Χωρίς κυρώσεις για ATI και Nvidia η έρευνα για καρτέλ

Μηνύματα
4.091
Reaction score
26
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε στο αρχείο την υπόθεση περί εναρμονισμένων πρακτικών με βασικούς υπόπτους την Nvidia και την ATI. Το Δεκέμβριο του 2006, οι αρμόδιες αρχές ξεκίνησαν έρευνα, έχοντας υπόνοιες ότι οι εταιρείες είχαν έρθει σε συμφωνία προκειμένου να ορίσουν τα επίπεδα τιμών των προϊόντων τους, κατά παράβαση της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

- Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης ή την ακριβή πορεία των έως τώρα ερευνών. Πάντως, αμφότερες οι εταιρείες έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι σε κανένα σημείο της έρευνας δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος τους.

Μπορεί οι εταιρείες να έπεσαν "στα μαλακά" όσον αφορά στην υπόθεση του υπουργείου, δε συνέβη όμως το ίδιο και μια άλλη υπόθεση που μπήκε πρόσφατα στο μικροσκόπιο ενός δικαστηρίου της Καλιφόρνια. Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εξώδικο συμβιβασμό με τους καταγγέλλοντες, καταβάλλοντας έκαστη το ποσό των 850.000 δολαρίων.

Η ATI και η Nvidia κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά των discrete καρτών γραφικών. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε αρκετές καταγγελίες περί ολιγοπωλιακών πρακτικών, ιδίως δε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι καταναλωτικές οργανώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της αγοράς.

Πηγή: Channel Register


Πηγή: e-pcmag.gr
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.621
Μηνύματα
2.868.385
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top