Τι απεγινε το DVD-Audio & to SACD?

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.896
Και να μην πέθαναν αργοπεθαίνουν.
Οι άνθρωποι δεν κατάλαβαν ότι η audiophile κοινότητα κινείται με βάση το hardware και όχι το software. Επίσης δεν ήξεραν ότι ακόμη και σε αυτήν την κοινότητα, πρωταρχικό ρόλο ίσως να μην παίζει η υψηλή πιστότητα. Διότι αν έπαιζε θα την έψαχναν με ΚΑΘΕ μέσο. Όταν η υψηλή πιστότητα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, είτε λόγω άγνοιας, είτε εξαιτίας κάποιων "κολλημάτων", είτε για να ακολουθηθούν τα διεθνή χομπίστικα "trends", τότε είναι προφανές ότι η αγορά θα κινηθεί με άλλα κριτήρια. Εδώ κάποιοι επενδύουν ακόμη σε πανάκριβα πικάπ, σπορ εντελώς νεκρό...

Τα μέσα υψηλής ανάλυσης, ήταν η ευκαιρία για να ανέβει ένα σκαλοπάτι η ηχητική απόδοση των συστημάτων στα σπίτια μας. Η διάδοση του CD καθιστά όμως μια τέτοια προσπάθεια πολύ δύσκολη. Νομίζω ότι το εν λόγω "πουλάκι" πέταξε οριστικά, όχι γιατί δεν είχε κάτι να δώσει αλλά γιατί οι περιστάσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Το μέλλον είναι φυσικά στο downloading αρχείων υψηλής ανάλυσης. Η μεταφορά αυτών σε δισκάκια κάποιας μορφής, θα εξαρτηθεί από την βιομηχανία hardware. Τα φορμά υψηλής ανάλυσης όπως τα ξέρουμε τώρα, δεν νομίζω ότι θα χαθούν οριστικά, αλλά δεν θα κυριαρχήσουν ποτέ στην αγορά. Ίσως τελικά και αυτός να ήταν ο σκοπός τους. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, δηλαδή αν σκοπός ήταν να γυρίσει η αγορά του βασικού ψηφιακού μέσου, τότε το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική τιμών εξ αρχής. Προφανώς όμως δεν ενδιαφέρει ο τζίρος, αλλά το margin και η πειρατεία.

Ότι και να γίνει, νομίζω ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες για πώληση μουσικής υψηλής ανάλυσης σε hard copy, απλά για να ικανοποιείται η αγοραστική μας μανία...

...

Reaction score
10
Eιναι κριμα γιατι πραγματικα ειναι μεσα με μεγαλες δυνατοτητες.
Αδικηθηκαν απο φτωχες ηχογραφησεις που δεν αναδυκνειαν τις δυνατοτητες του μεσου. Εγω παντως θα συνεχισω να τσιμπαω οτι sacd βλεπω.

Reaction score
1
Το DVD-Audio ήταν D.O.A. εξαρχής. Το SACD βρίσκεται στην εντατική και θα μείνει εκεί για αρκετό καιρό ακόμη (με όχι καλή πρόγνωση).
Και τα δύο αποτύχανε εμπορικά γιατί προσφέρανε κατά κύριο λόγο κάτι που ελάχιστοι καταναλωτές ζητούσανε:βελτιωμένη ποιότητα ήχου (το πιστεύω απολύτως αυτό και το ακούω κάθε μέρα). Αντίθετα, όπως δείχνει και η αλυσίδα Βινύλιο->CD->MP3, αυτο που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία είναι πρακτικότητα και ποσότητα, με όλο μικρότερες συσκευές αναπαραγωγής.
Προσωπικά, τα SACD (όλα Hybrid) της συλλογής μου πλησιάζουν τα 100 (το 10% περίπου) και θα συνεχίσω να αγοράζω (πάντα απο εξωτερικό δυστυχώς) όποιον δίσκο με ενδιαφέρει και βγαίνει σε αυτό το Format μέχρι τέλους...(του Format εννοώ:)

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.924
Λύστε μου μια απορία. Αν σήμερα θέλω να κατασκευάσω ένα player που να αποκωδικοποιεί DSD, πόσες επιλογές έχω, και από πού;

Reaction score
1
Εγώ πάντως συνεχίζω να αγοράζω δισκάκια και από τα δύο format, αρκεί βέβαια να υπάρχει σοβαρό μουσικό περιεχόμενο. Φυσικά, πρώτα αγοράζω βινυλιάκια και αν περισσέψει κάτι, τότε το ρίχνω στα συμπαγή δισκάκια.

Μπορώ να πω δε ότι το DVD-Audio μου αρέσει λίγο περισσότερο ηχητικά (όσες φορές έτυχε να πάρω το ίδιο θέμα και στα δύο format). Από την άλλη, το SACD φαίνεται να έχει περισσότερο μέλλον.

Βέβαια, το τραγελαφικό είναι ότι μετά από τόσα χρόνια και μετά από τόσα εκατομμύρια που επενδύθηκαν, η ψηφιακή βιομηχανία δεν έχει καταφέρει ακόμα να ξεπεράσει το αναλογικό βινυλιάκι. Φυσικά, οι εταιρίες έβγαλαν ένα σκασμό λεφτά και γι' αυτούς ο στόχος επετεύχθη.

Το κακό όμως έγινε και οι μουσικόφιλοι που ακολούθησαν την ψηφιακή βιομηχανία, εγκλωβίστηκαν σε ένα μέσο που -ναι μεν- τους προσέφερε μια πρακτικότητα και ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο απόδοσης ακόμα και από τις χαμηλές κατηγορίες τιμής, από την άλλη όμως τους στέρησε την αληθοφάνεια, την ροή και την συνέχεια του αναλογικού ήχου.

Το γεγονός αυτό, μας έκανε να κυνηγάμε αυτό που μας έλειπε, βάζοντας μας σε ένα tripάκι ξεπαραδιάσματος, που ξεκίνησε με το παραμύθι του bit-stream και του mash, συνεχίστηκε με τα 18bitα, τα 20bita, και τα 24bita DAC, μεταπήδησε στα 32x και στα 64x over-sampling, προχώρησε στα 96 και 192 up-sampling, έφτασε στα DVD-Audio και SACD, θα πάει στο blue-ray και στα κιλοτέ-ray... και στο τέλος θα ξαναγυρίσει στο βινύλιο γιατί θα αποδειχθεί ότι όλα αυτά ήταν
. Όταν όμως γίνει κάτι τέτοιο, τα καινούρια βινύλια που θα έχουν ηχογραφηθεί εξολοκλήρου αναλογικά θα κοστίζουν καμιά 70αριά ευρώ το κάθε ένα και έτσι... πάλι οι εταιρίες θα βγάλουν το χαρτί.

Reaction score
0
Το γεγονός ότι δεν υπήρχε δυνατότητα εγγραφής σε αυτά τα φορμάτ (κάνω λάθος;) δεν σήμαινε λέτε κάτι;
Δεν ήταν από τους λόγους που συνετέλεσαν στην αποτυχία τους;

Reaction score
7
Να σας πω πως το είδα εγώ σαν απλός μέσος καταναλωτής : Οταν έχω ένα CD (κλασσικό χωρίς Super και άλλα) που ακούγεται άψογα στο σύστημά μου και ένα άλλο CD που ακούγεται χάλια σκέφτομαι : Με τις "ίδιες" δυνατότητες Hardware δεν φτιάχτηκαν ? Αρα κάποιοι παραγωγοί είτε δεν τις χρησιμοποίησαν (πράγμα που μπορεί να κάνουν ΠΑΛΙ με οποιοδήποτε format) είτε είναι κουφοί (πράγμα που δεν θα αλλάξει με κανένα format).

Αρα κι εγώ επειδή δε θα πάψω να είμαι θύμα αλλάζοντας format προτίμησα να μείνω στο κλασσικό CD και με τα ρέστα στην τσέπη.

Αν θέλουν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα μπορούν και με τα κλασσικά μέσα, το θέμα είναι ότι δε θέλουν εφόσον αυτό θα τους κοστίσει παραπάνω χωρίς να βγάλουν παραπάνω.

Reaction score
1
Τα πάντα γίνονται. Αν θέλουν να γράψουν π.χ. Doors από την αναλογική μπομπίνα, μπορούν όπως το έκαναν και με τα CD (φυσικά AAD) να το κάνουν και με τα SACD και τα DVD-Audio.

Αρκεί να "μην μας την κάνουν πού$τ!κα" όπως μας την έχουν κάνει με πολλά δισκάκια SACD, που αντί να τα γράψουν από την πρωτότυπη μπομπίνα, πήραν τα ηχογραφημένα data των 16bit/44,1kHz και τα μετέτρεψαν σε 1bit/2.8224MHz... και εμείς τον πούλο.

Αν τώρα θέλουν να γράψουν DDD... και αυτό γίνεται, αλλά τα κόστη ανεβαίνουν πολύ. Όπως και να έχει, δυνατότητα εγγραφής υπήρχε και υπάρχει. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στον παράγοντα "κόστος" που σε συνδυασμό με το ότι τα συγκεκριμένα format απευθύνονται σε πολύ λίγους καταναλωτές, κάνουν τις εν λόγω παραγωγές απαγορευτικές για τις εταιρίες.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.806
Members
38.497
Νεότερο μέλος
Κωνσταντίνος Παντός