Ψηφιακός «παιδότοπος»

panosop

Συστημικός
Μηνύματα
5.571
Reaction score
668
Μουσική του μέλλοντος από Ρώσους και Σέρβους, ποιητές της ηλεκτρονικής εποχής, προβολές ταινιών, πειραματιστές που αναμειγνύουν την τζαζ με την ελεκτρόνικα, ηλεκτρονικά παιχνίδια από το παρελθόν. Από χθες στον πολυχώρο «Bios» (Πειραιώς 84 - τηλ.: 210-3425335) και για δέκα μέρες διεξάγεται ένα διαφορετικό φεστιβάλ. Δημιουργοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πειραματίζονται, συνεργάζονται και εξερευνούν με τα έργα τους τις εξελίξεις της ψηφιακής τεχνολογίας.

Σήμερα το βράδυ ενώ η ομάδα Μπλακ εν Ντέκερ θα δημιουργεί ένα οπτικό περιβάλλον με προβολές γραφικών και απεικονίσεις ταλαντώσεων του ήχου, το ρωσικό ντουέτο των Fizzarum θα παίζει φουτουριστική ελεκτρόνικα. Για τους Ρώσους πειραματιστές από την Αγία Πετρούπολη η μουσική τους είναι η «αντανάκλαση των πραγμάτων που λείπουν από την καθημερινότητά μας».

Αύριο θα παρουσιαστεί το «Dis-patch», το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής της Σερβίας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βελιγράδι από το 2002. Ψυχή του είναι το ντουέτο των Belgradeyard Sound System, οι Γκόραν Σιμονόβσκι και Ρέλχα Μπόμπικ που ξεκίνησαν ως παραγωγοί στον κάποτε ανεξάρτητο ραδιοσταθμό Β52 και κατέληξαν να δημιουργούν μουσική με υπολογιστές που, όπως υποστηρίζουν, δεν θυμίζει καμιά άλλη.

Ο,τι χρειάζονται...

Το σύνθημά τους είναι «μη δίνεις στους ανθρώπους ό,τι επιθυμούν, δώσ' τους ό,τι χρειάζονται». Διοργανωτές του φεστιβάλ αποκαλούν το «Dis- patch» μέρος όπου οι μουσικοί πειραματίζονται με ένα είδος ψηφιακής τζαζ.

*Την Κυριακή θα προβληθεί η νέα ταινία του Αγγελου Φραντζή «Το όνειρο ενός σκύλου», ενώ μετά την προβολή ο σκηνοθέτης θα μιλήσει με το κοινό.

*Τη Δευτέρα ο video-j Λιλεβάν των Βερολινέζων πειραματιστών Rechezentrum θα δώσει διάλεξη για την ιστορία του πειραματισμού σε φιλμ. Αμέσως μετά ο Φιλίπ Πετίτ θα παρουσιάσει την πρωτοποριακή δισκογραφική του εταιρεία Bip Hop. Ο Γάλλος «σχεδιαστής ήχων» θα μιλήσει για το μέλλον της μουσικής και θα παίξει ως dj. Το σετ του θα συνοδεύεται από τις βίντεο προβολές του Αμερικανού Ρικ Χάντγκινς.

*Την Τρίτη θα παρουσιαστεί η περφόρμανς «Overhead Wars» των εικαστικών καλλιτεχνών Γεωργίας Σαγρή και Μάριου Περράκη και θα ακολουθήσει τουρνουά Pong, ενός από τα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

*Την Τετάρτη ο Φινλανδός μουσικός παραγωγός Βλαντισλάβ Ντιλέι θα παρουσιάσει τη νέα του δουλειά και ο Ολλανδός Αρνο Σέπερ θα προβάλει τα βίντεο που γυρίζει με μηχανήματα που επινόησε κάτω από τους διαστροφικούς ήχους του number 6 που συνδυάζει την ποπ μελωδία με τον δαιμονισμένο θόρυβο.

*Την Πέμπτη οι Γερμανοί Dictaphone θα αναμείξουν επί σκηνής την τζαζ με τον ήχο των υπολογιστών. Μαζί τους η ολλανδική κολεκτίβα Feedback Society με τους ρηξικέλευθους πειραματισμούς στον ήχο και την εικόνα.

*Την Παρασκευή η μέρα ανήκει στην Αντγιέ Γκράιε, τη Βερολινέζα ποιήτρια της ηλεκτρονικής εποχής. Συγγραφέας, εικαστικός και μουσικός η AGF όπως υπογράφει, διερευνά τη σχέση μεταξύ τεχνολογίας, γλώσσας και ήχων και έχει συνεργαστεί με παραγωγούς όπως ο Κρεγκ Αρμστρονγκ. Μετά ο Λιλεβάν θα δείξει τα βίντεό του στη σκηνή ενώ στην κονσόλα θα βρίσκεται ο Φιλίπ Πετίτ παίζοντας αποκλειστικά μουσική από γυναικείες μπάντες.

*Τέλος, το Σάββατο το Locall θα κλείσει με μια συναυλία του δικού μας Dans Mon Salon και dj σετ από τον Lostra.

Κάθε πρωί στο χώρο λειτουργεί έκθεση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από το παρελθόν. Η είσοδος είναι δωρεάν, εκτός από τις συναυλίες όπου υπάρχει εισιτήριο της τάξης των 5 με 10 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
 


Staff online

  • Zizik
    Chauncey Gardiner * tl;dr *
  • spylab
    Shalom
  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.630
Μηνύματα
2.868.514
Members
37.942
Νεότερο μέλος
mdim051
Top