Τι νόστιμο θα φάτε σήμερα;

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Μηνύματα
30.183
Reaction score
27.659
Έριξα μπόλικο ξύδι και σόδα του φαγητού σε σκόνη.
Άφρισε, φούσκωσε και το άφησα όλη την νύχτα.
Σήμερα το πρωί το έτριψα αρκετά με το πράσινο από τα σφουγγάρια της 3Μ και τέλος το ξέπλυνα και το ξαναέτριψα με απορρυπαντικό.
Αλλά είχαν μείνει λεκέδες. Οπότε έριξα χλωρίνη και το άφησα ξανά κανα δίωρο και ξανά μανά.
Καθάρισε εντελώς το τηγάνι, αλλά έχει κάποια ίχνη, που μαρτυρούν ότι το τηγάνι πέρασε βασανιστήρια.
Τώρα μένει να το δοκιμάσω ελπίζοντας να μην έχει χάσει την αντικολλητική του ιδιότητα.
Θα είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε.
 




Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.370
12 πανέμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα!

1. Μεγάλο Καφενείο, Τρίπολη



Σήμα-κατατεθέν της πόλης, με ιστορία και αναμνήσεις ετών. Στέκι της αριστοκρατίας και της υψηλής κοινωνίας απόόπου παρέλασαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως οΚαζαντζάκης.

2. Πανελλήνιον, Άμφισσα



Ο χρόνος εδώ σταμάτησε το 1936 οπότε δημιουργήθηκε ο καφενές, ενώ η θεατρική σκηνή που υπάρχει στο χώρο έχει φιλοξενήσει σπουδαίους θεατρίνους σε επιθεωρήσεις και πρόζες όπως οι Αυλωνίτης, Μακρής και Φωτόπουλος.

3. Άκανθος, Καλαρρύτες



Το καλύτερο χειροποίητο γλυκό του κουταλιού σε διάφορες γεύσεις σερβίρεται εδώ από το 1960. Τσίπουρο και μεζέδες αλλά και αυτοσχέδια γλέντια με κλαρίνα έχουν την τιμητική τους συχνά-πυκνά.

4. Καφενείο Δρακάκη, Απολλωνία, Σίφνος



Κομμάτι της ιστορίας του νησιού και τόπος συνάντησης πολιτικών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. Η Ελλάδα των ασπρόμαυρων ταινιών του παλιού ελληνικού κινηματογράφου αναβιώνει εδώ μέσα από πλήθος φωτογραφιών στους τοίχους.

5. Παραδοσιακό Καφενείο, Χώρα Αστυπάλαιας



Σε έναν χώρο που θυμίζει σαλόνι δεκαετίας του ’50, οι θαμώνες έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες από μαζώξεις και συναντήσεις στο καφενείο πολιτικών, καλλιτεχνών αλλά και οργανοπαιχτών που έδιναν ρέστα με τη μουσική τους.

6. Η Πλατεία του Συντάγματος, Μανώλης Σκουλάς, Ανώγεια, Κρήτη



Ο ιδιοκτήτης, αρχέτυπος τύπος κρητικής λεβεντιάς και ο χώρος του καφενείου παραδοσιακός όσο δεν παίρνει. Πλήρης αναμνήσεων από ανθρώπους που άφησαν εδώ το στίγμα αλλά και την αύρα τους.

7. Πλάτανος, Φυλακή Αποκορώνου, Κρήτη



Λειτουργεί από το 1924 και υπήρξε αγαπημένο καφενείο του Ελ. Βενιζέλου. Με 10 μόλις τραπεζάκια, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι κουβαλούν επάξια την ιστορία του.

8. Κυρα-Βούλη, Άνω Δολιανά, Πάρνωνας



Με απρόσκοπτη θέα στο βουνό και τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού που φάγατε ποτέ αλλά και σπιτίσιο λικέρ από τα λίγα! Δίπλα στην ξυλόσομπα θα σκούσεις ιστορίες του τόπου υπό τους ήχους παλιών ελληνικών τραγουδιών, ενώ χειροποίητες κρέμες από βότανα της περιοχής για κάθε θεραπεία αποτελούν αξεπέραστη αξία.

9. Ώπως Παλιά, Πάτρα



Με πίστη στην παράδοαση και με διακόσμηση που θυμίζει κάτι από παλιές εποχές, ο κόσμος απολαμβάνει τις αναμνήσεις του αλλά και άριστο καφέ στη χόβολη.

10. Άννα να ένα Μήλο, Μηλιές, Πήλιο



Εικόνες από παλιά αναγνωστικά Δημοτικού, φιλόξενος χώρος και ζεστή παρεΐστικη διάθεση αποτελούν τα ατού σε ένα κατά τα άλλα σκηνικό βγαλμένο απόταινία του ’70.

11. Μπουρνάος, Παξοί



Παλιά μουσικά όργανα, φωτογραφίες πολυκαιρισμένες, κοχύλια και βασιλικοί σε γλάστρες συνθέτουν ένα παραδοσιακό νησιώτικο σκηνικό με ιστορικές καταβολές ετών.

12. Το Καφενείο του Φορλίδα, Λαύκος, Πήλιο



Λειτουργεί από το 1785 και όλα περιστρέφονται γύρω από την ξυλόσομπα που δεσπόζει στο κέντρο του. Εκεί οι θαμώνες ψήνουν κάστανα το χειμώνα και λένε ιστορίες ή διαφωνούν για τα… πολιτικά


http://perierga.gr/2013/12/12-παραδοσιακά-καφενεία-στην-ελλάδα/






- ξέρω το 4. Καφενείο Δρακάκη, Απολλωνία, Σίφνος , είναι στο τέρμα της ανηφόρας λίγο μετά τους τρείς Αγγέλους ( με την φοβερή κρέμα καραμαλέ ) . . . αλλά το 1. Μεγάλο Καφενείο, Τρίπολη , είναι όλη η αρχοντιά
 



Μηνύματα
5.983
Reaction score
15.463
Η Πλατεία του Συντάγματος, Μανώλης Σκουλάς, Ανώγεια, Κρήτη
Α, ωραια και ειναι στο Μεϊντανι ... να πατε ... πιο κατω μη πατε ουτε για βολτα καθως υπαρχει "ενεργη" βεντετα ... τελος παντων - ειμαι εκει για δουλεια και μου φαινεται θ' αρχισω ρεπορταζ καφενειου ...
 


Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.410
Reaction score
50.370
H γλώσσα μας έχει και “6η αίσθηση” για το νερό!

Η ανθρώπινη γλώσσα είναι ένα απίστευτο αισθητήριο όργανο που μπορεί να ανιχνεύσει πέντε βασικές γεύσεις: γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό και umami. Το νερό έχει πραγματικά τη δική του γεύση, κάτι που εξηγεί πώς τα ζώα μπορούν να το διακρίνουν από τα άλλα υγρά και η γεύση αυτή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να θεωρείται ανεξάρτητη και να ενταχθεί στις μέχρι σήμερα αναγνωρισμένες. Πρόσφατα, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας ανακάλυψαν μια έκτη αίσθηση που μπορεί να ανιχνεύσει το νερό.




“Η γλώσσα μπορεί να εντοπίσει διάφορους βασικούς θρεπτικούς παράγοντες (tastants) – όπως το νάτριο, τη ζάχαρη και τα αμινοξέα – μέσω της γεύσης”, αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Yuki Oka. “Ωστόσο, το πώς αντιλαμβανόμαστε το νερό στο στόμα ήταν άγνωστο. Πολλά είδη εντόμων είναι γνωστό ότι “δοκιμάζουν” το νερό, έτσι φανταζόμασταν ότι και τα θηλαστικά θα μπορούσαν να έχουν κάποιο μηχανισμό στο σύστημα γεύσης για την ανίχνευση νερού”. Ο Oka μέτρησε τις ηλεκτρικές αποκρίσεις από τα κύτταρα του υποδοχέα γεύσης στις γλώσσες εργαστηριακών ποντικών όταν έρχονταν σε επαφή με καθαρό νερό αλλά και άλλες γεύσεις. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience, διαπίστωσε ότι τα γευστικά νεύρα αποκρίθηκαν στις πέντε βασικές γεύσεις αλλά και στο νερό.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πείραμα με φωτεινά σήματα που διεγείρουν τη ξινή γεύση, αντί για νερό, κάνοντας τα διψασμένα ποντίκια να «πίνουν» το φως, επειδή ο εγκέφαλός τους εξαπατήθηκε και πίστεψε ότι επρόκειτο για νερό: Προς έκπληξη όλων, μερικά από τα ποντίκια της ομάδας πήγαν και έγλειψαν το στόμιο με το φως έως και 2.000 φορές κάθε 10 λεπτά σε μια προσπάθεια να σβήσουν τη δίψα τους. Τα ποντίκια δεν έμαθαν ποτέ ότι το φως ήταν απλώς μια ψευδαίσθηση, αλλά συνέχισαν να πίνουν αρκετή ώρα παραπάνω από όσο θα έπιναν φυσιολογικά το πραγματικό νερό.

Αυτό δείχνει ότι αν και τα σήματα από τους κυτταρικούς γευστικούς υποδοχείς στη γλώσσα μπορούν να πυροδοτήσουν την πόση, δεν παίζουν ρόλο στο να πουν στον εγκέφαλο πότε να σταματήσει. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το νερό ανιχνεύεται μέσω των κυττάρων της ξινής γεύσης”, πρόσθεσε ο Oka. Η ομάδα του χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται optogenetics για να ενεργοποιήσει τα κύτταρα. Ο στόχος ήταν να δουν αν θα μπορούσαν να κάνουν τα ποντίκια να πίνουν νερό χωρίς να έχουν πραγματικό νερό και το πέτυχαν.

Η “αιτία” δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα επίπεδα του pH μέσα στα κύτταρα μεταβάλλονται όταν το νερό στροβιλίζεται γύρω από το σάλιο και αυτό προκαλεί την αντίδραση των κυττάρων. Όσο ωραίο και αν είναι να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πέντε διαφορετικές ομάδες κυτταρικών γευστικών υποδοχέων για τις πέντε συγκεκριμένες γεύσεις, η έρευνα δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από αυτό και ίσως θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές πρόσθετες αισθήσεις που δεν είναι άμεσα αντιληπτές


http://perierga.gr/2017/07/h-glwssa-mas-exei-kai-6h-aisthisi-gia-to-nero/
 



Μηνύματα
20.074
Reaction score
14.378

D

Deleted member 23222

Guest
Καλή σου όρεξη!

Σήμερα φακές καφετί με μακαρόνια και λουκάνικα. Έπεσαν αισθητά οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες που είχαμε....
Πώς τα κάνεις?
Δώσε συνταγή.
[DOUBLEPOST=1499867961][/DOUBLEPOST]
Τρέξε και λίγο...
Μέχρι και 300 θερμίδες θα χάσεις.

Θα κάψεις (καις ήδη) μυς έτσι όπως πας...
 




Μηνύματα
20.074
Reaction score
14.378
Βράζω σε νερό την ποσότητα που θέλω σε φακές (Καστανές)


Πετάω το πρώτο νερό που αφρίζει και ρίχνω μαύρο πιπέρι και ένα φύλλο δάφνης όπως και σκόρδο.Προς το τέλος του βρασιματος βάζω ελαιόλαδο.Το ανακάτεμα γίνεται με ξύλινη κουτάλα,με την οποία δεν δοκιμάζουμε τη γεύση!


Σ ένα τηγάνι καίω λίγο ελαιόλαδο και σοταρω άσπρο και κόκκινο ψιλοκομμένο κρεμμύδι .Μολις πάρουν σκούρο χρυσάφι χρωμα ,( εμένα μου αρέσουν έτσι ) , ρίχνω φρέσκια ντομάτα την οποία είχα πολτοποίησει και λίγη ξανθιά ζάχαρη.Σε αυτό το μείγμα ρίχνω δυο κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα που αγοράζει κανεις σε ανατολικες χώρες η Deli της πόλης σου.*



Ο ζωμός μέσα στον οποίο βράζουν οι φακές ειναι δικός μου ( από βρασμένα Κόκκαλα με λαχανικά )κι ένα μέρος απ αυτόν αναδεύω μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα ντομάτας για να αραιώσει λίγο.Το μείγμα το ρίχνω πάλι μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές και δοκιμάζω τη γεύση για περισσότερο αλάτι η πιπέρι.( Όπως γουστάρει ο καθένας ) Εμένα μου αρέσουν οι νιφάδες τσίλι και το αλάτι με κόκκους σκόρδου.


*Το μείγμα που κάνει τη γευστική διαφορά λέγεται Dal Makhani masala .
IMG_2575.JPG


Υπάρχει και το αντίστοιχο για τις πορτοκαλί φακές Arhar Dal masala. Spice blend for Lentil

IMG_2576.JPG

Αυτά που εχω εγώ ειναι ινδικής προέλευσης και περιλαμβάνουν : κάρδαμο,τσίλι,αλάτι,μουστάρδα,κύμινο,μοσχοκάρυδο, κουρκουμα , Κάρι,τζίντζερ,γαρύφαλο, οξυφοίνιξ ( ταμαρινδος ) , Asafoetida ( Διαολοβρωμια )...ανάμεσα Σ αλλα..


Τις συνοδεύω στο πιάτο με πάστα κάθε είδους ( Spätzle) και λουκάνικα στο γκριλ . Θεϊκή γεύση!
 

D

Deleted member 23222

Guest
Βράζω σε νερό την ποσότητα που θέλω σε φακές (Καστανές)


Πετάω το πρώτο νερό που αφρίζει και ρίχνω μαύρο πιπέρι και ένα φύλλο δάφνης όπως και σκόρδο.Προς το τέλος του βρασιματος βάζω ελαιόλαδο.Το ανακάτεμα γίνεται με ξύλινη κουτάλα,με την οποία δεν δοκιμάζουμε τη γεύση!


Σ ένα τηγάνι καίω λίγο ελαιόλαδο και σοταρω άσπρο και κόκκινο ψιλοκομμένο κρεμμύδι .Μολις πάρουν σκούρο χρυσάφι χρωμα ,( εμένα μου αρέσουν έτσι ) , ρίχνω φρέσκια ντομάτα την οποία είχα πολτοποίησει και λίγη ξανθιά ζάχαρη.Σε αυτό το μείγμα ρίχνω δυο κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα που αγοράζει κανεις σε ανατολικες χώρες η Deli της πόλης σου.*



Ο ζωμός μέσα στον οποίο βράζουν οι φακές ειναι δικός μου ( από βρασμένα Κόκκαλα με λαχανικά )κι ένα μέρος απ αυτόν αναδεύω μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα ντομάτας για να αραιώσει λίγο.Το μείγμα το ρίχνω πάλι μέσα στην κατσαρόλα με τις φακές και δοκιμάζω τη γεύση για περισσότερο αλάτι η πιπέρι.( Όπως γουστάρει ο καθένας ) Εμένα μου αρέσουν οι νιφάδες τσίλι και το αλάτι με κόκκους σκόρδου.


*Το μείγμα που κάνει τη γευστική διαφορά λέγεται Dal Makhani masala .
View attachment 77178

Υπάρχει και το αντίστοιχο για τις πορτοκαλί φακές Arhar Dal masala. Spice blend for Lentil

View attachment 77179
Αυτά που εχω εγώ ειναι ινδικής προέλευσης και περιλαμβάνουν : κάρδαμο,τσίλι,αλάτι,μουστάρδα,κύμινο,μοσχοκάρυδο, κουρκουμα , Κάρι,τζίντζερ,γαρύφαλο, οξυφοίνιξ ( ταμαρινδος ) , Asafoetida ( Διαολοβρωμια )...ανάμεσα Σ αλλα..


Τις συνοδεύω στο πιάτο με πάστα κάθε είδους ( Spätzle) και λουκάνικα στο γκριλ . Θεϊκή γεύση!
Δοκίμασα μια φορά φακές σε Ινδικό ,σε κάποια Αραβική χώρα και ήταν Θεικές,και υπέροχα καυτερές,με μπαχαρικό που δεν κατάλαβα...ίσως να ήταν αυτό που λες...
Η ευδαιμονία μου κράτησε δύο ώρες περίπου...
Αν και ιδιαίτερα ανθεκτικός στις...φόλες,αυτή κόντεψε να με στείλει...
Πέντε ημέρες πήγαινε έλα...
 

Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.739
Φακές?
Έχω να φάω από τότε που μου τις έδινε η μάνα μου με το ζόρι.
Πάντα με συνοδεία ή ρέγγα, ή λουκανικάκι, ή πατάτες τηγανητές.
Ένα τσιπουράκι όμως δεν έβαζε.Για αυτό τα πίνω τώρα μαζεμένα.
Α ρε μάνα εσύ μου τάχεις κάνει όλα!
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.312
Μηνύματα
2.858.181
Members
37.893
Νεότερο μέλος
k.dimitriadis
Top