αν δουλέυουν οι αντλίες με σώματα καλοριφέρ ->
Ναι μια χαρά, ακόμη και οι χαμηλών θερμοκρασιών, ΑΛΛΑ (πάντα υπάρχει αλλά) αν τα σώματα είναι τόσο μικρά που με το πετρέλαιο έπρεπε να είναι αναμμένα όλη μέρα ή ανη μόνωση του σπιτιού είναι χειρότερη από υποτυπώδης, μάλλο η αντλία δεν είναι η καλύτερη επιλογή κλπ κλπ δηλαδή μελέτη κάθε περίπτωσης
θερμοκρασία επιστροφής ->
όταν είχα πρωτοβάλει την αντλία δοκίμασα (ανάμεσα σε πολλά και διάφορα) την επιλογή λειτουργίας βάσει θερμοστάτη, το αποτέλεσμα ήταν όταν η αντλία σταματούσε ακόμη και για 20-30 λεπτά, έπρεπε να δουλέψει πόση ώρα μετά σε φουλ φορτίο για να επανέλθει το νερό σε σωστή θερμοκρασία και δε μιλάμε να είχε παγώσει το νερό ανδιάμεσα, απλά είχε πέσει λίγο παραπάνω η θερμοκρασία του.
Πέραν την μεγάλης επιβάρυνσης στο SCOP, αμφιβάλλω αν θα μπορούσε η αντλία μου να φέρει νερό επιστροφής ΔΤ 15 ή 20 βαθμών στη σωστή θερμοκρασία προσαγωγής. Ο μηχανικός μου προφανώς το ήξερε και μου είπε για ΔΤ 5 βαθμών.
buffer ->
αναφέρθηκε η χρήση buffer σε υπερδιαστασιολογημένη αντλία. Η υπερδιαστασιολογημένη αντλία είναι λάθος και πεταμένα λεφτά και στην αγορά και στη χρήση. Οπότε διορθώνουμε το λάθος πρoσθέτοντας buffer, δηλαδή επιπλέον κόστος σε χρήμα, χώρο και πολυπλοκότητα. Η λύση είναι μικρότερη αντλία και τη διαφορά σουβλάκια, καλώδια, λαχεία ότι θέλει ο καθένας. Τώρα αν η αντλία είναι μεγαλύτερη επειδή του χρόνου θα χτίσω και τον πάνω όροφο, άλλο θέμα αυτό, αλλά πάλι δεν είναι λύση το buffer. (Προς αποφυγή παρεξήγησης, αναλόγως μεγέθους εγκατάστασης, βοηθητικών τρόπων θέρρμανση του νερού, πολλαπλών κυκλωμάτων, απουσίας inverter αντλίας κλπ μπορεί τοα buffer να βοηθάει ή ακόμη και να απατείται, αλλά όχι ως θεραπεία του λάθους της υπερδιαστασιολόγησης).
Πριν το 2022, λέβητας πετρελαίου με μέση κατανάλωση 2000 - 2500 λίτρα / έτος.
2022 πρώτη χρονικά με ΑΘ.
2023 με ΑΘ, ήπιο χειμώνα και μείωση θερμ. επιστροφής.
(Όπου KW διαβάστε KWh. Όπου 2023 διαβάστε 2022/2023. Οι μετρήσεις απο λογαριασμό ΔΕΗ. 2021 το έπαιζε master chef η μικρή μου κόρη και έκαιγε συνεχώς το φούρνο.)