Φρεσκάρισμα crossover...

Reaction score
0
Σε δίδρομα ηχεία, θέλω

α) να αλλάξω τους πυκνωτές στα crossovers... Τι τύπου πυκνωτές είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω ? Τί κόστος έχουν περίπου? Να αλλάξω και τις αντιστάσεις ?
Τα crossovers είναι 15ετίας.

β) τι καλώδια να χρησιμοποιήσω απο το crossover στο woofer και τι στο tweeter ? Παλιά τα είχα με κλασσικό καλώδιο ηχείων αλλά οι κολλήσεις δεν μου ενέπνεαν σιγουριά λόγω μεγάλου όγκου...
Aξίζει τον κόπο να τα έχω στριμμένα πχ. 5 στροφές ανα 10 cm ?

Reaction score
0
Απάντηση: Φρεσκάρισμα crossover...

Χμμμ... Είναι ακόμα μέσα στα ηχεία... Μόλις τα βγάλω θα προσπαθήσω να ανεβάσω... Πιστεύω σε 1-2 μέρες...

Reaction score
2
Σε δίδρομα ηχεία, θέλω

α) να αλλάξω τους πυκνωτές στα crossovers... Τι τύπου πυκνωτές είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσω ? Τί κόστος έχουν περίπου? Να αλλάξω και τις αντιστάσεις ?
Τα crossovers είναι 15ετίας.

β) τι καλώδια να χρησιμοποιήσω απο το crossover στο woofer και τι στο tweeter ? Παλιά τα είχα με κλασσικό καλώδιο ηχείων αλλά οι κολλήσεις δεν μου ενέπνεαν σιγουριά λόγω μεγάλου όγκου...
Aξίζει τον κόπο να τα έχω στριμμένα πχ. 5 στροφές ανα 10 cm ?
1.- Με τον ιδιο τύπο που είναι και οι πρώτοι ιδιας χωρητικότητας απλά βάλε πιό καλούς
2.- Τα καλώδια μέσα στο ηχείο αστα καλύτερα οπως τα έφτιαξε η μαμμά του ηχείου-
αν τα αλλάξεις έχεις κάνει πατάτα

Να λάβεις υπ οψιν οτι τα πάντα είναι υπολογισμένα στην κατασκευή του κάθε ηχείου απο την μαμμά.
Και οτι τα χεριάσματα γενικά βλάπτουν το ηχητικό αποτέλεσμα

Τώρα τα περί κολλήσεων που λές κλπ τι είναι??
Τα ηχεία είναι ιδιοκατασκευή???

Reaction score
0

Ναι, γι'αυτό πρόκειται. Είναι ιδιοκατασκευή, αλλά πιστή αντιγραφή εμπορικού μοντέλου σε όλα τα σημεία (μονάδες, υλικα κροσσόβερ). Είναι το παλιό-καλό-φτηνό roister ls-100 με μονάδες vifa. Εχει δουλέψει άψογα 15+ χρόνια (σχεδόν 20 αν θυμάμαι καλά). Χρειάστηκε (φυσικά) αλλαγή αναρτήσεων στα mid-woofers και είπα να προχωρήσω σε περαιτέρω φρεσκαρίσματα... Για καλώδια εσωτερικών συνδέσεων είχα (κακώς) χρησιμοποιήσει ίδιας ποιότητας με τα εξωτερικά, τα οποία όμως λόγω πάχους, είναι δύσκολα στις κολλήσεις με το κροσσόβερ, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν είναι point to point, αλλά υλοποιείται πάνω σε πλακέτα.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Έχεις χρησιμοποιήσει κουτί ίδιων διαστάσεων με το αρχικό?

Σε κάθε περίπτωση αλλάζοντας υλικά και εσωτερική καλωδίωση θα δεις βελτίωση.
Το πόση έχει να κάνει με το σύστημα σου και τα υλικά προς αντικατάσταση.
Οι χοντρές κολλήσεις δεν πρέπει να σε προβληματίζουν καθόλου αρκεί να έχει γίνει καλή στερέωση των καλωδίων πάνω στην πλακέτα πριν κολλήσεις.

Γενικά σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές, ακόμα και πανάκριβων ηχείων, χρησιμοποιούν ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές παράλληλα στο γούφερ.
Μέγα λάθος καθότι αυτοί έχουν μεγάλες ανοχές και με τον καιρό, ακόμα περισσότερο, το φίλτρο σου θα έχει μεγάλη απόκλιση.

Βάλε οπωσδήποτε MKT εκεί.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.571
Κρατάς μόνο τα πηνία και αλλάζεις όλα τα υπόλοιπα.

Βέβαια καλό θα ήταν, μετά, να μετρήσεις τα ηχεία σου γιατί τα 15 χρόνια που έχουν στη πλάτη τους είναι πολλά και πιθανόν να υπάρχουν αλλοιώσεις στις μονάδες.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681

Αυτός μπορεί να αντικατασταθεί με έναν MKT ίσης χωρητικότητας, στα 100V. Αν θέλεις, βάλε MKP, αλλά θα είναι ογκωδέστερος. Πάρε μια πλακέτα μαζί να τον προβάρεις.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681

Αυτός μπορεί να παραμείνει, αλλά για ψυχολογικούς λόγους, άλλαξέ τον με έναν MKP.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.681

Αυτή είναι θηριώδης για τα δεδομένα του ηχείου, και μάλλον δεν έχει πάθει τίποτα. Αν θέλεις, άλλαξέ τες και τις δύο, αλλά να διαλέξεις δυό ίδιες, όχι απαραίτητα με τόση ακρίβεια. Δηλαδή, ας είναι και 1Ω, ή 1.3Ω, αλλά αυτό να ισχύει και για τις δυό, ώστε να υπάρχει συμμετρία μεταξύ των καναλιών.

Τα καλώδια παντού συνεστραμμένα. Όλα τα καλώδια που μεταφέρουν εναλλασσόμενο ρεύμα, πρέπει να είναι συνεστραμμένα.

Reaction score
0

Ευχαριστώ για τις συμβουλές παιδιά... προχωρώ στην ανακαίνηση... Μάλλον και λίγο λεπτότερα καλώδια για ψυχ.λόγους σχετικά με την κόλληση...

Reaction score
2
Re: Απάντηση: Φρεσκάρισμα crossover...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές παιδιά... προχωρώ στην ανακαίνηση... Μάλλον και λίγο λεπτότερα καλώδια για ψυχ.λόγους σχετικά με την κόλληση...
Πρόσεχε

Υπάρχουν σχεδιάσεις που χρησιμοποιούν καλώδια ιδιας διατομής στην σύνδεση των μεγαφώνων και του cross over που κουρδίζουν το ηχείο απο εκεί
και σχεδιάσεις που κουρδίζουν το ηχείο μέσω των καλωδίων χρησιμοποιόντας διαφορετικές διατομές για το κάθε μεγάφωνο

αν μπορείς μάθε τι καλωδια φορούσε το πρωτότυπο

Reaction score
1

Τα καλώδια παντού συνεστραμμένα. Όλα τα καλώδια που μεταφέρουν εναλλασσόμενο ρεύμα, πρέπει να είναι συνεστραμμένα.
?????

Δηλαδη για να καταλαβω.....μεσα στους τοιχους ειναι συνεστραμμενα??

μην τρελλαθουμε κιολας.......Στη μεση ταση της Δεη και στην Υψηλη αυτο συμβαινει ανα μερικα χιλιομετρα....αλλα εδω μιλαμε για καλωδια μεσα σε ενα ηχειο....μην τρελλαθουμε κιολας.....

Reaction score
30.443

Οχι βρε για το ηχείο σου λέει να είναι συνεστραμμένο μόνο.Σιγά μην έβαζε η ΔΕΗ καλώδια συνεστραμμένα.

Reaction score
30.443

Είναι κάτι που το κάνουν πολλοί κατασκευαστές όπως η sansui που γνωρίζω χωρίς να ξέρω τον προφανή λόγο.

Reaction score
0

Εχει πέσει ξεραίλα στην αγορά σε ΜΚΤ ?
Μέχρι και στον Βενιέρη στο ποτάμι, απο τους πυκνωτές που θέλω μόνο τους 3,3 είχε (φασόν visaton κιόλας). Αύριο θα περάσω για 8.2 γιατί μάλλον έχει στην αποθήκη μου είπαν... Ο Γκάγκας στην Νιρβάνα δεν είχε ΜΚΤ ούτε για δείγμα... Κι άλλα 2 σχετικά μεγάλα μαγαζιά, νέκρα...

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.466
Members
38.702
Νεότερο μέλος
DAMBO