τετχιος" που θα σε ρωτήσει για το σκοπό της πρωταρχικό σκοπό χρήσης των ηχείων; Μουσικουλα; Ταινιουλες; Παιχνιδακια στο PS5;

Να σου δωκω ενα παράδειγμα, τα κλίπς εδω μέσα, να το πω ευγενικά, δεν εκτιμώνται ιδiαιτερα (και σωστά). Παρόλα αυτά αν ο σκοπός σου ειναι ταινιουλες, παιχνιδάκια και και καμοια μια ωρίτσα τη φορά μουσικούλα για ξεκάβλωμα είναι σουπερ επιλογή κοντά στο 1.5 χιλιαρικο για το 8000 mk2 (και θα παιξει απ' τα 30hz το γ@μηδι, στο "τυπικό σαλόνι" δεν λεει ψέματα).

Στο ιντερνετ ειμαι, το μακρί μου λέω! Καλά τα kef, τα revel τα ετσι τα αλλιως.... Αν αγοράσεις βιβλιοθήκης θα σου λειπει το μπάσο end-of-story .... "Μα ο κατασκευαστης λεει παιζει απο 30hz μπλα μπλα μπλα μπλα" ... Τα' γραφει και ο Κώστας πριν. Ναι θα παιξει, στους 50 πόντους, και μετα χέρια στην ανάταση !

O γράφων, ως γνωστός παντοφλό-συλλέκτης (μονο sonos του επιτρέπει στο σαλονι της), εχει αλλάξει αρκετά ηχεία βιβλιοθήκης στο γραφείο του. Ολα τους, το καθένα για την κατηγορία του, άριστα, αλλά πάντα κάτι τους έλειπε !

Μολις προσθεσε το σαμπ (τα σαμπς πλέον, για να του επιτρέπετε να γράφει στο φορουμ) ολα τα ηχεια, μα ολα τα ηχεια έγιναν κλάσεις καλύτερα. Τόσο καλύτερα που αισθάνεται οτι μέχρι και τα ascilab c6b που αγόρασε προσφατα ήταν μια κινηση παρόρμησης. Δεν έχει κανένα δηλαδή ουσιαστικό νοημα η αγορά τους διότι δεν είναι επαγγελματίας να τον ενδιαφέρει "το κριτικό ακουσμα" ή συνήθως κανει και κάτι ακομα οπότε η μουσική δεν εχει "το 100% της προσοχής του" και αλλα τέτχια ομορφα ....

Αν μάλιστα ειχε αγοράσει νωρίτερα και κάποια λύση επιπέδου minidsp τότε πιθανότατα να ειχε γλυτώσει και περιττές αγορές.

Την συμπάθεια σου για την πλάκα και το 3ο πρόσωπο. Θέλω να καταλήξω οτι η πλειοψηφία θέλει απλά να περνάει καλά ακουγοντας τις μουσικές της. Δεν σώζουμε το πλανητη απ' την εξωγήινη απειλή. Δες τo budget σου, σεβάσου την φυσική (οχι 5αρια ή και 6αμισάρια πχ για μεσαια και πάνω σαλονια) και γιατι υποθέτω υπάρχει και κυρα, δες κάτι που να αρέσει και σε εκεινη εμφανισιακά (μεχρι και ο τουλ, την γυναίκα του ρώτησε για να μπορέσει να βάλει τα ηχεία που εχει στο σαλόνι του).

Last edited:

Reaction score
137
@Ndis Τυχερός ο νηματοθέτης που βρήκε το σωστό μέρος να ρωτήσει και δε προέβη σε παρορμητικές αγορές όπως εγώ και αρκετοί και εδώ μέσα. Τουλάχιστον δεν κατέληξα να αγοράσω ακριβά καλώδια αλλά έφτασα κοντά.

Μετά από πολύ σκάψιμο στο φόρουμ έβγαλα άκρη, πάνω κάτω ότι γράφτηκε και σε αυτό το νήμα. Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους και μη ήρωες που έχουν την υπομονή να γράφουν τα ίδια κάθε φορά για να τα εμπεδώσουμε.

Μολις προσθεσε το σαμπ (τα σαμπς πλέον, για να του επιτρέπετε να γράφει στο φορουμ)
aubhbj.jpg

Reaction score
61
Ας γίνω εγώ "ο τετχιος" που θα σε ρωτήσει για το σκοπό της πρωταρχικό σκοπό χρήσης των ηχείων; Μουσικουλα; Ταινιουλες; Παιχνιδακια στο PS5;

Να σου δωκω ενα παράδειγμα, τα κλίπς εδω μέσα, να το πω ευγενικά, δεν εκτιμώνται ιδiαιτερα (και σωστά). Παρόλα αυτά αν ο σκοπός σου ειναι ταινιουλες, παιχνιδάκια και και καμοια μια ωρίτσα τη φορά μουσικούλα για ξεκάβλωμα είναι σουπερ επιλογή κοντά στο 1.5 χιλιαρικο για το 8000 mk2 (και θα παιξει απ' τα 30hz το γ@μηδι, στο "τυπικό σαλόνι" δεν λεει ψέματα).

Στο ιντερνετ ειμαι, το μακρί μου λέω! Καλά τα kef, τα revel τα ετσι τα αλλιως.... Αν αγοράσεις βιβλιοθήκης θα σου λειπει το μπάσο end-of-story .... "Μα ο κατασκευαστης λεει παιζει απο 30hz μπλα μπλα μπλα μπλα" ... Τα' γραφει και ο Κώστας πριν. Ναι θα παιξει, στους 50 πόντους, και μετα χέρια στην ανάταση !

O γράφων, ως γνωστός παντοφλό-συλλέκτης (μονο sonos του επιτρέπει στο σαλονι της), εχει αλλάξει αρκετά ηχεία βιβλιοθήκης στο γραφείο του. Ολα τους, το καθένα για την κατηγορία του, άριστα, αλλά πάντα κάτι τους έλειπε !

Μολις προσθεσε το σαμπ (τα σαμπς πλέον, για να του επιτρέπετε να γράφει στο φορουμ) ολα τα ηχεια, μα ολα τα ηχεια έγιναν κλάσεις καλύτερα. Τόσο καλύτερα που αισθάνεται οτι μέχρι και τα ascilab c6b που αγόρασε προσφατα ήταν μια κινηση παρόρμησης. Δεν έχει κανένα δηλαδή ουσιαστικό νοημα η αγορά τους διότι δεν είναι επαγγελματίας να τον ενδιαφέρει "το κριτικό ακουσμα" ή συνήθως κανει και κάτι ακομα οπότε η μουσική δεν εχει "το 100% της προσοχής του" και αλλα τέτχια ομορφα ....

Αν μάλιστα ειχε αγοράσει νωρίτερα και κάποια λύση επιπέδου minidsp τότε πιθανότατα να ειχε γλυτώσει και περιττές αγορές.

Την συμπάθεια σου για την πλάκα και το 3ο πρόσωπο. Θέλω να καταλήξω οτι η πλειοψηφία θέλει απλά να περνάει καλά ακουγοντας τις μουσικές της. Δεν σώζουμε το πλανητη απ' την εξωγήινη απειλή. Δες τo budget σου, σεβάσου την φυσική (οχι 5αρια ή και 6αμισάρια πχ για μεσαια και πάνω σαλονια) και γιατι υποθέτω υπάρχει και κυρα, δες κάτι που να αρέσει και σε εκεινη εμφανισιακά (μεχρι και ο τουλ, την γυναίκα του ρώτησε για να μπορέσει να βάλει τα ηχεία που εχει στο σαλόνι του).
Καλησπέρα αγαπητέ μου συμφορουμίτη.

Να σε πω.. δεν έβαλα τη χρήση γιατί λέω μιας και το έβαλα το θέμα σε τοπικ για δικάναλο ήχο εννοώ κυρίως ότι με ενδιαφέρει η μουσική.

Κάτι που ισχύει ακόμα αλλά όλα στο μυαλό μου είναι λίγο ανάκατα. Επομένως αποφάσισα (μάλλον), δύο συστήματα. Ένα στο σαλόνι όπου το μόνο βέβαιο είναι ότι ενισχυτής θα είναι ο M2si και streamer το WiiM Pro Plus και ψάχνω κάποια δαπέδου να συμπληρώσουν το παζλ. Εδώ πχ, χωρίς να έχω αποφασίσει σκέφτομαι κάποια Revel Concerta2 F35 ή τα Fyne Audio τα F501S. Επικοινώνησα με μερικούς επαγγελματίες, θα αρχίσω τις ακροάσεις και δεν ξέρω που θα καταλήξω

Ταυτόχρονα θα φτιάξω και ένα σύστημα σε ένα μικρό δωμάτιο που έχω περίπου 12μ2 γιατί... Πολύ απλά μπορώ να κάνω ότι θέλω χωρίς να υπολογίζω πολύ τη γυναίκα! Όπως ξέρουμε όλοι το waf είναι σημαντικό για το σαλόνι αλλά για το δωμάτιο έχω το ελεύθερο

Πήγα λοιπόν εψές και μου τη βάρεσε και πήρα μια τηλεόραση για το δωμάτιο. Μια μικρή 55άρα OLED που σε 2 μέτρα απόσταση φαίνεται μια χαρά. Και άλλαξε λίγο το πλάνο γιατί αν και δεν θα αλλάξει ο χαρακτήρας του δωματίου το σαμπ είναι πλέον απαραίτητο. Αλλά στα δύο μέτρα απόσταση, όσο και αν γενικά είμαι και εγώ υπέρ των ηχείων δαπέδου, πες μου ένα που δεν θα μπουκώσει. Και οι τοίχοι δεν αλλάζουν. Σε αυτό το σπίτι μένω, αυτό το δωμάτιο μπορώ να έχω, επομένως προσπαθώ για το καλύτερο με ότι περιορισμούς έχω.

Όσο και αν δεν θέλω θα πάω σε βάσης, με έναν καλό δικάναλο ενισχυτή αναλογικό κατά προτίμηση που θα του κολλήσω πάνω ένα dac για να παίρνει σήμα από την τηλεόραση και ένα streamer. Και φυσικά ένα σαμπ όπως είπα σε δεύτερο χρόνο. Μουσική δυστυχώς ακούω από έντεχνο μέχρι μέταλ και ξέρω ότι το μπάσο και οι χαμηλές συχνότητες είναι απαραίτητες και συμφωνώ απόλυτα ότι λείπουν και ότι χρειάζονται.

Στο τωρινό σπίτι όμως με ένα σαλόνι περίεργο, τη στιγμή που δεν μένω μόνος και ένα δωμάτιο μικρό, δεν μπορώ να έχω τα 30Hz. Ήδη έχω ξεκινήσει το restoration ηχείων παλιών που είχα (κάτι Aerius) που ξέρω ότι τα φτιάχνω για να τα βάλω στο σπίτι των γονιών και να πηγαίνω εκεί που και που να τα ακούω!

Άρα τελικά η βασική επιλογή ηχείων έχει να κάνει με το χώρο μας πιστεύω. Πρώτα κοιτάς να είναι κατάλληλα για το χώρο σου και μετά όλα τα άλλα

Υ.Γ. Έχω κάτι παλιά Klipsch RF15. Πάντα τα εκτιμούσα αλλά για μουσική καθαρά δεν είναι

Reaction score
4.788
Απ οτι καταλαβα στο μικρο χωρο εχεις αποσταση 2 μετρα μεταξυ καναπε και ηχειων. Ο καναπες ποση αποσταση εχει απ τον πισω τοιχο?

Δωσε επισης λιγο διαστασεις και του σαλονιου. Ποση αποσταση θα εχεις απο τα ηχεια. Ποια ειναι η αποσταση καναπε και πισω τοιχου. Επισης οι πλαινοι τοιχοι ειναι κοντα η μακρια απ τα ηχεια?

Να φανταστω οτι εχεις αποριψει τα ενεργα ηχεια λογω του οτι εχεις ηδη ενισχυτη.

Αντικειμενικα σαμπς χρειαζεσαι και για τους δυο χωρους.

Ακούω το επιχείρημα του να αγοράσεις τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία ο οποίος θα δει το χώρο σου, θα ακούσει τις ανάγκες σου (και το μπάτζετ σου) και θα σου βρει το καταλληλότερο προϊόν από το κάποιο κατάστημα. Είναι η ίδια λογική να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες ενός επαγγελματία για το οτιδήποτε. Γλυτώνεις χρόνο και έχεις μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει, εγώ θέλω να ασχοληθώ ο ίδιος με το σπορ, να μάθω, να ακούσω και να γνωρίσω.
Το κόστος στη μια περίπτωση είναι η αμοιβή του επαγγελματία, στην άλλη περίπτωση ο χρόνος. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική και εξαρτάται από το τι μπορείς να διαθέσεις και πώς περνάς καλύτερα.

Εγώ προσπαθώ τη δεύτερη μέθοδο, μιας και ψάχνω μόνο για ηχεία, ενώ παράλληλα εξερευνώ σιγά-σιγά τον κόσμο της λάμπας. Πρώτα διάβασα (και στο φόρουμ εδώ βρίσκεις πάρα πολλά). Μετά έκλεισα ραντεβού σε κάποια μαγαζιά για ακρόαση ηχείων. Πήγα με τον ενισχυτή μου (γνωρίζοντας τους περιορισμούς του), με συγκεκριμένη playlist κομματιών που γνωρίζω καλά, να ακούσω ηχεία σε συγκεκριμένες εντάσεις που θα ακούσω σπίτι και, αν είναι δυνατόν, προσομοιώνοντας το δωμάτιο που θα μπουν, όσο αυτό ήταν εφικτό. Συνθήκες εργαστηρίου δε θα βρεις ποτέ, αλλά μόνο και μόνο η διαδικασία νιώθω ότι μου μαθαίνει πράγματα και στο τέλος θα έχω κάνει μια επιλογή που υπεύθυνος θα είμαι μόνο εγώ.

Αυτά τα ολίγα από εμένα, με ευχές να βρεις αυτό που θες!
Απ την στιγμη που εχεις λαμπατο ενισχυτη και μαλιστα οπως τον χαρακτηριζεις "μικρο" θα πρεπει να προσεξεις την ευαισθησια των ηχειων. Για να ειναι ευκολοδηγητα θα πρεπει να εχουν σχετικα μεγαλη ευαισθησια.

Reaction score
61
Απ οτι καταλαβα στο μικρο χωρο εχεις αποσταση 2 μετρα μεταξυ καναπε και ηχειων. Ο καναπες ποση αποσταση εχει απ τον πισω τοιχο?

Δωσε επισης λιγο διαστασεις και του σαλονιου. Ποση αποσταση θα εχεις απο τα ηχεια. Ποια ειναι η αποσταση καναπε και πισω τοιχου. Επισης οι πλαινοι τοιχοι ειναι κοντα η μακρια απ τα ηχεια?

Να φανταστω οτι εχεις αποριψει τα ενεργα ηχεια λογω του οτι εχεις ηδη ενισχυτη.

Αντικειμενικα σαμπς χρειαζεσαι και για τους δυο χωρους.

Απ την στιγμη που εχεις λαμπατο ενισχυτη και μαλιστα οπως τον χαρακτηριζεις "μικρο" θα πρεπει να προσεξεις την ευαισθησια των ηχειων. Για να ειναι ευκολοδηγητα θα πρεπει να εχουν σχετικα μεγαλη ευαισθησια.
Μικρός χώρος

Απόσταση ηχείων μαξ 2 μέτρα. Από πίσωω τοίχο περίπου 40 πόντους. Απόσταση από θέση ακρόασης 2 με 2,10. Ο καναπές είναι κολλημένος στον τοίχο. Δεν έχει άλλο περιθώριο δυστυχώς.

Σαλόνι

Απόσταση ηχείων είναι περίπου 2,40 μπορώ και παραπάνω. Απόσταση από πίσω τοίχο κάπου 50 πόντους. Εκεί δεν μπορώ παραπάνω. Απόσταση από θέση ακρόασης κάπου 2,40 με 2,50. Εκεί κάθομαι για να ακούω αλλά δεν έχουμε πίσω τοίχο εκεί. Το σαλόνι δηλαδή συνεχίζει για άλλα 3 μέτρα και βάλε. Και δεν υπάρχει και δυνατότητα για πολλές παρεμβάσεις γενικά.

Εκεί είχα αρχικά τα Elac Debut F6.2. Μου αρέσαν σαν ηχεία, τα θεωρώ πολύ οκ για τα χρήματά τους αλλά κάτι έλειπε. Και είχα θέμα με το μπάσο του μέχρι να καταφέρω να σταματήσει τους συντονισμούς. Που έγινε μόνο με extreme toe in.

Reaction score
4.788
Οσον αφορα τον μικρο χωρο, το γεγονος οτι εισαι κολημενος στον τοιχο θα σου δημιουργησει προβλημα το σαμπγουφερ. Το ηχειο χοντρικα πρεπει το γουφερ του πρεπει να ειναι 7 η 8 ιντσων.

Στο σαλονι το γουφερ του ηχειου χοντρικα 9 με 10 ιντσες.

Γενικως αυτο που θ ακουσεις σ ενα καταστημα και το ιδιο στο σπιτι σου κατα πασα πιθανοτητα θ ακουγεται τελειως διαφορετικα. Αντικειμενικα θα χρειαστεις σαμπγουφερ (και μαλιστα δυο). Ομως βαδιζεις συμφωνα με τον προυπολογισμο σου και προσθετεις.

Ο χωρος επειδη ειναι πολυ σημαντικος στο πως ακουγεται το ηχοσυστημα, θα πρεπει να ξερεις οτι εκει ισως χρειαστεις επεμβασεις. Σαφως λογω του οτι ειναι σαλονι οι κινησεις εχουν περιορισμους, αλλα λυσεις καλης αισθητικης υπαρχουν.

Reaction score
61
Οσον αφορα τον μικρο χωρο, το γεγονος οτι εισαι κολημενος στον τοιχο θα σου δημιουργησει προβλημα το σαμπγουφερ. Το ηχειο χοντρικα πρεπει το γουφερ του πρεπει να ειναι 7 η 8 ιντσων.

Στο σαλονι το γουφερ του ηχειου χοντρικα 9 με 10 ιντσες.

Γενικως αυτο που θ ακουσεις σ ενα καταστημα και το ιδιο στο σπιτι σου κατα πασα πιθανοτητα θ ακουγεται τελειως διαφορετικα. Αντικειμενικα θα χρειαστεις σαμπγουφερ (και μαλιστα δυο). Ομως βαδιζεις συμφωνα με τον προυπολογισμο σου και προσθετεις.

Ο χωρος επειδη ειναι πολυ σημαντικος στο πως ακουγεται το ηχοσυστημα, θα πρεπει να ξερεις οτι εκει ισως χρειαστεις επεμβασεις. Σαφως λογω του οτι ειναι σαλονι οι κινησεις εχουν περιορισμους, αλλα λυσεις καλης αισθητικης υπαρχουν.
Έχεις απόλυτο δίκιο και για τα σαμπ και, δυστυχώς, για τον κολλημένο καναπέ.

Στο μικρό δωμάτιο μπορώ να επέμβω. Στο σαλόνι, όσες λύσεις καλής όπως λες αισθητικής, έδειξα στη γυναίκα, απέτυχα οικτρά!

Και κάπου την καταλαβαίνω. Όταν της πήγα τα Elac, με τον M2si και της έβαλα μουσική, την ρώτησα αν καταλαβαίνει τη διαφορά από το κλασσικό παλιό Sony όλα σε ένα στερεοφωνικό των 50+ ετών. Η απάντηση ήταν "ναι τα καινούργια παίζουν πιο δυνατά"

Όταν ένας άνθρωπος έχει τέτοια σχέση με τον ήχο και που κατάφερα να φορτώσω 2 δαπέδου στο σαλόνι πολύ είναι και είπα να μην πιέσω την τύχη μου!

Στο δωμάτιο τώρα έχω σκοπό να το φροντίσω ήχητικα όσο μπορώ και όσο γίνεται. Κάθομαι, διαβάζω όσο μπορώ αλλά παίζει και να απευθυνθώ σε επαγγελματία. Ίσως να είναι υπερβολή για κάποιους για τόσο μικρό χώρο αλλά είναι μία σκέψη. Σαμπ κι εγώ για 8αρι σκεφτόμουν εκεί. Πρώτα βέβαια θα ξεθάψω ένα παλιό Rel Strata II του πατέρα μου από την αποθήκη να δω αν παίζει ακόμα και αν ταιριάζει στον χώρο.

Αφού βέβαια αποφασίσω για ηχεία και ενισχυτή που αλλάζω γνώμη κάθε πέντε λεπτά

billpeppas

A/V Επαγγελματίας
Reaction score
8.866
Τα Revel έχε υπόψιν σου, αν έχεις βρει κάποιο in stock, όποιος προλάβει πρόλαβε, έχουν σταματήσει να στέλνουν Ευρώπη, δεν υπάρχει πλέον προς αγορά ηχείο της.

Reaction score
24.947
Τα Revel έχε υπόψιν σου, αν έχεις βρει κάποιο in stock, όποιος προλάβει πρόλαβε, έχουν σταματήσει να στέλνουν Ευρώπη, δεν υπάρχει πλέον προς αγορά ηχείο της.
Γιατί ; Μόνο συγκεκριμένα μοντέλα ή όλα ;

Reaction score
61
Γιατί ; Μόνο συγκεκριμένα μοντέλα ή όλα ;
Η αλήθεια είναι ότι έχω βρει κάμποσα Revel σε προσφορά που ίσως κάτι δείχνει. Μπορεί να ξεστοκαρουν

Reaction score
24.947
Η αλήθεια είναι ότι έχω βρει κάμποσα Revel σε προσφορά που ίσως κάτι δείχνει. Μπορεί να ξεστοκαρουν
Ευχαριστώ αλλά θα ήθελα την άποψη και γνωση και του Bill σαν πιο ειδικού γιατί μπορεί να συμβαινει αυτό.

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
179.059
Members
38.926
Νεότερο μέλος
karaflino