Τοίχος για οθόνη και masking

Reaction score
50
Αν και είναι αρκετά νωρίς ακόμα, θα ήθελα να ρωτήσω απόψεις επί του θέματος.

Κάποια στιγμή στο μέλλον σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω τοίχο για οθόνη. Μπορεί το αποτέλεσμα να μ' αρέσει, μπορεί και να μη μ' αρέσει αλλά θέλω να δοκιμάσω. Έχω εκνευριστεί με τις ζάρες στις οθόνες και από την άλλη δεν έχω διάθεση να τα σκάσω για πολύ καλή οθόνη. Τουλάχιστον όχι αν δω ότι δε με απογοητεύει η λύση του τοίχου. Και στο κάτω κάτω αν δε μου κάτσει καλά παίρνω μια καλύτερη οθόνη.

Στο θέμα μας: τι χρώμα θα προτείνατε να χρησιμοποιήσω για κάτι τέτοιο; Νομίζω η Κινοτεχνική έχει κάποια σχετικά χρώματα. Εσείς τι λέτε; Κάποιο συγκεκριμένο χρώμα; Επίσης τι πρέπει να προσέξω πχ. κατά τη βαφή; Να το περάσω πολλά χέρια;

Σχετικά με το δεύτερο ερώτημα: άντε και τον βάψαμε τον τοίχο. Με το masking τι μπορώ να κάνω; Θα προτιμούσα (προφανώς) όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη λύση, δηλαδή τέτοια που να μπορώ ν' αλλάζω aspect ratio αλλά και το μέγεθος της περιοχής που βλέπω. Κοινώς τα όρια (και τα πάνω κάτω και τα δεξιά αριστερά) να μπορούν να μετακινηθούν κατά το επιθυμητό. Το μόνο που έχω σκεφτεί είναι κάτι ανάλογο των σινεμά που έχουν δεξιά αριστερά κουρτίνες. Φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και σε δωμάτιο. Όπως το σκέφτομαι τοποθετούμε τους "σιδηρόδρομους" που στερεώνεται η κουρτίνα (αλλά όχι μόνο πάνω, και πάνω και κάτω) και είμαστε ok (εκτός αν η υλοποίηση γίνεται κάπως αλλιώς και δεν το ξέρω). Ε φυσικά βάζουμε δυο κουρτίνες, μια σε κάθε άκρη, που να μπορούν να καλύψουν μέχρι τη μέση του τοίχου. Αυτό καλύπτει τα δεξιά-αριστερά όρια.

Το ερώτημα όμως είναι αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και με τα πάνω κάτω όρια. Με τα πάνω φαντάζομαι δε θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν και έχει σημασία η κουρτίνα όταν κατεβαίνει να μην πέφτει τέρμα, αλλά να στηρίζεται εκεί που την αφήνεις. Υποθέτω όμως ότι δεν είναι κάτι δύσκολο. Με το κάτω όριο τι παίζει αντίστοιχα; Μπορεί εκεί να υπάρξει κάποιος μηχανισμός που να κρατάει το πανί όσο ψηλά θέλουμε και να μην πέφτει; Να σημειώσω ότι δε μ' ενδιαφέρει (απαραίτητα) κάποιος αυτόματος/τηλεχειριζόμενος μηχανισμός - και manually να γίνεται είμαι ευχαριστημένος. Τώρα αν μπορεί να γίνει και με τηλεχειρισμό ακόμα καλύτερα, αλλά για την ώρα δεν είναι αυτό το θέμα.

Επίσης κάτι άλλο που σκέφτομαι, αν υλοποιούνται τα παραπάνω, είναι ότι πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μη μπλεχτούν οι δεξιά-αριστερά κουρτίνες με τις πάνω-κάτω. Αλλά φαντάζομαι με μια καλή εγκατάσταση δε θα υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Τι λέτε για τα παραπάνω; Καταρχήν παίζει το παραπάνω σενάριο κι αν ναι σε ποιον πρέπει ν' απευθυνθώ για μια τέτοια κατασκευή; Α επίσης, σε τέτοια περίπτωση, τι κουρτίνα θα προτείνατε να τοποθετήσω (Δημητρόπουλε; :happy_8: );

Γενικότερα όμως τι άλλες επιλογές υπάρχουν σε σχέση με masking; Προφανώς μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που δεν τους έχω υπόψη μου. Απλά σκέφτηκα αυτόν γιατί δίνει την ευελιξία που θέλω στα διάφορα format όσο και σε μέγεθος οθόνης (μπορείς να παίξεις με 4:3, 16:9, 16:10, 2.35:1 σε ό,τι μέγεθος οθόνης θες - αρκεί να τη χωράει ο τοίχος προφανώς). Φυσικά θα μπορούσα να αρκεστώ και σε κάτι πολύ απλό, πχ. να κολλάω λωρίδες σκούρου χαρτονιού με blue tak αλλά θα προτιμούσα κάτι καλύτερο.

Reaction score
3
Απάντηση: Τοίχος για οθόνη και masking

Σήμερα λέγαμε στο θέμα "Τι χρώμα??" που άνοιξε ο DIMITRIS K. για αυτό το ζήτημα με τον unforgiven.
Πάντως εγω που βλέπω σε μπεζ ανοικτό τοίχο, είμαι ευχαριστημένος.
Και γι αυτό το συνιστώ. Και μην νομίζεις ότι έκανα καμιά ιδιαίτερη βαφή.
Όπως το έβαψαν οι μάστορες είναι. Άλλωστε τότε που το έβαφα δεν είχα και δεν ήξερα ότι θα έπαιρνα προβολέα.

Reaction score
174
Σαν τον τοιχο δεν έχει κατά τη γνώμη μου... ξενοιάζεις από πολλά.

Ο δικός μου είναι βαμενος με απλό λευκό ματ πλαστικο χρωμα της vittex.
Υπάρχουν και καλύτερα , πιο εξειδικευμένα αλλα και πιο ακριβά. περισσότερη σημασία έχει να είναι λείος ο τοίχος ώστε να μην έχεις διάχυση του φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις (τα πανιά νομίζω σε αυτό υπερτερούν). Εγώ αναγκάστηκα να περάσω κουρτίνες σε όλο το δωμάτιο (οι τοιχοι ήταν όλοι λευκοί).

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι πολύ καλό αισθητικά αλλά οι κουρτίνες γύρω γύρω έχουν το μειονέκτημα ότι μαζεύουν σκόνη και θέλουν πλύσιμο συχνά (σαν τις κανονικες).

Από την άλλη το να βάψω τους τοίχους σκούρους δεν είναι λύση για μένα γιατί έχω ακούσει ότι μετά δεν ασπρίζουν με τίποτε... αν είναι ιδιόκτητο και dedicated το δωμάτιο αλλάζει το πράγμα.

Για πλαίσιο έχω απλή κορνίζα βαμμένη μαύρη σε πάχος 8 εκ. περίπου (και το πιο λεπτό - φτηνό σανιδάκι που θα βρείς κάνει δουλιά). Για μασκινγκ -αν και δεν χρησιμοποιώ - έχω βάλει βελκρο στο πλαίσιο της οθόνης και έχω βαψει φελιζολ μαυρο, στο οποίο έχω κολλησει επίσης βελκρο. Ελαφρύ και πρακτικό.

Τώρα αν θέλεις και εμφάνιση πέρα από άνεση υπάρχουν ένα σωρό επιλογές από κουρτίνες, απλίκες, κορνίζες κτλ για το γύρω γύρω.

Για την οθόνη αυτή καθ' εαυτή εγώ προς το παρόν με την παραπάνω λύση είμαι .... ΟΚ!!!

Reaction score
50
Παιδιά ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Χαζή ερώτηση: Ηλία το masking πώς το διαχωρίζεις απ' το να έχεις πλαίσιο γύρω απ' την περιοχή θέασης; Θέλω να πω τι διαφορά έχει το ένα απ' το άλλο;

Reaction score
174
Δεν είμαι σιγουρος ότι κατάλαβα τι με ρωτάς Μάνο :crazy_1: αλλα έχω μόνιμα κρεμασμένο στον τοίχο το κάδρο / πλαίσιο σε διαστάσεις 16:9 (αυτό από κορνίζα πλάτους 8 εκ.). Γύρω γύρω απο αυτό και για πρακτικούς και για αισθητικούς λόγους (και πάνω έως το ταβάνι και κάτω έως το πάτωμα και δεξιά / αριστερά αλλά και στο ταβάνι) έχω βάλει σκούρες μπλε κουρτίνες για τις ανακλάσεις οι οποίες πέφτουν μέχρι το μέσο περίπου της κορνίζας.

Όταν ήθελα να βάλω μασκινγκ (για ταινία 2,35:1) έβαζα/κολλούσα τα φελιζόλ πάνω στην κορνίζα με τα βελκρο, τα οποία την σκέπαζαν και με τη σειρά τους μισοσκεπαζόταν από την κουρτίνα.

Τώρα αν δεν απάντησα σε ότι με ρωτούσες.... :cool_3:

Reaction score
10
Ειμαι και γω ενας απο τους ευτυχεις κατοχους τοιχου.......
Η ιστορια ειναι πολυ απλη. Ενα καλο τριπλο σπατουλαρισμα απο ανθρωπο της δουλειας και οχι απο μπογιατζη της πλακας.
Το να εισαι εκει και να επιβλεπεις ειναι ενα συν. ( τουλαχιστον για το τοιχο ).
Εμενα μου εβαλαν μπογια bengamin moore , λευκη ματ.

Αν παλι θες ειδικη μπογια , υπαρχει η goo systems που στελνει σε ολο το κοσμο....http://www.goosystems.com/
Απ' οτι ειδα το κοστος ειναι 182 ευρω για 1 λιτρο βαση και 1 λιτρο χρωμα.

Το σπατουλαρισμα δεν το αποφευγεις ομως.

Reaction score
50
Παιδιά απ' ό,τι βλέπω με τις μπογιές κάποια άκρη βγάζουμε. Με το masking δεν ξέρω πώς θα γίνει η δουλειά. Μια λύση είναι αυτή που λέει ο Ηλίας, αλλά για να είμαι ειλικρινής θα το προτιμούσα λίγο πιο... παραμετροποιήσιμο και ίσως "αυτοματοποιημένο". Στη χειρότερη βέβαια θα το κάνω κι έτσι, δε χάθηκε ο κόσμος!

Reaction score
384
Απο τη μια θα προβαλλεις σε τοιχο, και απο την αλλη θελεις και 4-way masking αυτοματο συστημα.

Λιγο ανορθοδοξος συνδυασμος δεν ειναι?

Reaction score
50
Γιατί; Δηλαδή σε οθόνη για ποιο λόγο θα ήταν πιο εύκολο το masking; Όσο για το αυτόματο ok, δεν έχω και τρομερές απαιτήσεις. Αν παίξει το σενάριο με τις κουρτίνες δε με χαλάει καθόλου μα καθόλου να τις μετακινώ χειροκίνητα. Αρκεί να μπορώ να τις ρυθμίζω όπως θέλω. Άλλωστε πόσες φορές θα χρειαστεί και αλλαγή; Στο 2.35:1 θα το έχω κατά βάση :)

Reaction score
1
Η γνώμη μου είναι ότι το διπλό masking (οριζόντιο και κάθετο) είναι μη πρακτικό, δύσκολο στην εφαρμογή του και αντιαισθητικό.

Θα πρέπει να αποφασίσεις μία από τις δύο διαθέσιμες υλοποιήσεις: Constant Width (κάθετο masking) ή Constant Height (οριζόντιο masking). Όπως λέει και ο DIMITRIS, το 4-way masking είναι ανορθόδοξο.

Το οριζόντιο masking (CH οθόνη) είναι σχετικά απλό στην υλοποίησή του, αλλά θέλει ή αναμορφικό φακό (κάτι που ανεβάζει το κόστος κατακόρυφα) ή να ρυθμίζεις το zoom (αν είναι διαθέσιμο). Από την άλλη, μπορεί να καλύψει εκτός από τα κινηματογραφικά formats και το τηλεοπτικό 4:3. Στην περίπτωση του φακού, προσφέρει την καλύτερη απόδοση σε 2.35 λόγω του ότι χρησιμοποιεί όλο το πάνελ του προβολέα.

Το κάθετο masking (CW οθόνη), δεν χρειάζεται φακό ή ρύθμιση zoom, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους προβολείς, δεν καλύπτει το 4:3 και είναι κάπως πιο δύσκολη η DIY υλοποίησή του (εξαρτάται από το διαθέσιμο ύψος του δωματίου, σε σχέση με την οθόνη).

Reaction score
50
Χρηματικά δεν έχω τη διάθεση ν' ανέβω πολύ στο συγκεκριμένο κομμάτι γιατί δεν είναι και κάτι που με καίει τόσο πολύ. Ρώτησα απλά μήπως και υπάρχει κάποιος εύκολος σχετικά τρόπος (και για να είμαι ειλικρινής δε φανταζόμουν ότι θα είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα). Απ' όσα γράφετε όμως μάλλον την παρατάω την ιδέα για 4-way masking (τουλάχιστον με "αυτοματοποιημένα" μέσα - πάντα υπάρχει κι η λύση του Ηλία που πιθανόν και να βολεύει για τις δικές μου - μικρές - απαιτήσεις).

Τώρα για τις δυο διαθέσιμες υλοποιήσεις (οριζόντιο ή κάθετο masking) που αναφέρει ο zoglair ποιές είναι δηλαδή ακριβώς οι υλοποιήσεις αυτές και... πού διατίθενται;

Reaction score
384
Το οριζοντιο συστημα προυποθετει η προβολη να γινεται σε 2.35 καδρο, ωστε να κλεινεις οριζοντια σε 16.9, κρατωντας το υψος σταθερο.
Χρειαζεσαι 2.35 οθονη(τοιχο) και φακο αναμορφικο, ωστε ο προβολεας να εχει καδρο προβολης 2.35. Με ενα μηχανισμο κουρτινας απο το ebay, το κανεις αυτοματο το ολο σκηνικο. Εαν δε θελεις να παρεις φακο, θα πρεπει να ζουμαρεις τις 2.35 ταινιες, ωστε να εξαφανιζονται οι μαυρες μπαρες. Δεν συνιστω ζουμαρισμα. Χανεις 25% σε φωτεινοτητα, και 33% σε πιξελς.

Εγω στο σπιτι μου εχω φακο, και δεν θα τον αλλαζα με τιποτα. Ο,τι προβολεα και να εχω, ο φακος μενει...

Αφου δεν θελεις να χαλασεις χρηματα, μην κανεις τιποτα απο ολα αυτα. Μονο και μονο που θα βαλεις μαυρο βελουδο στην επιφανεια του τοιχου, η διαφορα θα ειναι τεραστια.

Reaction score
384
Μια καλη πατεντα ειναι να ντυσεις ολοκληρο τον τοιχο με μαυρο βελουδο, η κατι αντιστοιχο, αφηνοντας ενα κενο 16.9, το οποιο ειναι η οθονη σου.

Για να μην εχεις ψυχοπλακωτικο σαλονι ομως, αγοραζεις εναν φτηνο τηλεχειριζομενο μηχανισμο (οι φτηνοι δεν θα κουνανε βαρια υφασματα. Εγω τους φτιαχνω custom με μοτερ τεραστιας ροπης, ικανα να κουνησουν βελουδινη κουρτινα σε μεγεθος Hollywood Awards...).

Κρεμας ανοιχτοχρωμη κουρτινα που δενει με το σαλονι.
Η κουρτινα καλυπτει την οθονη και φαινεται σα να υπαρχει παραθυρο στον τοιχο.
Για θεαση ταινιας τωρα, πατας το κουμπι και εμφανιζεται η μαυριλα! Η ανοιχτοχρωμη κουρτινα μαζευεται μακρια απο την οθονη...

Φτηνο, αποτελεσματικο. Καταμαυρος τοιχος, λιγο wow!!! τηλεχειρισμου, και πανω απο ολα δεν φαινεται....
Εαν ειχες και φακο τωρα με 2.35 καδρο, θα μπορουσες να κρυψεις δευτερο τηλεχειριζομενο διαδρομο πισω απο τον αλλο, ο οποιος θα κουνουσε μαυρη κουρτινα!
Θα εθετες τα ορια της μαυρης κουρτινας σε 16.9 masking (οταν ειναι κλειστη) και θα εκανες τη φιγουρα σου. Οταν ο προβολεας εκλεινε, η ανοιχτοχρωμη κουρτινα θα μετετρεπε το χωρο σε νορμαλ σαλονακι παλι....

ps: Η οθονη 4ever της Cineversum ειναι η απολυτη masking λυση για ενα διαμερισμα. Ειναι και tensioned.

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.857
Members
38.508