Το miniDSP 2x4HD του ...φτωχού (με μια κάρτα ήχου 5.1 και το APO)

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Καταρχάς ο τίτλος μάλλον είναι υπερβολικός μιας και το miniDSP 2x4HD δεν είναι κάποια πανάκριβη συσκευή, παρόλα αυτά θα προσπαθήσω να έχω τις δυνατότητες του με μια απλή κάρτα ήχου που υπάρχει στο συρτάρι και μπορεί και στο δικό σας.

Γιατί όμως να θέλει κανείς ένα miniDSP σε ένα σύστημα σαν το δικό μου με 2 subs και 2 ηχεία δορυφόρους.
Σ' αυτή την περίπτωση το θέλει κυρίως για 3 λόγους:
1) Time aligment όλων των ηχείων
2) Ξεχωριστή/διαφορετική εφαρμογή room correction για το κάθε ηχείο/sub
3) Routing Matrix που θα δώσει τη δυνατότητα για mono σήμα (το άθροισμα L & R) σε κάθε sub, διατηρώντας όμως τη δυνατότητα για τα 2 παραπάνω (διαφορετικό delay και correction ) σε κάθε sub.
Και ναι, όλα αυτά μπορούν να γίνουν μια χαρά με το APO και θα δείξω πως.

Γιατί να προτιμήσει κάποιος να μπλέξει με όσα πω αντί να πάρει ένα miniDSP και να τελειώνει;
1) Για την εκμετάλλευση εξοπλισμού που ήδη υπάρχει
2) Για τα άπειρα profiles που μπορεί να έχει έναντι των 4 που προσφέρει το miniDSP
3) Για τη δυνατότητα με την ίδια κάρτα 5.1 να έχεις 2 δορυφόρους και 4 sub (με μια κάρτα ήχου 7.1 ή ένα audio interface 8 εξόδων βάζουμε άνετα 2 δορυφόρους και 6 subs - τρέμε miniDSP!!!)
4) Για τη δυνατότητα χρήσης καλύτερων DACs (π.χ. με ένα στουντιακό audio interface 4 ή παραπάνω εξόδων) από αυτά που έχει το miniDSP

Γιατί κάποιος να πάρει το miniDSP και να σταματήσει εδώ την ανάγνωση του παρόντος;
1) Γιατί είναι μια μικρή συμπαθητική συσκευή που θα κάνει αυτά που πρέπει χωρίς να χρειάζεται υπολογιστής μόνιμα ανοιχτός. Η μέθοδος που περιγράφω απαιτεί μόνιμα τη χρήση Η/Υ οπότε είναι για αυτούς που η κύρια (ίσως μόνη) πηγή είναι ο Η/Υ
2) Γιατί σε συνέχεια του παραπάνω έχει μία ακόμη ψηφιακή είσοδο (για CD π.χ.) και μια αναλογική (για κάποια παλαιότερη ίσως πηγή)
3) Έχει τηλεχειρισμό έστω και με ελλείψεις... (π.χ. βασική έλλειψη θεωρώ πως ρυθμίζεις μεν το volume αλλά δεν έχεις καθόλου feedback, δεν ξέρεις ποτέ σε τι στάθμη είναι...)

Οπότε μετά τις παραπάνω αμπελοφιλοσοφίες πάμε να δούμε πως θα το κάνουμε.
Θεωρώ πως όποιος θελήσει να ασχοληθεί θα ξέρει τα πολύ βασικά του REW και του APO μιας και δεν είναι οδηγός για τελείως αρχάριους αλλά για να δώσει την ιδέα σε όσους έχουν ψαχτεί λιγάκι (ή σχεδιάζουν να το κάνουν) μ' αυτά τα 2 τουλάχιστον.

Χρησιμοποίησα μια κάρτα ήχου Creative 5.1 X-Fi που υπήρχε στο συρτάρι.
Δεν εγκατέστησα τίποτα από το software της κάρτας, ότι έβαλαν τα windows 10 μόνα τους.
Στις ρυθμίσεις τις κάρτας διάλεξα "τετραφωνικά" με σκοπό να χρησιμοποιήσω τα 4 κανάλια από την κάρτα. Επειδή θα "ταϊστεί" όμως με στερεοφωνικό σήμα, τα 2 πίσω κανάλια δε θα παίζουν τίποτα οπότε θα τα χρησιμοποιήσω για τα subs.

1.tetra.PNG


Αυτό θα το κάνω με το APO όπου και εκεί έχω διαλέξει την κάρτα στο Channel Configuration ως Quadraphonic. Θα χρησιμοποιήσω τη δυνατότητα Copy Channels όπως φαίνεται στην εικόνα, έτσι θα έχω μονοφωνικό σήμα στα 2 ξεχωριστά sub κανάλια (για την κάρτα και το APO είναι τα 2 πίσω κανάλια, εμείς ξέρουμε πως πλέον είναι τα subs)

2.copy.PNG


Για τη συνέχεια διαλέγω ένα-ένα τα 4 κανάλια και εφαρμόζω delay (οι τιμές του delay έχουν βρεθεί από μια απλή μεθοδολογία μέτρησης με το REW που έχει αναφερθεί κάποιες φορές εδώ) και το Convolution file που έχει δημιουργηθεί για το κάθε κανάλι ξεχωριστά με τη χρήση του REW (με διαδικασίες που επίσης έχουν αναλυθεί).
Όλο το "τρυκ" είναι πως αν και κάθε ρύθμιση φαίνεται να ακολουθεί αλυσιδωτά την προηγούμενη, κάθε φορά που αλλάζω channel οι επόμενες ρυθμίσεις αφορούν μόνο αυτό μέχρι να ξανα-αλλάξω.
Μέχρι εδώ έχω πετύχει τα βασικά ζητούμενα, δηλαδή rooting matrix και διαφορετικές ρυθμίσεις για κάθε κανάλι.

Ας δείξω εδώ και μια εικόνα οπότε όλα θα ξεκαθαρίσουν.

3.apo.PNG


Σώζω όλο το configuration με ότι όνομα θέλω και αυτό είναι ουσιαστικά ένα profile. Με αντιγραφή και επεξεργασία μπορώ να κάνω λοιπόν όσα profiles θέλω.
Τα profiles αυτά τα φορτώνω στο βασικό config του APO ως εξής:

4.profile.PNG


Θα μπορούσε κάθε κανάλι να περιλαμβάνει και ότι άλλο χρειαστεί, όπως gain control, EQ, crossover κ.λπ., ίσως μάλιστα να απορήσατε που δεν υπάρχει crossover... αλλά στο δικό μου setup το κράτησα πολύ απλό, κάθε αρχείο συνέλιξης που έχω χρησιμοποιήσει, εκτός από το room correction, περιλαμβάνει target curve, subsonic filter και το crossover. Ένας από τους λόγους για αυτή την απόφαση είναι πως τα subs έχουν πάντα το crossover τους στη διαδρομή του σήματος...)
Ο καθένας μπορεί να κάνει τις παραλλαγές του.
Μερικές μετρήσεις και γραφήματα θα ξεκαθαρίσουν πιο πολύ τα πράγματα.

Τα ηχεία & subs όπως παίζουν χωρίς καμιά επέμβαση (έχω φροντίσει μόνο τα gain τους). Ιδανικά θα έπρεπε να έχω πολλαπλές μετρήσεις για κάθε ηχείο σε θέσεις πέριξ του sweet spot και χρήση των μέσων όρων, αλλά για τις ανάγκες του παρόντος αρκεί μια μέτρηση:

5.graph_speakers.png


Τι αναμένω να παίζουν μετά την εφαρμογή των convolution files. Εδώ μάλλον φαίνεται αυτό που είπα παραπάνω, πως δηλαδή σε κάθε file έχω ενσωματώσει correction/target curve/crossovers:

6.graph_rew.png


Και εδώ μια μέτρηση L & R μετά την εφαρμογή των φίλτρων (πράσινο/μπλε = L/R, καφέ=L+R):

7.graph_final.png


Ο οδηγός τελειώνει εδώ.

Όσον αφορά τη δική μου χρήση, έχω φτιάξει 2 βασικά profiles, ένα με ότι έδειξα παραπάνω και το δεύτερο με τη χρήση μόνο των ηχείων χωρίς subs (με άλλα convolution files φυσικά) για γρήγορες εναλλαγές με/χωρίς. Από αυτά τα 2 έγιναν και μερικά ακόμη με μικροπαραλλαγές π.χ. για ακρόαση μουσικής το βράδυ, χαμηλά.

Δυνατότητες βελτίωσης πολλές, μία από αυτές να εισάγετε και άλλο πρόγραμμα στη διαδικασία, το rePhase. Περισσότερα από τον Bhutia εδώ:

 
Last edited:

hawkwind78

"Επαγγελματίας"
Μηνύματα
2.968
Reaction score
2.905
Ερωτηση: Επειδή είμαι λίγο άσχετος με το άθλημα. Η κάρτα είναι 5.1. Θα μπορούσε να παίξει τον ίδιο και για ένα σύστημα 5.1 και να έχει τα ίδια οφέλη;
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Ας γράψω και 2 ακουστικές εντυπώσεις.
Σύγκριση μπορώ να κάνω μόνο με το προηγούμενο στήσιμο που έζησα μαζί του για καιρό, δηλαδή τα 2 subs παράλληλα με έναν "Y adaptor", με το ένα από τα δύο να αναλαμβάνει και το cross προς τους δορυφόρους και το APO να φροντίζει 2 κανάλια και όχι 4.
Βελτίωση υπήρξε σε 2 τομείς, ο ένας είναι η καθαρότητα και αναλυτικότητα των μεσοχαμηλών και ο άλλος η καλύτερη ατάκα του μπάσου, η κρούση εκεί χαμηλά έγινε πιο δυναμική.
Ερωτηση: Επειδή είμαι λίγο άσχετος με το άθλημα. Η κάρτα είναι 5.1. Θα μπορούσε να παίξει τον ίδιο και για ένα σύστημα 5.1 και να έχει τα ίδια οφέλη;
Ναι, απλά δε θα κάνεις την πρώτη ρύθμιση στο APO, το Copy Channels. Φυσικά θα ρυθμίσεις την κάρτα σαν 5.1 και όχι τετραφωνικά όπως έκανα εγώ που δε χρειαζόμουν άλλα κανάλια. Τώρα πόσο σύγχρονους και καλούς αλγόριθμους για πολυκάναλο έχουν οι κάρτες 5.1 δε γνωρίζω, δεν μ' ενδιαφέρει (ακόμα) ο πολυκάναλος ήχος.
 

Μηνύματα
22.267
Reaction score
15.542
του φτωχου !!! :roflmao:

τι setup εχεις βρε και πανε μεχρι τα 40 ;

σε τι εντασεις ακους ;
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
τι setup εχεις βρε και πανε μεχρι τα 40 ;
σε τι εντασεις ακους ;
2 x KRK 6'' & 2 x KRK 10''
Απόσταση ακρόασης περίπου 1m σε δωμάτιο 12,5 τμ
Συνήθως ακούω χαμηλά, στον ίδιο υπολογιστή εργάζομαι, αν αποφασίσω να ακούσω αποκλειστικά μουσική ανεβαίνει γύρω από τη στάθμη αναφοράς 85db.
 


Diylover

Φτιάχτε ενεργά!!!
Μηνύματα
676
Reaction score
1.979
Έχω δουλέψει αρκετα το APO. Έχω δουλέψει αρκετα και διαφορά MiniDsp.
Είναι ωραία η παρουσίαση σου, πολύ βοηθητική :thumbsup:. Ένα μόνο να αναφερω γιατί είναι πολύ σημαντικό.
Μέχρι 6 μηνες πριν έπαιζα ακριβώς όπως τα αναφέρεις στον υπολογιστή, με KRK Rocket μπροστά και ένα sub κεντρικό κάτω.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισα, ήταν ότι εαν προσπαθήσεις να βάλεις ένα οποιοδήποτε άλλο προγραμμα ήχου στο pc, ακόμα και με τα διαφορετικά APO που κυκλοφορούνε, συνήθως το apo τρώει κόλλημα, buggarei και απλά σταματάει να δουλεύει και αυτό, και ότι άλλο έχεις βάλει..

Εχω προσπαθήσει τα πάντα (κυριολεκτικα), στο τέλος εκανα report bug στο ίδιο το forum του designer του APO, όπου και άλλοι ανέφεραν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, ότι πρότεινε είχε γίνει ήδη, και τελικά παραδέχτηκε ότι υπήρχε θέμα που δεν μπορεί να λυθεί.

Δυστηχως η λύση ήταν μόνο μια. Ξανά windows από την αρχη. Τα αναφερω να ξέρετε που μπαίνετε και τι να περιμένετε. Δυστηχως έχει πολλά bugs και όταν καλόμάθεις μετά του κακόφαινετε πολύ και δεν το έχεις, και δεν μπορείς να βάλεις κάποιο άλλο διότι όλα δουν κολλήσει.

Την έχω πατήσει εγώ σε διαφορά pc μου, φίλοι, είναι ένα υπαρκτό θέμα δυστηχως. Τα MiniDsp έχουν το καλό ότι μπαίνουν και τα ξεχνάς μετά.

Αν λύθηκε αυτό το θέμα, θα ήθελα πολύ να το ξέρω. Καλή συνέχεια :thumbsup:
 

Μηνύματα
2.599
Reaction score
4.585
Εγώ διαφωνώ με τον τίτλο. Το "του φτωχού" δεν ταιριάζει διότι αν θέλουμε κάρτα με +4 εξόδους και καλύτερα dac από του minidsp θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα από 240€. Από την άλλη βέβαια όλες οι μητρικές της τελευταίας 10ετίας έχουν ενσωματωμένη 5.1 κάρτα ήχου άρα όποιος χρησιμοποιεί pc μπορεί να πειραματιστεί με τον παραπάνω οδηγό.
 

wnet

Nearfieldένιος
Μηνύματα
4.433
Reaction score
15.081
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισα, ήταν ότι εαν προσπαθήσεις να βάλεις ένα οποιοδήποτε άλλο προγραμμα ήχου στο pc, ακόμα και με τα διαφορετικά APO που κυκλοφορούνε, συνήθως το apo τρώει κόλλημα, buggarei και απλά σταματάει να δουλεύει και αυτό, και ότι άλλο έχεις βάλει..
Το μόνο πρόβλημα που έχω αντιμετωπίσει περιστασιακά με το APO είναι κάποιες φορές μετά από αποσυνδέσεις/συνδέσεις εξωτερικών καρτών & audio interfaces, να σταματάει να δουλεύει.
Πάντα όμως λύνεται τρέχοντας το configurator.exe (όπου ορίζεις κάρτες) και μια επανεκκίνηση.

Εγώ διαφωνώ με τον τίτλο. Το "του φτωχού" δεν ταιριάζει διότι αν θέλουμε κάρτα με +4 εξόδους και καλύτερα dac από του minidsp θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα από 240€. Από την άλλη βέβαια όλες οι μητρικές της τελευταίας 10ετίας έχουν ενσωματωμένη 5.1 κάρτα ήχου άρα όποιος χρησιμοποιεί pc μπορεί να πειραματιστεί με τον παραπάνω οδηγό.
"Του φτωχού" είναι όσο δουλεύεις μια κάρτα που βρέθηκε στο συρτάρι σου ή όπως σωστά λες την ενσωματωμένη του PC.
Αν πας να το εξελίξεις με σοβαρά dacs ή audio interfaces τότε γίνεται ..."του ντιούη" :p
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • rose.athens
    Not in the mood Mod
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.309
Μηνύματα
2.858.052
Members
37.892
Νεότερο μέλος
Nardo
Top