Τι παει να πει Σπανια Βινυλια???

papavmax

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.080
Reaction score
1.601
Καλησπερες συμφορουμιτες μου ερωτησουλα γιατι το εχω απορια.
Αγοραζω δισκους αρκετα συχνα να πω την αληθεια πιο πολυ αγοραζω καινουργιους γιατι οσες φορες αγοραζα μεταχειρα συχνα δεν μου ερχοταν οι δισκοι στην κατασταση που ελεγε ο εκαστοτε πωλητης τα very good plus τα new και τα near mint μας μαρανανε και καπου με κουρασε αυτη η φαση να περιμενω να ειναι το βινυλιο σε τελεια κατασταση και να ειναι καπως...

Καιρο τωρα αναρωτιεμαι τι παει να πει τελικα σπανιος δισκος?
Η audiophile εκδοση 180 η 220 γρ?
Η πρωτη εκδοση που μετα απο 40 χρονια για μενα που ακουω ροκ θα παιζει σαν.....
Η ελαχιστες κοπιες???
Τα promo???
H χρωματισμενες???

Υπαρχει καποιο λινκ που μπορουμε να δουμε την αξια ενος βινυλιου? γιατι με αυτα που διαβαζω τον τελευταιο καιρο στο ιντερνετ θα καραφλιασουμε οχι τιποτε αλλο
να μην τρωμε και στην μαπα της σπανιοτητα του ταδε δισκου απο τον εκαστοτε πωλητη δισκων απο καταστηματα μεχρι ιντερνετακια να μπω να δω και τα δικα μου μηπως εχω κανενα κελεπουρι και δεν το ξερω...
 

Μηνύματα
136
Reaction score
405
Φυσικά και υπάρχουν σπάνια βυνίλια και αν μου επιτρέπεις ειναι άστοχο αυτό που λές για τις πρώτες κόπιες που μετά από 40 χρόνια θα παίζουν σαν....Δηλ μια πάλιά Mercedes 60 ετών αντίκα που παει πιο αργά και γενικότερα οδηγικά ειναι χρέπι μπροστά σε μιά νέα μερσεντές δεν έχει αξία...? Τα πάντα στην ζωή έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση!! Αν θές να δείς κάτι για αξία δίσκων τσέκαρε το discogs.com!
Πάντα φιλικά!
 


Nick Arvanitakis

Audio Pro
Administrator
Μηνύματα
46.964
Reaction score
23.739
Γιωργάρα μου , σπάνιες θεωρούνται οι πρώτες εκδόσεις,όπως και στα βιβλία και οι λίγες κόπιες.
Όμως σπάνιες δεν σημαίνει πάντα και ακριβές.
Είναι θέμα ζήτησης , όπως λένε και τα παιδιά παραπάνω.
 

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.238
Reaction score
1.599
Υπαρχουν δισκοι ακριβοι λογω σπανιοτητος η μεγαλης ζητησης. Αλλοι είναι ακριβοι επειδή είναι υπογεγραμμένοι από τον η τους καλλιτεχνες κι αλλοι από άλλες ιδιοτροπίες της αγορας.
Να δωσω παραδείγματα ο δισκος του Ελβις που εγραψε για την μητερα του και ηταν η πρωτη ηχογραφηση του στην Sun εγραψε τιμη πωλησης σε δημοπρασια 300000$. Την ιδια τιμη επιασε και μια κοπια του μοναδικου δισκου των Quarrymen (το γκρουπ που μετονομαστηκε σε Beatles). Ιδια τιμη και μια κοπια του Sgt Peppers που εχει πανω τις υπογραφες ολων των μελων. Από την άλλη επιασε 600000$ ο δισκος του Λενον Double Fantasy που υπεγραψε ο Λενον για τον Τσαπμαν ο οποιος τον πυροβολησε λιγες ωρες μετα. Μαλιστα το δακτυλικο αποτύπωμα του δολοφονου πανω στον δισκο χρησιμοποιηθηκε στην δικη.
Βλέπεις ότι τρελη τιμη πιανουν μονο δισκοι εξαιρετικης σπανιότητας ως αντικείμενα. Από κει και περα υπαρχουν οι απλοι δισκοι που δεν εχουν καποια αξιοσημειωτη ιστορια πανω τους παρα μονο ότι είναι σπανιοι και βεβαια παντα πρωτες εκδοσεις. Και βεβαια εδώ η κατασταση του δισκου καθοριζει σημαντικα την τιμη του. Εδώ είναι μπολλοι δισκοι των Beatles που πιανουν ως και 20000$ ο ενας. Προς το παρον ετσι γιατι η αγορα αλλαζει διαρκως. Είναι δυσκολο να παρακολουθήσεις μτην διακυμανση και ο νομος της ζητησης καθοριζει την τιμη. Και η ζητηση μπορει να τροποποιηθεί από απροσμενα γεγονότα.
 

Μηνύματα
518
Reaction score
460
Ότι είπε και ο Νίκος παραπάνω εάν έχεις βυνίλια από δεκαετίες τέλος 90´S 2000 και 2010 μπες στο discogs να δεις πόσο έχουν. Κάτι φωλες των maiden ποιανουν 300αρες και ο μόνος λόγος είναι οι λίγες κοπιες. Για τις πρώτες εκδόσεις ,αυτό εξαρτάται από την χώρα παραγωγής και την ποσότητα που κόπηκαν
 

stavrosz

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.238
Reaction score
1.599
Κατι αξιοσημειωτο… οι τιμες εχουν παρει την ανιουσα τα τελευταια τρια χρονια με την επανακαμψη του βινυλιου. Δειτε την ακριβοτερη τιμη που επιασε δισκος στο discogs τα τελαυταια χρονια

most-expensive-chart.png
 

Μηνύματα
407
Reaction score
312
Παντος οσο αφορά τα βυνιλια τα καινούργια επανεκδοσεις φιλε papavmax ειναι φόλες επειδή και εγω εχω παρει αρκετά καινουργια γιατι δεν μπορω να τα βρω σε μεταχειρα.
τα παλιότερα βυνιλια 60 70 δεκαετίας παίζουν καλύτερα απο τις παίζουν τα καινούργια που ειναι 180 γραμμαρια και έχουν επεξεργαστεί στον ήχο .
Βαλε να παίξεις π. Χ δισκο των queen innuendo που ειναι μονος δισκος με την επανεκδοση που τον βγαλανε διπλό γιατι ηταν ειχανε κοψει κάποια τραγούδια γιατι. Ήταν μεγάλος ο ηχος είναι τραγικά χάλια έχουν εξαφανίσει τα όργανα και.εχουν.βαλει μπροστα την φωνή.
Ξέφυγα λιγο απο το θρεντ αλλα εγω προτιμώ μεταχειρα σαν ήχο
 



Μηνύματα
793
Reaction score
1.152
Καλησπερες συμφορουμιτες μου ερωτησουλα γιατι το εχω απορια.
Αγοραζω δισκους αρκετα συχνα να πω την αληθεια πιο πολυ αγοραζω καινουργιους γιατι οσες φορες αγοραζα μεταχειρα συχνα δεν μου ερχοταν οι δισκοι στην κατασταση που ελεγε ο εκαστοτε πωλητης τα very good plus τα new και τα near mint μας μαρανανε και καπου με κουρασε αυτη η φαση να περιμενω να ειναι το βινυλιο σε τελεια κατασταση και να ειναι καπως...

Καιρο τωρα αναρωτιεμαι τι παει να πει τελικα σπανιος δισκος?
Για τους λόγους που αναφέρεις αποφεύγω να πληρώνω ακριβά δίσκους, προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου η σπανιότητα, μοναδικό μου κριτήριο επιλογής είναι το αν θέλω να έχω κάποιον δίσκο στην κατοχή μου, και δε λέω στη συλλογή μου γιατί δε θεωρώ τον εαυτό μου συλλέκτη δίσκων αλλά δισκόφιλο, αν η τιμή του δίσκου που θέλω έχει ξεφύγει (στο χρηματιστήριο δίσκων) απλά προσπερνάω.
Αγορά μεταχειρισμένης κόπιας λοιπόν σε λογική τιμή ένα καλό πλύσιμο καθάρισμα και μια βελόνα micro line κάνει την καλύτερη δουλειά και πραγματική διαφορά ακόμα και σε κακομεταχειρισμένες κόπιες.
 

papavmax

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
1.080
Reaction score
1.601
Σας ευχαριστω ολους για της απαντησης σας γενικα ψαχνω πρωτες εκδοσεις κυριος κλασικο ροκ, χαρτν ροκ με τα χρονια δεν ξανααγορασα ελληνικη κοπια πιο πολυ uk και usa ψαχνω αλλα και japan που δυσκολα βρισκω.

Αγαπημενο συγκροτημα deep purple και κατα καιρους οταν ψωνιζω δισκους ψαχνω στην αρχη για deep purple και καθε φορα που μιλαω με τους πωλητες για να πετυχουν καλυτερη τιμη αραδιαζουν την παπαρια "Ξερεις αυτος ο δισκος ειναι σπανιος" αντε παλι με το σπανιος για αυτο μου την καρφωσε και εβαλα το θρεντ εδω μεσα να δω τι θα μου πουν και τα παιδια,
η τουλαχιστον αν υπαρχει καποιο λινκ για να ενημερωνωμαστε για την καταγωγη και την αξια του εκαστοτε βινυλιου οντος οι τιμες στο disgogs η στο ebay ειναι η αληθινες?

Παντως και αρκετες επανεκδοσεις 180 η 220 γραμμαρια που αγοραζω βλεπω οτι παιζουν τζαμι βεβαια δεν ξερω ποια ηλεκτρονικη επεξεργασια εχουν υποστει αλλα πχ to Machine Head των Deep Purple που το ξερω απ εξω ολα αυτα τα χρονια και το εχω στην πρωτη εκδοση uk και σε επανεκδοση 180γρ αλλα και στην επανεκδοση απο το master tape δεν μπορω να πω οτι η επανεκδοσεις ειναι χαλια εκτος και αν μεμονομενα εκει εχουν κανει καλη δουλεια γνωριζω βεβαια οτι οι πρωτες εκδοσεις παιζουν καλυτερα!

Σας ευχαριστω ολους!
 


Μηνύματα
3.768
Reaction score
6.740
Πονεμένη ιστορία το βινύλιο. Αλλά οι καλές παραγωγές αξίζουν τον κόπο. Θα σου πω ένα τρόπο που χρησιμοποιώ προσπαθώντας να ξεσκαρτάρω δίσκους, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και δεν ξέρω αν αξίζουν να κάθονται στα ράφια αφού δεν τους είχα ακούσει ποτέ όλους αυτούς ολόκληρους. Συνήθως ακούς ένα-δύο κομμάτια που τα ξέρεις και μετά αν δεν σου αρέσει δεν κάθεσαι να είσαι ανέβασε κατέβασε βελόνα και άκου όλα τα κομμάτια. Αν είχαμε τόσο χρόνο που μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα μας:D
Λοιπόν, βρίσκεις το άλμπουμ που έχεις σε lp στο tidal το ακούς ον δε φτερ να δεις τι κομμάτια έχει και αν σου αρέσουν και το πιο σημαντικό είναι ότι από εκεί βλέπεις και την παραγωγή αν είναι καλή ή όχι κάτι που σε βοηθάει πάρα πολύ στο να επενδύσεις σε ένα βινύλιο.
 


Decembered

Μαϊμού
Μηνύματα
16.552
Reaction score
37.800
Ο καφάτος πιτσιρικάς είναι αυτός που σπάει τους δίσκους;
Ο καφάτος πιτσιρικάς είναι αυτός που σπάει τους δίσκους;
..ενας ακατανομαστος, ο βοδι ριζι που ενω ειχε μυαλο το χρησιμοποίησε με εντελως λαθος τροπο / προκλητικα κακος φαρσερ (ως καλλιτεχνικη εκφραση), και επικειμενος σε (φιλο)νεοναζιστικα δογματα, ξεπερνοντας τα ορια, επειδη δεν εχει παρει πολιτικη θεση ως τωρα θεωρείται ακρως επικινδυνος..
 


costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.358
Reaction score
125.326
ενας ακατανομαστος
Ε, για τον ιδγιο λέμε! :D


Πλερώνεις . Σου κάθεται καλύτερα αυτό; Τουλάχιστον όχι σαν χρηματιστηριακό;:p
Α να γειά σου! Τώρα ναι, έτσι! :cool:
Το πλερώνεις και το παίρνεις το δισκάκι. :drinks:

Το αγοράζεις! Το τσιμπάς! Το προσθέτεις στη συλλογή σου, κλπ κλπ κλπ, όλα μια χαρά μου ακούγονται, νορμάλ! :party:


Αλλά αυτό το "να επενδύσεις σε ένα βινύλιο", δε ξέρω, στο λαιμό μου κάθεται. Όπως το να επενδύσεις σε ένα Ντακ, να επενδύσεις σε μια μπρίζα και να επενδύσεις σε ένα ιντερκονεκτ. :D:p:D:p


Εντωμεταξύ είναι πολύ συνηθισμένη "ορολογία" στο χαϊενταδικο σιναφι, που ο ένας επενδύει σε προενισχυτή και ο άλλος επενδύει σε ασφαλειοθήκη. :gotcha: Ξέρω, είναι τρελή επένδυση, τέτοια επένδυση ούτε στο καλύτερο ομόλογο! :lol:
 

PURETONE

Ένα σκέτο "Π"
Μηνύματα
3.428
Reaction score
4.013
τέτοια επένδυση ούτε στο καλύτερο ομόλογο! :lol:
Παντως κατι ομολογα που ειχα και κατι μετοχες δεν θελετε να ξερετε τι αξιζουν σημερα.Οι λαμπες μου και 2-3 βραχιονες που εχω επισης, παλι δεν θελετε να ξερετε τι αξιζουν σημερα.............. :D
 



ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.865.587
Members
37.933
Νεότερο μέλος
alkapsal
Top