Τι είναι το DI (DIrect) Box?

stefanos604

Αρθρογράφος
Μηνύματα
714
Reaction score
831
Ένα κουτί DI Box :
Έχει μια INPUT υψηλής αντίστασης που την ονομάζει συνήθως instrument input (
βλέπε
instrument level ) που είναι υψηλότερης αντίστασης από την αντίσταση του μαγνήτη μια ηλεκτρικής κιθάρας ή ηλεκτρικού μπάσου και μια OUTPUT χαμηλής αντίστασης, ώστε να μπορεί να συνδεθεί σωστά με μια κανονική είσοδο μικροφώνου κονσόλας.

Η κονσόλα ,που συνδέεται με ΡΑ , έχει συνήθως INPUT ΧΑΜΗΛΗΣ σύνθετης αντίστασης . Για σύνδεση στην κονσόλα , μαγνήτη κιθάρας (με καλώδιο unbalanced) που είναι ΥΨΗΛΗΣ σύνθετης αντίστασης (Υπάρχουν και κονσόλες που είναι εφοδιασμένες και με τέτοιες Input) απαιτείται ένα DI box , σκοπός του οποίου είναι να πάρει την υψηλή σύνθετη αντίσταση του μαγνήτη (HiZ) και να την μετατρέψει σε χαμηλή (ειδικά αν θέλουμε να μεταφέρουμε το σήμα σε απόσταση >15 μέτρα τότε το σήμα θα είναι προβληματικό ,επιρρεπές σε ΕΜΙ....θα ακούγεται σαν σμήνος μελισσών…)

Στην φωτογραφία περιγράφω πως να γίνεται η σύνδεση ώστε να τηρείται η ‘’προσαρμογή’’ σωστής στάθμης ώστε στα ηχεία του ΡΑ να ακούγονται και τα εφέ (effects) της ηλεκτρικής κιθάρας. Μπορείτε να εφαρμόσετε άφοβα οποιαδήποτε από τις 3 αναφερόμενες συνδεσμολογίες:

Θα κάνω μια τέτοια σύνδεση αν θέλω τον ενισχυτή κιθάρας μου επί του πάλκου της ορχήστρας (τα υπόλοιπα ηχεία του ΡΑ είναι κρεμασμένα στους τοίχους της αίθουσας ή σε stands).

''Επαγγελματική'' κονσόλα του πάλκου

Σχετικά θέματα στο avsite.gr
line και instrument levels
Οδηγός για ενισχυτές: Hi-Fi , PA , Μουσικών Οργάνων

Ενδιαφέροντα τεχνικά άρθρα:
Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 
Last edited:

Μηνύματα
3.990
Reaction score
4.672
Ενεργα~παθητικα ποιες οι διαφορες και η χρηση τους?
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Μηνύματα
714
Reaction score
831
Ενεργα~παθητικα ποιες οι διαφορες και η χρηση τους?
Παθητικό DI box
Ο απλούστερος τύπος παθητικού DI box περιλαμβάνει μετασχηματιστή .

Ενεργό DI box
Το ενεργό DI μπορεί να είναι και με μετασχηματιστή στην έξοδο , καθώς αυτό παρέχει καλύτερη ηλεκτρική μόνωση από ηλεκτρονικές λύσεις εξισορρόπησης.
Ωστόσο, λόγω του σχετικά υψηλού κόστους των καλών μετασχηματιστών , η πλειοψηφία είναι χωρίς μετασχηματιστή .

Το ενεργό κύκλωμα απαιτεί τροφοδοσία , οπότε η συνήθης λύση είναι η 48V phantom power ( Τι είναι η PHANTOM POWER ? ) ή και με διπλή λύση συμπεριλαμβάνοντας μπαταρία ως επιλογή για χρήση σε περιπτώσεις όπου η phantom power ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη .

Το ενεργό DI ικανοποιεί λύσεις διαφορετικών τύπων σήματος εισόδου, έτσι δεν είναι ασυνήθιστο να βρει μοντέλα ικανά να δέχονται high-impedance instrument level αλλά και speaker levels.
 

Μηνύματα
3.990
Reaction score
4.672
θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει ενα DI box για μετατροπη rca>xlr(ή trs) ?
Το αναφερω γιατι πολλες φορες χρησιμοπιιουμε προενισχυτες hi fi σε pa τελικους ή ενεργα ηχεια με εισοδους balanced .
Ισως εδω και η χρηση ενεργου να ειναι ποιο αποτελεσματικη λογω αναγκης περισσοτερων ρευματων για τη σωστοτερη οδηγηση τους?
 Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
152.704
Μηνύματα
2.297.565
Members
34.710
Νεότερο μέλος
aristidou77
Top