Τοποθέτηση Ηχείων...

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Το θέμα ανήκει στα basics του hi fi/hi end αλλά πιστεύω ότι πολλοί από εμάς θα βοηθηθούν αφού θα μοιραστούμε εμπειρίες και θα βγούνε τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η τοποθέτηση των ηχείων μας στον χώρο. Τα κύρια μεγέθη που παίζουν ρόλο είναι:

1. Η απόσταση ακρόασης (ηχεία - ακροατής).
2. Η απόσταση της θέσης ακρόασης από τον πίσω τοίχο.
2. Η αποστάσεις των ηχείων από τον πίσω τοίχο και τους πλαϊνούς.
3. Με τι γωνία μας κοιτούν τα ηχεία σε σχέση με την θέση ακρόασης.
4. Η κλίση των ηχείων στον κάθετο άξονα (γωνία μεγαφώνων και δαπέδου).

Τα περισσότερα από αυτά τα μεγέθη εξαρτώνται από τον χώρο μας (μέγεθος αλλά και πόσο ζωντανός είναι), αλλά και από την κατασκευαστική φύση των ηχείων μας.

Θα ήθελα εδώ να γράψετε τις εμπειρίες σας για το θέμα. Παράδειγμα:
- Εσείς με τι κλίση στον οριζόντιο άξονα ακούτε τα ηχεία σας? Να κοιτούν απ' ευθείας σε εσάς? Να είναι λίγο στραμμένα προς τα έξω ή προς τα μέσα? Και τι διαφορές στον ήχο ακούτε?
- Σε τι αποστάσεις έχετε τα ηχεία σας απο τους πίσω και πλαϊνούς τοίχους? Πως επηρεάζει αυτό τον ήχο που ακούτε?
.....
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
ΟΚ, Ξεκινάω εγώ.

- Τα ηχεία μου απέχουν 55cm από τους πίσω τοίχους, 65cm από τους πλαϊνούς.
Η θέση ακρόασης είναι 4m μακριά τους ενώ απέχει περίπου 3m από τον πίσω τοίχο.
Έχω φοβερό πρόβλημα με τις χαμηλές συχνότητες, μιας και το ηχείο έχει οπή στο πίσω μέρος του. Το αποτέλεσμα είναι μη σωστή διάχυση χαμηλών συχνοτήτων, συντονισμός του σύμπαντος και γενικώς πρόβλημα. Θέλω να τα βγάλω πιο έξω και το διαπραγμετεύομαι με "την λατρεία". Που θα πάει... θα την κάνω την αλλαγή διαρύθμισης :wink: Εν το μεταξύ δοκιμάζω διάφορα μαντζούνια...
- Ακούω κοιτώντας ελαφρώς τις εσωτερικές πλευρές των ηχείων. Ύστερα από 1500 διαφορετικά στησίματα κατέληξα στο ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση δίνει καλή αίσθηση διαχωρισμού χωρίς να χάνεις την σωστή εικόνα και έχω αρκετά ευρύ sweet spot. Πιο μέσα ακούγονται σαν να παίζουν όργανα ο ένας επάνω στον άλλον και πιο έξω χάνεις τελείως την αίσθηση του χώρου.
- Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι η διαφορά που ακούω στον ήχο αλλάζοντας την κλίση των ηχείων στον κάθετο άξονα. Τα ηχεία στηρίζονται σε ακίδες και έχω κάνει άλλα 1500 διαφορετικά τεστ με κλίσεις θετικές ή αρνητικές δηλαδή να κοιτούν προς τα κάτω ή προς τα πάνω. Έχω καταλήξει ότι το πιο λάθος είναι το ίσιο :shock: Εννοώ ότι και οι αρνητικές και οι θετικές κλίσεις έχουν πλεονεκτήματα. Μάλλον καταλήγω στο να κοιτούν λίγο προς τα πάνω... το παλεύω ακόμα.
 

Μηνύματα
644
Reaction score
7
Στην τωρινή θέση χωρίς να είναι σίγουρο ότι είναι και η τελική τα ηχεία έχουν ως εξής: 1,3m απο τους πίσω τοίχους (λόγω οπίσθιας οπής). 73cm απο τους πλαινούς τοίχους και και 4μ απο τους πίσω τοίχους. Είναι τοποθετημένα σε βάσεις ώστε το tweeter να είναι στο 1,07μ ύψος. Η κλίση προς την θέση ακρόασης είναι να μην φαίνονται ούτε οι μέσα πλευρές ούτε οι έξω. Η απόσταση μεταξύ τους είναι 2,55μ. Η θέση ακρόασης είναι έξω απο την κορυφή που σχηματίζεται ισοσκελές τρίγωνο περίπου 30cm. Tα ηχεία είναι κάθετα ως προς το έδαφος (δεν το έχω ελέγξει ακόμα σε άλλες κλίσεις). Βέβαια ακόμα φτιάχνω τον χώρο ακουστικά (είναι καινούριος). Πάντως τώρα η ορχήστρα έχει σχεδόν σωστό πλάτος, καλο διαχωρισμό και τοποθέτηση των οργάνων στον χώρο αλλά υστερεί λίγο ως προς το ύψος. Με την συγκεκριμμένη τοποθέτηση δεν έχω μπουμαρίσματα, αλλοίωση της εικόνας και υπάρχει αέρας μεταξύ των οργάνων. Σε άλλες θέσεις υπάρχει διαφοροποίηση του ακούσματος. Ακόμα όμως πειραματίζομαι (αυτό άλλωστε κάνω 27 χρόνια τώρα...), ίσως και αυτό είναι μια γοητεία!.
 

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Μηνύματα
51.391
Reaction score
125.535
Στα "κουτιά" προτιμώ το κέντρο των ηχείων να εστιάζει 0.5-1μ μπροστά από τη θέση ακρόασης, στα "πάνελ" να εστιάζει στή θέση ακρόασης.

Όλα ξεκινάνε στο 1,20μ από τον πίσω τοίχο να παίζουν "καλά", και το ιδανικό είναι κάτι πάνω από 1,5μ από τον πίσω τοίχο.

Κάποια "κουτιά" προτιμάνε μια μικρή κλίση προς τα πάνω. Κόλπα της spica πχ....

Αλλά το "σαλόνι" του καθενός μας είναι διαφορετικό, οπότε .... άστα βράστα!
 

Μηνύματα
130
Reaction score
0
Ενα ενδιαφερον link που τοποθετωντας τις διαστασεις του χωρου σας προτεινει την θεση των ηχειων, σας προτεινει την διατομη των καλωδιων βαση του μηκους τους και του factor damping του ενισχυτη σας, καθως και ποια ασφαλεια θα προστατευσει τα ηχεια σας απο υπεροδηγηση βαση της ομικης τους αντιστασης και των watt του ενισχυτη σας


http://www.moonaudio.com/software.htm

κατεβαστε το speaker worx
 

Μηνύματα
10.483
Reaction score
5
Περιπου 3,5μ μεταξυ τους, στις γωνιες του τοιχου με αποσταση πισω-πλαι 10 με 20 εκ. Κανενα προβλημα λογω της down firing οπης και του ατρακτοειδους σχηματος της καμπινας.
Αποσταση ακροασης περιπου 4,5μ.
Κλιση περιπου 60-70 μοιρες...
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.600
Μηνύματα
2.867.510
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top