Τραγούδι vs Τραγουδιστή

Reaction score
1
Θα ήθελα να δω τις απόψεις σας πάνω σε ένα θέμα, που παλιότερα με είχε απασχολήσει. Δε ξέρω αν έχει ανέβει κάτι παρόμοιο προς συζήτηση αφού, κακώς ίσως, δε παρακολουθώ στενά αυτή την κατηγορία. Πιστεύω όμως πως κι άλλοι θα έχουν παρόμοιο ζήτημα...

Έχουμε λοιπόν το δίλημα : τί είναι προτιμότερο ένα καλό τραγούδι με μέτρια ερμηνεία ή ένα μέτριο τραγούδι με καλή ερμηνεία? Και να γίνω πιο σαφής ... Ένα "ποιοτικό-έντεχνο" τραγούδι εκτελεσμένο από κάποιον, σοβαρό μεν αλλά περιορισμένων δυνατοτήτων δε, καλλιτέχνη ή ένα "εμπορικό" τραγούδι εκτελεσμένο από τραγουδιστή "εμπορικό-μπουζουκόβιο-μεσημεριανάδικο" κοκ αλλά ικανό.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός. Θέλω να κουβεντιάσουμε κυρίως το θέμα τραγούδι - τραγουδιστής και να μην μπούμε στα χωράφια της σύνθεσης, ενορχήστρωσης, ηχογράφησης κτλ που είναι άλλο μεγάλο ζήτημα στην ελληνική μουσική.

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Προσωπική μου γνώμη: ένα μέτριο τραγούδι μπορεί να απογειωθεί με την ερμηνεία ενός πραγματικά καλού τραγουδιστή, που θα πρέπει να έχει - ας μου επιτραπεί η έκφραση - τον "τσαμπουκά" να μη μείνει απαραίτητα προσκολλημένος στον τρόπο ερμηνείας, για τον οποίο γράφτηκε το τραγούδι.

Αυτό βέβαια (εφόσον η σύνθεση και ο στίχος είναι σταθερά και δεδομένου ότι η ηχογράφηση δεν παίζει απαραίτητα ρόλο γιατί μπορεί να μιλάμε και για live) πολύ δύσκολα μπορώ να το φανταστώ ξεχωριστά από την ενορχήστρωση...

Reaction score
7
Θα συμφωνήσω με την Μαρία.Το τραγούδι δεν μπορεί να ανεβάσει τον τραγουδιστή, ο τραγουδιστής όμως μπορεί να ανεβάσει το τραγούδι...

Reaction score
40
Απάντηση: Τραγούδι vs Τραγουδιστή

Nicholas πριν απαντήσω θα ήθελα κατά τη σεβαστή πάντα άποψή σου να μας περιγράψεις ποιο είναι καλό τραγούδι, ποιο είναι μέτριο και ποιο γιατί όχι και κακό τραγούδι....
Έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου αυτές τις διαφορές και με ποιά κριτήρια?
Κάνω αυτή την ερώτηση για να ειδικεύσουμε τη συζήτηση και να ξεκαθαριστούν ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν γενικότερα με το τραγούδι..

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
97.793

Nicholas πριν απαντήσω θα ήθελα κατά τη σεβαστή πάντα άποψή σου να μας περιγράψεις ποιο είναι καλό τραγούδι, ποιο είναι μέτριο και ποιο γιατί όχι και κακό τραγούδι....
Έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου αυτές τις διαφορές και με ποιά κριτήρια?
Κάνω αυτή την ερώτηση για να ειδικεύσουμε τη συζήτηση και να ξεκαθαριστούν ορισμένα ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν γενικότερα με το τραγούδι..

Ωωωωχ!
Δεν έχει αρχή και τέλος αυτό που ρωτάς και το ξέρεις! :136:

Όπως το εννοεί ο καθένας το καλό και το κακό τραγούδι στο είδος που προτιμάει. :107:

Reaction score
40

Ωωωωχ!
Δεν έχει αρχή και τέλος αυτό που ρωτάς και το ξέρεις! :136:

Όπως το εννοεί ο καθένας το καλό και το κακό τραγούδι στο είδος που προτιμάει. :107:
Έλα τώρα Άλεξ δεν μπορεί να υπάρξει αντιπαράθεση vs αν δεν υπάρχει εκκίνηση:138: δεν θα έχει ουσία και ενδιαφέρον...

Reaction score
40

Nicholas το τραγούδι εκ των πραγμάτων είναι στενά συνδεδεμένο με τη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση...είναι το τελικό παράγωγο έργο ξέρεις που πολλές φορές αποδίδεται ή συνδέεται με τον αρχικό δημιουργό:114: Άρα....:121:

Reaction score
6
Ο χαρακτηρισμός καλό/μέτριο τραγούδι είναι πολύ υποκειμενικός όπως επίσης και η ερμηνεία (με την προϋπόθεση πάντα να μην είναι φάλτσος ο ερμηνευτής). Γι' αυτό θα δώσω την προσωπική μου άποψη.

Για μένα δυο πράγματα συμβαίνουν: να μου αρέσει το τραγούδι ή να μη μου αρέσει. Φυσικά στο "αρέσει" συμπεριλαμβάνεται όλο το πακέτο (μουσική, φωνή, στίχοι). Σε ένα τραγούδι τον κυριότελο λόγο τον έχει η μουσική. Αυτό πιστεύω. Οπότε είτε το ακούσω από έναν "μέτριο" τραγουδιστή είτε από έναν πολύ "καλό" τραγουδιστή θα συνεχίζει να μου αρέσει αν και βέβαια θα προτιμώ να το ακούω από τον "καλό" ερμηνευτή. Το αντίθετο όμως δε μπορεί να συμβεί! Δηλάδη, ένα τραγούδι που αντιπαθώ είτε το πει ο "τέλειος" ερμηνευτής, είτε το πει ο "μέτριος" για μένα το ίδιο θα είναι.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
23.020

Προσωπικά, και σε όλες τις περιπτώσεις, προτιμώ μια καλή ερμηνεία. Η σύνθεση είναι αυτή που είναι, και δεν αλλάζει. Η ερμηνεία όμως είναι απρόβλεπτη. Χαρακτηριστική περίπτωση το Caruso του Lucio Dalla. Δημιούργησε ένα πολύ καλό τραγούδι σε συνηθισμένη ποπ φόρμα, και ο ίδιος πάσχισε να το τραγουδήσει χωρίς κανένα αξιόλογο αποτέλεσμα, (δεν διέθετε τα προσόντα). Ο Παβαρότι όμως...

Και κάτι ακόμα. Τραγουδιστές με εξαιρετικά προσόντα υπάρχουν παντού, όχι μόνο στο χώρο της λογίας μουσικής.

Reaction score
4

μια σπουδαια φωνη ειναι παντα αξια θαυμασμου και συνηθως απογειωνει οπως ειπωθηκε ενα μετριο μουσικα κομματι

απο την αλλη αν ειναι να διαλεξω αναμεσα σε ενα τραγουδι με κακη/αδιαφορη μουσικη και φοβερη φωνη και σε ενα με καταπληκτικη μουσικη και μια πιο περιορισμενη φωνη (οχι κακοφωνη βεβαια ετσι;), θα προτιμησω τη δευτερη περιπτωση. Ιδανικα βεβαια προτιμω τη φοβερη μουσικη με τη φοβερη φωνη :119:

Reaction score
1

Δεν έγινα σαφής και φταίω εγώ... Είχα κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο στο μυαλό μου από αυτό που κυρίως οι περισσότεροι αναφερθήκατε. Δε μιλώ για ερμηνεία αλλά για ικανότητα. Ακόμα και ένας όχι ιδιαίτερα ικανός τραγουδιστής μπορεί να αποδώσει ένα κομμάτι, ή και περισσότερα, κάποια στιγμή στην καριέρα του. Και ο καλός τραγουδιστής δεν είναι κάτι υποκειμενικό όπως αντίστοιχα και ο καλός μουσικός. Με υποκειμενικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συνθέσεις ή ερμηνείες. Αυτό λοιπόν που ήθελα να δω είναι κατά πόσο το τραγούδι επηρεάζει την άποψη κάποιου για τον τραγουδιστή, κάτι που πιστεύω πως συναντάμε συχνά στην ελλάδα (κι έτσι άνοιξα το νήμα στην ελληνική μουσική).

Ας μιλήσουμε λοιπόν με παραδείγματα για να μην κάνουμε φιλοσοφική συζήτηση. Ελπίζω τα ονόματα που θα αναφέρω να μην παρακολουθούν το site ή έστω να μην παρεξηγηθούν από ό,τι γράψω....

Ποιόν λοιπόν θα προτιμούσατε να δείτε ζωντανά, τον Γ. Μαζωνάκη που είναι τραγουδιστής αλλά δύσκολα στο ρεπερτόριό του θα βρούμε κάτι αξιόλογο ή τον Χ. Θηβαίο που είναι κάτι σαν τραγουδιστής αλλά έχει περισσότερα πράγματα να πει?

Ποια θα προτιμούσατε να δείτε ζωντανά την Π. Ζήνα ή τη Μ. Ασλανίδου, ομοίως με τα προηγούμενα?

Θα μπορούσα να δώσω μια τεράστια λίστα τέτοιων παραδειγμάτων αλλά νομίζω πως πλέον όλοι καταλάβαμε τι εννοώ. Και επαναλλαμβάνω δεν αναφέρομαι σε συνθέσεις ενορχηστρώσεις και κυρίως ηχογραφήσεις-παραγωγές που είναι άλλο μεγάλο πονεμένο κεφάλαιο στην ελληνική μουσική.

Reaction score
1

Νομίζω πως ο ΚΚ και η Μυρτώ έχουν ουσιαστικά απαντήσει....

Reaction score
40

Nicholasv κάνεις κάποιου είδους γκάλοπ?
Οι τραγουδιστές που συγκρίνεις έχουν επιλέξει διαφορετικού είδους τραγούδια να ερμηνεύσουν ανάλογα τις ικανότητες τους...
Φέρνοντάς τους σαν μικρό παράδειγμα αυτόματα κάνεις μια σύγκριση ανάμεσά τους...δηλ λες πως ο Μαζωνάκης είναι τραγουδιστής ενώ ο Θηβαίος κάτι σαν τραγουδιστής:131:(τραγουδούν εντελώς διαφορετικά τραγούδια!!!!!)
Η Πέγκυ Ζήνα είναι τραγουδίστρια ενώ η Ασλανίδου κάτι σαν τραγουδίστρια.....φωνητικά πάντως είναι ίδιες:138:
Έχω την εντύπωση ότι θα γράψω την ''ιερή μου σινδόνη'' γρήγορα αλλά όχι τώρα....:121:

Reaction score
1

Όχι δεν κάνω γκάλοπ κι ελπίζω να μη δίνω τέτοια εντύπωση.

Τί σημαίνει "έχουν επιλέξει διαφορετικού είδους τραγούδι"? Τραγουδιστής ή είσαι ή δεν είσαι. Άλλωστε είναι πολύ πιθανό να έχουν κοινούς μουσικούς τόσο στα live όσο και στους δίσκους. Γιατί λοιπόν ένας κιθαρίστας να "παίζει" όλα τα είδη κι ένας τραγουδιστής όχι?

Μη σταθείτε στα πρόσωπα που αναφέρω αλλά στη κεντρική ιδέα. Η Μ. Ασλανίδου είναι γλυκύτατη, όμορφη, συμπαθέστατη αλλά δυστυχώς δεν είναι τραγουδίστρια. Είναι τμήμα της "ποιότητας" που με το ζόρι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν στην ελληνική μουσική. Σε μια χώρα που οι μισοί νέοι έχουν σαν όνειρο να γίνουν τραγουδιστές και από τους "επιστήμονες με το ζόρι" των περασμένων δεκαετιών περάσαμε στους "τραγουδιστές με το ζόρι".

Μια παρέα με 2-3 κιθάρες σε μια παραλία είναι μια πολύ ωραία εικόνα.... Σκέψου λοιπόν τώρα να σου ζητήσουν χρηματικό αντίτιμο διότι καθόσουν δίπλα και τους άκουγες. Αν πρέπει να διαλέξω καλλιτέχνη θα προτιμήσω αυτόν που αξίζει να είναι επαγγελματίας. Θα πληρώσω να δω τον Μαζωνάκη (και πάλι τονίζω μη σταθείτε στο πρόσωπο) κι ας μην είναι τα τραγούδια του αντίστοιχης ποιότητας. Έτσι πιστεύω πως θα γίνει πραγματική αναβάθμιση στην εγχώρια σκηνή και ίσως κάποια στιγμή ο Μαζωνάκης πει σπουδαία τραγούδια. Άλλωστε το πρόβλημα στην ελληνική μουσική δεν είναι οι καλλιτέχνες (μουσικοί , συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές κτλ) αλλά το κοινό στο οποίο απευθύνονται....

Reaction score
0

Δηλαδή ο Μαζωνάκης έχει φωνή ;
Και θα πληρώσεις να δεις έναν διασκεδαστή , όχι γιατί τα τραγούδια του έχουν κάποια ποιότητα ( αντίστοιχη της φωνής του όπως είπες ) με μοναδικό κριτήριο ότι είναι επαγγελματίας ;:139:

Reaction score
40

Ο ικανός τραγουδιστής μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα...Θέτεις ένα θέμα που 5 ''αράδες'' απάντηση δε φτάνουν.....
Έχεις ασχοληθεί με το τραγούδι ? παίζεις κάποιο όργανο?
Σε ρωτάω γιατί η φωνή είναι το πιο δύσκολο όμορφο και συνάμα ευαίσθητο μουσικό όργανο μέσα σε ένα σώμα με ψυχή....
Μια κιθάρα μπορεί και να ροκάρι ενώ μια φωνή χωρίς τις ανάλογες φωνητικές ικανότητες( βλέπε ίσως καλλιέργεια φωνής) δεν το έχει:138:
Απάντηση στα προσεχώς:107:

Reaction score
40

Δηλαδή ο Μαζωνάκης έχει φωνή ;
Και θα πληρώσεις να δεις έναν διασκεδαστή , όχι γιατί τα τραγούδια του έχουν κάποια ποιότητα ( αντίστοιχη της φωνής του όπως είπες ) με μοναδικό κριτήριο ότι είναι επαγγελματίας ;:139:
Με πρόλαβες...:138:

Reaction score
4

δε γνωριζω απο ελληνικη μουσικη τι φωνη εχει ο καθενας αλλα αν παμε σε ξενη...

οκ η Mariah Carey μπορει να εχει 50 οκταβες φωνη (λεμε τωρα... :119:) αλλα και να με πληρωνανε δεν πηγαινα να τη δω, αλλα ευχαριστως πηγαινα να δω ας πουμε Motorhead με την περιορισμενη γαϊδουροφωναρα του Lemmy!

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Reaction score
344
Ίσως είμαι περισσότερο off-topic και λιγότερο on, αλλά πιστεύω ότι τραγουδιστής/ερμηνευτής με την έννοια που το συζητάμε εδώ είναι αυτός που θα κάνει τον ακροατή που ακούει τυχαία κάποιο είδος μουσικής άσχετο με τις προτιμήσεις του, να σταματήσει να μιλάει ή να ασχολείται με κάτι και να κάνει μια αυθόρμητη κίνηση: να γυρίσει το κεφάλι του προς την πηγή του ήχου, έστω κι αν δεν πρόκειται να δει τίποτα εκεί.

Reaction score
7
Ίσως είμαι περισσότερο off-topic και λιγότερο on, αλλά πιστεύω ότι τραγουδιστής/ερμηνευτής με την έννοια που το συζητάμε εδώ είναι αυτός που θα κάνει τον ακροατή που ακούει τυχαία κάποιο είδος μουσικής άσχετο με τις προτιμήσεις του, να σταματήσει να μιλάει ή να ασχολείται με κάτι και να κάνει μια αυθόρμητη κίνηση: να γυρίσει το κεφάλι του προς την πηγή του ήχου, έστω κι αν δεν πρόκειται να δει τίποτα εκεί.
Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο!

Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.898
Members
38.517
Νεότερο μέλος
DimAster