Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Εικοσι χρονια ζωης συμπληρωνει σημερα ο ιστορικος σταθμος των Αθηνων,ο πρωτος "ελευθερος" ραδιοφωνικος σταθμος.
Του ευχομαστε να τα χιλιασει και μαζι με αυτον και ο "δικος μας" Νικος Κανελλοπουλος.:cool_4:

Αντιγραφω απο το site του σταθμου:

"Ήταν εκείνη την Κυριακή, στις 31 Μαΐου του 1987,
που άρχιζε η περιπέτεια.

Όταν στους 98.4 μεγακύκλους από τα FM οι Αθηναίοι άκουσαν τον Εθνικό Ύμνο κι όταν αμέσως μετά ο Διευθυντής Γιάννης Τζανετάκος κήρυττε την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Ραδιοσταθμού και προανήγγειλε το μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ, όλα είχαν ξεκινήσει.
Δρόμος επιστροφής δεν υπήρχε. Οι προσπάθειες του προέδρου του σταθμού Νίκου Απέργη και όλων των άλλων συντελεστών τελεσφόρησαν. Το πρόγραμμα του "ΑΘΗΝΑ 9.84" ήταν ήδη στον αέρα.
Οπως άλλωστε "στον αέρα" ήταν όλο το εγχείρημα. Με τον κίνδυνο από στιγμή σε στιγμή να σταματήσουν τα πάντα.
Καθώς ο σταθμός εξέπεμπε δίχως άδεια λειτουργίας, δίχως καν νομικό πλαίσιο κατοχύρωσης, θα μπορούσε ο κάθε τυπολάτρης εισαγγελέας να εισβάλει στον πρώτο όροφο του "νέου Δημαρχείου" της οδού Λιοσίων και τα υπό τις οδηγίες του αστυνομικά όργανα να ισοπεδώσουν τα πάντα.....


Ο "ΑΘΗΝΑ 9.84" δεν ξεκίνησε από το πουθενά.
Είχε ήδη στρωθεί ο δρόμος.

Από τους δεκάδες ραδιοπειρατές, κάποιοι από τους οποίους είχαν - για το πολύ περιορισμένο κοινό τους- δώσει δείγματα δημιουργικής δουλειάς με φαντασία και έμπνευση.

Την πρώτη μέρα του νέου έτους αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους οι τρεις Δήμαρχοι των τριών μεγάλων πόλεων της χώρας, οι θριαμβευτές των εκλογών του φθινοπώρου του περασμένου χρόνου.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ στην Αθήνα , ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στον Πειραιά, ο Σωτήρης Κούβελας στην Θεσσαλονίκη.

Και οι τρεις είχαν περιλάβει στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τη δέσμευση για ίδρυση δημοτικών ραδιοσταθμών.
Και εννοούσαν να υλοποιήσουν την υπόσχεση τους.

Και στο τέλος Μαΐου βγαίνει στον αέρα ο "ΑΘΗΝΑ 9.84".
Η "ελεύθερη ραδιοφωνία" ( που συνδέθηκε ιστορικά με τον αθηναϊκό ραδιοσταθμό ) ήταν γεγονός.
Μετά απ' αυτό οποιαδήποτε απόπειρα φίμωσης γινόταν πολύ δύσκολη.
Σχεδόν αδύνατη.



Πολλά στελέχη των προδρομικών προσπαθειών της κρατικής ραδιοφωνίας ήρθαν να πλαισιώσουν τον "ΑΘΗΝΑ 9.84".
Από ραδιοπειρατές έως διανοούμενους - αναζητητές διαύλων ελεύθερης έκφρασης. Ήταν όμως το "Κανάλι 15" του Ρούσου Κούνδουρου ( που είχε ήδη μετατραπεί σε πολιτιστική - πολιτική Κίνηση- Κίνημα ), που κυοφόρησε το αθηναϊκό εγχείρημα. Στο "Κανάλι 15" απευθύνθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο ίδιος ο ιδρυτικός Διευθυντής του "ΑΘΗΝΑ 984", Γιάννης Τζανετάκος , ήταν τότε το κεντρικό στέλεχος της κίνησης "Κανάλι 15".....



Ο αθηναϊκός λαός υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θερμότητα το Ρ/Σ του Δήμου Αθηναίων.
Οι πάντες περίμεναν εκείνη την Κυριακή, στις 31 Μαΐου του 1987, ν' ακούσουν την "άλλη φωνή". έγινε γνωστό τότε πως τα καταστήματα ηλεκτρονικών αύξησαν κατά 1000% τις πωλήσεις τους σε ραδιοφωνάκια τρανζίστορ.

Και υποχρεώθηκαν σε αλλεπάλληλες εισαγωγές.

Ήταν τότε που άρχισαν οι Αθηναίοι να παίρνουν τα ραδιοφωνάκια στο γραφείο, στο μαγαζί, στη δουλειά.
Τότε που φρόντισαν να εξοπλίσουν όλοι το αυτοκίνητό τους με ραδιοκασετόφωνο. Ήταν η εποχή που τους μυημένους εραστές κάποιων εκλεκτών φωνών του προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας με τον πολίτη- ακροατή έπαιρνε άλλες διαστάσεις.

Οι εποχές άλλαζαν......


Την περιέργεια των Αθηναίων (των κατοίκων του λεκανοπεδίου για να κυριολεκτούμε,) διαδέχτηκε η ικανοποίηση.

Κι εκείνη, η εμπιστοσύνη.
Για τους Αθηναίους, ο "9.84" έγινε πολύ γρήγορα το δικό τους ραδιόφωνο.....
Καθώς αισθάνονταν ότι εκφράζονται μέσα απ' αυτό.
Ως ένα βαθμό ότι συνδιαμορφώνουν και το πρόγραμμα του......


Ο τύπος υποδέχτηκε μ' ενθουσιασμό σχεδόν το πείραμα του "ΑΘΗΝΑ 9.84". με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει απίστευτο ότι οι επιτυχίες αλλά και οι περιπέτειες του σταθμού γίνονταν συχνά πρωτοσέλιδοι τίτλοι στις μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες.

Τις εφημερίδες που φρόντισαν τότε (για πρώτη φορά οι περισσότερες), να θεσμοθετήσουν ειδικές στήλες ραδιοφώνου και να "διαπιστεύσουν" ειδικούς συντάκτες. Πρόκειται για τους "προγόνους" του σημερινού ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ. "
 


Μηνύματα
4.830
Reaction score
1
Απάντηση: Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

Χρόνια πολλά στον 9.84 και στο κ. Κανελλόπουλο.
 

ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Νικο, θα ηθελες να μοιραστεις καποιες αναμνησεις απο εκεινες τις ωραιες ημερες?
 

N Kanellopoulos

Επίτιμο Μέλος
Μηνύματα
1.047
Reaction score
77
Απάντηση: Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

Κατ΄αρχήν να σας ευχαριστρήσω όλους για τις ευχές σας!
Εύχομαι να είμαστε καλά και τα επόμενα 20 χρόνια.

Λόγω φόρτου εργασίας αραίωσαν οι επισκέψεις μου, αλλά το μυαλό μου είναι μαζί σας, ιδιαιτέρως τους φίλους της μουσικής.

Μετά το τέλος του αφιερώματος με τις 21 εκπομπές, στις 9 Ιουνίου, σας ετοιμάζω μία νέα προσφορά.

Όσο για τις σκέψεις μου και κάποιες αναμνήσεις, θα το κάνω σύντομα.
 

N Kanellopoulos

Επίτιμο Μέλος
Μηνύματα
1.047
Reaction score
77
Απάντηση: Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

Αν ήθελα να κάνω έναν σύντομο απολογισμό εικοσαετίας, αν έπρεπε να καταγράψω μερικές σκέψεις και συναισθήματα που θα έλεγα και στο μικρόφωνο του 984, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στις παρακάτω 200 περίπου λέξεις.

Αγαπητοί φίλοι του AVSITE,

Όλα αυτά τα χρόνια μιλώ στους ακροατές μου απευθείας, με απλά λόγια, ξεκάθαρες σκέψεις και θέσεις. Δεν προσπάθησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις, μουσικές, καλλιτέχνες. Δεν έχω επηρεαστεί από οποιαδήποτε συμφέροντα. Ερχόμουν και εξακολουθώ να έρχομαι στο στούντιο με κέφι και πάντα μιλώ από την καρδιά μου.

Εκφράστηκα με απλά Ελληνικά. Έδωσα μεγάλη σημασία τόσο στη σωστή χρήση της γλώσσας, όσο και στην ορθή εκφορά του λόγου.

Περίπου τα μισά από αυτά τα 20 χρόνια, και ιδίως την τελευταία πενταετία, πολύτιμο συνεργάτη είχα το γιο μου Πέτρο, σήμερα 24 ετών, του οποίου τη φωνή χρησιμοποίησα σε δεκάδες σήματα, διαφημιστικά σποτ ή παραμύθια… Την άποψή του υιοθέτησα πολλές φορές και τη βοήθειά του δέχομαι με εμπιστοσύνη, ειδικά στην επίπονη εργασία του μοντάζ των ηχογραφημένων εκπομπών.

Επίσης, θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι πίστεψαν σ΄ αυτό το διαφορετικό που ήθελα να κάνω. Σε όλους όσοι στήριξαν και θα στηρίζουν την προσπάθειά μου για τη διάδοση της κλασικής μουσικής: Τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές και τις Διοικήσεις του Σταθμού, πρωτίστως όμως τις ακροάτριες και τους ακροατές του Αθήνα 984. Φυσικά, χωρίς τη υποστήριξη των ηχοληπτών και των κυριών του τηλεφωνικού κέντρου, η επικοινωνία με τους ακροατές θα ήταν ακατόρθωτη. Οι φιλικές σχέσεις που είχα και έχω με ακροατές και συναδέλφους είναι ένα από τα μεγαλύτερα «κέρδη» αυτής της εικοσαετίας.

Για τα λίγα αυτά, αλλά μεγάλα για μένα, σας ευχαριστώ όλους!
 


ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.

Ιδρυτής
Μηνύματα
30.058
Reaction score
728
Με μισες εκπομπες Wagner, οπως σημερα, δεν θα σταματησω να λεω "χρονια πολλα" για κανενα εξαμηνο ακομα...:happy_5:
 

N Kanellopoulos

Επίτιμο Μέλος
Μηνύματα
1.047
Reaction score
77
Απάντηση: Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

Αναμνήσεις, μέρος 1ο
Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω…


Όταν με κάλεσε ο τότε Γενικός Διευθυντής του σταθμού, ο Γιάννης Τζαννετάκος, μου ζήτησε να κάνω εκπομπή κλασικής, αφού με ήξερε από τα άρθρα μου στο περιοδικό Ήχος. Του είπα ότι προτιμώ Σαββατοκύριακο και με ρώτησε τι ώρες προτιμώ. Του είπα πρωί 8-10 ή 9-11 και εκείνος απορημένος με ρώτησε:
-Μα καλά κλασική μουσική και πρωί; Γίνεται; Τέλος πάντων ξεκινάμε και το αλλάζουμε αν χρειαστεί.

Κι έτσι έμεινε ως τώρα, και όλοι οι άλλοι σταθμοί που ακολούθησαν έβαλαν κλασικές εκπομπές τα πρωινά του Σαββατοκύριακου!


Θυμάμαι όλους τους παλιούς συναδέλφους που είμαστε τότε μια μεγάλη παρέα και τρώγαμε σε ένα παλιό κουτούκι απέναντι από το πρώτο στούντιο, Λιοσίων 22. Το κουτούκι, με το καλό κρασί και τα σπιτικά φαγητά, γέμιζε με τους πρώτους συντελεστές: Νίκος Χατζηνικολάου, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Θοδωρής Ρουσσόπουλος, Γιώργος Πολυχρονίου, Άκης Έβενης, Νίκος Ευαγγελάτος, τα «κακά παιδιά» Θανάσης Λάλλας και Λάμπης Ταγματάρχης, αλλά και ο Γιώργος Μητσικώστας (που δεν μας άφηνε να φάμε από τα γέλια). Αργότερα στην παρέα ήρθαν ο Θόδωρος Σαραντής και ο Ζακ Μεναχέμ.

Με τα «κακά παιδιά» είχαμε συνεχόμενες εκπομπές: 8-10 εγώ και 10-12 εκείνοι, που έμπαιναν στο στούντιο για να ετοιμαστούν λίγο πριν τελειώσω τη δική μου εκπομπή, κατά τις 9:30. Ε, από εκεί και μετά δεν μπορούσα να κάνω εκπομπή όπως την ήθελα, αφού με τα καμώματά τους με έβγαζαν «εκτός μάχης».
 


N Kanellopoulos

Επίτιμο Μέλος
Μηνύματα
1.047
Reaction score
77
Απάντηση: Re: Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

Νίκο,να συνεχίσεις να προσφέρεις με το ίδιο κέφι και χρόνια ατελείωτα στον 984 :-D
Σ ευχαριστώ Γιώργο.

Είναι πράγματι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη!
Αλλά ας τον κάνουμε υπέροχα απολαυστικό...
 

N Kanellopoulos

Επίτιμο Μέλος
Μηνύματα
1.047
Reaction score
77
Απάντηση: Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

Αναμνήσεις, μέρος 2ο

Μέχρι πριν από 4 χρόνια, η Κυριακάτικη εκπομπή δεν ήταν κλασική, αλλά latin, jazz & oldies. Όταν ήταν δήμαρχος ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, ερχόταν πρωί-πρωί, πριν πάει στο γραφείο του στο ίδιο κτίριο, και καθόταν στο στούντιο για να ακούσει τη μουσική. Μάλιστα πολλές φορές μου ζητούσε μουσική από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (που ήξερε καλά) και άλλοτε έκανε στον αέρα τα δικά του σχόλια.

Αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί με άλλον δήμαρχο!

***

Με μεγάλη νοσταλγία θυμάμαι ότι δυο φορές το χρόνο κάναμε μια κοινή εκπομπή με τον Ζακ Μεναχέμ. Η δική μου ήταν 8-10 και εκείνος συνέχιζε στο 10-12. Έτσι, όταν αποφασίζαμε κάναμε τετράωρες εκπομπές χωρίς τίτλο και θέμα, παίζοντας τα πάντα, από κλασική έως ελληνικά και διαλέγοντας τα κομμάτια εναλλάξ.

Τον γλυκύτατο αυτόν άνθρωπο, τον Ζακ Μεναχέμ, θεωρώ ραδιοφωνικό και μουσικό κου δάσκαλο. Τον άκουγα συνειδητά από 12 χρόνων στις καθημερινές του εκπομπές στο κρατικό ραδιόφωνο με τις «μουσικές του κόσμου». Έμαθα πολλά γι αυτές τις μουσικές, αλλά –το κυριότερο- μάθαινα χωρίς να το καταλαβαίνω τον τρόπο που πρέπει να γίνεται μια εκπομπή και το πώς να συνδέονται τα τραγούδια. Επίσης, στο κοινό του μετέδιδε και το ήθος που τον διακρίνει ως σήμερα, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο.

Θεωρώ τον υπέροχο αυτόν άνθρωπο Δάσκαλο, όλων των ραδιοφωνικών παραγωγών της γενιάς μου και Άνθρωπο.

***

Στη πλάτη του γραφείου, που ήταν ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, ο Γιάννης Τζαννετάκος είχε έναν πίνακα που είναι σβήσε-γράψε με μαρκαδόρο. Εκεί πάνω έκανε τις γλωσσικές του παρατηρήσεις, που ήταν ορατές σε όποιον περνούσε από εκεί. Μία από τις πρώτες ήταν η λάθος αναφορά στην ώρα «μία», όπου έγραφε:
«Στη μία, όχι στις μία, αφού είναι μία».

Παραμονές εκλογών γινόταν λόγος για τον ή την ψήφο όπου ο κάθε δημοσιογράφος έκανε τη δική του χρήση στο ουσιαστικό.
Κι ο Τζαννετάκος σημείωσε: «Η ψήφος, ως φύσει άστατος και αμφιρρεπής, είναι γένους θηλυκού»
 

Μηνύματα
20.138
Reaction score
14.550
Χρονια πολλα Νικο και Συγχαρητηρια,ακομα μια φορα, για την προσφορα και την αντοχη σου!:)

Μετα απο την εκπομπη σου,εχω συλλαβει τον εαυτο μου να παρασυρεται απο τον εκπληκτικο,καταρρακτωδη λογο του κυριου Τζαννετακου...:-D


Ενα μονο μικρο δειγμα της σπιρταδας του...!!!
«Η ψήφος, ως φύσει άστατος και αμφιρρεπής, είναι γένους θηλυκού»
:cool_4:
 

Maria Pentagiotissa

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
15.781
Reaction score
341
Χρόνια πολλά λοιπόν σ' ένα σταθμό-κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, στους συντελεστές του, και ιδιαίτερα στο Νίκο Κανελλόπουλο!!!
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Χρόνια πολλά στο σταθμό και τον ίδιο τον κ. Κανελλόπουλο!
 

Μηνύματα
13.106
Reaction score
164
Χρόνια πολλά Νίκο, χρόνια πολλά 9.84... :happy_4:

Οι μνήμες μου από εκείνη την εποχή περιλαμβάνουν ένα μικρό, χρυσαφί τρανζιστοράκι με το οποίο άκουγα τις Κυριακές το μεσημέρι την πρώτη εκπομπή νέας τεχνολογίας με τον φοβερό τίτλο "γειά σου Ελλάδα με τις κληματαριές και τα κομπιουτεράκια σου" (!!!). Παιδικό τραύμα το ότι μία φορά που την έχασα, έβαλαν διαγωνισμό με θέμα "τι σημαίνει Amstrad;" και ενώ την ήξερα, δεν απάντησε κανένας. Και έχασα το δώρο που ήταν ένας 6128.
 

N Kanellopoulos

Επίτιμο Μέλος
Μηνύματα
1.047
Reaction score
77
Απάντηση: Χρονια πολλα "Αθηνα 984"

Και πάλι ευχαριστώ όλους... :happy_9:
 


Μηνύματα
4.927
Reaction score
49
Χρόνια πολλά στον Σταθμό και Νίκο χρόνια πολλά καλά και μουσικά!!!!:happy_4: :happy_4: :happy_4:
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.667
Μηνύματα
2.869.464
Members
37.943
Νεότερο μέλος
triantafyllos1969
Top