- Μηνύματα
- 35.736
- Reaction score
- 83.507
Μιχάλη, αυτοί που λένε «Μην πίνες γάλα!» έχουν ανάλογες απόψεις και σε αλλά θέματα και δεν πρέπει να τους παίρνεις στα σοβαρά.Να κάνω και μια ερώτηση για την οποία έχω πάρει εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες.
Πρέπει οι μεγάλοι να πίνουν γάλα;
Όποιος δεν έχει δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποιες σπάνιες αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να πίνει γάλα αν του αρέσει. Ακόμα όμως κι αυτοί που έχουν μπορούν να βρουν γάλα χωρίς λακτόζη ή να αγοράσουν από το φαρμακείο ταμπλέτες λακτάσης (το ένζυμο που χρειάζεται για την πέψη της).
Πέρα από τη δυσανεξία, η θρεπτική αξία του γάλακτος είναι σχετική και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Παλιότερα, ήταν η βασική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή κυρίως στην επαρχία που το κρέας ήταν ακριβό και δυσεύρετο. Ακόμα και αυτοί που είχαν ζώα τα είχαν για βιοπορισμό. Αν τα έτρωγαν μετά δεν θα είχαν να ...φάνε. Μην ξεχνάμε ότι για το 99% των ανθρώπων στο παρελθόν, το φαγητό ήταν μέσο επιβίωσης κι όχι απόλαυση.
Ισχύει ο ευρύτερος κανόνας που λέει ότι η επιλογή των τροφών είναι θέμα κόστους και ευκολίας στην εύρεσή τους. Οι τοπικές κουζίνες πάνω σε αυτόν τον «κανόνα» διαμορφώθηκαν.
Το γάλα δεν κατέχει πλέον κορυφαία θέση στις πρωτεϊνικές μας επιλογές λόγω της υπερπροσφοράς άλλων τροφών σε χαμηλές τιμές.
Όσον αφορά το ασβέστιο, το γάλα είναι σχετικά πλούσιο σε αυτό το μέταλλο που είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Παλι όμως μπαίνει στο παιχνίδι η υπερπροσφορά αγαθών της εποχής μας, μέσω της οποίας μπορούμε να βρούμε άλλες πηγές ασβεστίου που δεν έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα του γάλακτος: Τα κορεσμένα λιπαρά που σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερά στην υγεία μας.
Φυσικά η τεχνολογία έχει φροντίσει στο να παραγει γάλα σε πολλές μορφές: ημιάπαχο, άπαχο, με έξτρα ασβέστιο και βιταμίνη D κλπ. Όμως το τελικο ζητούμενο είναι η γεύση. Ένας που έχει συνηθίσει το πλήρες γάλα της παλιάς σχολής, είναι δύσκολο να βρει σύγχρονο γάλα που να του αρέσει.