Χρήσεις iSCSI, VPN σε οικιακό δίκτυο

Reaction score
403
Υστερα απο αρκετο διαβασμα και μερικα Youtybe βιντεο για το τι ειναι το iSCSI και VPN, δεν βρηκα καποια λειτουργική χρηση τους σε οικιακο δικτυο.
Το VPN δεν καταφερα να το κανω να λειτουργησει σε ενα synology nas το οποιο μεσα απο τα packages του μπορεις να εγκαταστήσεις VPN server.

Τα iSCSI εχουν φοβερες ταχυτητες μεταφορας δεδομενων μιας και τα windows βλεπουν τον αποθηκευτικο χωρο του synology σαν τοπικο σκληρο δισκο του συστηματος και οχι σαν network storage. Για mac δεν βρηκα καποιο free iSCSI initiator για να δοκιμασω.. το προβλημα τους ομως ειναι οτι για να δεις τα share τους απο τα αλλα pc, media player κτλ πρεπει να ειναι ανοιχτο και το pc που τρεχεις το iSCSI initiator μιας και ειναι πλεον τοπικος δισκος του pc και κανεις κανονικα οπως share folder οπως κανεις στον δισκο πχ που εχει πανω το pc. υπαρχει καποιος αλλος τροπος ωστε να εχεις σβηστω το pc (iSCSI initiator) και να βλεπεις τα share απο το δικτυο σου;

Mε το VPM τι ακριβως πετυχαινουμε; ειναι κατι σαν το logmein και teamviewer απλα πιο ασφαλη;
πχ μπορουμε να κρυβουμε τα gb (αν εχουμε dataplan) και το τι κατεβαζουμε απο τον isp μας οποτε να μην γινεται traffic shaping;

απο οτι ειδα εχει vpn και για iphone (ισως και για android) οποτε αν ισχυει κατι απο τα παραπανω μπορουμε να εχουμε unlimited data trafic στο κινητο μεσω 3G..

gkontoletas

trouble in my brain
Reaction score
2.192
Απάντηση: Χρήσεις iSCSI, VPN σε οικιακό δίκτυο

Αυτό που ρωτάς για το iSCSI δεν μπορεί να γίνει...

Το VPN δεν έχει καμία σχέση με τα προγράμματα remote control, φαντάσου ότι μπορεί να σου επεκτείνει το τοπικό δίκτυο σε όποιο σημείο του κόσμου υπάρχει σύνδεση με το διαδίκτυο.

ο όγκος των δεδομένων δεν μπορεί να κρυφτεί, το μόνο που μπορεί να "κρυφτεί" είναι τα ίδια τα δεδομένα

Reaction score
403

Αυτο μπορει να γίνει και για torrent; Πχ το utorrent έχει μια επιλογη encryption (enable, disable και forced) είναι κάτι παρόμοιο; Η είναι μόνο για την μεταφορά απο το ένα pc στο άλλο;

Reaction score
4

Για το iSCSI όχι κάτι τέτοιο που λες δεν γίνετε. Είναι εντελώς διαφορετική η χρήση του. Δεν πρόκειτε για κάποιο τρόπο sharing των αρχείων, αλλά για έναν τρόπο κεντρικοποίησης του storage σου. Και αντί για SCSI καλώδια ή για FC connectivity, περνάνε το SCSI πάνω απο το IP.

Για Mac υπάρχει φυσικά. Ο περισσότερο διαδεδομένος είναι ο globalSAN initiator της Studio Network Solutions εδώ.

Είναι δυστηχώς η μόνη λύση αν θές να έχεις το home directory του OSX κάπου αλλού εκτός απο δίσκο συνδεδεμένο απ ευθείας με τον Mac.

Οσο για το VPN όπως σου είπαν και οι συνάδελφοι εδώ, πρόκειτε για έναν ασφαλή τρόπο να επεκτείνεις το δίκτυό σου (πχ να συνδέσεις το δίκτυο στο σπίτι σου με αυτό της δουλειάς σου και να δουλεύεις σαν να ήσουν στο γραφείο) χρησιμοποιώντας ένα μη ασφαλές κανάλι επικοινωνίας (το internet).

Reaction score
403
Ευχαριστω όλους για τις απαντήσεις.

Το VPN φαίνεται πολυ ενδιαφέρον, φαντάζομαι όμως ότι ο περιορισμός του θα είναι το upload τις γραμμής μας αν πχ θελουμε να στείλουμε ένα αρχείο απο τα γραφείο στο σπίτι..

Δυστυχώς το globalsan δεν είναι free παρά μόνο οι εκδόσεις πριν την 5 που δεν γνωρίζω κατα πόσο θα είναι σταθερές και θα δουλεύουν με μέγιστες ταχύτητες όπως η τελευταίες versions.

Και κάτι άλλο σε τι διαφέρει το iscsi απο το ήδη υπάρχον FTP, sftp κτλ γιατι και αυτο νομίζω κάνει την ίδια δουλεια.. Μαλιστα το sftp ειναι και με μεγαλυτερη ασφαλεια απο το απλο FTP. Διορθώστε με αν κάπου έχω λάθος.

Reaction score
403
Μπορω να κάνω σύνδεση iscsi σε δυο υπολογιστές που δεν είναι στο ίδιο LAN;
Δηλαδή να χρησιμοποιω iscsi initiator στο Mac/pc της δουλειάς και να συνδέεται στο synology nas του σπίτιου μου; Αλλα και πάλι δεν θα έχω limit την ιντερνετ γραμμή που έχω, ειδικά το upload;

Reaction score
4

Εχεις δίκιο, εγώ το είχα κατεβάσει παλιότερα, το είχα δοκιμάσει, αλλά το άφησα στην άκρη, μιας και δεν είχα έτοιμο τον NAS server μου. Και φυσικά ακόμα έτσι είναι...

Δεν έχει καμμία σχέση το iSCSI με το FTP ή το NFS ή το SMB. Το iSCSI είναι block-level access μηχανισμός. Δηλαδή το access στον δίσκο γίνετε όπως θα γινόταν αν ο δίσκος ήταν συνδεδεμένος απ ευθείας στον υπολογιστή σου. Είναι ευθύνη του υπολογιστή σου να φτιάξει ένα file system να το διατηρήσει κτλ κτλ. Πως συνδέεις έναν δίσκο σε SATA ? Ετσι ακριβώς, φαντάσου το, μόνο που οι εντολές περνάνε μέσω IP.
Ολα τα υπόλοιπα που αναφέρεις, είναι file-level μηχανισμοί. Ο server είναι υπεύθυνος για να κρατά σε τάξη το filesystem που υπάρχει πάνω στον δίσκο, τα αρχεία, το FAT κτλ κτλ.

ενα ακόμα παράδειγμα. Στο SMB ή στο NFS ή στο FTP ο client για να έχει πρόσβαση σε ένα αρχείο, θα πει στον server "δώσε μου το τάδε αρχείο". Τότε ο server θα βρει αυτό το αρχείο στον δίσκο, θα το διαβάσει και θα το δώσει στον client. Οταν ζητήσουμε να εγγραφεί ένα αρχείο, θα στείλουμε το αρχείο στον server και αυτός είναι υπεύθυνος για το που θα γραφτεί στον δίσκο, για την σωστή εγγραφή του κτλ κτλ.

Στο iSCSI ο client θα ζητήσει την πληροφορία απο το FAT του δίσκου για το που βρίσκετε το αρχείο και θα το διαβάσει. Αυτό που θα κάνει ο server είναι να εκτελεί τις SCSI εντολές (πχ ΄διάβασέ μου τόσα bytes απο την διευθυνση τάδε του δίσκου) και να τις περνάει στον client. Οπως ακριβώς θα έκανε ο scsi controller αν είχαμε ένα τέτοιο στο PC μας. Αν θέλουμε να γράψουμε ένα αρχείο, ο ίδιος ο client θα συμβουλευτεί το Filesystem, το FAT κτλ, θα γράψει τα αρχεία στον δίσκο, θα ενημερώσει το FAT, θα επιβεβαιώσει την σωστή εγγραφή κτλ κτλ.
Ο απόλυτος έλεγχος για το τι γράφετε, πως γράφετε και πως διαβάζετε, ανήκει στον client.

Ελπίζω να βοήθησα.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.670
Members
38.589
Νεότερο μέλος
dark2030@