dapost
Rehdeko & Harbeth lover
- Reaction score
- 11.642
Διάβαζα αυτό το ενδιαφέρον άρθρο για dithering και την εφαρμογή του σε ψηφιακά volume controls. Περιληπτικά αυτό που αναφέρει είναι ότι για να γίνει ψηφιακά μεταβολή της στάθμης πολλαπλασιάζεται το ηχητικό ψηφιακό σήμα (ένας δυαδικός αριθμός) με έναν παράγοντα εξασθένισης ή ενίσχυσης (ένας δεύτερος δυαδικός αριθμός) με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο συνολικός αριθμός bits του ηχητικού σήματος. Τα «επιπλέον» bits αν δεν μπορεί να τα «δεχθεί» ο ψηφιακός επεξεργαστής που έπεται πρέπει ή να «πεταχτούν» (κακό, γιατί αυτό προκαλεί ακουστή παραμόρφωση) ή να απο-συσχετιστούν από το ηχητικό σήμα με την τεχνητή προσθήκη dither noise. Σε αυτή την περίπτωση το ηχητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο γιατί ακούγεται σαν θόρυβος και όχι σαν παραμόρφωση. Αν κατάλαβα καλά όσο πιο πολλά bits (24, 32, …) μπορεί να δεχθεί ο επεξεργαστής τόσο λιγότερα τα περισσευούμενα bits του (εξασθενημένου) ηχητικού σήματος και τόσο λιγότερο dithering χρειάζεται.
Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Έστω ότι έχω ένα κομμάτι 16 bit (red book) και το dac μου είναι 24 ή 32 bit με ψηφιακό volume, είναι καλύτερα ή χειρότερα να το στέλνω upsampled σε 24bit στο dac; Αρκετοί software players (π.χ. Pure Music) έχουν αυτή τη δυνατότητα upsampling. Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι χειρότερα γιατί έτσι το ψηφιακό volume προσθέτει ακόμη περισσότερα bits στα οποία πρέπει να εφαρμοστεί dither. Σωστά;
Το ερώτημα τώρα είναι το εξής: Έστω ότι έχω ένα κομμάτι 16 bit (red book) και το dac μου είναι 24 ή 32 bit με ψηφιακό volume, είναι καλύτερα ή χειρότερα να το στέλνω upsampled σε 24bit στο dac; Αρκετοί software players (π.χ. Pure Music) έχουν αυτή τη δυνατότητα upsampling. Εγώ καταλαβαίνω ότι είναι χειρότερα γιατί έτσι το ψηφιακό volume προσθέτει ακόμη περισσότερα bits στα οποία πρέπει να εφαρμοστεί dither. Σωστά;