Τελικα τι ακουμε?

Reaction score
32
Γεια σας. Μετα απο αρκετους μηνες παρακολουθησης των φορουμ ειπα κι εγω να κανω την εμφανιση μου με ενα καινουριο θεμα σχετικα με το τι ακουμε. Μουσικη η τεχνολογιες που παιζουν? μουσικη. Και αναφερομαι στα εκατονταδες DAC που εχουν εμφανισθει με υπερδειγματοληψιες σε δυσθεωρητα υψη που μας ωραιοποιουν το ακουσμα αλλα μας απομακρυνουν απο την μουσικη την ιδια. Γνωμη μου ειναι οτι ενα καλοφτιαγμενο dac της παλαιας σχολης 16/18-44.1khz παιζει μουσικη ποιο αληθινα απο τα συγχρονα τεχνουργηματα. Περιμενω την γνωμη σας. Σας ευχαριστω. nickolas_t.

Bhutia

Hidden Guru
Editor
Reaction score
60.027
Απάντηση: Τελικα τι ακουμε?

NASA mission control...

--->

masa mission control...:612:
-->

Reaction score
0

Γεια σας. Μετα απο αρκετους μηνες παρακολουθησης των φορουμ ειπα κι εγω να κανω την εμφανιση μου με ενα καινουριο θεμα σχετικα με το τι ακουμε. Μουσικη η τεχνολογιες που παιζουν? μουσικη. Και αναφερομαι στα εκατονταδες DAC που εχουν εμφανισθει με υπερδειγματοληψιες σε δυσθεωρητα υψη που μας ωραιοποιουν το ακουσμα αλλα μας απομακρυνουν απο την μουσικη την ιδια. Γνωμη μου ειναι οτι ενα καλοφτιαγμενο dac της παλαιας σχολης 16/18-44.1khz παιζει μουσικη ποιο αληθινα απο τα συγχρονα τεχνουργηματα. Περιμενω την γνωμη σας. Σας ευχαριστω. nickolas_t.
Πιστεύω οτι αυτο που γινεται γενικά είναι οτι:''κάτι χάνεις... κάτι κερδίζεις'' επίσης η εμπορευματοποιήση και η ''ευκολία'' διεπει και το κλάδο της μουσικης βιομηχανίας, δεν ειναι τυχαιο οτι εχουμε προσβαση σε περισσοτερη μουσικη αλλα την ''ακούμε'' λιγότερο...
ετσι πιστεύω...

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Γεια σας. Μετα απο αρκετους μηνες παρακολουθησης των φορουμ ειπα κι εγω να κανω την εμφανιση μου με ενα καινουριο θεμα σχετικα με το τι ακουμε. Μουσικη η τεχνολογιες που παιζουν? μουσικη. Και αναφερομαι στα εκατονταδες DAC που εχουν εμφανισθει με υπερδειγματοληψιες σε δυσθεωρητα υψη που μας ωραιοποιουν το ακουσμα αλλα μας απομακρυνουν απο την μουσικη την ιδια. Γνωμη μου ειναι οτι ενα καλοφτιαγμενο dac της παλαιας σχολης 16/18-44.1khz παιζει μουσικη ποιο αληθινα απο τα συγχρονα τεχνουργηματα. Περιμενω την γνωμη σας. Σας ευχαριστω.
nickolas_t όταν σχεδόν όλοι οι σοβαροί κατασκευαστές επεγγελματικών ψηφιακών μετατροπέων έχουν σεβαστεί και εφαρμόσει την υπερδειγματοληψία, δηλαδή το αποτέλεσμα μίας έρευνας πάνω από 20 χρόνια, δεν στόχευαν την ωραιοποίοιηση αλλά την περισσότερη αλήθεια. Αν εσύ ακούς τα παλαιάς σχολής καλύτερα μπορώ να το σεβαστώ μόνον σαν θέμα του γούστου σου. Για μένα οι μετατροπείς, DAC & ADC είχαν τεράστια εξέλιξη από τότε μέχρι σήμερα.

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Τι μου θύμισες τώρα!
Το πρώτο μου CD player: Meridian MC 101 (1982) - ουσιαστικά Philips...

Οσο για την υπερδειγματοληψία (sic)... ας μην μιλήσω καλύτερα...
Mόνον κάνετε μιά σύγκριση όσοι ακούτε το AMR CD-77 και τα 6 modes που προσφέρει... ποιό απ' όλα είναι ακουστικά προτιμητέο... :126:

Reaction score
4.417

Γενικα σ ολους τους τομεις στην ζωη μας δεχομαστε την τεχνολογια σαν μια προοδο, σαν κατι καλυτερο απο αυτο που προυπηρχε.
Κανενας λογος για παραδειγμα δεν γινεται για μια παλια παγονιερα με ενα συγχρονο ψυγειο. Επισης κανενας λογος δεν γινεται για τις τηλεορασεις 20ετιας με τις σημερινες.
Μονο στον ηχο γινεται λογος στα φορουμ για παλιες τεχνολογιες και υπαρχει εντονος προβληματισμος για το νεο.
Βεβαια το 99% των ανθρωπων που ακουνε μουσικη ακολουθουν το ρευμα που ειναι παλι υπερ της συγχρονης τεχνολογιας, αλλα ωστοσο το ρετρο εχει κι αυτο τους οπαδους του. Λιγοι μεν αλλα φανατικοι δε. Κατα κανονα μαλιστα με πολλες γνωσεις στο αντικειμενο που υποστηριζουν.
Ο Κωστας ΕΑΡ ειπε καποτε κατι ωραιο. Μια ξυλοσομπα μπορει να κανει πολυ καλη ζεστη και ενδεχομενως αν βαλεις να μαγειρεψεις κατι στον φουρνο της να ειναι πεντανοστιμο. Ωστοσο για διαφορους λογους η ξυλοσομπα ξεπεραστηκε. Εχουμε καλοριφερ, ενεργειακα τζακια, θερμοπομπους κ.α.
Ετσι λοιπον και στον ηχο καμμια αμφιβολια οτι μηχανηματα και τεχνολογιες μιας αλλης εποχης να ειναι εξαιρετικα και αποδοτικα αλλα ωστοσο ο κοσμος τα ξεπερασε για διαφορους λογους. Σε καμμια περιπτωση ομως δεν μπορουμε να κατηγορησουμε τους οπαδους του ρομαντισμου. Αλωστε ολοι απολαμβανουν με τον τροπο τους το χομπυ τους.
Υπο αυτο το πρισμα στα dac γινεται μια διαρκης προσπαθεια να πλησιασουν τον ηχο της εγγραφης της μουσικης στα στουντιο. Το 24/96 και μελλοντικα το 24/192 ειναι μια εξελιξη. Τωρα αν σε καποιον δεν αρεσει ειναι προσωπικο του θεμα. Αλωστε δεν ειναι τυχαιο οτι μια μεγαλη εταιρια η LINN σταματησε την παραγωγη cd player γιατι ειδε οτι το μελλον βρισκεται στα dac και την υπερδειγματοληψια της μουσικης.

Reaction score
10
Kαι εγώ όταν θέλω να χαλαρώσω βάζω να ακούσω ραδιόφωνο από το itunes! Μάλιστα βάζω στοίχημα ότι το απλό ραδιοφωνάκι με τα κουτσουρεμένα άκρα θα προτιμηθεί από του λάτρεις του βινυλίου και του αναλογικού ήχου σε απευθείας σύγκριση με το cd παρόλο που ο σταθμός εκπέμπει στα 128! Αυτό όμως δεν κάνει το ραδιόφωνο πιο "true to the source". ;)
Όταν πλησιάζω στα βαθιά γεράματα βεβαίως μάλλον από non-oversampling θα ακούω...:142:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Γενικα σ ολους τους τομεις στην ζωη μας δεχομαστε την τεχνολογια σαν μια προοδο, σαν κατι καλυτερο απο αυτο που προυπηρχε.
Κανενας λογος για παραδειγμα δεν γινεται για μια παλια παγονιερα με ενα συγχρονο ψυγειο. Επισης κανενας λογος δεν γινεται για τις τηλεορασεις 20ετιας με τις σημερινες.
Μονο στον ηχο γινεται λογος στα φορουμ για παλιες τεχνολογιες και υπαρχει εντονος προβληματισμος για το νεο.
Βεβαια το 99% των ανθρωπων που ακουνε μουσικη ακολουθουν το ρευμα που ειναι παλι υπερ της συγχρονης τεχνολογιας, αλλα ωστοσο το ρετρο εχει κι αυτο τους οπαδους του. Λιγοι μεν αλλα φανατικοι δε. Κατα κανονα μαλιστα με πολλες γνωσεις στο αντικειμενο που υποστηριζουν.
Ο Κωστας ΕΑΡ ειπε καποτε κατι ωραιο. Μια ξυλοσομπα μπορει να κανει πολυ καλη ζεστη και ενδεχομενως αν βαλεις να μαγειρεψεις κατι στον φουρνο της να ειναι πεντανοστιμο. Ωστοσο για διαφορους λογους η ξυλοσομπα ξεπεραστηκε. Εχουμε καλοριφερ, ενεργειακα τζακια, θερμοπομπους κ.α.
Ετσι λοιπον και στον ηχο καμμια αμφιβολια οτι μηχανηματα και τεχνολογιες μιας αλλης εποχης να ειναι εξαιρετικα και αποδοτικα αλλα ωστοσο ο κοσμος τα ξεπερασε για διαφορους λογους. Σε καμμια περιπτωση ομως δεν μπορουμε να κατηγορησουμε τους οπαδους του ρομαντισμου. Αλωστε ολοι απολαμβανουν με τον τροπο τους το χομπυ τους.
Υπο αυτο το πρισμα στα dac γινεται μια διαρκης προσπαθεια να πλησιασουν τον ηχο της εγγραφης της μουσικης στα στουντιο. Το 24/96 και μελλοντικα το 24/192 ειναι μια εξελιξη. Τωρα αν σε καποιον δεν αρεσει ειναι προσωπικο του θεμα. Αλωστε δεν ειναι τυχαιο οτι μια μεγαλη εταιρια η LINN σταματησε την παραγωγη cd player γιατι ειδε οτι το μελλον βρισκεται στα dac και την υπερδειγματοληψια της μουσικης.
Δηλαδή αναφανδόν όλες οι "βελτιώσεις" είναι πρόοδος?

Το 24/192 είναι πρόοδος, η υπερδειγματοληψία όχι!

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
145.641

Τι μου θύμισες τώρα!
Το πρώτο μου CD player: Meridian MC 101 (1982) - ουσιαστικά Philips...
ε, τελικά πας να μας μπερδέψεις.
το δικό μου πρώτο cd-player ήταν το Philips, ο επόμενό μου ήταν Meridian..

Τι να πουμε τώρα δηλαδή, ότι το Philips ήταν και είναι ακόμα η κορυφή της ψηφιακής αναπαραγωγής?:143::135::136:

skaloumbakas

4Haris
Reaction score
1.677

Μην μπερδεύεσαι. Είπα το πρώτο μου, όχι το καλύτερο.

Μετά ήρθε το EAD και μετά το Wadia το οποίο και έμεινε (και αν έχει κανείς καμμιά αμφιβολία για την απόδοση του... είμαι διαθέσιμος... :126:)

Και για την "υπερδειγματοληψία" επιμένω, μετά ΚΑΙ από πρόσφατες συγκρίσεις...

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Re: Απάντηση: Τελικα τι ακουμε?

Μην μπερδεύεσαι. Είπα το πρώτο μου, όχι το καλύτερο.

Μετά ήρθε το
EAD και μετά το Wadia το οποίο και έμεινε (και αν έχει κανείς καμμιά αμφιβολία για την απόδοση του... είμαι διαθέσιμος... :126:)

Και για την "υπερδειγματοληψία" επιμένω, μετά ΚΑΙ από πρόσφατες συγκρίσεις...

Ο παλιός καλός γνώριμος!.
Εμπιστέψου και μερικές δεκάδες επιστήμονες που εχουν εξελίξει τα πράγματα και όχι μόνον τα αυτιά σου. Πες κάποτε οτι ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΑΚΟΥΣΑ και όχι ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΑΝΕΝΑ.

Reaction score
32

Xαιρομαι ιδιαιτερα που το θεμα μου ειχε τετοια αποδοχη. Nα υπενθυμισω οτι αναφερομαι σε ξεχωριστο dac. Τα ολοκληρωμενα cd players ειναι η τουλαχιστον ηταν επειικως απαραδεκτα. (τουλαχιστον στην χαμηλομεσαια κατηγορια).

Reaction score
32

Κυριε Θεμη μονο τα αυτια μου εμπιστευομαι. Οι επιστημονες ας κανουν οτι θελουν. Παντως εχει γινει συγκριση με το weiss minerva που αντιπροσωπευετε με το δικο μου dac της procced και δεν....... Το weiss ειναι αναλυτικο σε ξεγελαει στην αρχη αλλα μεχρι εκει. Mουσικη παιζει το procced. Aλλωστε δεν ειναι τυχαιο το οτι αρκετοι χρησιμοποιουν ακομα το GENERATION V της THETA. Eπαναλαμβανω οτι τα ανωτερω ειναι προσωπικες αποψεις και οι ακροασεις εγιναν στο συστημα μου. (μπορειτε να το δειτε στο προφιλ μου).

Reaction score
181

Xαιρομαι ιδιαιτερα που το θεμα μου ειχε τετοια αποδοχη. Nα υπενθυμισω οτι αναφερομαι σε ξεχωριστο dac. Τα ολοκληρωμενα cd players ειναι η τουλαχιστον ηταν επειικως απαραδεκτα. (τουλαχιστον στην χαμηλομεσαια κατηγορια).
Κράτα μικρό καλάθι.
Ακούω με ένα σιντί 20ετίας (εντάξει πειραγμένο) που έχει στείλει πολύ πράμα για ύπνο...
Για μένα αναπαραγωγή σιντί είναι το αναλογικό στάδιο...
Τσιπάκια και ντακς θα βγαίνουν εσαεί...
Η βιομηχανία δεν σταματά...
Πως θα ζήσει... άλλωστε?
Παρόλο που δεν άλλαξε τίποτα από καταβολής του... στο red book...

Reaction score
32
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τελικα τι ακουμε?

Κράτα μικρό καλάθι.
Ακούω με ένα σιντί 20ετίας (εντάξει πειραγμένο) που έχει στείλει πολύ πράμα για ύπνο...
Για μένα αναπαραγωγή σιντί είναι το αναλογικό στάδιο...
Τσιπάκια και ντακς θα βγαίνουν εσαεί...
Η βιομηχανία δεν σταματά...
Πως θα ζήσει... άλλωστε?
Παρόλο που δεν άλλαξε τίποτα από καταβολής του... στο red book...
Και το δικο μου αγαπητε AKRIVOJOHN 20ετιας ειναι και απειραχτο. Αλλα το αναλογικο του σταδιο.....

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.257

Να υποθέσω πως, επίσης, εξακολουθείς να φωτογραφίζεις σε φιλμ, έχεις τηλεοπτικό δέκτη με γυάλινη οθόνη, και αυτοκίνητο με οκταβάλβιδο κινητήρα με πλάγιο εκκεντροφόρο και ωστήρια - και ταμπούρα μπρος - πίσω;

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257

Κυριε Θεμη μονο τα αυτια μου εμπιστευομαι. Οι επιστημονες ας κανουν οτι θελουν. Παντως εχει γινει συγκριση με το weiss minerva που αντιπροσωπευετε με το δικο μου dac της procced και δεν....... Το weiss ειναι αναλυτικο σε ξεγελαει στην αρχη αλλα μεχρι εκει. Mουσικη παιζει το procced. Aλλωστε δεν ειναι τυχαιο το οτι αρκετοι χρησιμοποιουν ακομα το GENERATION V της THETA. Eπαναλαμβανω οτι τα ανωτερω ειναι προσωπικες αποψεις και οι ακροασεις εγιναν στο συστημα μου. (μπορειτε να το δειτε στο προφιλ μου).
Κάνεις πάρα πολύ καλά και εμπιστεύεσαι τα αυτιά σου και το γούστο σου, γιατί μόνο περί γούστου πρόκειται. Αν ήταν κάτι αντικειμενικά σωστότερο θα είχε υιοθετηθεί και από όλους τους σύγχρονους σοβαρούς κατασκευαστές.

Reaction score
32

Oχι δεν κανω τιποτα απο αυτα που αναφερεις αγαπητε Coyas. To οτι ακουω μουσικη απο ενα παλιο dac με προσεγμενο αναλογικο σταδιο δεν σημαινει οτι ειμαι λατρης της παλιας τεχνολογιας σε αλλους τομεις

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.257

(...) To οτι ακουω μουσικη απο ενα παλιο dac με προσεγμενο αναλογικο σταδιο δεν σημαινει οτι ειμαι λατρης της παλιας τεχνολογιας σε αλλους τομεις
Καλώς. Τί είναι αυτό που σε κάνει λάτρη της παλιάς τεχνολογίας σε αυτόν εδώ τον τομέα;

Reaction score
32

Καλώς. Τί είναι αυτό που σε κάνει λάτρη της παλιάς τεχνολογίας σε αυτόν εδώ τον τομέα;
Η αληθοφανεια της μουσικης. Και μην νομιζεις οτι δεν εχουν περασει συγχρονα dacs απο το συστημα με ακριβωτερο το weiss. Κραταω μια ισορροπια στις τιμες μεταξυ των μηχανηματων.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.519
Members
38.568
Νεότερο μέλος
KRMA90