Φωτογραφία king size

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Τη μεγαλύτερη ψηφιακή φωτογραφία στον κόσμο δημιούργησε ομάδα Ολλανδών μηχανικών. Η εικόνα έχει μέγεθος 7.5 GB και αποτελείται σχεδόν από 2,5 δισεκατομμύρια pixels.

Την ομολογουμένως τεράστια φωτογραφία κατασκεύασε ο Οργανισμός Εφαρμοσμένης Επιστημονικής Έρευνας των Κάτω Χωρών (ΤΝΟ), μία ερευνητική ομάδα μηχανικών, που δραστηριοποιείται σε τομείς που εκτείνονται από την αεροναυπηγική έως το πετρέλαιο. Πρόκειται για μία αεροφωτογραφία της πόλης του Delft, αποτελούμενη από 600 ξεχωριστές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια μίας ώρας και οι οποίες ενοποιήθηκαν ψηφιακά. Αποτελείται από 2.487 δισεκατομμύρια pixels και, αν τυπωνόταν σε στάνταρ ανάλυση 300 dpi, θα μετρούσε 6,67 μ. x 2,67 μ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤNO, «η ενοποίηση των φωτογραφιών απαίτησε τη χωρητικότητα πέντε υπολογιστών τεχνολογίας αιχμής για τρεις ολόκληρες μέρες».

Η ομάδα έπρεπε να δημιουργήσει δικό της software, συμπεριλαμβανομένου και ενός νέου format εικόνας, καθώς το TIF, που χρησιμοποιείται κυρίως σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι 4 GB. Επιπλέον, η ομάδα αναγκάστηκε να επιλύσει προσωρινά αποθηκευτικά προβλήματα στη λήψη των φωτογραφιών, δημιουργώντας FireWire σύνδεση μεταξύ της κάμερας και του PC, προκειμένου να παρακάμψει την κάρτα μνήμης της κάμερας.

Πάντως, οι μηχανικοί του ΤΝΟ αποδίδουν τα εύσημα στον προηγούμενο κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ, τον φωτογράφο Max Lyons, o οποίος πρώτος έσπασε το όριο του ενός δισεκατομμυρίου pixels με την πανοραμική φωτογραφία τού Bryce Canyon National Park στη Γιούτα.
Σχετικά Links:
ΤΝΟ: (http://www.tno.nl/homepage.html)

Από το pcmag.gr
 


Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.613
Μηνύματα
2.868.094
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top