Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593

Η ιδέα για το συγκεκριμένο τροφοδοτικό δόθηκε όταν δοκίμαζα ένα γνωστό και αρκετά δημοφιλές USB DAC μιας φίλης μου.
Διαπίστωσα λοιπόν ότι το τροφοδοτικό που το συνόδευε πληρούσε τις απολύτως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του DAC.
Θέλοντας να διαπιστώσω κατά πόσο θα ανέβαινε η απόδοση του με τη προσθήκη ενός καλύτερου τροφοδοτικού κατασκεύασα το συγκεκριμένο.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Η τάση εξόδου του είναι 12 Volts και η ικανότητα παροχής ρεύματος είναι 1 Ampere με κορυφές που μπορούν να αγγίξουν το 1,5 Α.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν επιλέχθηκαν με γνώμονα, αφενός το κόστος να κρατηθεί σε λογικά επίπεδα, αλλά και οι όποιες δυνατότητες του μετατροπέα να μπορέσουν να αναδειχτούν.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593

Και μια φωτογραφία του εσωτερικού της κατασκευής σε σύγκριση με μια μπαταρία μεγέθους ΑΑ.

Η κατασκευή έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η τοποθέτηση του τροφοδοτικού δίπλα ακριβώς στο μετατροπέα.
Με το τρόπο αυτό το μεταξύ τους καλώδιο είναι μικρότερο από 20 πόντους.
Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα, σε σχέση με το εργοστασιακό τροφοδοτικό, που τοποθετούνταν στη πρίζα και το μήκος του καλωδίου μέχρι το μετατροπέα ήταν σχεδόν 1,5 μέτρο.

Reaction score
53
Απάντηση: Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

να υποθεσω οτι το κουτι ειναι μεταλλικο?

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Re: Απάντηση: Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

Σχεδιάκι;
Το σχέδιο του είναι πολύ απλό.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε ένας μετασχηματιστής 2 x 12 volts, 30 VA.
Ακολουθεί η ανόρθωση από διόδους 1Ν4007 με πυκνωτές 47 nF παράλληλα τους.
Για την εξομάλυνση υπάρχουν δυο πυκνωτές 4700 μF 105 βαθμών κελσίου με μια αντίσταση 1,5 Ω ανάμεσα τους.

Στη συνέχεια η σταθεροποίηση γίνεται με τη χρήση του πολύ γνωστού 7812, που βιδώνεται σε μια μικρή ψύχτρα, έχοντας παράλληλα στην είσοδο του ένα πυκνωτή 0,1 μF και στην έξοδο του ένα πυκνωτή 100 μF της σειράς gold της Nichicon.

Reaction score
0

Για την εξομάλυνση υπάρχουν δυο πυκνωτές 4700 μF 105 βαθμών κελσίου με μια αντίσταση 1,5 Ω ανάμεσα τους.
Εδώ έχω μια απορία... :107:

Επειδή κι εγώ φτιάχνω ένα τροφοδοτικό τώρα τελευταία (θα το δημοσιοποιήσω μόλις τελειώσει) και για εξομάλυνση, αντί για έναν μεγάλο πυκνωτή, έχω βάλει τέσσερις 2200μF παράλληλα. Χρειάζονται και αντιστάσεις μεταξύ τους, με τον τρόπο που λές..??
Αν ναι, ποιος ο ρόλος τους....??

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.755

Τί καλύτερο απ' αυτά θα μπορούσε να γίνει;

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τοροειδής μετασχηματιστής, καλύτερες δίοδοι ανόρθωσης, διπλή σταθεροποίηση με ποιοτικότερους-ακριβότερους πυκνωτές και χρήση του LM317.

Το θέμα είναι αν το αυξημένο κόστος και η επιπλέον δουλειά θα είχαν αντίκρυσμα στο ήχο του μηχανήματος.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα οφέλη ενός ακριβότερου-ποιοτικότερου τροφοδοτικού θα ήταν ελάχιστα και ακουστά μόνο από πολύ αναλυτικά συστήματα.
Λόγο του ότι το σύστημα ήχου που θα συνοδεύει το συγκεκριμένο DAC δεν είναι τέτοιο, πιστεύω ότι αυτή είναι η χρυσή τομή.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.755

Και γιατί τοροειδής μετασχηματιστής; Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα πλεονεκτήματά του είναι άχρηστα...

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Το πλεονέκτημα του χαμηλού θορύβου ναι αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το πλεονέκτημα της υψηλής απόδοσης.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593

Τι άλλαξε στον ήχο ;
Δεν σε ξέχασα. Απλά ήθελα να αφήσω για το τέλος την ηχητική διαφοροποίηση.

Λοιπόν η ηχητική βελτίωση με τη προσθήκη του εν λόγο τροφοδοτικού στον DAC ήταν τέτοια που προσωπικά μου προκάλεσε έκπληξη.

Εκεί που πριν το χαμηλό έλλειπε ή ήταν τόσο ασθενές που η παρουσία του δεν γινόταν αισθητή απέκτησε ρώμη και δύναμη.
Το μεσοχαμηλό τώρα είχε καλή ατάκα και ευκρίνεια και η μεσαία περιοχή απέβαλε, σε μεγάλο βαθμό, την αίσθηση της λεπτότητας και του απόμακρου ακούσματος που πριν είχε.
Τα πρίμα <<γλύκαναν>> και η αίσθηση ότι αυξήθηκε η απόκριση προς τα επάνω ήταν εκεί.

Γενικά πιστεύω πως το εγχείρημα άξιζε και με το παραπάνω το κόπο και το χρήμα. Συμβουλεύω δε όσους χρησιμοποιούν ένα τέτοιο μετατροπέα να κάνουν μια ακρόαση με ένα βελτιωμένο τροφοδοτικό.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

....

Γενικά πιστεύω πως το εγχείρημα άξιζε και με το παραπάνω το κόπο και το χρήμα. Συμβουλεύω δε όσους χρησιμοποιούν ένα τέτοιο μετατροπέα να κάνουν μια ακρόαση με ένα βελτιωμένο τροφοδοτικό.
Έγραψες σε ένα άλλο θέμα ότι ρεύμα παίρνει από την usb και όταν χρειαστεί mic τροφοδοτικό.

Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν το είχα δοκιμάσει όταν έπαιζε η 0404 και έβαζα το τροφοδοτικό.

Τι δεν έχω καταλάβει καλά....., βοήθα :137:

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.593
Παρανόηση.
Η κατασκευή του τροφοδοτικού αφορούσε ένα καθαρόαιμο USB DAC ενώ αυτό που ανέφερα αφορούσε την εξωτερική κάρτα ήχου που χρησιμοποιώ EMU tracker Pro.

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

Παρανόηση.
Η κατασκευή του τροφοδοτικού αφορούσε ένα καθαρόαιμο USB DAC ενώ αυτό που ανέφερα αφορούσε την εξωτερική κάρτα ήχου που χρησιμοποιώ EMU tracker Pro.
Οκ, τώρα το έπιασα.

Το θέμα γίνεται πιο ενδιαφέρον για μένα..! :137:

Reaction score
0

Δεν σε ξέχασα. Απλά ήθελα να αφήσω για το τέλος την ηχητική διαφοροποίηση.

Λοιπόν η ηχητική βελτίωση με τη προσθήκη του εν λόγο τροφοδοτικού στον DAC ήταν τέτοια που προσωπικά μου προκάλεσε έκπληξη.

Εκεί που πριν το χαμηλό έλλειπε ή ήταν τόσο ασθενές που η παρουσία του δεν γινόταν αισθητή απέκτησε ρώμη και δύναμη.
Το μεσοχαμηλό τώρα είχε καλή ατάκα και ευκρίνεια και η μεσαία περιοχή απέβαλε, σε μεγάλο βαθμό, την αίσθηση της λεπτότητας και του απόμακρου ακούσματος που πριν είχε.
Τα πρίμα <<γλύκαναν>> και η αίσθηση ότι αυξήθηκε η απόκριση προς τα επάνω ήταν εκεί.

Με αφορμή το παραπάνω πόστ, θέλω να προσθέσω κάτι.... Έχω αυτο το σέτ.: http://www.avsite.gr/vb/showpost.php?p=811293&postcount=446

Τα cambridge, έχουν ένα τροφοδοτικό στα 13,5 βόλτ με μέγιστη ένταση 1,5 αμπέρ....

Πρόσφατα, έφτιαξα αυτό.: http://www.avsite.gr/vb/showthread.php?t=66097
Και τροφοδοτώ τώρα το σύστημα των Cambridge με αυτό, στα 13,8 βόλτ, και τραβάει όταν παίζει δυνατά μέχρι και 3 αμπέρ.

Εκτός αυτού, παρατήρησα τα παραπάνω που γράφει ο φίλος μάς ο Πετρος. Νιώθω μια αισθητή διαφορά στον ήχο, ειδικά όταν βάζω την ακουστική κιθάρα, ή όταν παίζει αναλογική πηγή.... Στον ψηφιακό ήχο, δεν βλέπω τεράστιες διαφορές.... Όμως όταν παίζει αναλογική πηγη, τότε είναι που γεμίζει όλος ο ήχος. Δεν το περίμενα.... πολύ βελτιωμένος, και πιο ξεκάθαρος ήχος με πρωτοφανές βάθος πλέον.

Ευχαριστώ για την ιδέα φίλε Πέτρο...:615:

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.639
Members
38.729
Νεότερο μέλος