Τι τελικός για τα μπροστά πολυκάναλου setup; Δικάναλος ή τρικάναλος;

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Καλησπέρα,

μια απορία που είχα ανέκαθεν, είναι αυτή που διατυπώνεται παραπάνω: τι είναι καλύτερο, δικάναλος ή τρικάναλος τελικός σε συνδυασμό με ολοκληρωμένο πολυκάναλο που διαθέτει εξόδους προενίσχυσης; Προφανώς ο τρικάναλος θα είναι καλύτερος αφού οδηγεί και το κεντρικό αλλά τι γίνεται σε δικάναλη ακρόαση μουσικής; Μήπως εκεί χάνει σε σχέση με το δικάναλο τελικό; Οπότε, αν υποθέσουμε ότι ο πολυκάναλος έχει αρκετή ισχύ για να οδηγήσει το κεντρικό και αφού με τις ρυθμίσεις της στάθμης επιτύχουμε να ακούγονται τα τρία μπροστά ηχεία ομοιογενώς, μήπως τελικά είναι καλύτερος ο δικάναλος, δεδομένης της απόδοσής του σε δικάναλο πρόγραμμα; Καταρχήν δεν ξέρω κάτι σχετικό, υπόθεση κάνω ότι ο αμιγώς δικάναλος θα είναι καλύτερος για δικάναλη μουσική. Πιθανόν και ο τρικάναλος να μην υστερεί καθόλου (οπότε στην περίπτωση αυτή πάμε για τρικάναλο ασυζητητί). Φυσικά εννοείται ότι μιλάμε για δικάναλους και τρικάναλους τελικούς αντίστοιχης ποιότητας, πχ ίδιας εταιρίας και αντίστοιχης τιμολογιακής κλίμακας (βλέπε πχ Atoll AM100 και AV100) και προφανώς υποθέτοντας ότι δε μας απασχολεί η χρηματική διαφορά (αν και αντίστοιχης τιμής κάποια διαφορά θα υπάρχει). Τι λέτε;
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Καλη λύση είναι να έχεις 3 mono τελικούς για L-C-R έτσι ώστε να μην επηρεάζεται ο ένας από τον άλλον. (αν θυμάμαι καλά η Marantz έχει κατί ωραίους μονοφωνικούς με μικρό μέγεθος)

Άλλη λύση ένας καλός δικάναλος για τα L-R και για το κεντρικό βρίσκεις ένα monoblock (ή ένα μικρό στερεοφωνικό τελικό που μπορεί να γεφυρωθεί σε μονοφωνικό)
 

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
Μάνο πιστεύω ότι καλύτερη λύση θα ήταν αυτή των 3 monoblock οι οποίοι προφανώς θα είναι ακριβώς οι ίδιοι ώστε:
1) Να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε 2κάναλη ακρόαση αλλά &
2) Απόλυτη ηχητική ομοιογένεια στα 3 μπροστινά ηχεία όταν θα βλέπουμε ταινίες. Εκεί πάσχουν τα περισσότερα συστήματα (κυρίως γιατί γίνεται χρήση διαφορετικής χροιάς ηχείου σαν κεντρικό και χαλάει η.......σούπα!)
Αν το κεντρικό σου είναι προτεινόμενο να δένει σωστά με τα main L-R τότε μάλλον πας για τους 3 monoblock!
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Εγώ πάλι νομίζω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ομοιογένεια εφόσον τα left-right είναι διαφορετικά των υπολοίπων ηχείων. Το μόνο που θα καταφέρουμε να τονίσουμε με ίδιους ενισχυτές είναι αυτήν την... ανομοιογένεια λίγο παραπάνω.

Για λόγους τεχνικο-οικονομικούς θα πρότεινα την αγορά δικάναλου τελικού για τα εμπρός ηχεία. Το κεντρικό σε συνηθισμένα συστήματα είναι μικρότερο των main και οδηγείτραι πιο εύκολα.

Ενδεχόμενη αναβάθμιση στο μέλλον μπορεί πάντα να γίνεται με δικάναλους αφού τα κανάλια πλέον είναι 6.1.
Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι το ότι αν πάρεις δύο δικάναλους που γεφυρώνονται μπορείς να παίξεις με το setup με διάφορους συνδιασμούς π.χ. τελικούς στα main και στα leftS-rightS, τελικούς στα main και γεφυρωμένο στο κεντρικό, τελικούς στα main και στα μπροστά και πισω κεντρικά, τελικούς γεφυρωμένους στα main. :wink:

Επιπλέον σε μεσαία επίπεδα τιμών δεν νομίζω ότι αξίζει να πάμε σε μονομπλόκ αφού η ποιότητα κατασκευής αυτών δεν αξίζει τα χρήματα...
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Βασικά αυτό είναι που με προβληματίζει περισσότερο, ότι μιλάμε για μέση κατηγορία τιμής (sorry δεν το ανέφερα εξ' αρχής). Αν πάμε πολύ ψηλά, λύσεις φυσικά και υπάρχουν. Απ' όσο βλέπω διάθεση να υπάρχει για πειραματισμό και συνδυασμούς βρίσκουμε:) Ε, προφανώς με τις κατάλληλες ακροάσεις. Ενδιαφέροντα όλα τα σχόλια πάντως, μου έδωσαν τροφή για σκέψη:)
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
μιλάμε για μέση κατηγορία τιμής

τότε μπορείς να κάνεις τα ακόλουθα:

α) Η vincent αν θυμάμαι καλά έχει κάτι φθηνά monoblock. Τα ακούς και αν σου ταιριάζουν αγοράζεις 3 για να κάνεις την δουλειά σου.Αν όχι άκου τα Marantz που έχουν την ίδια φιλοσοφία σχεδίασης αλλά είναι ακριβότερα...

β) Παίρνεις έναν μεγάλο δικάναλο Rotel (έχει πάρα πολλούς αναλόγως της ισχύος που θέλεις από 2x200w μέχρι 2x70w ) για τα L-R και για το κεντρικό τον μικρό δικάναλο τελικό ό οποίος γεφυρώνετε σε μονοφωνικό (o RB 3 δίνει γεφυρωμένος 180w !!!)
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Για τη Vincent έχεις δίκαιο, έχω κοιτάξει τα χαρακτηριστικά τους (είναι όμως υβριδικοί και αυτό δεν έχω ιδέα τι σημαίνει πρακτικά και πώς επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα:) ).

Για τους Rotel επίσης τους έχω κοιτάξει... για τους δικάναλους ok, αλλά δεν μπορώ να βρω τον RB 3 που λες. Ο πιο μικρός δικάναλος που βρίσκω είναι ο RB-1050, αλλά αυτός δε γεφυρώνεται... Ε και για τον 1070 μάλλον ανεβαίνουμε... Επιπλέον σκεφτόμουν και τις εξής επιλογές: Δύο NAD C272, ο ένας για τα δυο μπροστινά και ο άλλος γεφυρωμένος για το κεντρικό (αλλά έτσι "αδικώ" λίγο τα front left - right, άσε που ανησυχώ μη δώσω υπερβολικό ρεύμα στο κεντρικό) ή επίσης τον Atoll AM100 για τα μπροστινά και τον ΑΜ80 για το κεντρικό...

Εν γένει πάντως οι Vincent ακούγονται αρκετά ελκυστικοί, αλλά δεν ξέρω πώς θα "δέσουν" σε πολυκάναλο/δικάναλο setup. Σκέφτομαι και αυτό που λέει ο Νίκος, ότι σε τέτοιες κατηγορίες τιμής ίσως οι μόνομπλοκ να μην αξίζουν τα χρήματά τους... Ίδωμεν...
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Επίκοινώνησε με την Τηλεοπτική (αντιπρόσωπο της Rotel) και σίγουρα θα δεις τι γίνετε με τον RB3. Kάπου είχε πάρει το μάτι μου, κάποιος να πουλά ένα μεταχειρισμένο...
 

Μηνύματα
4
Reaction score
0
μια απορια εχω προκειται στο μελλον να αγορασω ενα sherbourn 7x200wrms η 2 rotel 993 δεν ειναι καλυτερα απο μονομπλοκ στο καθε καναλι ξεχωριστα?
 

Μηνύματα
30.533
Reaction score
40
Εγώ πάλι νομίζω ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ομοιογένεια εφόσον τα left-right είναι διαφορετικά των υπολοίπων ηχείων. Το μόνο που θα καταφέρουμε να τονίσουμε με ίδιους ενισχυτές είναι αυτήν την... ανομοιογένεια λίγο παραπάνω.

.
Αυτό που έλεγα Νίκο για ομοιογένεια ήταν η αναφορά μου σε ομοιογένεια ήχου που φθάνει στα ηχεία (λόγω ίδιων ενισχυτών)
Τώρα, αν τα ηχεία ΔΕΝ ταιριάζουν είναι άλλο θέμα.
Αν και τα 3 μπροστινά είναι του ιδιου κατασκευαστή και τα προτείνει για χρήση σε κοινό σύστημα τότε θα δέσουν σωστά.
Αν όμως υπάρχουν οι μικροδιαφορές (που είναι λογικές αφού συνήθως το κεντρικό ΔΕΝ είναι ίδιο με τα main) αυτές θα μεγαλώσουν κι άλλο αν ο χαρακτήρας των ενισχυτών είναι διαφορετικός :roll: 8)
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Το θεμα ειναι ο ηχος που φτανει στο ΑΥΤΙ μας και οχι στο ηχειο.
Ας ειναι τα ιδια ηχεια και ενισχυτικα, αλλα αν το ενα ειναι κοντα σε τοιχο, το αλλο στην πορτα και το κεντρικο σε διαφορετικο υψος απο τα αλλα.......
 


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.695
Μηνύματα
2.870.126
Members
37.941
Νεότερο μέλος
daemon76
Top