stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Equalization
Equalization (εξίσωση) λέγεται η διαδικασία μεταβολής της Απόκρισης Συχνότητας (Δείτε το άρθρο: Απόκριση Συχνότητας ) ενός συστήματος ήχου με τη χρήση γραμμικών φίλτρων.
  • Στα απλά hi fi τα tone controls (μπάσα – μεσαία – πρίμα) είναι ένα είδος απλοποιημένου EQ.
  • Η χρήση των tone controls στην πραγματικότητα είναι εργαλεία τεχνητής μείωσης ή ενίσχυση μπάντας συχνοτήτων.
Ο κύριος σκοπός του EQ σε ένα hi fi θα πρέπει να είναι να το συντονίσετε στην ακουστική του χώρου σας . Νομίζω όμως ότι αυτό είναι ένα έργο για τους επαγγελματίες και εγώ είμαι μάλλον πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι που να μπορούν να ολοκληρώσουν αυτό – πχ να απομακρύνουν τις παραμορφώσεις που εισάγει το δωμάτιο- (και εγώ δεν είμαι μέσα σ’ αυτούς).

Να γιατί με καλά ακουστικά (δεν υπεισέρχεται η ακουστική του χώρου) ακούτε καλύτερα τον ήχο απ’ ότι με ηχεία.

Αν η ακουστική του χώρου σας είναι πραγματικά κακή ή έχετε κάποιο πρόβλημα στην ακοή τότε πράγματι θα κάνετε το ‘’διαφορετικό’’ να ακούγεται και ‘’καλό’’ αλλά αν έχετε ‘’τέλεια’’ ακουστική χώρου και καλή ακοή τότε (υποκειμενική άποψη), δεν ''κατανοώ'' τη χρήση τους έτσι απλά και μόνο για να αλλάξετε τον ήχο . Οι εταιρείες παραγωγής των δίσκων θεωρείται ότι είναι οι ειδικοί και εννοείται ότι τους παράγουν έτσι ώστε να ακούγονται όσο πιο καλά μπορούν.
Φυσικά ο δίσκος τους θα αναπαράγεται διαφορετικά από hi fi σε hi fi , από δωμάτιο σε δωμάτιο και από αυτί σε αυτί.
Είναι σαν να έχουμε ένα καλό αυτοκίνητο και να το στολίσουμε ‘’σαν γύφτο’’ με δεκάδες αξεσουάρ και να πιστεύουμε ότι το αυτοκίνητο θα αποδίδει καλύτερα.

Για σύνδεση εξωτερικού EQ προτείνεται η διασύνδεση ‘’loop’’ με τα : ‘’Tape In & Out’’ του Hi Fi σας .

Σήμερα η γνώση του EQ είναι σημαντική για τη διαδικασία παραγωγής μουσικής.

Το EQ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για να διορθώσει τα προβλήματα ή για πιο δημιουργικό σκοπό - να διαμορφώσει τους ήχους σε λιγότερο μεν φυσικό αλλά μουσικά ικανοποιητικό τρόπο.

Όλες αυτές οι χρήσεις είναι έγκυρες και πράγματι ισχύουν, αλλά ό, τι κάνετε , μην πέσετε στην παγίδα ότι το ''πολύ EQ '' θα σας βοηθήσει να διορθώσετε έναν ατελή ήχο στο στάδιο της μίξης (όσοι το κάνουν συχνά απογοητεύονται).

Με απλά λόγια με το EQ δεν θα κάνετε τον ήχο καλύτερο απλά θα τον κάνετε διαφορετικό ώστε μουσικά να είναι παραδεκτός και πιο ευχάριστος (για μερικούς ) .

Καλόν λοιπόν είναι πριν αγοράσουμε EQ να το δοκιμάσουμε ή δυνατόν παρουσία κάποιου γνωστού μας ηχολήπτη/μουσικοτεχνολόγου/ηλεκτρονικού ή γνώστη του θέματος.


Graphic & Parametric equalizers
Οι πιο γνωστοί ισοσταθμιστές είναι :
  • Graphic equalizers
  • Parametric equalizers
Οι Graphic equalizers συχνά ενσωματώνονται στον εξοπλισμό audio των καταναλωτών και το λογισμικό των υπολογιστών .






Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Απόκριση Συχνότητας

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων​
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.456
Reaction score
50.606
- καλημέρα , πολύ ενδιαφέρον νήμα , θα αναφέρω δύο εποικοδομητικές χρήσεις των eq :

1- η προσωπική ευχαρίστηση ( που προαναφέρατε ) , όμως εδώ με παράδειγμα : έχω λοιπόν το Physical Graffiti , original όταν βγήκε , και remastered - επανέκδοση , στο δεύτερο λοιπόν ο μηχανικός του ήχου αποφάσισε να φουσκώσει την ευρύτερη μεσαία , με αποτέλεσμα να μην έχει πλέον άκρα , κατά τ΄ άλλα , περισσότερη λεπτομέρεια ανάλυση κλπ . Εμένα όμως μου αρέσει η τονική ισορροπία του original , οπότε ή ακούω την πρώτη έκδοση flat , ή την δεύτερη διορθωμένη από το eq , ( εν προκειμένω δεν αυξάνω τα άκρα , αλλά αντίθετα μειώνω μεσαία )

2- ''παίζοντας'' με ένα eq , πολύ γρήγορα μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε συχνότητες , φτάνοντας σε σημείο , όπου μπορούμε να πούμε ( πχ ) , για ένα ηχείο/χώρος/εγγραφή , όχι γενικά ότι έχει προβολικές ας πούμε μεσαίες , αλλά ότι υπάρχει τόνωση από τα 800hz , μέχρι τα 1,6 k
 


Μηνύματα
12.854
Reaction score
10.072
Στέφανε, γιατί εκεί που γράφεις ωραία και καλά, μικραίνεις τα γράμματα; Δε θες να τα διαβάσουμε; Γιατί δεν διαβάζονται, είναι πολύ μικρά και μας βγαίνουν τα μάτια.
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Συνήθως κείμενο με μικρά γράμματα θέτω εντός παρενθέσεως και που θα μπορούσε να μην υπάρχει γιατί ή είναι αυτονόητο ή και το να μη διαβαστεί δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο ή είναι κάτι το εντελώς υποκειμενικό και δεν έχει βαρύνουσα σημασία.
Πάντως σε επόμενο άρθρο θα προσπαθήσω να το αποφύγω
 


Zizik

Chauncey Gardiner * tl;dr *
Super Moderator
Μηνύματα
42.407
Reaction score
74.708
CTRL+ και μεγαλώνουν όσο θέλουμε.
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Γηράσκω αεί διδασκόμενος !!!
Παρατήρησα με το ''ctrl +'' η εντολή διατηρείται και στην επόμενη διασύνδεση και τότε πρέπει για επαναφορά ''ctrl -''
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.603
Μηνύματα
2.867.531
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top