ΧΡΟΝΟΣ "ΖΩΗΣ" ΛΥΧΝΙΩΝ

Reaction score
0
Γεια σας και παλι...(τελικα τωρα που αρχισα να γραφω, μου αρεσει)...
Ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καποιο αρχειο, διαδυκτιακος τοπος, η οτι αλλο τελος παντων που να μπορει να παρει καποιος πληροφοριες για τον χρονο ζωης των λυχνιων...
Ειναι αναλογος με την χρηση; Αυτο που εχω ακουσει ειναι οτι παει με ωρες...αλλα και παλι μου γεννιουνται διαφορα ερωτηματα οπως, δεν ειναι και αναλογα με το ποσο πουσαρονται στο μηχανημα στο οποιο βρισκονται; Π.Χ. μια λυχνια που βρισκεται στο τελικο σταδιο ενος ενισχυτη "ζοριζεται" το ιδιο με μια αλλη που υπαρχει στο σταδιο της προενισχυσης ενος υβριδικου ας πουμε;
Γνωριζω οτι σιγουρα ειναι παιδαριωδεις οι αποριες μου αλλα θα ηθελα απλα να ξερω καποια πραγματα εστω κι αν δεν γνωριζω την τεχνικη τους πλευρα...
Αλλο που μου ερχεται, παιζουν ρολο τα υλικα απο τα οποια κατασκευαζονται οι λυχνιες η ολα ειναι στανταρ; Αυτα για αρχη και συγνωμη για οσες αστοχιες η κοτσανες περιεχει το μνμ μου. Ευχαριστω!:121:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.938
Απάντηση: ΧΡΟΝΟΣ "ΖΩΗΣ" ΛΥΧΝΙΩΝ

... Π.Χ. μια λυχνια που βρισκεται στο τελικο σταδιο ενος ενισχυτη "ζοριζεται" το ιδιο με μια αλλη που υπαρχει στο σταδιο της προενισχυσης ενος υβριδικου ας πουμε;...
Όχι, οι λάμπες ισχύος φυσικά έχουν βραχύτερη διάρκεια ζωής από τις προενισχύτριες, ενώ όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, η ζωή τους εξαρτάται από το πουσάρισμα (το πόσα "μιλιαμπέρ" τραβούν), κάτι που εξαρτάται και από την τάξη λειτουργίας. Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, αν μια λάμπα ισχύος έχει ωφέλιμη ζωή ας πούμε 2000 ώρες (3 ώρες κάθε μέρα για 2 χρόνια), μια προενισχύτρια μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πολύ πάνω από 10000 ώρες. (Στην πρώτη τηλεόραση της οικογένειας, που δούλεψε 20 χρόνια, η μόνη λάμπα που αλλάχθηκε 5-6 φορές, ήταν η μοναδική λάμπα ισχύος, μια PL504. Αντιθέτως, σε ραδιόφωνο του 1963 που παίζει ακόμα, δεν αλλάχθηκε ποτέ λάμπα, αλλά βέβαια, έπαιξε πολύ λιγώτερο από την τηλεόραση). Δοθέντος τύπου λάμπας, τα υλικά είναι σχεδόν τα ίδια, αλλά υπήρξαν και ειδικές εκδόσεις για διαφόρους τύπους, για εφαρμογές με ειδικές απαιτήσεις. Πάντως, η γήρανση είναι τόσο ομαλά εξελισσόμενη, που φυσικά δεν είναι άμεσα αντιληπτή.

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Συνηθίζεται ο κατασκευαστής ενός μηχανήματος, γνωρίζοντας το ρεύμα πόλωσης κάθε λυχνίας, να αναφέρει το χρόνο ζωής τους.
Αυτό στο περίπου βέβαια αφού για τον ίδιο τύπο λυχνίας υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές αναλόγως την εταιρία.

Να συμπληρώσω σε αυτό που είπε ο Κώστας για τη ζωή των λυχνιών ισχύος...
Υπάρχουν τύποι λυχνιών, όπως η ΚΤ77 για παράδειγμα, που έχει τεράστια διάρκεια ζωής που φτάνει τις 10000 ώρες, έχοντας 5000 ώρες σε συνθήκες απόλυτα μέγιστης λειτουργίας.

Reaction score
201

Θάθελα να προσθέσω στα παραπάνω ότι, κατά κύριο λόγο, η ζωή μιας ενισχύτριας λάμπας εξαρτάται από την τάξη λειτουργίας του ενισχυτή. Αν δηλαδή είναι σε καθαρή τάξη Α, τότε η ζωή μιας λάμπας είναι πολύ πιο σύντομη από ότι αν λειτουργούσε υπό διαφορετικές συνθήκες (τύπου ΑΒ). Για τις προενισχύτριες δε τίθεται τέτοιο θέμα αφού δεν τραβάνε κανένα ιδιαίτερο ζόρι.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.938

Κυριε Κογια ευχαριστω πολυ για την αμεση και κατατοπιστικοτατη απαντηση σας.
Αρα, απ οτι καταλαβαινω, δεν μπορουμε να εχουμε μια λιστα με τυπους λυχνιων και διπλα την διαρκεια ζωης τους σε ωρες πχ kt88:απο 1000-1500 ωρες κτλ...Θα πρεπει απλως να παρατηρουμε τα συμπτωματα, οπως πτωση εντασης, αλλαγη χροιων, αλλαγη χρωματος στο "σωμα" της λυχνιας και αλλα;
Κατά βάση, πτώση έντασης... Για το μπλε χρώμα στο γυαλί δεν γνωρίζω κάτι...

Reaction score
1.788

Συνηθως για το μπλε χρωμα, κανουν αναφορα οι παλιοι κιθαριστες , και οι μπουζουκσηδες , που επαιζαν με τους fender , και οι λυχνιες εξοδου ηταν οι 6L6 GC .Aυτες λοιπον οι τετροδες δεσμης , λογω και του γκετερ τους [στο πλαι] ειναι εντελως διαφανες και βγαζουν ενα εντονο μπλε φως που διαγραφεται αναγλυφα πανω στο γυαλι!!! πραγματι ειναι χαρμα οφθαλμων να το βλεπεις στο σκοταδι
,και να τρεμοπαιζει αναλογα με την μουσικη .Οταν η λυχνια επεφτε το μπλε χρωμα μειωνονταν , και καταλαβαιναν οτι χρειαζονταν αλλαγη!!
Πραγματι ισχυει αυτο!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Προχτές μου έλεγε ένας γνωστός για μπλε φως μέχρι να στρώσουν κάποιες 6550.
Και μιας και μιλάμε για μπλε φως πάρτε μια γεύση...

Last edited by a moderator:

Reaction score
1.788

Πραγματι Πετρο το θεαμα ειναι εντυπωσιακο!!
Η διαφορα ομως ειναι οτι εδω εχουμε να κανουμε με ανωρθοτριες υδραργυρου!!
Ο ενισχυτης αυτος στο βιντεακι δουλευει με κατι kv !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reaction score
1.788
Απάντηση: Re: ΧΡΟΝΟΣ "ΖΩΗΣ" ΛΥΧΝΙΩΝ

επισης οι 6550 αν πολωθουν απο 60 ma και πανω αρχιζουν και αυτες να βγαζουν αυτο το υπεροχο χρωμα!!

PeterMeni

DIY - "Επαγγελματίας"
Moderator
Reaction score
13.422
Re: Απάντηση: Re: ΧΡΟΝΟΣ "ΖΩΗΣ" ΛΥΧΝΙΩΝ

επισης οι 6550 αν πολωθουν απο 60 ma και πανω αρχιζουν και αυτες να βγαζουν αυτο το υπεροχο χρωμα!!
Στα 65mA ήταν πολωμένες αυτές που ανέφερα σε έναν Audio Research VT-100. Το περίεργο είναι πως το έβγαζαν μόνο όσο έστρωναν.

Staff online

• Zizik
    Safety Last
  • spylab
    TrumpoMusk
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.811
Members
38.497