Τη γνώμη σας για ταίριασμα ηχείων

Reaction score
2.567
Αρχίζω να σχεδιάζω το ηχητικό μέρος του home cinema που θα βάλω στο υπόγειο του σπιτιού που φτιάχνω στο νησί μου. Αμ τί; να είναι έτοιμα τα ντουβάρια και να μην έχουμε τα ηχεία...;

Αν δεν το συζητήσω εδώ, που να το συζητήσω;

Λοιπόν τα Βose 901 IV που έδινα θα είναι τα L-R. Έχουν πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για όποιον δεν τα ξέρει ή δεν τα θυμάται:
1. Ο ήχος είναι ανακλώμενος κατά τα 8/9 (σε κάθε ηχείο 8 μεγάφωνα κυττάνε πίσω και ένα μπροστά). Άρα η τοποθέτηση θέλει προσοχή και η στερεοφωνική εικόνα δύσκολα βγαίνει καθαρή. Για δεξί-αριστερό όμως σε ταινίες πρέπει να είναι καλά.

2. Δεν έχουν crossover ενώ είναι πλήρους φάσματος. Μπάσα βγάζουν χρησιμοποιώντας την επιφάνεια των 9 μεγαφώνων σε συνδυασμό με έντονο σήκωμα των πρίμων και μπάσων με δικό τους ισοσταθμιστή που παρεμβάλλεται μεταξύ προενισχυτή και τελικού.

Ο AV/Receiver θα είναι ένας Pioneer 916, αλλά τα Bose θα ενισχύονται από τον τελικό Sanyo Plus P55. Το κεντρικό και τα περιφερειακά από τον Pioneer.

Για περιφερειακά έχω πάρει απο συμφορουμίτη τα Klipsch RS-25. Όπως τα διάβασα για περιφερειακά κάνουν (ενώ δεν κάνουν για κύρια και για μουσική). Τα πήρα σήμερα και οι πρώτη ακρόαση επειβεβαιώνει την άποψη που σχημάτισα από αυτά που διάβασα στο internet. Ελπίζω να ταιριάζουν με τα Bose.

Για κεντρικό μου περισσεύεί ένα Wharfedale Diamond 8.0 αλλά και το βρίσκω μέτριο σαν κεντρικό και είναι άλλη σχολή (Αγγλική). Το Klipsch PV-1 που έχω στο σπίτι μου στην Αθήνα είναι σαφώς καλύτερο. Επίσης μου άρεσε το Dali Center. Τι νομίζετε για το Klipsch RC-62 ή RC-52;

Για subwoofer σκέφτομαι το Klipsch KSW-10 που έχω... Καμμιά άλλη γνώμη;

Ο χώρος, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί η διάταξη θα είναι 5χ7 μέτρα περίπου με αρκετούς λοξούς τοίχους και ανοίγματα πίσω.

Για μουσική θα παίζουν μόνο τα Bose οπότε για τα υπόλοιπα με ενδιαφέρει μόνο η απόδοσή τους στις ταινίες και το δέσιμό τους με τα Bose...

Αγαπητοί φίλοι θα ήθελα τη γνώμη σας.:108:

Υ.Γ Αν τα Bose δεν κάνουν θα τα σκοτώσω και θά βάλω τα Acoustic Research AR-28s που έχω στο γραφείο (και είναι ηχεία που μου αρέσουν πάρα-πάρα πολύ).:107:

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Reaction score
23.746
Απάντηση: Τη γνώμη σας για ταίριασμα ηχείων

Δεν εχω ακουσει το Wharfedale 8.0 αλλα εχω την γνωμη πως δυσκολα θα ταιριαξει με τα BOSE.
Τα οποια μαζι με τον SANYO αποτελουν ενα vintage hi fi διδυμο.

Reaction score
2.567
Για κεντρικό αποφάσισα να βάλω αυτό.

Νομίζω θα ταιριάξει.
Σε όχι πολυ Hi-end συστήματα νομίζω είναι πιό σημαντικό να αποδίδει καλά τις φωνές και να είναι δυνατό. Τώρα για ταίριασμα με τα BOSE 901 θα δούμε....

Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

VassilisTsakiris

Επαγγελματίας
Reaction score
9

Ίσως ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε άλλη μια φορά αυτό που πολύ σωστά λέτε ότι: Όσο πιό πολλά έχεις, τόσο πιό πολλά έχεις να χάσεις... '. Η μόνη εγγύηση για να πείτε 'χαλάλι' είναι η πιστοποίηση από την THX. για περισσότερα αντιγράφω από άλλο μήνυμα τα ακόλουθα: www.thx.com

Αυτό που είναι το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος ραδιοενισχυτής θα παντρευτεί με ποια ηχεία, αλλά το πώς θα παντρευτούν τα ηχεία με τον χώρο και μεταξύ τους.

1. Οι δορυφόροι με τον χώρο: Πρέπει να έχουν ομαλή απόκριση και διασπορά προς όλες τις κατευθύνσεις off-axis και όχι μόνο on axis μπροστά στο ηχείο, όπως μετράνε συνήθως στα γρήγορα τεστ με το μικρόφωνο. Όταν η απόκριση του ηχείου είναι ομαλή και πλαγίως αριστερά δεξιά, και καθέτως πάνω και κάτω, τότε και οι ανακλάσεις από τους τολιχους είναι ομαλές και η συνολική ακουστική ενέργεια στον χώρο ομαλή και απαραμόρφωτη.

Όλα τα ηχεία δορυφόροι κάθε εταιρείας με πιστοποίηση από την ΤΗΧ αποδίδουν επίπεδη απόκριση με ανοχές μικρότερες από 2db!.΅Είναι τόσο απόλυτες και αυστηρές οι προδιαγραφές της ΤΗΧ που απαιτούν απόκλιση μικρότερη από 1db!!! ανάμεσα στην απόκριση του ηχείου και στην μέσο όρο των αποκρίσεων σε 15 και 30 μοίρες οριζοντίως και καθέτως εκτός άξονα.

Τέρμα στα στενά sweet spot με ιδανική θέση ακρόασης μόνο για έναν. Όπως λένε οι μηχανικοί της THX:Every seat is a good seat. Ποιός θέλει να απολαμβάνει στην πολυθρόνα του μονάχος του? ...για ηχεία μιλάμε (και πληρώνουμε) και όχι για ακουστικά. Η ΤΗΧ έχει σηκώσει τον πήχη πολύ ψηλά για τους μηχανικούς ηχείων τα τελευταία χρόνια, και κάποιοι λίγοι εκλεκτοί από διάφορες χώρες, έχουν δεχθεί την πρόκληση με επιτυχία.

2. Το sub με τον χώρο: To sub πρέπει να έχει επίπεδη απόκριση χωρίς χρωματισμούς, που όταν ενισχυθούν από τις ανακλάσεις του δωματίου θολώνουν και ʽβρωμίζουνʼ και τις υπόλοιπες μεσαίες και υψηλές συχνότητες. Τότε ο ήχος γίνεται βαρύς και ογκώδης αλλά βρώμικος και κουραστικός σε συνεχή ακρόαση. Όλα τα υπογούφερ οποιασδήποτε εταιρείας με πιστοποίηση από την ΤΗΧ (βλέπε www.thx.com), προσφέρουν επίπεδη απόκριση με ακρίβεια 1db! Αυτή η ακρίβεια είναι τόσο αυστηρή που δεν την επιτυχαίνουν παρά μόνο πανάκριβα μηχανήματα των πιο κορυφαίων εξειδικευμένων εταιρειών.

3. Τα ηχεία μεταξύ τους: Εδώ παίζει ρόλο το πώς το sub βοηθάει το ενεργό φίλτρο (crossover) του ραδιοενισχυτή να κάνει την δουλειά του σωστά. Αυτό απαιτεί το υπογούφερ να έχει επίπεδη απόκριση ακόμη και 1-2 οκτάβες πάνω από την συχνότητα αποκοπής, δηλαδή σχεδόν μέχρι τα 300Hz. Αν το υπογούφερ δεν έχει επίπεδη απόκριση αλλά προσθέτει και την δική του αποκοπή (όπως συνήθως κάνουν τα περισσότερα υπογούφερ στα 120HZ ως και 180Hz), τότε η συνολική αποκοπή είναι τυχαία και το πάντρεμα με τους δορυφόρους άτυχο.

Όλα τα υπογούφερ οποιασδήποτε εταιρείας με πιστοποίηση από την ΤΗΧ , προσφέρουν έκταση μέχρι τα 350Hz με απόλυτα επίπεδη απόκριση ακρίβειας 1db! μέχρι τα 200Hz! Αυτή η ακρίβεια είναι τόσο αυστηρή που δεν την επιτυχαίνουν παρά μόνο τα πανάκριβα μηχανήματα των πιο κορυφαίων εξειδικευμένων εταιρειών.

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό πάντρεμα υπογούφερ και δορυφόρων που δίνει κορυφαίο ήχο όχι μόνο στις ταινίες αλλά κυρίως και στην μουσική. Για αυτό το λόγο τα συστήματα ηχείων με πιστοποίηση ΤΗΧ παίζουν όχι μόνο τις ταινίες αλλά και την μουσική, κατά πολύ καλύτερα, από όλα τα άλλα πολυκάναλα συστήματα ηχείων.

H πιο προσιτή επιλογή με πιστοποίηση ΤΗΧ , είναι τα συστήματα της Crystal Audio, επειδή είναι Ελληνική εταιρεία και δεν μεσολαβούν αντιπρόσωποι. Η ποιότητα είναι η ίδια με των κορυφαίων εισαγόμενων και αυτό το έχει πιστοποιήσει η ίδια η ΤΗΧ! Βλέπε: www.thx.com

Reaction score
2

Ρε μανία με την THX ο Βασίλης...

Reaction score
2.567
Το βασικό ερώτημα είναι το subwoofer και θέλω τη γνώμη σας για την - κατ' αρχήν -επιλογή του.

Οι διαστάσεις του χώρου είναι περίπου 5,5 χ 4,7 μέτρα και το ύψος γύρω στο 2,80μ. Δηλ. τετραγωνικά γύρω στα 25 και όγκος γύρω στα 70 κυβικά μέτρα. Οι δύο πλαϊνοί τοιχοι (5,5μ) είναι παράλληλοι (όχι σε όλο το μήκος τους), οι άλλοι όχι.

Έχω ένα Yamaha YST-SW150, ένα Yamaha YST-SW315 και ένα Klipsch KSW10, όλα 10".

Κάνει κανένα από αυτά; Φτάνει για τον χώρο ένα (ή δύο) 10 ιντσα ή πρέπει να πάω/κυττάω σε 12";

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.298
Members
38.538
Νεότερο μέλος
intergrale