Τροφοδοτικά και καλώδια τροφοδοσίας

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Το παρών θέμα αποτελεί εμπλουτισμό του άρθρου: ‘’Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών ’’.
3.jpg


Συνημμένο Video μου να ακούσετε βόμβο (hum) που αναφέρεται στο παραπάνω κείμενο.​

Ο λόγος του ποσταρίσματος οφείλεται και σε κείμενα όπως το παρακάτω απόσπασμα (που δεν σου επιτρέπεται να κάνεις copy/paste ) από την ιστοσελίδα της εταιρείας Futurech
Αντί για λόγια παραθέτω τη φωτογραφία:
Προσωπικά , σαν Τεχνολόγος Μηχανικός, θεωρώ το κείμενο παραπλανητικό με ανακρίβειες και θα παρακαλούσα μέλη ,Θεωρητικούς Φυσικούς ή Μηχανικούς Πολυτεχνείου να εκφράσουν τη γνώμη τους επ’ αυτού πιο εμπεριστατωμένα απ’ ότι εγώ.

Εννοώ ότι είναι λογικοφανές { (λογικοφανές αφού αν η εξομάλυνση δεν είναι η σωστή ,η κυμάτωση του τροφοδοτικού θα είναι ακουστή στα ηχεία) ή απλά για του μη ηλεκτρονικούς: ‘’ Αν η τάση του τροφοδοτικού δεν είναι σαν την τάση μιας αντίστοιχης μπαταρίας τότε το τροφοδοτικό ‘’ακούγεται’’ στα μεγάφωνα)} αλλά χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις όπως:
In fact…. Let’s say…

Επίσης διάβασα από υποστηρικτές των ''magic'' καλωδίων:
''Τι είναι λοιπόν ένας ενισχυτής? Μια μονάδα "διαμόρφωσης" της φέρουσας της τροφοδοσίας του. Αυτό σημαίνει ότι στο δευτερεύον του Μ/Σ συναντάμε το πλήρες συχνοτικό φάσμα του ήχου που παράγεται. Κάθε καλώδιο σε κάθε συσκευή έχει διαφορετικό ρόλο, οι μετρήσεις του ανεξάρτητα της εφαρμογής έχουν μηδενική χρησιμότητα.''

Δείτε όμως και το πώς έχουν επηρεαστεί μέλη του avsite απ’ αυτό ή κάποιο παρόμοιο κείμενο κάποιας άλλης εταιρείας
.
Πχ το #562 εδώ που έχει την ίδια έννοια με το ανωτέρω κείμενο.
Και φυσικά μόνο εν σειρά δεν μπορεί να είναι (αλίμονο αν ήταν...). Έτσι , όμως λειτουργούν οι πομποί (τους οποίους υπηρέτησα 33 έτη): Το γιατί….αλλά πάλι καλύτερα με μια φωτογραφία:​
Έτσι λοιπόν η όποια κυμάτωση γίνεται ακουστή στα μεγάφωνα , οφείλεται στο τροφοδοτικό (το σύνολο όμως των σημερινών τροφοδοτικών που διαθέτουν ηλεκτρολυτικούς και choke για την εξομάλυνση εγγυώνται 100% DC πόσο μάλιστα τα τροφοδοτικά των ακριβών μηχανημάτων) και κανένα καλώδιο τροφοδοσίας όσο ακριβό και όποιας καθαρότητας χαλκού ή άλλου μετάλλου δεν μπορεί να την αποτρέψει.

Φυσικά οι ισχυρισμοί για blind test (πχ…Thinking it might be just a ruse I did the predicable by swapping back in the factory power cord for a time. Like many of your clients this only resulted in disappointment in my system..) και όχι για μετρήσεις απευθύνονται σε ανημέρωτους καταναλωτές .

Αλλά καλύτερα πάλι με μια φωτογραφία:
Εξ’ άλλου σε τέτοιες μετρήσεις στηρίζονται τα specsτων μηχανημάτων και μάλιστα σήμερα πιο προωθημένες (Pink vs White Noise - Εφαρμογές)

Σύγκριση χαρακτηριστικών ‘’μαγικού’’ με ‘’μαύρο’’
Δείτε λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο:‘’ Σύγκριση χαρακτηριστικών καλωδίων τροφοδοσίας ‘’

Metal Oxide Varistors
Φίλτρα Εισόδου για τα 230V ΔΕΗ μπορούν ενσωματωθούν στα τροφοδοτικά για να αφαιρέσουν (σε κάποιο βαθμό ) οποιαδήποτε μορφή θορύβου υψηλής συχνότητας και να κατασταλούν μεγάλες αιχμές (spikes). Αυτό πχ μπορεί να γίνει με Metal Oxide Varistors (εντός του τροφοδοτικού ή στο πολύμπριζο δείτε και το σχετικό άρθρο εδώ) το οποίο ουσιαστικά βραχυκυκλώνει το σήμα θορύβου ή τουλάχιστον το μειώνει σε ένα επίπεδο που είναι μη ακουστό . Σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις ορισμένων, δεν υπάρχει πανάκεια για το θόρυβο και είναι καλύτερο να επιτεθεί στον εξοπλισμό μας , παρά την δημοφιλή όπως διαπίστωσα άποψη {(αλλά κατά τη γνώμη μου εσφαλμένη και ατεκμηρίωτη) ότι ένα ακριβό καλώδιο τροφοδοσίας θα τα θεραπεύσει (εκτός αν το καλώδιο έχει ενσωματωμένο κάποιας νέας(!) τεχνολογίας παρόμοιο φίλτρο)}.

Μπορεί ένα κύκλωμα ήχου να τροφοδοτείται από ένα τροφοδοτικό μεταγωγής ( παλμοτροφοδοτικό ή διακοπτικό ή switched-mode power supply - SMPS) ??
Τα SMPS μπορεί να είναι:
  • A.C σε D.C,
  • D.C σε D.C και
  • D.C σε A.C converters
Τα SMPS μπορούν και χρησιμοποιούνται και σε συσκευές ήχου από προενισχυτές μέχρι και τελικούς ενισχυτές (σχεδόν 100% σε class D) . Φανταστείτε τη θερμότητα που παράγεται από έναν ενισχυτή 1000 Watt αν το τροφοδοτικό του ήταν μόνο 50 % αποδοτικό. Είναι θέμα σχεδιασμού του ενισχυτή η χρησιμοποίηση SMPS (σχεδιασμός με κατάλληλα φίλτρα στην έξοδο ώστε να απορρίπτονται θόρυβοι και ΕΜΙ , που θα επιδρούσαν σε διπλανές συσκευές, λόγω του τροφοδοτικού).
Απλό μπλοκ διάγραμμα SMPS
Αλλού χρησιμοποιούνται hybridτροφοδοτικά. Πχ έστω ένα κύκλωμα απαιτεί +5V. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί SMPS να παραχθούν +7Vκαι στη συνέχεια ένα low-noise linear regulator για να έρθει η τάση στα +5V.
Μερικοί υποστηρίζουν τη χρήση μόνο γραμμικών τροφοδοτικών για τον ήχο .
Δείτε και το άρθρο εδώ, για UPS που είναι λιγότερο θορυβώδη , έχουν όμως πολλά άλλα προβλήματα (Η Θερμότητα, η απόδοση και το βάρος είναι τα σημαντικότερα από αυτά…) .

DC συνιστώσα στην AC 230V της πρίζας
Ο τοπικός υποσταθμός ( μετ/στης επί κολώνας) δεν μπορεί να παρέχει DC Volt, καθώς ο μετασχηματιστής δίνει τάση στο δευτερεύον τύλιγμα ανάλογη τη μεταβολής της μαγνητικής ροής . Το ίδιο και αν η συσκευή μας έχει μετασχηματιστή στο τροφοδοτικό της (όπως είναι σχεδόν το σύνολο σήμερα των ηλεκτρονικών συσκευών).
Αλλά με μη γραμμικά φορτία (παλιά οι ανορθωτές κάποιων τηλεοράσεων – θυρίστορ εν σειρά με το δίκτυο) φόρτιζαν το δίκτυο και είχε μια DC συνιστώσα ( half wave rectifiers).
Σήμερα δεν νομίζω ότι θα μετρήσετε συνιστώσα DC ( Full wave rectifiers). Το γράφω γιατί κάπου διάβασα ότι κάποια ‘’μαγικά’’ καλώδια εξουδετερώνουν τη DCσυνιστώσα αν εμφανιστεί στην πρίζα μας των 230V.

Θωράκιση Καλωδίων διασυνδέσεως και ρεύματος
Δείτε το άρθρο: Θωράκιση καλωδίων ρεύματος και διασυνδέσεων

Electro-MagneticInterference & Φερρίτες για μπλοκαρισμα της RF
Αναφέρομαι διεξοδικά και αναλυτικά στο άρθρο: Ηλεκτρομαγνητική Παρεμβολή (ΕΜΙ)
 
Last edited:

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203

Λειτουργία προστασίας
Είναι μια κατάσταση off που δηλώνει ότι ο ενισχυτής οδηγείται σ’ αυτή την κατάσταση για να προληφθούν σοβαρές ζημιές στα εξαρτήματα του συστήματος . Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν :
Μη σωστή εγκατάσταση , υπερθέρμανση ενισχυτή, χαλαρά καλώδια……

Εκτός της προστασίας με ασφάλειες υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα κυκλώματα που παρέχουν προστασία από βλάβες που η ασφάλεια μόνη της δεν θα μπορούσε να αποτρέψει

O audio πχ ενισχυτής ισχύος, Class AB ,επιτρέπει την απευθείας σύζευξη της εξόδου του με τα ηχεία. Αυτό είναι πολύ καλό απ’ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μετασχηματιστές στο δρόμο του σήματος που θα μειώνανε την ποιότητα του ήχου. Τα ηχεία συνδέονται στην έξοδο του ενισχυτή . Αυτό όμως έχει και παρενέργεια εάν ο ενισχυτής πάθε κάποια βλάβη και η τροφοδοσία DC συνδεθεί στα ηχεία (DCσυνιστώσα). Τότε τα μεγάφωνα ακόμα και τα τελειότερα καίγονται πολύ γρήγορα .
Τα καλά μηχανήματα έχουν κυκλώματα προστασίας που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν αυτό το είδος της βλάβης

Εξαρτήματα τροφοδοτικού
Τα πλέον σημαντικά είναι ο μετασχηματιστής , οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές και τα πηνία εξομάλυνσης. Αυτό που σίγουρα κάποια στιγμή (έστω και μετά πολλά χρόνια) θα χρειαστεί, είναι η αντικατάσταση των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών που συνήθως ‘’ξερνάνε’’ μια λευκή ουσία η οποία σταθεροποιείται.

Ενώ τα noise filters με πυκνωτές λειτουργούν στο άνω ακουστικό φάσμα και πιο άνω απ΄αυτό , οι πυκνωτές στα τροφοδοτικά είναι ηλεκτρολυτικοί και παίζουν το ρόλο εξομάλυνσης της κυματομορφής του ACμετά τις διόδους ή γέφυρα ανόρθωσης και λειτουργούν στο κάτω μέρος του ακουστικού φάσματος.

Λόγω της χαμηλής συχνότητας αλλά υψηλών ρευμάτων θα πρέπει να είναι μεγάλοι σε μέγεθος.

Εδώ να πω κάτι απ’ την εμπειρία μου: Επειδή όσο μεγαλύτερος τόσο πιο ακριβός οι εταιρείες τοποθετούν την ονομαστική τιμή στο μικρότερο δυνατό μέγεθος για εξοικονόμηση χρημάτων. Αν κάποτε αντικαταστήσετε ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές μπορείτε να τοποθετήσετε και πάνω από 5 φορές της ονομαστικής τιμής.

Τα πηνία στο τροφοδοτικό λέγονται chokes και μοιάζουν με μικρούς μετασχηματιστές (έχοντας φυσικά 2 ακροδέκτες). Ένα ιδανικό choke θα πρέπει να έχει μηδενική DC αντίσταση. Όσο μεγαλύτερη η επαγωγή του choke τόσο καλύτερη θα είναι η αποβολή (γείωση) των 100 Hz ( για ανόρθωση full wave) ή των 50 Hz Hz ( για ανόρθωση half wave) της AC συνιστώσας του ανορθωμένου DC.

Δεν θα συναντήσετε ‘’ποτέ’’ κάποιο πρόβλημα μ’ αυτά τα chokes.

Οι μετασχηματιστές είναι πηνία τυλιγμένα σε ελάσματα σιδήρου μορφής Ε. Σήμερα διαφημίζονται οι μετασχηματιστές Toroidal που αποτελούνται από ένα μαγνητικό πυρήνα σχήματος σαν κυκλικό δακτυλίδι . Το κυριότερο πλεονέκτημα τους είναι ότι η μαγνητική ροή που διαρρέει είναι μικρότερη έτσι ακτινοβολεί μικρότερη EMI
πηνία chokes

Σχετικά θέματα στο avsite.gr :
Σύγκριση χαρακτηριστικών καλωδίων τροφοδοσίας
Ηλεκτρομαγνητική Παρεμβολή (ΕΜΙ)
Μύθοι για Καλώδια τροφοδοσίας συσκευών
Θωράκιση καλωδίων ρεύματος και διασυνδέσεων
Καλώδια μεταφοράς Αναλογικών Σημάτων Audio
Γενικά για Γειώσεις & ειδικότερα για γειώσεις Audio
Θέματα Προστασίας ανθρώπου & συσκευών


Επίσης θα βρείτε ενδιαφέροντα:Τεχνικά άρθρα που ενδιαφέρουν και μουσικούς

Σκιαθίτης Στέφανος
Ηλεκτρονικός (συνταξιούχος) – Μηχανικός Μικροκυμάτων
 

Μηνύματα
543
Reaction score
379
Να προσθέσουμε και


C" or "U" coreEdit

U and C-shaped cores are used with I or another C or U core to make a square closed core, the simplest closed core shape. Windings may be put on one or both legs of the core.


A U-shaped core, with sharp corners

The C-shaped core, with rounded corners
 

Μηνύματα
543
Reaction score
379
Και

R-core Transformers are manufactured using unique rectangular cores with round cross section known as R-cores. The special feature of this transformer is that the core has no gaps and is continuous.

The other unique feature of R-cores is the use of Bobbins in two parts. The winding is done on special round bobbins on two parallel legs of the core. This ensures complete isolation between the two windings and satisfies safety standards. In comparison with EI Transformers of same capacity, the R-core transformer is compact (nearly 40% smaller) and has a low temperature elevation. Leakage flux of the R-core transformer is about 1/10th of conventional transformers which permits the equipment manufacturer to place the transformer close to critical electronic components. The balanced winding & low leakage flux ensures low noise of the transformers. This makes R-Core transformers suitable for use in noise sensitive equipment.

The R-core Transformers have found wide application in CRT display units, audio equipment, satellite receivers, bio-medical equipment, printers, photo-copier machines, weighing scales, etc.
 

Μηνύματα
172
Reaction score
74
Τα σχεδια που εχετε βαλει ποιο πανω χωρις τσοκ και με τσοκ πρεπει ναειναι αυτα δηλαδη ειναΙ κανονας?
 

stefanos604

Αρθρογράφος
Editor
Μηνύματα
870
Reaction score
1.203
Τα σχεδια που εχετε βαλει ποιο πανω χωρις τσοκ και με τσοκ πρεπει ναειναι αυτα δηλαδη ειναΙ κανονας?
Καλό Μήνα:
Συγνώμη για τη καθυστέρηση της απάντησης.
Πολύ εκπαιδευτική η ερώτηση σας. Μόλις βρω χρόνο θα γράψω περισσότερα.


  • Δεν είναι κανόνας αλλά εξαρτάται από το ρεύμα που τραβά το φορτίο (η συσκευή).
  • Το μειονέκτημα του φίλτρου RC σε σχέση με το φίλτρο LC μετά την ανόρθωση είναι η μεγαλύτερη παραμένουσα κυμάτωση και άρα βόμβος.
  • Ο βαθμός της κυμάτωσης εξαρτάται και από το μέγεθος των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών. Σήμερα οι ηλεκτρολυτικοί έχουν περιορισμένο μέγεθος και σε περιπτώσεις συσκευών μη ενεργοβόρων τα τροφοδοτικά τους έχουν πλήρως αντικαταστήσει το choke με ωμική αντίσταση και το φίλτρο CRC συμπεριφέρεται σαν να ήταν CLC και φυσικά μειώνεται το κατασκευαστικό κόστος αλλά και το μέγεθος της συσκευής.
 




Staff online

  • n_olympios
    Μαντιναδόρος!
  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.595
Μηνύματα
2.867.232
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top