Τι ονειρευεστε?

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Reaction score
731

Στις διαμαχες που εχουν κατα καιρους ξεσπασει για την επικρατηση
των τεχνολογιων , εχουμε καταληξει σε ενα κοινο συμπερασμα.
Οι DLP εχουν καλυτερη εικονα αλλα και δυο βασικα μειονεκτηματα(καλα μην πιασω τα μειονεκτηματα των LCD γιατι θα ξημερωσουμε :lol:) :
1.Rainbow
2.Υψηλοτερο κοστος

Ακουστε τωρα καλα τι θα σας πω:
Εαν υπηρχε ενας DLP βιντεοπροβολεας με ολα τα γνωστα καλα των DLP αλλα και επιπλεον:

-διχως rainbow
-χαμηλο κοστος
-τεχνολογια laser
-20.000 + ωρες διαρκεια ζωης της λαμπας
-με φωτεινοτητα η οποια θε εμενε σταθερη ως το τελος της ζωης της λαμπας

και πολλα αλλα καλουδια....

Τοτε τι θα λεγατε?

Εμπρος , παμε γρηγορα εδω:
http://www.novalux.com/display/solidstatergb.php
ψαχτε το λιγο και μετα τα λεμε :wink:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΚΗΣ

απο-Συντονιστής
Reaction score
195
Η τεχνολογια του μελλοντος θα ειναι laser. Αυτο νομιζω οτι ειναι πολυ λογικο... Ασε που μπορουν να προβαλουν και σε μαυρες επιφανειες, οποτε θα εχουμε και τελειο μαυρο, ακομα και με τα φωτα ανοικτα!!! :D

minas

Πισιά
Reaction score
4.419
Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμα...
Παρόλο που η τεχνολογία laser ως φωτεινής πηγής έχει ώριμη έρευνα από πίσω της, οι πρακτικές εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν για χρήση σε προβολείς απέχουν αρκετά από την αγορά. Τα 2 βασικά προβλήματα είναι ότι έχουν δώσει πολύ χώρο (χρόνο) σε ανταγωνιστικές τεχνολογίες να αποκτήσουν προβάδισμα και ότι υφίστανται ακόμα πρακτικά προβλήματα για την υλοποίηση εμπορικής εφαρμογής μηχανημάτων. Ειδικά το δεύτερο είναι και ο λόγος που μεγάλοι κατασκευαστές δεν έχουν βγάλει έστω και proof-of-concept προβολείς με αυτή την τεχνολογία.

Για να μη μπερδευτούμε όμως, δε συζητάμε για χρήση laser σαν μέσο δημιουργίας της εικόνας. Τα εικονοστοιχεία θα δημιουργούνται με τον κλασικό τρόπο (DLP, LCD, κλπ). Αυτό που αναλαμβάνει το laser είναι να δώσει το απαραίτητο φως ΚΑΙ σε κατάλληλο μήκος κύματος ΚΑΙ πολωμένο (οπότε ξεχνάμε χρωματικούς τροχούς, πολωτές, διαχωριστές δέσμης, και πολλά άλλα "κακά")
Ξέρω μερικούς εδώ μέσα που δεν θα τους χάλαγε καθόλου ένας DLP χωρίς χρωματικό τροχό :wink:

Reaction score
6
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ. said:
Εαν υπηρχε ενας DLP βιντεοπροβολεας με ολα τα γνωστα καλα των DLP αλλα και επιπλεον:

-διχως rainbow
-χαμηλο κοστος
-τεχνολογια laser
-20.000 + ωρες διαρκεια ζωης της λαμπας
-με φωτεινοτητα η οποια θε εμενε σταθερη ως το τελος της ζωης της λαμπας

και πολλα αλλα καλουδια....

Τοτε τι θα λεγατε?
Αν τα ειχε ολα αυτα δεν θα ηταν DLP.
Μαλον LCd θα ηταν :lol:

Reaction score
1
Ωραία νέα όπως πάντα από τον Αντρέα 8)
Απορώ που ψάχνει και τα βρίσκει όλα αυτά που κατά καιρούς μας στέλνει?
Βέβαια όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και δεν το βλέπεις απλά σαν τη "δουλειά" σου...

Αναφορικά με το θέμα όμως, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πάλι κάποιοι φίλοι μας εδώ θα βρούν ευκαιρία να αρχίσουν το μάταιο αλλά πολύ διασκεδστικό "πόλεμο" μεταξύ DLP vs LCD, εγώ θα ήθελα να μοιραστώ κάτι που με προβλημάτισε διαβάζοντας μία παρουσιάση που έιχε το σχετικό site με θέμα "Lasers in Projection".

Συγκεκριμένα ενώ στη σελίδα 4 της παρουσίασης αναφέρει ότι οι "early adopters" που θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία θα είναι Pocket Projection, Front Projection & Rear Projection (CRT & Micro Displays), στην αμέσως επόμενη σελίδα αναφέρονται σαν "primary tagrets" τα pocket projection & Rear Projection TV, για τα οποία γίνεται και εκτενέστερα λόγος στην υπόλοιπη παρουσίαση, το οποίο όμως μου μοιάζει λίγο αντιφατικό :? Εσείς τί λέτε;

Ανεξάρτητα από αυτό οι δύο περιπτώσεις που αναφέρονται ως "primary tagrets" καταπιάνονται με προβολές μικρού μεγέθους (μέχρι 60").
Η αυτονόητες ερωτησεις λοιπόν είναι απλές:

> Μήπως αυτή η τεχνολογία είναι ακόμη αρκετά νέα, αρά και η ποιότητα είναι υπό αμφισβήτηση-εξέλιξη, για να περάσει σε προβολές μεγάλου μεγέθους, οι οποίες να μπορούν να συγκριθούν με τις 2 υπάρχουσες και επικρατέστερες τεχνολογίες προβολής (Ανεξάρτητα του τί θα θέλαμε ή τί θα "ονειρευόμαστε"; )
> Μήπως το κόστος είναι αρκετά υψηλό ακόμη ή συγκριτικά δυσανάλογο για να περάσει σε παραγωγή οθονών τέτοιου μεγέθους;
> Μήπως υπάρχει κάτι άλλο -λέγε με- "γνωστά" και "άγνωστα" οικονομικά συμφέροντα τα οποία θέλουν με τον τρόπο τους να μας κάνουν πάλι θιασώτες, θύτες ή θύματα (εσείς αποφασίζετε) μιάς νέας "καταναλωτικής ανάγκης" και μίας "κλασσικής μάχης τεχνολογιών" όπου σε αυτή τη περίπτωση θα βάλουμε άλλον ένα παίκτη στο παιχνίδι: DLP vs LCD vs LASER

...απλές σκέψεις, για "σπέκουλα" και προβληματισμό :wink:

Reaction score
0
Τα χαρακτηριστικα μου θυμιζουν τις LED DLP RPTVs που ειχε παρουσιασει η Samsung και που τον Απριλιο που μας περασε θα κυκλοφορουσαν στην Αμερικη. Τελικα δεν συνεχισα να τις παρακολουθω, λογικα θα εχουν κυκλοφορησει. Λογω πηγης LED, δεν υπηρχε χρωματικος τροχος, αρα οχι rainbow, και ειχε διαρκεια ζωης 20.000 ωρες....οποτε τα 2 μεγαλα μειονεκτηματα εξαφανιζονταν σε μεγαλο βαθμο (οκ δεν ειναι και 60.000 ωρες σαν LCD-TV αλλα και 20.000 ειναι τρελη βελτιωση απο τις 2-4.000).

Ενας τετοιος προβολεας με 1080p και μεχρι 5.000 ευρω κοστος θα εμπαινε στο σπιτι μου ασυζητιτει...

minas

Πισιά
Reaction score
4.419
Stelexos said:
> Μήπως υπάρχει κάτι άλλο -λέγε με- "γνωστά" και "άγνωστα" οικονομικά συμφέροντα τα οποία θέλουν με τον τρόπο τους να μας κάνουν πάλι θιασώτες, θύτες ή θύματα (εσείς αποφασίζετε) μιάς νέας "καταναλωτικής ανάγκης" και μίας "κλασσικής μάχης τεχνολογιών" όπου σε αυτή τη περίπτωση θα βάλουμε άλλον ένα παίκτη στο παιχνίδι: DLP vs LCD vs LASER
Παρόλο που δε μ'αρέσει να επικαλούμαι τον εαυτό μου, τονίζω και πάλι ότι:
minas said:
Για να μη μπερδευτούμε όμως, δε συζητάμε για χρήση laser σαν μέσο δημιουργίας της εικόνας. Τα εικονοστοιχεία θα δημιουργούνται με τον κλασικό τρόπο (DLP, LCD, κλπ). Αυτό που αναλαμβάνει το laser είναι να δώσει το απαραίτητο φως ΚΑΙ σε κατάλληλο μήκος κύματος ΚΑΙ πολωμένο (οπότε ξεχνάμε χρωματικούς τροχούς, πολωτές, διαχωριστές δέσμης, και πολλά άλλα "κακά")
Ξέρω μερικούς εδώ μέσα που δεν θα τους χάλαγε καθόλου ένας DLP χωρίς χρωματικό τροχό :wink:
Δηλαδή η μάχη θεωρητικά θα γίνει σε επίπεδο φωτεινών πηγών (UHP, Xenon, LED κλπ) ή -πιθανότερα- μεταξύ των εταιριών που θα επιλέξουν σαν βέλτιστη τη μία ή την άλλη λύση. Δυστυχώς το laser δεν έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση μέχρι τώρα. Όπως έχει αναφέρει παρακάτω και ο Blinky, τα LEDs έχουν παρουσιάσει κάποια ενδιαφέροντα δείγματα...

B said:
Τα χαρακτηριστικα μου θυμιζουν τις LED DLP RPTVs που ειχε παρουσιασει η Samsung και που τον Απριλιο που μας περασε θα κυκλοφορουσαν στην Αμερικη. Τελικα δεν συνεχισα να τις παρακολουθω, λογικα θα εχουν κυκλοφορησει. Λογω πηγης LED, δεν υπηρχε χρωματικος τροχος, αρα οχι rainbow, και ειχε διαρκεια ζωης 20.000 ωρες....οποτε τα 2 μεγαλα μειονεκτηματα εξαφανιζονταν σε μεγαλο βαθμο (οκ δεν ειναι και 60.000 ωρες σαν LCD-TV αλλα και 20.000 ειναι τρελη βελτιωση απο τις 2-4.000).

Ενας τετοιος προβολεας με 1080p και μεχρι 5.000 ευρω κοστος θα εμπαινε στο σπιτι μου ασυζητιτει...
...αλλά έχω μια απορία, γιατί κάνει και ζέστη και βαριέμαι να ψάξω :oops:: Η πηγή φωτός με χρόνο ζωής 20.000 ώρες είναι αναλώσιμη? (αλλάζει εύκολα?) Επίσης, η απόδοσή της είναι σταθερή για τη διάρκεια της ζωής της?

Reaction score
1
Συγνώμη φίλε Μηνά, χωρίς καμία διάθεση αντιδικίας, αλλά για λόγους απλής κατανόησης έχω την εντύπωση ότι οι άνθρωποι τουλάχιστον στο site τους μιλάνε για κάτι νέο (Το χαρακτηρίζουν μάλιστα RGB Laser Illuminator).

Κάτι που όπως τουλάχιστον οι ίδιοι λένε ούτε ακριβώς DLP ούτε ακριβώς LCD είναι, αλλά μπορεί να συνεργαστεί και με τα δύο, και σαφώς είναι κάτι παραπάνω...

Μου μοιάζει δηλαδή με ένα "υβριδικό" σύστημα προβολής-ενίσχυσης του φωτός το οποίο έχω την εντύπωση ότι στο τέλος θα καταλήξει "σφήνα" ανάμεσα στα μηχανάκια που οι περισσότεροι μπορούν να αγοράσουν και στα απλησίαστα Ηi-end... :wink:

Λες να κάνω λάθος; :?

Reaction score
0
Stelexos, μην περιπλεκεις τα πραγματα, δεν εχει καμια σχεση το laser με τα LCD και DLP. Θα ειναι απλα η πηγη του φωτος και θα παρει τη θεση της "λαμπας" που εχουμε στους τωρινους προβολεις μας. Οποτε θα μπορεις να εχεις και LCD και DLP προβολεις απλα θα χρησιμοποιουν για πηγη φωτος το laser.
Απλα η τεχνολογια DLP φαινεται να επωφελειται λιγο παραπανω απο αυτην την αλλαγη, επειδη εμμεσα της λυνει και το προβλημα του rainbow χωρις να χρειαζονται πια 3 panels (και αρα να εκτοξευεται το κοστος).

Μηνα, αποτι λενε η φωτεινη δυναμη παραμενει ιδια καθολη τη διαρκεια της ζωης του laser. Οσον αφορα το δευτερο ερωτημα σου, δε νομιζω οτι μας πολυενδιαφερει το αν θα μπορει να αλλαχτει η πηγη, γιατι 20.000 ωρες ειναι τεραστιο χρονικο διαστημα, και αν σημερα το σκεφτεσαι μετα απο 2 χρονια να αλλαξεις τη λαμπα η να παρεις καινουριο μηχανημα, φαντασου να διαρκουσε 10 χρονια+ η λαμπα, τοτε δε θα το σκεφτοσουνα καθολου....για να μην πω οτι 99% θα ειχες αλλαξει προβολεα πολυ πριν τελειωσει το laser.

Ενδεικτικα, με 8 ωρες θεαση την ημερα που ειναι ενα πολυ μεγαλο νουμερο και δε νομιζω κανεις να το ξεπερασει, και για 365 μερες το χρονο (που παλι ειναι τρελο, δε μπορει να βλεπεις ΚΑΘΕ μερα 8 ωρες, θα πας και διακοπες θα κανεις και κατι αλλο) , το laser θα σου διαρκεσει για 7 χρονια... Ακομα σε απασχολει το αν αλλαζει? Εγω πιστευω οτι θα εχεις αλλαξει μηχανημα το πολυ πολυ στα 5 χρονια, αν οχι στα 2-3...

minas

Πισιά
Reaction score
4.419
Μάλλον πρέπει να κάνω πιο σύντομα ποστς, γιατί δεν τα διαβάζει κανείς :oops:

Blinky, προφανώς συμφωνούμε ότι το laser αποτελεί φωτεινή πηγή.
Stelexos, επίσης. Γι' αυτό λέω ότι δεν θα υπάρξει κατάσταση LCD vs DLP vs LASER, αλλά η διαμάχη θα είναι μεταξύ υπάρχουσων τεχνολογιών προβολής, αλλά με άλλες πηγές φωτός.

Blinky, η απορία μου για αλλαγή πηγής φωτός δεν ήταν στο laser, του οποίου διάβασα εκτενώς και τα τεχνικά και τα ηλεκτρονικά χαρακτηριστικά. Ήταν στο LED που είχες αναφέρει. Προφανώς και 20k ώρες είναι υπεραρκετός χρόνος (τόσο είχαν οι πρώτες plasma!) αλλά ρωτάω για να κάνω τη σύγκριση με την τεχνολογία laser, εφόσον είχες πρόχειρα τα στοιχεία.

Reaction score
0
ΟΚ τωρα καταλαβα οτι μιλαγες για LED. Μη νομιζεις οτι το εχω ψαξει διεξοδικα, μονο αυτο που ειχα διαβασει για τις RPTVs της Samsung με LED ξερω. Παντως και σε εκεινες για 20.000 ωρες μιλουσαν και για σταθερη φωτεινοτητα καθ'ολη τη διαρκεια ζωης. Βεβαια λογικα ενας προβολεας θελει περισσοτερη φωτεινοτητα απο μια RPTV και δεν ξερω αν τα νουμερα θα μπορουσαν να αλλαξουν (πχ περισσοτερη φωτεινοτητα = μικροτερος χρονος ζωης)...

Το κυριοτερο θεμα για μενα ειναι το "Πότε?" , ειτε για laser ειτε για LED...

Μελίδης Μιχάλης

Πρόεδρος ΕΒΒΕ
Reaction score
31.130
Τα Laser είναι μια καταπληκτική τεχνολογία.
Τη χρησιμοποιούν για να κάνουν μεταμοσχεύσεις τριχών για να φυτρώνουν τα μαλλιά στους φαλακρούς.
Και επίσης και για αποτρίχωση για να αφαιρούν τα μαλλιά !!!!! Και για εγχειρήσεις.
Μάλλον πιο προσγειωμένη τεχνολογία είναι τα LED μιας και πλέον έχουν φοβερή φωτεινότητα.
Πήρα ένα μικρό φακουδάκι της OSRAM με 3 μικρούτσικα LED και βγάζουν ένα φανταστικό δυνατό και ψυχρό μπλεδίζον φως που στο σκοτάδι το δωμάτιο φωτίζει απίστευτα.
Αν ένας προβολέας έχει καμμιά 20αριά τέτοια υποθέτω ότι είναι λυμένο το πρόβλημα της λάμπας.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.433
Members
38.696
Νεότερο μέλος
NikosTs