Υποκειμενικά ακουστικά χαρακτηριστικά κεφαλών

Μηνύματα
2.274
Reaction score
968
Ακολουθεί μία φιλόδοξη "data base" κεφαλών πικάπ, συμπεριλαμβάνοντας κυρίως προσωπικές εντυπώσεις και απόψεις χρηστών (και τις δικές μου). Παροτρύνω όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγράψουν τις προσωπικές τους απόψεις, χωρίς φόβο και πάθος, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν είμαστε ούτε λαϊκό δικαστήριο ούτε οργανισμός πιστοποίησης απόψεων. Θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να βοηθήσει / διαφωτίσει πολλούς φίλους ασχολούμενους με το θέμα. Προσοχή όμως, ενδιαφέρουν περισσότερο τα υποκειμενικά ακουστικά χαρακτηριστικά για τις κεφαλές, δηλαδή η προσωπική αντίληψη του καθενός που έχει αποκτήσει ο ίδιος, με τη λίγη ή πολύ ενασχόλησή του με το αντικείμενο. Λοιπόν, ορμάτε, με προσοχή όμως :


  • Η Audio-Technica έχει παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία κεφαλών χαμηλού κόστους, με ικανοποιητική τονική ισορροπία, ατάκα και “ζωντάνια”. Η πολύ δημοφιλής OC9/ΙΙΙ Microcoil χαρακτηρίζεται για την ανάλυση, την ταχύτητα, την καθαρότητα και τη λεπτομέρεια. Μπορεί να παρουσιάζει λίγο αδύναμο μπάσο, σε κάποιους βραχίονες. Ταιριάζει πολύ σε συνδυασμό Linn LP12 με βραχίονα Ittock ή Akito.

  • Benz Micro – Αποτελούν σχετικά ισορροπημένες κεφαλές, με μουσικότητα, ευρεία απόκριση συχνότητας και σκηνική παρουσία, εξαιρετικό διαχωρισμό των οργάνων, σφιχτό μπάσο, ίσως πιο “ζεστό” ήχο από τις Lyra. Επίσης, είναι πιο λεπτομερείς από τις Dynavector.

  • Clearaudio – Υψηλής κατασκευαστικής ακρίβειας κεφαλές, χαρακτηρίζονται για την καθαρότητα, την ανάλυση και τη λεπτομέρεια, όχι όμως για τη “ζεστασιά” και το “βάθος”.

  • Dynavector – Εξαιρετικές κεφαλές κινητού πηνίου, με την πατέντα magnetic flux damper. Οι υψηλής εξόδου 10X5 και 20X2H είναι κατάλληλες για εισόδους προενίσχυσης κεφαλών κινητού μαγνήτη, ενώ διατίθενται και αντίστοιχες χαμηλοέξοδες κεφαλές. Η 10X5 συνεργάζεται με οποιοδήποτε βραχίονα και έχει γενικά αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια. Επίσης, η Karat 17D3 είναι εξαιρετική για την κατηγορία τιμής της. Η απόδοση της ακόμη υψηλότερου κόστους XX-2, φαίνεται να εξαρτάται πολύ από το υπόλοιπο ηχοσύστημα, αλλά γενικά θεωρείται ότι διαθέτει λεπτομέρεια, ταχύτητα, ατάκα, μουσικότητα, με ίσως πιο ελαφρά αδύναμα μπάσα, σχετικά όμως αληθοφανή.

  • Goldring – Πλούσιος ήχος, με λεπτομέρεια, γεμάτο, “ζεστό” και βαθύ μπάσο. Ακούγονται ευχάριστα στα περισσότερα συστήματα (γλυκές μεσαίες), ιδιαίτερα με βραχίονες Rega. Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι χαμηλοέξοδες κεφαλές κινητού πηνίου Elite και Legacy. Στη χαμηλού κόστους κατηγορία έχουμε την αξιόλογη σειρά Goldring 1000, που διαθέτει εξαιρετική τονική ισορροπία, “ζεστασιά”, ικανότητα παρακολούθησης, επαρκές μπάσο και υψηλές συχνότητες. Ως προς τις αντίστοιχες Ortofon 2Μ διαθέτουν περισσότερο σώμα, εντονότερο μπάσο, ενδεχομένως λιγότερο ελεγχόμενο και ίσως πιο κουραστικές υψηλές συχνότητες σε πολύωρη ακρόαση (αλλά και λιγότερο αναλυτικές). Η σειρά Goldring 2000 (κινητού σιδήρου) εισήχθη για μεγαλύτερη καθαρότητα και λεπτομέρεια σε συστήματα με βαθύ μπάσο, εις βάρος όμως της “ζεστασιάς”. Η χαμηλής εξόδου Goldring Eroica LX, ίσως διαθέτει ελαφρά προτιμότερα ακουστικά χαρακτηριστικά από τη 1042.

  • Grado Διαθέτουν εξαιρετικές χαμηλές και μεσαίες, ενώ στις υψηλές μπορεί να ακούγονται λίγο μουντές. Δεν φημίζονται για την επίπεδη απόκριση συχνότητας. Η σειρά Grado Prestige είναι κεφαλές κινητού σιδήρου. Διαθέτουν ελαφρά πιο τονισμένα μπάσα από τις Goldring, αλλά υστερούν αισθητά στις επιδόσεις των υψηλότερων συχνοτήτων.

  • London Decca – Εξαιρετικών επιδόσεων κεφαλές, μοναδικής κατασκευαστικής φιλοσοφίας, που αναπαράγουν ρεαλιστικό και δυναμικό ήχο. Παρουσιάζουν όμως προβληματική ικανότητα ιχνηλάτησης και αντιληπτή παραμόρφωση (τρίτης τάξης), σε κάποια έντονα περάσματα. Επίσης, τα έντονα δυναμικά των κεφαλών αυτών, μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενα συμπίεσης, ενώ αποτυγχάνουν σε μέτρια συστήματα, στα οποία ακούγονται με αυξημένη λαμπρότητα και αδύναμα μπάσα.

  • Lyra – Κεφαλές υψηλής αναγνωστικότητας που παράγουν οργανική παρουσία, άνω του μέσου όρου των κεφαλών MC. Δεν κατεβαίνουν πάντοτε πολύ χαμηλά όπως οι χειροποίητες Koetsu, αλλά διακρίνονται σε άλλους τομείς, όπως η διαφάνεια και η στερεοφωνική εικόνα.

  • Sumiko – Ταιριάζουν σε συστήματα με σχετικά βαθύ μπάσο, που χρειάζονται ταχύτητα και ευκινησία, για όλα τα είδη μουσικής. Διαθέτουν υψηλότερη ανάλυση και καθαρότητα ως προς παλαιότερα μοντέλα, τα οποία είχαν την τάση να είναι “αδύναμα” στο χαμηλότερο φάσμα και χωρίς φυσική “ζεστασιά” σε κάποια συστήματα.

  • Transfiguration – Εξαιρετικές κεφαλές, με μεγάλη παράδοση από το παρελθόν, χαρακτηρίζονται περισσότερο για τη λεπτομέρεια και λιγότερο για την ατάκα.

  • Zyx – Διαθέτουν εξαιρετική τονική ισορροπία, με μικρή έμφαση στο δυναμικό και βαθύ μπάσο, ενώ είναι απαιτητικές όσον αφορά στο στάδιο προενίσχυσης. Παρουσιάζουν εξαιρετικής φυσικότητας / απαλότητας μεσαίες, υψηλή καθαρότητα, λεπτομέρεια, διαφάνεια και διαχωρισμό των οργάνων, ευρεία σκηνική παρουσία, γλυκές υψηλές, χωρίς όμως τη σαφήνεια, την ατάκα ή την ελαφρά υπερέμφαση κάποιων ανταγωνιστικών κεφαλών high-end. Μετά από μερικά χρόνια χρήσης, η ανάρτησή τους αρχίζει να δείχνει αντιληπτά σημάδια χαλάρωσης.
 

Mr Spock

demokratischer - sektor
Μηνύματα
18.456
Reaction score
50.601
- ενδιαφέρον θέμα , ας το συνεχίσουμε λοιπόν . . .


Audio-Technica . . . συμφωνώ με την νηματοθέτη και ως προς το μπάσο είναι όντως σφιχτό αλλά με κανονική έκταση

Benz Micro . . . συμφωνώ με την νηματοθέτη ( δεν έχω να προσθέσω κάτι και την είχα για πολύ λίγο ( την ACE ))

Dynavector . . . ότι γράφτηκε και είναι ο απόλυτος μέσος όρος , εξαιρείται η carat που μαζί με τις Lyra είναι χειρουργεία

Grado . . . ότι γράφτηκε και είναι η πλέον μή επίπεδη στον ήχο της , όντως πρίμα πολλά δεν έχει και το μπάσο υπερβάλει , αλλά στις γυναικείες φωνές είναι άπαιχτη ( έχω την sonata )

Sumiko . . . ότι γράφτηκε

Vdh . . . είναι μία σπέσιαλ κατηγορία μόνες τους , ανάλυση έκταση στα άκρα ωραία αλλά grado μεσαία

Nagaoka . . . σαν dynavector περίπου



- για κεφαλές με πολύ μεγάλη γκάμα ( ortofon πχ ) δεν εκφέρω γνώμη μιάς και δεν έχουν συγκεκριμένο οικογενειακό ήχο , αλλά επί μέρους οι σειρές τους






ΥΓ : εκτιμώ πως τα γραφόμενά μας εδώ είναι γενικού αλλά κατατοπιστικού τύπου μιάς και αφορούν μακροχρόνιες εμπειρίες και όχι πάντα Α/Β συγκρίσεις
 





Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • rose.athens
    Not in the mood Mod

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.598
Μηνύματα
2.867.346
Members
37.936
Νεότερο μέλος
albie
Top