Φαινώμενο "red eyes"

V

VIDEOMIX

Guest
Οι compact φωτογραφικές μηχανές, είτε με φιλμάκι είτε ψηφιακές, παρουσιάζουν το φαινώμενο όταν χρησιμοποιούμε φλάς να έχουν τα πρόσωπα κόκκινα μάτια.
Οι απορίες ειναι οι εξής.

-Για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό;

-Γιατι στις πιο επαγγελματικές μηχανές, μόνο και μόνο η απόσταση του φακού απο το φλάς λύνουν ως δια μαγείας το πρόβλημα;

-Γιατι κόκκινο και οχι πράσινο η άσπρο η μπλέ χρώμα; :cool:

Σίγουρα ο unfogiven θα δώσει απαντήσεις, αλλα και όποιος άλλος γνωρίζει ας αναλύσει το θέμα. :wink:

Reaction score
5
κοκκινο γιατι:
το κοκκινο των ματιων ειναι η αντανακλαση του φωτος του εσωτερικου της κορης...

οι μικρες γιατι: οι κομπακτ μηχανες εχουν ενα μειωνεκτημα σε σχεση με τις "μεγαλες"... οσο πιο κοντα ειναι το φλας με τον φακο τοσο πιο "στην ευθεια" επιστρεφει το φως του φλας απο τα ματια... ετσι συλλαμβανεται αυτο το χρωμα...
οταν το φλας βρισκεται σε μεγαλυτερη αποσταση απο τα ματια τοτε η αντανακλαση δεν επιστρεφει στην ιδια ευθεια με τον φακο οποτε και δεν φαινεται...

το χρωμα γιατι: σκεψου οτι το ματι εχει και αυτο εναν φακο... που φυσικα αφου σε ολα μας τα μερη περναει το αιμα... ετσι και πισω απο αυτον τον φακο... το ματι ειναι κοκκινο...

η τεχνικη... απανωτα φλας πριν την φωτογραφιση μπορει να εξαλιψει σε μεγαλο βαθμο αυτο το φαινομενο γιατι η κορη προλαβαινει και κλεινει με αποτελεσμα το αντανακλουμενο φως να ειναι ελλαχιστο... οπως και το φαινομενο. (ολα τα ματια ομως δεν αντιδρουν το ιδιο)... και ετσι στις νεες ψηφιακες βαζουν με λογισμικο την αφαιρεση των κοκκινων ματιων και καθαρισαμε μια και καλη! :)

Reaction score
164
Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Με δύο-τρεις παρατηρήσεις:
-Μην αφήνουμε τη μηχανή να αφαιρεί μέσω αυτοματισμού με επεξεργασία τα κόκκινα μάτια. Η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη και επιπλέον με την επεξεργασία στο Photoshop έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
-Αν είναι να χρησιμοποιήσουμε compact που ρίχνει φλασιές για να μειώσει το φαινόμενο, καλό είναι να πούμε στο θέμα μας να κοιτάζει το φλας, εξηγώντας τι γίνεται. Πολλοί ενοχλούνται και δεν κοιτάζουν το φλας, με αποτέλεσμα να μην έχει αποτέλεσμα το κόλπο.
-Τα ζώα γιατί βγάζουν πράσινα μάτια; :?:
Μη μου πεις Σάκη ότι δεν έχεις εξωτερικό φλας! :)

Reaction score
19
Σε αρκετά ζώα λέει, υπάρχει άλλη μία μεμβράνη πριν φτάσει το φως στον αμφιβληστροειδή (και βγουν κόκκινα) που λέγεται tapetum lucidum και λειτουργεί σαν καθρεύτης αντανακλώντας το φως! Ουσιαστικά δηλαδή άσπρα θα έπρεπε να βγαίνουν αλλά μάλλον το τελικό χρώμα εξαρτάται από τις συνθήκες και το περιβάλλον.

Why do people have red eyes in flash photographs?
http://science.howstuffworks.com/question51.htm

GTX

Reaction score
39
Μπράβο μου λύσατε απορία την οποία δεν είχα σκεφτεί να ψάξω ποτέ :D

V

VIDEOMIX

Guest
Πολύ καλές οι απαντήσεις. Και συμφωνώ με τον unfogiven στο θέμα αυτοματισμού και επεξεργασίας της μηχανής. Στην δική μου HP υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις φωτογραφιών που διορθώνετε το πρόβλημα, όμως σε πολλές φώτος τις κάνει χειρώτερες. Σε άλλες μάλιστα, διορθώνει το ενα μάτι και το άλλο παραμένει κόκκινο. Davidbowiedracoula κάτι.

V

VIDEOMIX

Guest
Την κέρδισα σε κλήρωση.
Αλλα και μια IXUS που είχα παλαιώτερα, δεν είχε καν δυνατότητα διόρθωσης.

Reaction score
0
Επισης το φαινομενο ειναι πιο εμφανες σε παιδια ,ηλικιωμενους και ανθρωπους που εχουν πιει αλκοολ.Ο λογος η κορη του ματιου αργει να συσταλθει περισσοτερο.
Οσο πιο σκοτεινο ειναι το περιβαλλον τοσο πιο εμφανες το φαινομενο(διαστολη κορης του ματιου περισσοτερο) ,μια ευκολη λυση αυξηστε το περιβαλλοντικο φως.

Ακομη και με εξωτερικο φλας (συνδεδεμενο στο hotshoe) ειναι πιθανον σε "δυσκολες" περιπτωσεις να εμφανιστει το φαινομενο.Τοτε η λυσεις ειναι
α)bounce ανακλαση του φλας στο ταβανι (αρκει να ειναι λευκη επιφανεια :wink: )
β) η στηριξη του flash σε εξωτερικο bracket μακρια απο τη μηχανη
(Το επαθα προσφατα αν και με εξωτερικο καλο φλας ειχα red eye ας ειναι καλα το photoshop!)[/b]

V

VIDEOMIX

Guest
Και ενα παρόμοιο πρόβλημα θέτω.
Γιατι στα σκυλάκια και με επαγγελματική ακόμη μηχανή να τα φωτογραφίσουμε, έχουν γυαλάδα στο μάτι;
Πάντα με παραξένευε αυτό.

V

VIDEOMIX

Guest
Είναι θέμα δομής ματιού; Έλα unfo, εδώ σε θέλω μάγκα μου. :wink:

Reaction score
164
VIDEOMIX said:
:lol: Τα περισσότερα πορτρέτα έχουν γυαλάδα στο μάτι. Τα σκυλάκια μάλλον έχουν πιο υγρά και γυαλιστερά ματάκια :)
Περίμενα να με ρωτήσεις γιατί αντί για κόκκινα μάτια βγάζουν πράσινα

Reaction score
14
VIDEOMIX said:
Και ενα  παρόμοιο πρόβλημα θέτω.
Γιατι στα σκυλάκια και με επαγγελματική ακόμη μηχανή να τα φωτογραφίσουμε, έχουν γυαλάδα στο μάτι;
Πάντα με παραξένευε αυτό.
Εβγαλα κάτι ρωσσίδες φωτογραφία και δεν είχαν κόκκιινα μάτια... μήπως ήταν κοπροσκυλούδες ή η φωτογραφική μου έιναι καλή!!!

Reaction score
5
Αυτές που βγάζω εγώ πάντως γυαλίζει το μάτι τους...τι συνωμοταξίας λες να είναι;

V

VIDEOMIX

Guest
unforgiven said:
VIDEOMIX said:
:lol: Τα περισσότερα πορτρέτα έχουν γυαλάδα στο μάτι. Τα σκυλάκια μάλλον έχουν πιο υγρά και γυαλιστερά ματάκια :)
Περίμενα να με ρωτήσεις γιατί αντί για κόκκινα μάτια βγάζουν πράσινα
Ναι, πράγματι δεν είναι κόκκινα. Όμως δεν τ "κόβω" και για πράσινα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.756
Members
38.492
Νεότερο μέλος
kostaskole99