Φωτογραφικος εξοπλισμος και αντοχες

Reaction score
174
Καπου πηρε το ματι μου ενα βιντεακι με μια ολυμπους σε κατι χιονια που τραβαγε αμεριμνη, διαβασα και κατι σχολια του CostasEar για τη δικη του με βροχη που δεν καταλαβαινε τιποτα, ειπα κι εγω να παρω χθες -παραμονη πρωτοχρονιας- τη δικη μου ημι-επαγγελματικη (μη χε...) κανον 40D και το νεο μου φακο και να τραβηξω μερικα νυχτερινα, εορταστικα πλάνα...

Βλεπω τον καιρο, -3 βαθμους, ψιλοχιονο (αλλα στεγνο), λεω ειμαστε ενταξει... να μη τα πολυλογω, μετα τη 15 ληψη, βλεπω ενα ωραιοτατο πρωτοχρονιατικο err 06 (αν θυμαμαι καλα) και λεω... "καλα μας μπηκε" ο νεος χρονος...προβλημα στην καρτα, και η οθονη κατι ελεγε για φορματ, οτι ειναι γεματη, οτι δεν υπαρχει καρτα μεσα και αλλα τετοια εορταστικα...

Ευτυχως, το καλο το παληκαρι, εχει και μια δευτερη μαζι του, με την οποια και δεν υπηρξε κανενα προβλημα...

Η πρωτη, η προβληματικη, ειναι no name. η δευτερη, η καλη, ειναι μια φτηνιαρα μεν, γνωστη μαρκα δε (compact flash για οσους δεν ξερουν τι καρτες φοραει η κανον).

Ειναι δυνατον να εχουν προβλημα οι καρτες απο το.... κρυο???? (γιατι νερο ή υγρασια δεν πηρε σιγουρα η μηχανη).

Υπαρχει περιπτωση, να κουραστηκε η καρτα απο το συνεχες ψαρεμα του φακου??? (85ρης σε κροπ και σερβο, νυχτα και ενα σωρο περιπλανομενοι να μπαινοβγενουν συνεχως μπροστα σου, περιμενα να τα παιξει ο φακος ή το συστημα εστιασης απο το πηγαινε ελα και οχι η καρτα).

Σας ερχεται κατι αλλο στο μυαλο?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.678
Απάντηση: Φωτογραφικος εξοπλισμος και αντοχες

Μάλλον σύμπτωση θα είναι. Να πήρε υγρασία ειδικώς το διαμέρισμα της κάρτας δύσκολο έως απίθανο.

Τις προάλλες είχα τη μηχανή μου σε 5-6 συνεχόμενες εκθέσεις 4λεπτες και 5λεπτες, υπό διαρκή ήπια βροχή (παραπάνω όμως από απλή ψιχάλα). Δεν έβγαλε κιχ. Η 40ρα έχει φάει και περισσότερη (κανονικότατη) βροχή.

Reaction score
174

Κι εγω ετσι πιστευω... ειναι η δευτερη -μολις- φορα που εχω προβλημα με την καρτα... η πρωτη ηταν με την..."καλη", που διορθωθηκε με βγαλσιμο της μπαταριας.

Οι φακοι (οι απλοι), με το ψιλοβροχο, τραβανε κανενα ζορι? Ή και η μηχανη? Υπαρχει περιπτωση να δημιουργηθει προβλημα απο σταγονες? Να περασουν στα ηλεκτρονικα απο χαραμαδες?

Απο οτι λες οχι, αλλα υπαρχει καποια προβλεψη ή ειναι καθαρα θεμα...
"συμπτωσης"?

Τα hood προσφερουν καμμια προστασια -εν ειδη ομπρελας- στο εμπροσθιο κρυσταλο απο ψιχαλες ή οχι?

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.678

Οι φακοί είναι νομίζω πιο ευπαθείς, βέβαια εξαρτάται και πώς εννοείς το ψιλόβροχο.
Μια φορά ο Ταμρον 70-200 είχε φάει τόση βρόχα που για λίγο είχε φύγει αλλού η αυτόματη εστίαση (διαρκώς έψαχνε).

Reaction score
174

Μια φορά ο Ταμρον 70-200 είχε φάει τόση βρόχα που για λίγο είχε φύγει αλλού η αυτόματη εστίαση (διαρκώς έψαχνε).
Δικαιολογιες...:142:

Ψιλοβροχο ή μπορα, οι σταγονες ειναι το ιδιο ατιμο πραγμα...

Για το κρυο, περα απο το οτι επηρεαζουν την μπαταρια, ξερουμε κατι αλλο? Θυμαμαι παλιοτερα, κατι αναφορες για ενα workshop του luminous καπου στην Ανταρκτικη και διαφορα προβληματα σε κατι κανον 5ρες αλλα δεν θυμαμαι τους λογους που τα δημιουργησαν...(ελπιζω να μην ηταν προβληματα....χορηγιων:141:)...

Υπαρχουν κατι ορια θερμοκρασιων στα οποια λειτουργουν οι μηχανες αλλα -στο κρυο που με ενδιαφερει- τι επηρεαζεται? Οι πλακετες????:139:

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.469

στο κρύο πρώτα απ'όλα επηρεάζεται η μπαταρία, με την έννοια ότι δε μπορεί να δώσει στιγμιαία μεγάλα ρεύματα, μειώνονται πολύ οι δυνατότητές της. η μικρές οθόνες μπορεί να μαυρίσουν, αλλά δε χαλάνε. πάντως ξέρω περιστατικό που στο κρύο κόλλησαν όλες οι μηχανές μιας παρέας, εκτός της Ε-3...

Reaction score
1.285
Αν θέλεις να φωτογραφίζεις ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ μία είναι η μηχανή

NIKON FM2

Τέλος !

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.209
Παντως παλαιοτερα που φωτογραφιζα Rally, υπο καταρακτωδη βροχη, θυμαμαι δυο φορες σε 2 διαφορετικες χρονιες δεν ειχα ομπρελες κ προστατευτικα...

Την πρωτη φορα ειχα μια F90x και την δευτερη πιο προσφατα ειχα την D1, και οι 2 της Nikon.

Σκυλια μαυρα, απλα με την D1 για κανα μηνα ειχα ενα ψιλοθαμπωμα, ενα ψιλοειδωλο σε καποια καρε, ενα ιδιαιτερο πραγμα, σαν ουρες σε καποια φωτα,μαλλον λογω υγρασιας...
Εφυγε μετα απο κανα 15 θημερο.

Φετος το καλοκαιρι εκανα ενα γαμο υπο τρελλη βροχη, καταρακτωδη δηλαδη, τρελλα..
ΤΗν ειχαν κοπανησει ολοι, εμειναν μονο οσοι ειχαν πιει πολυ κ χορευαν ακαθεκτοι.
Η D3 εφαγε νερο.....τουλουμια..μας επιασε η τρελλα κ συνεχισα να φωτογραφιζω.
Τελικα τη γλιτωσα, δεν επαθε κατι.Αλλα μιλαμε για πολυ νερο , κανα 2ωρο εβρεχε, χαλασε η δεξιωση στο Porto Carras στη Χαλκιδικη.Μεχρι και οι καλτσες ειχαν γινει μουσκεμα...Θα βρω καμια φωτο να ποσταρω απο τοτε.

Kotsidis John

Photography
Moderator
Reaction score
37.209
Ειναι μικρες σε μεγεθος κ συμπιεσμενες.
Αλλα πανω-κατω θα καταλαβετε για τι πραμα μιλαω..

Reaction score
174

Mια και μας εκανε μουσκεμα ο κυρ Γιαννης, πως σκουπιζουμε το εμπροσθιο κρυσταλο του φακου απο ψιχαλες και νιφαδες (και κατ επεκτασιν και δαχτυλιες)?
Με το μανικι, με χαρτομαντηλο ή παμε σε πιο εξελιγμενες τεχνικες?
Εχουν και εκει εξω, επιστρωσεις και λοιπα διαστημικα υλικα?
Ή απλως προσεχουμε να μην υπαρχουν κοκοι σκονης για να μη προκαλεσουμε γδαρσιματα?

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.992
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas