Ψηφιακή Ή Αναλογική?

Μηνύματα
2
Reaction score
0
Γεια σε όλους.
Ειμαί σχεδόν αρχάριος στην φωτογραφία και σκέφτομαι να αγοράσω μια καλή μηχανή (300 - 400 ευρώ). Έχω μπερδευτεί ανάμεσα στην αγορά μιας "μέτριας" ψηφιακής compact και μιας ημιεπαγγελματικής αναλογικής SLR. Τί έχετε να προτείνεται; Με ενδιαφερεί βασικά η ποιότητα των φωτογραφιών που θα έχω.(νομίζω ότι αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τις αναλογικές).
Ευχαριστώ.
Σωτήρης.
 

Χρήστος Ακρατόπουλος

Επίτιμο μέλος
Μηνύματα
14.836
Reaction score
53
Όντως στην τιμή που θέλεις μάλλον πας για αναλογική.

Σκέψου όμως ότι το μέλλον είναι σαφώς η ψηφιακή φωτογραφία, και αν είσαι απλός home-user ίσως είναι προτιμότερη μια ψηφιακή.

Από τα 4 Mpixel και πάνω είσαι ΟΚ όσον αφορά στην εκτύπωση και πλέον μπορείς να βρεις ψηφιακές με πολύ καλή ποιότητα φωτογραφίας μιας και η τεχνολογία πλέον έχει ωριμάσει. Απλά είναι πιο χρονοβόρες στην αποθήκευση της φωτογραφίας αλλά από την άλλη ότι δεν σου αρέσει απλά το σβήνεις.

Επίσης και το κόστος εκτύπωσης νομίζω είναι πιο χαμηλό στην ψηφιακή.

Αν όμως την θέλεις για ημιεπαγγελματική χρήση τότε με τα χρήματα που διαθέτεις πας σε αναλογική, περιμένοντας να φθηνήνουν οι ψηφιακές SLR.
 

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Μηνύματα
15.897
Reaction score
301
Οι 5.1 megqapixel ψηφιακές κοστίζουν πλέον γύρω στα 350€.

Σαφώς οι αναλογικές SLR θα είναι καλύτερες (λίγο ή πολύ) αλλά σκέψου και το μέλλον...
 

Μηνύματα
2.575
Reaction score
13
Ειμαί σχεδόν αρχάριος στην φωτογραφία....
Λαμβάνοντας υπόψην την παραπάνω φράση σου θα σου προτείνω με κλειστά μάτια την αγορά μιας ψηφιακής στα 5Mpixel και άνω.Με τις άπειρες (σχεδόν) δυνατότητες επξεργασίας και την ποιότητα της εκτύπωσης σε χαρτί μεγέθους μέχρι Α4 θα σε αποροφήσουν.Συν την εύκολη μεταφορά από το ένα μέσο στο άλλο και την εύκολη αποθήκευση.Αν μπλέξεις με αναλογικές οι οποίες είναι καλύτερες στην φωτογραφική λήψη αλλά ασύγκριτα δαπανηρές στην επεξεργασιά νομίζω ότι θα σε απομακρύνουν από το να σε φέρουν κοντά στον μαγευτικό κόσμο της φωτογραφίας.Έχω στην κατοχή μου από το προηγούμενο καλοκαίρι μια ψηφιακή 5Mpixel και έχω μείνει άφωνος με τις ευκολίες και την ποιότητα που μου προσφέρει.Αυτά διότι είσαι αρχάριος και όχι επαγγελματίας εραστής της φωτογραφίας...αλλιώς η αναλογική είναι μονόδρομος προς το παρόν.
 


V

VIDEOMIX

Guest
Θα απαντήσω και εγω με την ταπεινή μου ιδιότητα ως φωτογράφου. Μια ημιεπαγγελματική φωτογραφική μηχανή, προσφέρει καλύτερη εικόνα στο σύνολο της ποιότητάς της απο μια ψηφιακή. Και όπως έγραψαν και οι φίλοι ποιό πάνω, η ψηφιακή ειναι το μέλλον στην φωτογραφία. Συμφωνώ. Δεν ειναι όμως ακόμη το παρόν. Και για να μιλλήσω και λίγο για την δουλειά μου, εαν θέλουμε αποτελέσματα υψηλής ποιότητας σε εναν γάμο για παράδειγμα, χρειαζώμαστε μια ψηφιακή μηχανή σαν την CANON EOS1DS  που στοιχίζει η αγορά της πάνω απο 2 εκατομύρια δρχ, δίχως φακό κλπ. Η και μια ΝΙKON και αυτή με αρκετά χρήματα. Ομως η καλύτερη αναλογική της CANON η EOS 1V σήμερα κοστίζει 200.000 δρχ με μεγάλες δυνατότητες και ποιότητα. Δεν συζητώ φυσικά για ευκολίες. Εκεί έχει σαφώς το προβάδισμα η ψηφιακή μηχανή. Εγω προσωπικά, θα περιμένω αρκετά ακόμη την εξέλιξη της ψηφιακής μηχανής, ωστε να γυρίσω σε αυτή την μορφή, όσον αφορά την δουλειά μου. Αντιθέτως στην βιντεοκάμερα, έχω αφήσει προ πολλού τις αναλογικές μηχανές. :!:
 

Μηνύματα
562
Reaction score
2
Videomix, αληθεύει ότι η EOS 1V στοιχίζει πλέον 200,000δρχ.; Καημένες μου EOS 3 & 5! Η αλήθεια είναι όμως ότι τη 10D, αλλά και τη Pro 1, δε τις αλλάζω πια με καμμία αναλογική (εκτός αν μιλήσουμε για slides, οπότε αλλάζει το πράγμα).
 

Μηνύματα
2
Reaction score
0
Σας ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκριση σας. Μάλλον προτιμώ μια αναλογική SLR (πχ. Nikon F75) και από την άποψη της καλύτερης επένδυσης για τα επόμενα 3-4 χρόνια οπότε και λογικά θα πέσουν - σταθεροποιηθούν οι τιμές (και τα μοντέλα) των ψηφιακών μηχανών.
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Videomix, αληθεύει ότι η EOS 1V στοιχίζει πλέον 200,000δρχ.; Καημένες μου EOS 3 & 5! Η αλήθεια είναι όμως ότι τη 10D, αλλά και τη Pro 1, δε τις αλλάζω πια με καμμία αναλογική (εκτός αν μιλήσουμε για slides, οπότε αλλάζει το πράγμα).

Μύθος!!!!    :shock:

Η EOS 1V στην Γερμανία έχει 1800€....στην Ελλάδα...άσε.  :wink:

Φίλος πήρε πέρυσι μετά από παζάρι την EOS 3 ένα χιλιάρικο.....οπότε μην βιάζεσαι να στεναχωρηθείς.   :wink:


Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στο marketing της "ψηφιακής φωτογραφίας"
Η αναλογική...δεν έχει πεθάνει καθόλου ακόμη όπως μας λένε....απλά δεν συμφέρει τα οικονομικά τμήματα των εταιρειών να ασχολείται μαζί της.
Η ψηφιακή όπως ειπώθηκε παραπάνω είναι όντως το μέλλον.
Προς το παρόν  όμως έχει αρκετά προβληματάκια και παρά το ότι έχει πλασσαριστεί στον κόσμο σαν....τσάμπα φωτογραφία....δεν είναι καθόλου έτσι.
Το αντίθετο μάλιστα. (Ειδικά αν θες να τυπώνεις)   :wink:

Όσο για την 10D....φίλος την πουλάει για να μείνει με την EOS3 και μία Μamiya μεσαίου φορμά.

Πρέπει να δεις την 20D....η 10 θα φύγει νύχτα....
 

Μηνύματα
562
Reaction score
2
Preve, η 10 δε θα φύγει νύχτα! Δε θα πέσω στο παιχνίδι της αναβάθμισης που δε σταματάει ποτέ! Άλλωστε της έχω βάλει και το vertical/battery grip και είναι ένα τέρας. Χώρια που νομίζω ότι η ποιότητα κατασκευής είναι ανώτερη στη 10D.
 

Gebreselassie

Μαύρος!
Μηνύματα
30.910
Reaction score
2.524
Σας ευχαριστώ όλους για την άμεση ανταπόκριση σας. Μάλλον  προτιμώ μια αναλογική SLR (πχ. Nikon F75) και από την άποψη της καλύτερης επένδυσης για τα επόμενα 3-4 χρόνια οπότε και λογικά θα πέσουν - σταθεροποιηθούν οι τιμές (και τα μοντέλα) των ψηφιακών μηχανών.
Μάλλον θα κάνεις λάθος (υπό προϋποθέσεις). Και εξηγούμαι.
Δηλώνεις αρχάριος, όπως άλλωστε κι εγώ. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα που θα πάρεις από μια καλή αναλογική μηχανή θα είναι χειρότερο από μια μεσαία ψηφιακή αφού, δεν ξέρεις τίποτα για το άθλημα φωτογραφία και είναι δύσκολο άθλημα...

Αυτό που λέω είναι ότι αν θέλεις, όχι να μπεις στον κόσμο του videomix, αλλά να πάρεις μια μυρωδιά, θα πρέπει να ασχοληθείς πάρα πολύ με το θέμα, να διαβάσεις αλλά το κυριότερο να πειραματιστείς, κάτι που στην αναλογική φωτογραφία κοστίζει πολύ (φιλμ, εκτυπώσεις κλπ).

Νομίζω ότι η ψηφιακή φωτογραφία είναι ο καλύτερος και πιο ανέξοδος τρόπος να μπει κάποιος πλέον στο νόημα. Αφού αποκτήσει άποψη ο ίδιος για τις ανάγκες του, τότε έρχεται η στιγμή που αποφασίζει αν θα πάει σε μια ψηφιακή ή όχι μηχανή της προκοπής, αφού πλέον θα καταλαβαίνει βέβαια και το τι σημαίνει να έχει τις δυνατότητες μιας slr.

Και μην το σκέφτεσαι σαν επένδυση γιατί αν το δεις έτσι δεν θα αγοράσεις τίποτα. Δες το σαν χόμπυ γιατί έτσι θα μάθεις και περισσότερα :wink:
 

Μηνύματα
2.886
Reaction score
50
Συμφωνώ με το Νίκο, εφόσον δηλώνεις αρχάριος. Γενικότερα, ως αρχάριος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εκμεταλλευτείς την (σαφώς) ανώτερη ποιότητα της αναλογικής. Αντίθετα οι μικροευκολίες της ψηφιακής θα σε βοηθήσουνε πολύ να μπεις στο παιχνίδι. Προσωπική μου άποψη πάντα, έτσι; :)
 

Μηνύματα
5.784
Reaction score
14
H δικιά μου γνώμη τίθεται σαφώς υπέρ της ψηφιακής και εξηγούμαι:

1.Τραβάς όσες θέλεις και τις βλέπεις την ίδια στιγμή, οπότε τις σβήνεις αν δεν σου αρέσουν.
2.Δημιουργείς ένα ψηφιακό cd με φωτογραφίες και δεν τις τυπώνεις αλλά ακόμα και αν τις τυπώσεις δεν θα σου πιάνουν τόσο χώρο όσο οι κανονικές. Ασε που από τις αναλογικές αξίζουν οι 9 από τις 24.
3.Το αρχάριο μάτι σου (σαν το δικό μου) δεν πολυκαταλαβαίνει τις διαφορές.
4.Είναι πιο εύκολος ο διαμοιρασμός
5.Δεν χρειάζεσαι εμφανιστήριο
6.Μπορείς να τραβήξεις και ενα μικρό βιντεάκι.
7.Έχουν πέσει πολύ οι τιμές. Η πρώτη ψηφιακή που αγόρασα έκανε 450.000 και ήταν 3.1.MP. Τώρα είναι σαφώς φθηνότερες και με πιο πολλά χαρακτηριστικά.
8.Δεν θα τραβήξεις γάμους και άλλα επαγγελματικού περιεχομένου θέματα, οπότε θα κάνεις τη δουλειά σου ευκολότερα.

Σίγουρα, ο επαγγελματίας έχει άλλη άποψη αλλά εγώ σαν απλός χρήστης είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Κατά τα άλλα...περι ορέξεως...
 

Μηνύματα
5.087
Reaction score
14
Preve, η 10 δε θα φύγει νύχτα! Δε θα πέσω στο παιχνίδι της αναβάθμισης που δε σταματάει ποτέ! ’λλωστε της έχω βάλει και το vertical/battery grip και είναι ένα τέρας. Χώρια που νομίζω ότι η ποιότητα κατασκευής είναι ανώτερη στη 10D.


Σωστός. Χαίρομαι...δότι ο πολύς ο κόσμος έχει φάει το αγκίστρι...και το έχει χωνέψει κιόλας.



Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα που θα πάρεις από μια καλή αναλογική μηχανή θα είναι χειρότερο από μια μεσαία ψηφιακή αφού, δεν ξέρεις τίποτα για το άθλημα φωτογραφία και είναι δύσκολο άθλημα...

Μερικώς ορθό μερικώς λάθος......προς το λάθος. :wink:

Αγαπητέ Νίκο το θέμα είναι πολύ μεγάλο και έχει διχάσει κόσμο και κοσμάκη.
Και μάλιστα όχι αρχάριους αλλά ειδικότερους των ειδικών.
Θυμίζει κάτι απο την διαμάχη βινυλίου και δίσκου Cd.
Με αρκετές διαφοροποιήσεις....

Κινδυνεύοντας να χαρακτηριστώ γραφικός θα σου πω ότι είναι πιο δύσκολο να βγάλεις σωστή ψηφιακή φωτογραφία παρά αναλογική.

Στην ψηφιακή φωτογραφία όλη η επεξεργασία οι τεχνικές και τα κόστη της εκτύπωσης μετακυλίονται πάνω στον χρήστη...που αν δεν κατέχει από αυτά....βράσε όρυζα.
Πέρα από αυτό καλό θα είναι να λάβεις υπόψη σου ότι ο ψηφιακός σένσορας (τουλάχιστον στις μηχανές μέχρι 2000€ ) δεν έχει την δυνατότητα καταγραφής του φωτός που έχει το φίλμ με αποτέλεσμα να ζητάει αυξημένες ικανότητες από τον φωτογράφο. Όπως ακριβώς το slide που δεν συγχωρεί.
Το φίλμ έχει ανοχές. Ο σένσορας όχι. Ή θα φωτογραφίζεις για τα σκοτεινά ή θα φωτογραφίζεις για τα φωτεινά. Και για τα 2 μαζί.....σκούρα για τις σημερινές ψηφιακές τα πράγματα. Εκτός και αν ....κατέχεις. ( Αντιστάθμιση έκθεσης και Layers στο Photoshop)


Στην αναλογική φωτογραφία κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Είσαι αρχάριος και δεν σκαμπάζεις γρι;
No problem. Βάζεις την μηχανή στο αυτόματο και η επόμενη δουλειά που έχεις να κάνεις είναι να πάρεις άριστες έτοιμες τυπωμένες φωτογραφίες.
Εκτός και αν το εργαστήριο είναι σκιντζής. :(


Για να καταλήξω κάπου χωρίς να πλατυάσω....ο φωτογράφος κάνει την φωτογραφία και όχι η φωτογραφική μηχανή.
Ο μάστορας φτιάχνει και όχι το εργαλείο.
Το μόνο που έχει καταφέρει η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με την δήθεν ευκολία της λήψης και με το κραυγαλέα παραπλανητικό marketing είναι να ευτελισει την τέχνη.

Γιατί η φωτογραφία πέρα από την απλή παρείστικη καταγραφή έχει επιβιώσει σαν τέχνη. :wink:


Για περισσότερα στο www.dpgr.gr

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για την ....γκρίζα διαφήμιση...αλλά το θέμα από μόνο του αφορά ένα forum και όχι μόνο μια ενότητα.
 


V

VIDEOMIX

Guest
Videomix, αληθεύει ότι η EOS 1V στοιχίζει πλέον 200,000δρχ.; Καημένες μου EOS 3 & 5! Η αλήθεια είναι όμως ότι τη 10D, αλλά και τη Pro 1, δε τις αλλάζω πια με καμμία αναλογική (εκτός αν μιλήσουμε για slides, οπότε αλλάζει το πράγμα).

Μύθος!!!!    :shock:

Η EOS 1V στην Γερμανία έχει 1800€....στην Ελλάδα...άσε.  :wink:

Φίλος πήρε πέρυσι μετά από παζάρι την EOS 3 ένα χιλιάρικο.....οπότε μην βιάζεσαι να στεναχωρηθείς.   :wink:

]
Σωστά. Εκανα λάθος. Οπως και εσύ όμως. Στην Ελλάδα η EOS1V κοστίζει 1540 ευρό.
 


Μηνύματα
814
Reaction score
963
Προσωπικα και εγω σε ψηφιακη θα πηγαινα.Ειμαι κατοχος μιας 10D(ναι δεν θα την αλλαξω ουτε εγω για πολυυυυυυ καιρο :wink: )και πραγματικα ειμαι πολυ ευχαρυστημενος απο τα πραγματα που μπορω να κανω πανω στην φωτογραφια.Βεβαια μπορει ακομη να μην περνουμε την απολυτη εικονα αμεσα απο την μηχανη μιας superdupper αναλογικης(πχ f6,EOS V1 κ.α.)αλλα εχω την δυνατοτητα να την πλησιασω αρκετα
 


Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.553
Μηνύματα
2.864.207
Members
37.929
Νεότερο μέλος
stergiosgk
Top