Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

Reaction score
1.204
Απάντηση: Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

LM317 (link στο manual εχω παραθέσει), σελίδα 5:
γράφημα: 00906347: αλλαγη της τασης εισόδου κατα 1V, δημιουργεί κυμάτωση -1,2 έως +0,7V.

γράφημα: 00906348: αλλαγή στο ρεύμα εξόδου λόγω αυξομοιώσεων του φορτίου κατα 0,5Α -> -1V, κατά 1,5Α->-2,7V.

Ο lm317 εκεί που δεν τα παει καλά είναι όχι γιατί δεν εχει καλό τελεστικό/συγκριτή, αλλα γιατι το κύκλωμα εξομάλυνσης που ανορθωνει και εξομαλύνει τα 50/100Ηζ δεν μπορεί να δωσει ικανοποιητικο "ζουμι" αν δεν βάλεις παρα πολλά μF.
Οπως ανέφερα, αν βάλεις ένα παλμοτροφοδοτικό πριν το lm317 θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα γιατί θα έχεις πολύ μικρότερη κυμάτωση στην είσοδο του λόγω των καλύτερων χαρακτηριστικών στην απόκριση σε μεταβολές ρευμάτων φορτίου.

Στα παλμοτροφοδοτικά δεν ενεργοποιούμε τα τρανζίστορ με αριθμό παλμών αλλά με έλεγχο του duty cycle γιατί είναι πιο φτηνό. Ο αριθμός παλμών θα ήθελε επεξεργαστή dsp να μετρά ή πιο πολύπλοκα κυκλώματα. Δεν βλέπω η διακύμανση ρολογιού να έχει καμιά άμεση επίδραση στην παραγόμενη τάση (και κυμάτωση εξ'αιτίας της) γι'αυτο και σου λέω ότι το ρολόι δεν θα έχει επίδραση. Και γι'αυτό δεν βάζουν κρυστάλλους στα παλμοτροφοδοτικά. Αρκεί το RC. Το PWM προσαρμόζεται συνεχώς απο τον ένα παλμό στον επόμενο, δεν υπάρχει περίπτωση ο ταλαντωτής να έχει ΑΜΕΣΗ μετάπτωση απο μια συχνότητα χ σε μια αισθητά διαφορετική Υ απο τη μια στιγμη στην άλλη.

Το εύρος κυμάτωσης του lm2576 (μορφής SAW tooth) οφείλετε στην συχνότητα λειτουργίας που δεν είναι αρκετά υψηλή (αλλά είναι συνηθισμένα ολοκληρωμένα και βρίσκονται στην Ελλάδα - όπως το ανέφερα απο την αρχή). Αυτό μπορεί να παράγει και τον όποιο θόρυβο, ο οποίος όμως δεν θα μπορέσει να περάσει εύκολα απο τους πυκνωτές εξόδου. Γι'αυτό πάντα στην έξοδο βάζουμε low esr πυκωτές. Έχουν μικρο φόρτισεις/εκφορτίσεις στην συχνότητα λειτουργιας του ταλαντωτή. Γι'αυτό και όλα τα παλμοτροφοδοτικά (τροφοδοτικά pc,τηλεοράσεων χαμηλης τάσης, τηλεοράσεων υψηλης τάσης, μητρικές υπολογιστών, router...) χαλάνε απο φουσκωμένους πυκνωτές. Ενώ τα γαϊδουρακια που βάζουμε στα 100Hz, δουλεύουν πιό χαλαρά αλλά φορτίζονται κάθε 1/100δευτερόλεπτου, οπότε να και η αιτία της κυμάτωσης τους (όχι το lm317).

Αν έχεις όρεξη κάνε ένα κύκλωμα με ένα παλμοτροφοδοτικό στην αρχή και lm317 μετά και πες μας εντυπώσεις. Εγω δεν έχω πια καμία αναλογική συσκευή σε λειτουργία ...

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
147.928
Απάντηση: Re: Απάντηση: Τροφοδοτικό 12Volt για USB DAC

#32, τελευταία παράγραφος...δε προσέχεις στο μάθημα βρε πίτερ...

-Αν προσέξεις σε κατασκευές μου χρησιμοποιώ δύο LM σε σειρά.

--> δε σου έδωσα το λινκ της τελευταίας παραγράφου του ποστ #32 για τον αριθμό των σε σειρά 317, αλλά για τη χρήση τους μετά το 2576, το οποίο έτσι χρησιμοποιείται ουσιαστικά ως efficient παλμοτροφοδοτικό πριν τα 317. Μου φαίνεται πως κάνεις πως δε καταλαβαίνεις....

-----------------------------

το παλμοτροφοδοτικό βρε πίτερ δε σε απαγορεύει να βάλεις και καναδυό 317, δεν είναι ασύμβατα αυτά, δεν επιλέγεις ή το ένα ή το άλλο, καλά (1)?

-Το θέμα είναι να δημιουργείς ιδανικές συνθήκες λειτουργίας για το δεύτερο LM και όχι ότι να είναι.

---> Που δηλαδή είδες το "ότι νά'ναι"???? Όταν βάζεις τα 317 ΜΕΤΑ το 2576 δημιουργείς ΙΔΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Μου φαίνεται πως και πάλι κάνεις πως δε καταλαβαίνεις....

----------------------------------------

άλλωστε η σύγκριση του παλμοτροφοδοτικού με το 317 είναι άτοπη βρε πίτερ. σύγκριση μπορεί να γίνει με μετασχηματιστή-γέφυρα-πυκνωτή, καλά (2)?

-Αν κάνεις το κόπο να ανοίξεις τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ολοκληρωμένου θα δεις ότι είναι σταθεροποιητής τάσης.

---> πλάκα με κάνεις, ε? λες να μη το έχω ανοίξει? χαχαχαχχααχα, Εσύ όμως, αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τα ποστ ως εδώ θα δεις ότι μιλάμε για το δεύτερο application του συγκεκριμένου, όπως ακριβώς αναγράφεται στο pdf του (το οποίο έχω ανοίξει- χαχαχαχα): "Efficient pre-regulator for linear regulators", οπότε η χρήση αυτή που περιγράφεται σε αυτά τα ποστ είναι χρήση του ως παλμοτροφοδοτικού με μεγάλο efficiency και σταθερότητα, όπως το περιέγραψε και ο xenos στο ποστ # 21. Δηλαδή ή έχεις μετασχηματιστή-γέφυρα-πυκνωτή και μετά τα 317, ή έχεις το 2576 και μετά το 317, όπου εκμεταλλεύεσαι το 2576 ως παλμοτροφοδοτικό πριν τον/τους σταθεροποιητές. Αν θες πάλι να κάνεις πως δε καταλαβαίνεις, πάσσο. :137::137::137:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.676
Members
38.728
Νεότερο μέλος
roberto_portale