Ψηφιακή πολυενίσχυση...

Reaction score
70
Έπεσα χθες σε κάτι ενισχυτές της tact οι οποίοι είναι "αληθινοί" ψηφιακοί ενισχυτές αφού δέχονται απευθείας ψηφιακό σήμα χωρίς ad μετατροπή.

Μέσα από τις παρουσιάσεις που γίνονται κατά καιρούς έχω δει πολλά συστήμα βασισμένα σε παθητικά ηχεία με έναν ενισχυτή .Υπάρχουν και άλλα με πολυενίσχυση (παθητική πολυενίσχυση). 'Εχω δει συστήμα με αναλογικό ενεργό κροσσάρισμα. Έχω δει και σύστημα με ψηφιακό ενεργό κροσάρισμα άλλα γίνεται d/a μετατροπή.

Υπάρχει κάποια εμπειρία με "γνήσιο" ψηφιακό σύστημα χωρίς καθόλου αναλογική ενίσχυση??Δηλαδή με μια lynx aes-16 (με ενεργό κροσσάρισμα στον υπολογιστή) να δίνει σήμα σε δύο ή τρείς tact s2150(ανάλογα αν έχουμε 2 ή 3 δρόμους στο ηχείο) με ψηφιακό σήμα χωρίς να γίνεται πουθενά αναλογικό!!! Νομίζω πως τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι και τα ψηφιακά ηχεία της meridian που δέχονται απευθείας ψηφιακό σήμα.

Και ερωτώ γιατί νομίζω ότι είναι ακραία περίπτωση άλλα μου ακούγεται τρομερή λύση. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξωγήινο...

Ακούω τις απόψεις σας!!!:114:

Reaction score
1.772
Απάντηση: Ψηφιακή πολυενίσχυση...

μπα ειναι πολλα τα λεφτα.

τα μεριντιαν εχουν ντακ μεσα οχι ψηφιακους ενισχυτες.

Reaction score
70
Re: Απάντηση: Ψηφιακή πολυενίσχυση...

Αφού τα meridian κάνουν μετατροπή δεν είναι στην περίπτωση που λέω. Έχουν ενεργό ψηφιακό κροσσάρισμα με dac και adc.

Mου κάνει εντύπωση πως και δεν δουλεύουν οι εταιρίες αυτήν την περίπτωση με κατευθείαν ψηφιακή είαοδο αφού παρακάμτετε το στάδιο των dac.Λογικά δεν θα έπρεπε να είναι πιο φθηνοί αυτοί οι ενισχυτές???Γιατί δεν προχωράει κάτι τέτοιο και επιμένει κυρίως η tact??

Περιμένω την γνώμη των Costas ear, Alex Zapantis που έχουν ακολουθήσει το ψηφιακό ενεργό κροσσάρισμα άλλα με dac.

Υ.Γ Ψάχνωντας βρήκα τους sony ta-fa1200es(s-master pro) και nad m2 που έχουν απευθείας ψηφιακή είσοδο και νομίζω δεν κάνουν μετατροπή πριν την ενίσχυση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.806

όντως, ιδίως ο ναντ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση για υλοποίηση ενός πλήρως ψηφιακού πολυενισχυόμενου ηχείου.

επίσης, έχουν κυκλοφορήσει κάτι "μετατροπούλες", που δίνουν τη δυνατότητα σε διακοπτικούς ενισχυτές να δέχονται πι-σι-εμ σήμα στην είσοδό τους.

ομολογουμένως, τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας υλοποίησης, φαντάζουν ιδιαίτερα δελεαστικά.

κάνοντας όμως και το "δικηγόρο του διαβόλου", θα ήθελα να πω ότι οι "παραμορφώσεις" ή "αλλοιώσεις" των 4 ή 6 ή 8 ντακ σε ένα σύστημα ενεργής πολυενίσχυσης, είναι τόσο λίγες και τόσο τελικά "ασήμαντες", που ...ίσως τζάμπα η φασαρία.

δηλαδή, για να το κάνω "δεκάρες", πόσο ρε παιδί μου να σου "χαλάει" το σήμα μια αρμαθιά ντακ που περιέχει μια λίο 8? Κι αν φύγουν αυτά τα ντακ από την πορεία του σήματος, πόσο πχια θα "βελτιωθεί" ο ήχος?

Reaction score
70

Καλά τα λες για την metric . Άλλα σκέψου ότι αν οι class d δέχονται κατευθείαν pcm σήμα δεν υπάρχει ανάγκη για αγορά κάρτας ήχου at all. Παρακάμτεται ένα στάδιο το οποίο το πληρώνεις.

Επίσης άντε να δεχτούμε ότι για την lio δεν είναι μεγάλο πρόβλημα οι μετατροπές. Άλλα για ένα ενεργό cross σαν το behringer είναι αμελητέα ποσότητα η αλλοίωση??Δηλαδής ούτε το μπερι εισάγει αλλοιώσεις??Και άντε το dac μπορεί να μην εισάγει αλλοιώσεις άλλα το στάδιο της ενίσχυσης θα είναι φθηνό και δεν θα οδηγεί καλά τους τελικούς.

Υ.Γ Όπως καταλαβαίνεις το ψάχνω γιατί κάποια στιγμή στο μέλλο θα κάνω την μεγάλη αλλαγή. Άλλα θέλω να βρω την αποδοτικότερη και οικονομικότερη λύση.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.806

δεν είναι έτσι ακριβώς..

αν αγοράσεις ένα κλας ντε που δέχεται πι-σι-εμ σήμα, έχεις ήδη αγοράσει και το ντακ. είναι σημαντικά ακριβότερος αυτός ο κλας ντε. από οικονομοτεχνικής άποψης, δε κερδίζεις τίποτα ιδιαίτερο, κι ούτε "βγαίνει" κανένα μηχάνημα από την "πορεία του σήματος" στην πράξη, καθώς τα τελικά στάδια ενός ψηφιακού ενισχυτή είναι αναλογικά και πριν από αυτά υπάρχει κάτι που κάνει το ίδιο πράμα (χονδρικά) με το ντακ. θινκ εμπάουτ ιτ.

το κόστος των μπέρινγκερ είναι σκανδαλώδες. κανονικά, σε αυτό το κοστολόγιο δε θα έπρεπε να δουλεύει τίποτα. σε αυτό το κοστολόγιο ούτε ένα στέρεο ντακ της προκοπής δε παίρνεις, όχι 8 ντακ και μια αρμαθιά ψηφιακών φίλτρων και ευκολιών.. άρα, οποιαδήποτε σύγκριση με οτιδήποτε άλλο είναι εκ των πραγμάτων φάουλ.

αν εισάγει αλλοιώσεις το μπέρι? φυσικά. όπως όλα. αν μπορείς να τις ακούσεις? ίσως.

πάντως το στάδιο οδήγησης οδηγεί τα πάντα χαλαρά κι άνετα. δεν είναι εκεί τα λεφτά άρη. κι αυτό είναι γνωστό. θυμήσου ο βλάσης που είχε δοκιμάσει στο σύστημά του ένα "επαγγελματικό προ" οικονομικής αξίας μικρότερης από τις ακίδες του προ του, ο οποίος επαγγελματικός προ (φυσικά) έσκισε τον κρελ για πλάκα. Η οδήγηση, δεν είναι ακριβή. κι άσε να το πουλάν σα μεταξωτή κορδέλα στο χώρο του χάλι έντ...

αν θες να βρεις την οικονομικότερη λύση, η μπέρι έχει το σαφές προβάδισμα. στα λεφτά του απλά δεν υφίσταται κάτι. φαντάσου πως αγοράζεις 4 στέρεο ντακ με 300 ευρώ, δηλαδή 75 ευρώ το ζεύγος καναλιών ντακ. ε, τι θες να συζητήσουμε τώρα? το αν δουλεύει? κι όμως φίλε μου, μια χαρά δουλεύει!

αν θες να βρεις την αποδοτικότερη λύση, η λίο έχει επίσης το προβάδισμα. το κόστος είναι 10-πλάσιο. 750 ευρώ το ζεύγος ντακ. είναι μια πολύ πολύ αποδοτική λύση για τα χρήματά σου, δε τα "σκορπάς" στον αέρα.

ενδιάμεση λύση, η ορόρα της λινξ. κόστος ζεύγους ντακ στα 400 ευρώ. αρχίζουμε και πάλι να το ξεφτιλίζουμε. μόνο που η ορόρα είναι σκέτο ντακ, ενώ η λίο δεν είναι "απλά 8 ντακ", είναι ένα εργοστάσιο, ένα "όπλο". Με αυτή τη λογική, και στη λίο τα ντακ είναι στα 400 ευρώ το δικάναλο.

νομίζω πως στο έκανα "δεκάρες".

Reaction score
70
Ωραία κατάλαβα τι ακριβώς θέλεις να πεις. Άλλα ας το συνεχίσω λίγο γιατί με ενδιαφέρει έστω και σε θεωρητικό επίπεδο.

Αυτή η απορία με τα dac που κερδίζεις μου ήρθε κοιτώντας τα χαρακτηριστικά των tact στο site τους. Εκεί πέρα λένε...

No low-level D/A conversion at all
No analog amplification at all
No negative feedback at all
http://www.tactlab.com/Products/S2150/features.html

Οπότε με μια lynx και μερικούς tact δεν μπλέκεις καθόλου με dac και αναλογικό σήμα.Μήπως δεν καταλαβαίνω κάτι ή μήπως αυτό που λένε στο site της tact δεν είναι ακριβές??

TGD

Reaction score
10.661

Εεε, χμμ, για πρόσεξε τη λεπτομέρεια: No low-level D/A conversion at all
Νομίζω ότι το TACT είναι η μόνη υλοποίηση power-DAC, δηλαδή καθαρά ψηφιακού ενισχυτή, με το DAC να έπεται του σταδίου ενίσχυσης.

Reaction score
1.772

οι tact, nad και καποιοι sharp ειναι αμιγως ψηφιακοι ενισχυτες αλλα οι class D δεν ειναι.

για αυτους σου απαντησε ο Kωστας οτι υπαρχουν μεν με pcm εισοδους αλλα δεν κερδιζεις τιποτα.

ωστοσο οι ψηφιακοι ειναι πανακριβοι.

Reaction score
209

Δηλαδής ούτε το μπερι εισάγει αλλοιώσεις??.
Τα οφελη που θα παρεις απο το ενεργο κροσσ του μπερι ειναι τοσο μεγαλα που οι παραμορφωσεις απο το ada ειναι σταγονα στον ωκεανο. Αν δεν το δοκιμασεις δεν θα καταλαβεις για τι διαφορες μιλαμε

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.806
Απάντηση: Re: Ψηφιακή πολυενίσχυση...

Αυτή η απορία με τα dac που κερδίζεις μου ήρθε κοιτώντας τα χαρακτηριστικά των tact στο site τους. Εκεί πέρα λένε...

No low-level D/A conversion at all
και?

ποιος σου λέει ότι "κερδίζεις"?

άντε και είναι "high level D/A", και?

No analog amplification at all

μπούρδες. υπονοεί ο ποιητής πως δεν ενισχύει αναλογικό σήμα εισόδου. και? δεν υπάρχει ενισχυτής? τι ενισχύει αυτός? πσηφία?

No negative feedback at all

χαχαχαχαχα, καλά, άστο καλύτερα. αφενός εννοείται πως έχει feedback, αφετέρου δεν είναι , ας πούμε "προσόν" να ΜΗΝ έχει. τώρα, αν σε κάποιους χαλιεντικούς κύκλους καταριούνται το feedback, δε φταίω γω.

Οπότε με μια lynx και μερικούς tact δεν μπλέκεις καθόλου με dac και αναλογικό σήμα.Μήπως δεν καταλαβαίνω κάτι ή μήπως αυτό που λένε στο site της tact δεν είναι ακριβές??
από τη μια έχεις δίκιο. από την άλλη, δε καταλαβαίνεις κάτι. τέλος, αυτό που λένε στο site δεν είναι ακριβές.

είναι δύσκολη η ζωή της μπαλαρίνας, ξέρω, ξέρω...

Τελευταια Μηνυματα

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.090
Members
38.529
Νεότερο μέλος
Nikos67