Φτιάχνονται?

Reaction score
5

Έχω ένα dvd player με πρόβλημα σε μια πλακέτα όπως αυτήν που βλέπετε στη φωτογραφία υπάρχει καμία περίπτωση να φτιάχνετε το πρόβλημα, η χρειάζεται απαραίτητα αλλαγή τις?
Η πλακέτα είναι διπλής όψης.

Reaction score
5
Re: Φτιάχνονται Αυτά?

Οι φωτογραφίες ένα παράδειγμα για τον τύπο τις πλακέτας

Είναι η πλακέτα έχει τον έλεγχο αν όχι σε όλες, στις περισσότερες λειτουργίες του dvd player.

Η φωτογραφία είναι από το DVL-909 που σχεδόν είναι το ίδιο μηχάνημα με το DVL-919 της pioneer.

Τα προβλήματα που παρουσίαζε η πλακέτα είναι

Μαγκώματα στον μηχανισμό κίνησης και λειτουργίας του dvd-laser disk player ο οποίος μηχανισμός για να ελευθερωθεί έπρεπε να ανοιχτεί το μηχάνημα.
Από το άνοιγμα όμως και μόνο η συγκεκριμένη πλακέτα μετά δεν αναγνώριζε κανένα τύπο δίσκου.

Αυτό το πρόβλημα υπήρχε για κανένα χρόνο μέχρι πριν λίγους μήνες που παράδωσε το πνεύμα και όχι μόνο δεν αναγνωρίζει τίποτε ως και ο μηχανισμός του συρταριού τρελάθηκε και κλείνοντας μαγκώνει.

Μιλούμε για ένα dvd-laser disk player το οποίο είναι πολύ περίπλοκο μηχάνημα με παρά πολλά μηχανικά μέρη με δυο κινούμενα laser τα οποία ανεβαίνουν πάνω και κάτω από τα laser disk διαβάζοντας δίχως διακοπή τους διπλής όψης δίσκους.

Όταν το μηχάνημα ψόφησε το πήρα στο σέρβις και μου ανάφεραν ότι χρειάζεται αντικατάσταση μια αντίστοιχη πλακέτα όπως αυτήν τις φωτογραφίας, αλλά επειδή το κόστος είναι ασύμφορο δεν προχώρησα στην αντικατάσταση τις.

Η ερώτηση είναι κατά πόσο σε τέτοιου είδους κυκλώματα που παρουσιάζουν βλάβες, μπορούν να εντοπιστούν προβληματικά εξαρτήματα και να αντικατασταθούν.

Reaction score
7
Τωρα μαλιστα...
Λοιπον...
Ειναι μια αμιγως φηφιακη πλακετα ποτε διαχειριζεται ψηφιακα σηματα (τι λες?) και δη data...
Σαφως και παθαινουν βλαβες και τα ψηφιακα και ειναι ακομα πιο δυσκολο το troubleshooting σε αυτα τα κυκλωματα. Και επειδη ειναι δυσκολο χρειζεται και περισσοτερο χρονο=κοστος.
Η επικοινωνια μεταξυ των κυκλωματων γινεται μεσω data bus οποτε αν ενα ic εχει καποιο προβλημα επηρεαζει ολα τα αλλα.Και ειναι αδυνατο να μετρησεις ενα ic και να δεις αν ειναι καλο, σε αντιθεση με ενα αναλογικο εξαρτημα.
Μπορει π.χ. να φταιει ενας απλος πυκνωτης, να εχει μια μικρη διαρροη (και μαλιστα οχι παντα , αλλα σε συγκεκριμενες συνθηκες πχ θερμοκρασιας) που να μην επηρεαζει ενα αναλογικο σημα αλλα στο ψηφιακο να προκαλει αλλοιωση.
Οποτε (αναλογα με την αντιπροσωπεια) προτιμουν να αλλαξουν ολη την πλακετα παρα να φανε χρονο στο ψαξιμο.
Μπορει ακομα να φταιει μια μνημη EEPROM που ειναι προγραμματισμενη και σεταρισμενη απο το εργοστασιο με βαση τα υπολοιπα εξαρτηματα της πλακετας οποτε πρεπει να αλλαχτει ολη.
Μπορει να εχει ενα ic που ειναι smd (επιφανειακης στηριξης) αλλα με τα pin το απο κατω και οχι γυρω τουωστε να μπορει να ξεκολληθει χωρις ειδικο εξοπλισμο και ... ικανους τεχνιτες.

Οπως καταλαβαινεις...καλα τα ψηφιακα κυκλωματα και τα λιγοτερα εξαρτηματα αλλα η επισκευη τους γινεται ολο και πιο δυσκολη...

Βεβαια καποια μηχανηματα εχουν στο service menu το self diagnosis test οποτε μπορει και να σου υποδειξουν ακομα και το συγκεκριμενο βλαμενο εξαρτημα...

Reaction score
5
Επειδή δεν μου κάνει καρδιά να το πετάξω σκεφτικά να αγοράσω κάποιο μεταχειρισμένο που βρίσκω συχνά πυκνά στο ebay και να αλλάξω την συγκεκριμένη πλακέτα.
Σαν μεταχειρισμένο το συγκεκριμένο μηχάνημα το βρίσκω με τιμή πολύ μικρότερη από ότι θα μου στοίχιζε αν άλλαζα την πλακέτα στο σέρβις.
Και μου περισσεύουν και πολλά αλλά εξαρτήματα. :D

Reaction score
7
Αν δε σου κανει καρδια να το πεταξεις και αν δεν εχεις αλλο LD αναπαραχτηρι ειναι καλη λυση αυτη που σκεφτεσαι...
Αν και νομιζω οτι το ''να το πεταξω'' σημαινει πιο πολυ να το χωσω στην αποθηκη και οχι κανονικο πεταμα....

Reaction score
49
Τελικά Γιώργο......εσένα πρέπει να σε φωνάζουμε "Μαστρο-Γιώργο" και όχι εμένα "Μαστρο-Γιάννη"!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

(Χώρια που το "Μαστρο-Γιάννη" παραπέμπει σε γνωστό παλιό ηθοποιό εκ...Ιταλίας!!)

Reaction score
7
Λες???
Θυμαμαι οταν επαιρναν πελατες και ρωτουσαν...
-''Μεχρι τι ωρα ειναι ανοιχτο το συνεργειο να φερουμε εναν ενισχυτη?''
(-''Μεχρι τις 4. Ελατε να σας αλλαξουμε και λαδια στους πυκνωτες'')
:wink:

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.876
Members
38.510
Νεότερο μέλος
who7