Τι είναι το pcm volume?

Reaction score
17
Καλησπέρα στο linux μηχάνημα που έχω όταν ανοίγω το kmix (η κονσόλα ρύθμισης των ήχων όπως η αντίστοιχη αυτή των windows -volume control )

Υπάρχει μια μπάρα ρύθμισης της έντασης για το PCM , το οποίο φαίνεται να χαμηλώνει και να δυναμώνει την ένταση του ήχου. Με μια διαφορά όμως σε σχέση με το wave volume των windows. Εισάγεται πάρα πολύς θόρυβος μετά από το 20% της έντασης. Ξέρετε τι ακριβώς κάνει αυτή η μπάρα;

Reaction score
1.844
Απάντηση: Τι είναι το pcm volume?

pcm volume = Pulse Code Modulation volume

PCM turns up the volume just for sound files, but CD volume would remain the same. Useful if you'd like MP3's to be louder than audio CD's.

:123:

themiloc

Επαγγελματίας
Reaction score
257
Όλα τα ψηφιακά volume μειώνουν την ένταση κατεβάζοντας τα bits και επιβάλεται να εισάγεται dither , διαφορετικά μειώνεται πολύ
η ποιότητα και έχουν θόρυβο. Να αποφεύγεις να το χρησιμοποιείς.

Reaction score
17
Όλα τα ψηφιακά volume μειώνουν την ένταση κατεβάζοντας τα bits και επιβάλεται να εισάγεται dither , διαφορετικά μειώνεται πολύ
η ποιότητα και έχουν θόρυβο. Να αποφεύγεις να το χρησιμοποιείς.
To pcm δεν είναι σαν το wave volume των windows
? Γιατί στα windows παίρνω αρκετά ψηλές εντάσεις χωρίς παραμόρφωση. Φαίνεται ότι το pcm κάνει κάτι άλλο και αυτό με την εισαγωγή των bits που είπες δεν το κατάλαβα....

D

deleted user 10898

Guest
Bre eyxelaie θα τους παλαβωσεις εδω με αυτες τις ερωτησεις...
το pcm δεν ειναι σαν το master volume του linux η το γενικο volume των windows.
οπως σου λεει ο ανεμελος το pcm υποβιβαζει το σημα που ερχεται απο αρχεια ηχου πριν αυτο φθασει στην καρτα ηχου. αυτο γινεται απο το software. οι αλλοι ηχοι (πχ απο cd) φθανουν στην καρτα ηχου και εκει το master volume τους ανεβοκαταιβαζει ολους...
αυτο που λει ο κ.Θεμης ειναι ο τροπος που δρα το ψηφιακο volume (μειωνει τα μπιτ για να μειωσει την ενταση.) ασο το pcm καλυτερα. αλωστε νομιζω τα πληκτρα στο πληκτρολογιο σε ενα linux μηχανακι αλλαζουν μονο το μαστερ βολιουμ.
Νικος

Reaction score
347
Απάντηση: Re: Τι είναι το pcm volume?

οπως σου λεει ο ανεμελος το pcm υποβιβαζει το σημα που ερχεται απο αρχεια ηχου πριν αυτο φθασει στην καρτα ηχου. αυτο γινεται απο το software. οι αλλοι ηχοι (πχ απο cd) φθανουν στην καρτα ηχου και εκει το master volume τους ανεβοκαταιβαζει ολους...
αυτο που λει ο κ.Θεμης ειναι ο τροπος που δρα το ψηφιακο volume (μειωνει τα μπιτ για να μειωσει την ενταση.) ασο το pcm καλυτερα. αλωστε νομιζω τα πληκτρα στο πληκτρολογιο σε ενα linux μηχανακι αλλαζουν μονο το μαστερ βολιουμ.
Νικος
Γιατί εγώ κατάλαβα ότι το πρόβλημα που έχει ο eyxelaios είναι το αντίστροφο; ότι δηλαδή όταν ΑΥΞΑΝΕΙ το PCM του εισάγεται παραμόρφωση (κι εμένα μου φαίνεται περίεργο να του συμβαίνει, αλλά από όσα έγραψε εγώ αυτό κατάλαβα);

D

deleted user 10898

Guest
Re: Απάντηση: Re: Τι είναι το pcm volume?

Γιατί εγώ κατάλαβα ότι το πρόβλημα που έχει ο eyxelaios είναι το αντίστροφο; ότι δηλαδή όταν ΑΥΞΑΝΕΙ το PCM του εισάγεται παραμόρφωση (κι εμένα μου φαίνεται περίεργο να του συμβαίνει, αλλά από όσα έγραψε εγώ αυτό κατάλαβα);
ξαναδιαβασε προσεκτικα το ποστ μου. το pcm ειναι software volume πριν την καρτα ηχου. η μη ιδανικη υλοποιηση του εισαγει θορυβο. στην καρτα ηχου που εχουμε το master volume τα πραγματα ΙΣΩΣ ειναι λιγο καλυτερα. και στις δυο περιπτωσει καλυτερα volume sto full και εξωτερικο μειωτηρι!!! (πχ ποτενσιομετρο) της εντασης.

Reaction score
17
Νικος
Ευχαριστώ για την απάντηση. Ουσιαστικά η επιλογή του pcm δεν υπάρχει πουθενά στα windows έτσι; Το θέμα είναι σε τι τιμή θα πρέπει να ρυθμίσω το pcm για να μην εισάγεται η παραμόρφωση; Για παράδειγμα στο 1%;

Reaction score
17
Τέλεια ευχαριστώ πολύ! Η ιδέα του wave volume στα windows τελικά ήταν πατέντα της microsoft με ποια πρακτική χρήση;

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.851
Members
38.508
Νεότερο μέλος
Ioanniss