Ψυχή Βαθιά (2009)

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Σίγουρα κόστισε πολύ στην χώρα αλλά και εσύ μία πιο αντικειμενική πηγή δεν βρήκες να βάλεις ?? εκεί που λέει νεκροί ξεκινάει "Νεκροί Έλληνες αγνοί πατριώτες και Κ/συμμορίτες" :105::105::105:

Και στον ΕλληνοΓερμανικό πόλεμο μπορεί μέχρι να ξεκινήσει η κατοχή (που ξεκίνησε σχετικά γρήγορα σε σχέση με τον εμφύλιο) να είχαμε λιγότερα θύματα αλλά κατά την διάρκεια της είχαμε απίστευτες απώλειες και είναι πασίγνωστο.
Για βάλε καμιά πιό αντικειμενική πηγή. Από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ π.χ. :139:

Φίλε μου αυτές είναι ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΠΗΓΕΣ...
 

Μηνύματα
4.112
Reaction score
3.650
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Δεν αμφιβάλω ότι τα νούμερα είναι από επίσημο φορέα αλλά η αναγραφή τους είναι σαφώς προκατειλημμένη.
 

Μηνύματα
4.112
Reaction score
3.650
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Ο ριζοσπάστης θα έλεγε "Νεκροί φασίστες κ αγνοί αγωνιστές της ελευθερίας" . Εσύ έβαλες το αντίθετο . Εγώ σου ζήτησα κάτι πιο αντικειμενικό.
 

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Εκκαθαρισθέντες Γ.Γ. του ΚΚΕ υπό του ΚΚΣΕ...

Μην ασχολείσαι με τους χαρακτηρισμούς. Γι' αυτούς έχει αποφασίσει η ιστορία... Για τα νούμερα έχεις καμιά αμφιβολία η τα αμφισβητείς κι αυτά?

Πάρε κι ένα άλλο το οποίο δεν πιστεύω να έχεις καμιά αμφιβολία για την ακρίβεια των στοιχείων...
(έχει γραφεί πριν αυτοκτονήσει ο Ζαχαριάδης στη Σιβηρία οπου είχε πάει για... πικνικ :142:)



full picture
 

Μηνύματα
4.112
Reaction score
3.650
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Για την ακρίβεια των στοιχείων δεν αμφιβάλω μέχρι να το ψάξω και εγώ και να βρώ κάτι διαφορετικό αν υπάρχει.
Η ιστορία πάντως πάντα έχει πολλές πλευρές , ειδικά η νεότερη .

ΥΓ. όλα τα λεφτά είναι ο Νο14 .
 

Μηνύματα
2.161
Reaction score
1
Είδα και γω την ταινία και είμαι σχετικά μικρός (27).

Αυτό που μου έδειξε όπως και οι περισσότερες "σκεπτόμενες" πολεμικές ταινίες (Αποκάλυψη τώρα, das boot , κτλ ) είναι ότι ο πόλεμος , πόσο μάλλον ο εμφύλιος , είναι κάτι που οι άνθρωποι θα έπρεπε ν'αποφεύγουν. "Ντροπή!" που είπε και ο Βέγγος..

Είναι κρίμα να κοιτάμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Το θέμα δεν είναι ποιος είχε ποιο πολύ δίκιο η λιγότερο. Στην πραγματικότητα όλοι χάσανε. Είναι ότι οι άνθρωποι αν θέλουμε να υπερηφανεύομαστε ότι διαφέρουμε ως προς τα ζώα, ως προς την λογική, θα πρέπει να το αποδυκνυουμε κιόλας. Ο πόλεμος είναι κατάρα. Για μερικούς βέβαια είναι φραγκα (βιομηχανιες,επαγγελματιες πολιτικούς,..), απόλαυση (στρατοκ@..λους,τρελοματαιόδοξους) και διάφορα άλλα. Αλλά και αυτοί αν θα έπρεπε την επόμενη μέρα να μπουν στη θέση του απλού φαντάρου και να κινδυνευουν να χασουν την ζωή τους ή αγαπημένα τους πρόσωπα θα σταμάταγαν άμεσα τον πόλεμο. Και στην τελική αυτοί είναι η μειοψηφία.

Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι δέξιος, αριστερός, πλαγιοδιαγώνιος και δεν ξέρω γω τι.
Το να σκοτώνεις , για οποιοδήποτε λόγο κάποιον, είναι απαράδεκτο.
Άξίζει να μάχεσαι για τα πιστεύω σου αλλά όχι και να σκοτώνεις γι αυτά.


ΥΓ. Δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Επιλέγω εκείνο και εκείνους που πιστεύω κάθε φορά είναι πιο ωφέλιμοι στην κοινωνία. Θεωρώ μάλλον ότι πρώτα ο καθένας μας πρέπει να βελτιωθεί ατομικά και μετά να αναμένουμε να βελτιωθεί η ζωή μας από τα κόμματα.
Φίλε όπως τα λές είναι. Ούτε και εγώ ανηκω σε κανένα κόμμα και ναι ήταν ντροπή.

Αλλά ανεξάρτητα αν ανήκεις κάπου, όταν ο άλλος παίρνει πρώτος τα όπλα και έρχεται να σου επιβάλλει ένα καθεστώς μετά δεν υπάρχει γυρισμός. Ήταν ντροπή, αλλά όταν ήδη κυκλοφορούσαν με οπλισμένες συμμορίες και κάναν την "επανάσταση", δεν υπήρχε γυρισμός. Δεν τίθεται θέμα αν είσαι δεξιός η αριστερός. Κανείς δεν πολέμαγε επειδή ήταν δεξιός.
 


Μηνύματα
2.161
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Ένα περιληπτικό αντικειμενικό σχετικά άρθρο

http://el.wikipedia.org/wiki/Ελληνικός_Εμφύλιος_1946_-_1949
Βρες και το αντίστοιχο αγγλικό, έχει πολύ περισσότερο πράγμα για διάβασμα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_civil_war

Με περισσότερες πηγές, χωρίς το σηματάκι πάνω ότι θέλει πιο πολλές πηγές, και ίσως περισσότερο αντικειμενικό.
 

skaloumbakas

4Haris
Μηνύματα
24.751
Reaction score
1.676
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Δεν αντιλέγω (και έχω στο αρχείο μου αρκετές εφημερίδες της εποχής...).

Δεν είδα όμως πουθενά να αναφέρεται το κόστος του Συμμοριτοπολέμου, σε ζωές και χρήμα... (εκτός αν δεν πρόσεξα)
 

Μηνύματα
4.112
Reaction score
3.650
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Τα links τα βάλαμε για όποιον θέλει να μάθει λίγο παραπάνω από ότι λέει η ταινία όχι σαν διαφορετική απάντηση στα έγγραφα που έβαλες. Απλώς δεν μου άρεσαν οι χαρακτηρισμοί που είχε. Θα μπορούσε πολύ απλά και λογικά να πεί "Νεκροί Έλληνες πολίτες" .
 

Μηνύματα
4.112
Reaction score
3.650
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Ο τελικός απολογισμός του κόστους της τριετίας 1946-1949 σε αίμα μπορεί να γίνει κατά προσέγγιση μόνο, εξαιτίας της δυσκολίας ακριβούς προσδιορισμού, αφ' ενός των απωλειών των παραστρατιωτικών σωμάτων από την κυβερνητική πλευρά και αφετέρου των απωλειών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδιαίτερα στους καιρούς της ήττας. Από τα γνωστά πάντως και προσβάσιμα μπορούμε να κάνουμε ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις. Οι συνολικές απώλειες του Εθνικού Στρατού έφθασαν τους 44.000 αξιωματικούς και οπλίτες (14.000 νεκροί). Στο Δημοκρατικό Στρατό, οι νεκροί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανήλθαν στους 25.000 περίπου. Όσο για τα θύματα στους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τους αμάχους, εκεί οι διαφορές στις εκτιμήσεις είναι σημαντικές με κοινό, όμως, χαρακτηριστικό ότι αναφέρονται σε πραγματικές εκατόμβες.











Ο αριθμός των θυμάτων του εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφτασε στα 154.000 άτομα. Οι απώλειες του κυβερνητικού στρατού, όπως αναφέρονται στις στατιστικές του Γενικού Επιτελείου Στρατού, έφτασαν στις 15.969 νεκρούς, τις 37.557 τραυματίες και τις 2.001 αγνοούμενους, δηλαδή συνολικά 55.527 άνδρες. Οι απώλειες των ανταρτών του "Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας" ήταν 38.839 νεκροί, τραυματίες και αγνοούμενοι και 20.128 αιχμάλωτοι.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καταστράφηκαν 47.000 κατοικίες, 240 βιομηχανικές επιχειρήσεις και νοσοκομεία, 930 γέφυρες, 1.650 σχολεία. Εξοντώθηκαν 1.500.000 ζώα.
Μία από τις οδυνηρές συνέπειες του εμφυλίου πολέμου, ήταν η δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού πολιτικών προσφύγων. Στην αναγκαστική εξορία βρέθηκαν για πολλά χρόνια περισσότερα από 57.000 άτομα. Από αυτούς, περίπου 17.000 εγκαταστάθηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, κυρίως στην Τασκένδη και σε άλλες πόλεις του Ουζμπεκιστάν. Στην Τσεχοσλοβακία αρχικά εγκαταστάθηκαν 13.000 Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες, στη Ρουμανία 9.300, στην Ουγγαρία 7.500 και οι υπόλοιποι στη Βουλγαρία και στη Γιουγκοσλαβία. Ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτικών προσφύγων επέστρεψε στην Ελλάδα από την αναγκαστική προσφυγιά μετά το 1982, όταν η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση.


Τέλος, να αναφέρουμε τις σοβαρές επιπτώσεις του εμφυλίου στην αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία. Η παραγωγή σιτηρών είχε πέσει το 1946 σε επίπεδο μόλις ανώτερο από τους αριθμούς της μέσης παραγωγής του 1936-38 (389.263 τόνοι), όμως το 1947, όταν το πρόβλημα των εκτοπισμένων και των προσφύγων συνοδεύτηκε από ξηρασία, η μείωση ήταν περίπου 50%. Επίσης, η παραγωγή καπνού μειώθηκε το 1946 κατά 46%, ενώ ο αριθμός των μεγάλων ζώων είχε μειωθεί το 1946 έως 50% και αναμενόταν να μειωθεί και άλλο κατά το 1948. Πρέπει δε να αναφερθεί ότι το 1950, ένα χρόνο μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, η περιοχή Γρεβενών είχε μόνο το 30% των κοπαδιών που διέθετε, σε σύγκριση με την προπολεμική περίοδο.
 


Μηνύματα
10.413
Reaction score
4.859
Απάντηση: Ψυχή Βαθειά

Ανοίγω το θέμα, μιας και δεν το είδα αλλού.

Είδα προχτές την ταινία, με 2 λόγια πολύ καλή την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον το σκέφτεται, και ειδικότερα σε όποιον θέλει να προβληματιστεί λίγο με την πρόσφατη ιστορία μας, που δεν μιλιέται και δεν διδάσκεται πουθενά.

Στα συν είναι ότι κρατάει μια σχετική ουδετερότητα στο όλο ζήτημα, όση μπορείς να κρατήσεις, αν και έχω την αίσθηση ότι είναι ένα κλικ προς την πλευρά των "συμμοριτών" έτσι όπως τους παρουσιάζει.

Τέλος αφήνει να εννοηθεί ότι ο πόλεμος τέλειωσε λόγο στρατιωτικής συντριβής του Δημοκρατικού Στρατού, ενώ τα αίτια -όσο ξέρω δλδ- ήταν καθαρά πολιτικά.

Κατα τα άλλα είναι μια πολύ καλή και φιλότιμη προσπάθεια. Ειλικρινά αξίζει τον τρόπο να θυμηθούμε λίγο την ιστορία μας, έστω και μέσω μιας ταινίας.
Την έχω δει την πρώτη μέρα προβολής στις 22 Οκτωβρίου και είμαι απόλυτα σύμφωνος μαζί σου! Επιπλέον σχεδόν όλα τα τοπία είναι στον Νομό Καστοριάς όπου μένω και τα περισσότερα μου ήταν και γνώριμα, χώρια που έχω παρεμφερές παράδειγμα με αυτό της υπόθεσης τον κουμπάρο που με πάντρεψε, του οποίου ο πατέρας πολεμούσε με τους αντάρτες και την ίδια εποχή ο πεθερός του πολεμούσε με τον εθνικό στρατό στα ίδια βουνά!
Ο στόχος της ταινίας πάντως ήταν να δείξει την φρίκη ενός εμφυλίου πολέμου και αυτό το πέτυχε απόλυτα.
 

Μηνύματα
10.413
Reaction score
4.859
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Πολύ γέλασα σήμερα το πρωί!
Στον δρόμο για την δουλειά, σε όλους τους στύλους και τα ελεύθερα σημεία, έχουμε γεμίσει αφίσες στην Καστοριά που διαφημίζουν εκδήλωση του ΚΚΕ την Κυριακή 22 Νοεμβρίου (Νοέμβρη...συγγνώμη!) όπου θα μας πουν "όλη την αλήθεια για τον Δημοκρατικό Στρατό"!
Τελικά φαίνεται πως οι "σύντροφοι" ενοχλήθηκαν πολύ απο την ταινία του Βούλγαρη, αν μάλιστα προσθέσουμε και τους εορτασμούς για την "πτώση του τείχους" (που δεν τους έκατσαν καλά τελευταία), αισθάνονται έντονη την ανάγκη να ...ξαναφρεσκάρουν τις "πάγιες" θέσεις του κόμματος στους οπαδούς τους, μην τυχόν και ξαφνικά λακίσει κανένας!
 

Μηνύματα
2.161
Reaction score
1
Re: Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Πολύ γέλασα σήμερα το πρωί!
Στον δρόμο για την δουλειά, σε όλους τους στύλους και τα ελεύθερα σημεία, έχουμε γεμίσει αφίσες στην Καστοριά που διαφημίζουν εκδήλωση του ΚΚΕ την Κυριακή 22 Νοεμβρίου (Νοέμβρη...συγγνώμη!) όπου θα μας πουν "όλη την αλήθεια για τον Δημοκρατικό Στρατό"!
Τελικά φαίνεται πως οι "σύντροφοι" ενοχλήθηκαν πολύ απο την ταινία του Βούλγαρη, αν μάλιστα προσθέσουμε και τους εορτασμούς για την "πτώση του τείχους" (που δεν τους έκατσαν καλά τελευταία), αισθάνονται έντονη την ανάγκη να ...ξαναφρεσκάρουν τις "πάγιες" θέσεις του κόμματος στους οπαδούς τους, μην τυχόν και ξαφνικά λακίσει κανένας!
Και φαντάσου ήταν και κάπως (όχι πολύ) υπέρ τους. Φαντάσου να μην ήταν τι θα γινόταν. Επανάσταση... :111:
 


Μηνύματα
2
Reaction score
0
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

[IMGl]http://img2.pict.com/c4/d0/ce/1747581/0/613thumblarge.jpg[/IMGl]

Σε μια εποχή που ο ελληνικός κινηματογράφος αναζητά νέα ταυτότητα, ο Παντελής Βούλγαρης τολμά να επιστρέψει με μια βαθιά ανθρώπινη ταινία που ρίχνει φως σε μια επώδυνη περίοδο του παρελθόντος μας: τον εμφύλιο. Δίνοντας μάλιστα για τίτλο της το σύνθημα των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού: «Ψυχή βαθιά».

Ηταν όνειρο ετών να κάνει μια ταινία για τον αδελφοκτόνο πόλεμο. Και το πραγματοποίησε έπειτα από δεκαετή έρευνα, πολλά ταξίδια στην Καστοριά, το Γράμμο και το Βίτσι, και τη βοήθεια της Ιωάννας Καρυστιάνη στο σενάριο.

Στο φόντο της ταινίας, που θα βγει στις αίθουσες από τις 22 του μηνός σε διανομή της Village Films, και η επιβλητική κορυφή του Μάνκοβιτς, όπου για χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου το '49, οι ντόπιοι έβρισκαν σκελετούς ανταρτών πάνω από πολυβόλα. Και ήρωές της δύο βοσκόπουλα από το Γράμμο, 15 και 17 χρόνων, που επιστρατεύονται από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις, καθώς γνωρίζουν καλά τα περάσματα της περιοχής: ο Ανέστης (Χρήστος Καρτέρης) και ο Βλάσης (Γιώργος Αγγέλκος).

Κάθε πρόσωπο, μια ιστορία

Μέχρι και ο Θανάσης Βέγγος εμφανίζεται εδώ σ' έναν κόντρα, σπαρακτικό ρόλο: ενός χωρικού που έρχεται να ζητήσει τη σορό του εγγονού του που υπηρετούσε στον Εθνικό Στρατό. Στο φιλμ, που ντύθηκε μουσικά από τον Γιάννη Αγγελάκα, συμπρωταγωνιστούν οι Γιώργος Συμεωνίδης, Βαγγέλης Μουρίκης, Βικτώρια Χαραλαμπίδου και Κώστας Κλεφτόγιαννης.

Το ένα από τα δύο παιδιά, ο Γ. Αγγέλκος, κατάγεται στ' αλήθεια από αυτά τα μέρη. Πήγαινε μάλιστα ακόμα στο σχολείο όταν του δόθηκε ο ρόλος. Και έχασε τη χρονιά λόγω απουσιών στα γυρίσματα. Αλλά κι ένας δάσκαλος του συμμετείχε στην ταινία, όπως πολλοί ακόμα από την περιοχή. «Ο ένας παππούς μου ήταν στον Εθνικό Στρατό και ο άλλος αντάρτης», μας αποκάλυψε ο μικρός. Ηταν άλλωστε συνηθισμένο αδέρφια να στρατολογούνται από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

«Την εποχή εκείνη ήταν σε μεγάλο βαθμό θέμα τύχης το πού θα βρεθείς» λέει ο Π. Βούλγαρης. «Εβλεπαν τα τσοπανόπουλα και τα παίρνανε. Και ο Εθνικός Στρατός και ο Δημοκρατικός. Στην ταινία, βέβαια, ο Βλάσης εντάσσεται τελικά ενεργά στην ομάδα».

- Υπήρχαν και περιπτώσεις που ο ένας αδερφός σκότωσε τον άλλο;

«Ασφαλώς. Σε μια μάχη στο Βίτσι ένας από τους αντάρτες έτρεξε στο πτώμα ενός φαντάρου για να του πάρει τις μπότες. Οταν γύρισε όμως το νεκρό, είδε πως ήταν ο αδερφός του. Και αυτοκτόνησε».

- Στην ταινία δείχνετε ένα φαντάρο που, αναγνωρίζοντας σε ένα πτώμα νεαρής αντάρτισσας μια παλιά του συμμαθήτρια, αναρωτιέται σοκαρισμένος αν τη σκότωσε αυτός...

«Ξέρετε πόσες τέτοιες ιστορίες έμαθα; Κάθε πρόσωπο της ταινίας αντιπροσωπεύει πλήθος στοιχείων. Το βασικό πάντως για μένα ήταν να έχω στην ιστορία τα δύο αδέρφια και να γυρίσω την ιστορία τους σε αυτά τα δύο βουνά: συχνά συμβαίνει ο χώρος να μου δημιουργεί μια πρόκληση. Στον Γράμμο ακόμα και σήμερα η υλοτομία είναι επισφαλής. Εχουν ακόμα απομείνει πυρομαχικά μέσα στα δένδρα...».

- Εχετε ενσωματώσει πάντως αυτούσιο ένα συγκλονιστικό πραγματικό περιστατικό που διαδραματίστηκε στα χιόνια.

«Ναι. Εγινε στα Αγραφα, στη Γιάλα, αλλά το μετέφερα εδώ: ένα βράδυ με χιονοθύελλα οι αντάρτες βρήκαν καταφύγιο στις σκηνές των αντιπάλων τους. Αντάρτες και στρατιώτες μόνιασαν για ένα βράδυ απέναντι στην εκδίκηση της φύσης. Το επόμενο πρωί ο πόλεμος ξανάρχισε... Το έχει κάνει διήγημα ο Δημήτρης Χατζής στους "Ανυπεράσπιστους"».

- Αυτό που μένει στον θεατή είναι η εγγύτητα των αντίπαλων ομάδων. Μέχρι που ανταλλάσσουν λόγια ή συναντιούνται στο ποτάμι...

«Μα τόσο κοντά πολεμούσαν. Μου είπαν πως ένας αντάρτης πληροφόρησε από το χωνί έναν στρατιώτη ότι γένησε η γυναίκα του και έκανε αγοράκι. Οταν άρχισα να σχεδιάζω τις αποστάσεις για την ταινία, έπεσαν στα χέρια μου αυθεντικές σκηνές γυρισμένες από το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού: και είδα πως δεν είχα κάνει λάθος. Ενα μέρος αυτού του υλικού το είχαν κινηματογραφήσει ο Μάνος Ζαχαρίας και ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Χρόνια μετά το ανακάλυψε ο Ροβήρος Μανθούλης στην κινηματογραφική λέσχη της Τασκένδης. Εκεί είδα φάτσες, ενδυμασίες, οπλισμό, τρόπο πολέμου».

- Η Βικτώρια Χαραλαμπίδου, που ενσαρκώνει την αντάρτισσα Γιαννούλα, έχει μια ιδιαίτερη προφορά...

«Μα, από εκεί κατάγεται. Ο παππούς της πήρε μέρος στον εμφύλιο. Ετσι βρέθηκε στη Ρωσία. Η ντοπιολαλιά της είναι των Μακεδόνων της εποχής».

- Πάντως, κρατήσατε απόλυτα τις ισορροπίες. Εκεί που βλέπεις ένα κομμένο κεφάλι σ' ένα σακί -έργο των ανταρτών-, να' σου λίγο αργότερα και τα μαντάτα για ένα άγρια δολοφονημένο βρέφος αντάρτισσας... Σαν να είναι όλα υπολογισμένα με το υποδεκάμετρο.

«Μετά από 60 χρόνια, προσπάθησα να είμαι δίκαιος -κυρίως ως προς τα νέα παιδιά: τους αντάρτες και τους φαντάρους που πρωταγωνίστησαν σε αυτόν τον κυκλώνα του αίματος, ξεκομμένοι πάνω στα βουνά, χωρίς να ξέρουν γιατί είναι εκεί. Με ρωτάνε γιατί περίμενα τόσα χρόνια για να γυρίσω την ταινία. Οι Ισπανοί γυρίζουν ακόμα δύο και τρεις ταινίες το χρόνο για τον ισπανικό εμφύλιο.

«Στην Ελλάδα περάσαμε ένα μεγάλο διάστημα λογοκρισίας μέχρι το '74. Για τον κινηματογραφιστή ή τον λογοτέχνη, βέβαια, η μεγάλη πρόκληση είναι να προσπαθήσει να καταλάβει πώς συμπεριφέρεται ο άνθρωπος. Οπως στο "Ολα είναι δρόμος" με ενδιέφερε πώς συμπεριφέρεται ένας φύλακας στον Εβρο ή ένας τύπος που τα σπάει όλα σε ένα σκυλάδικο».

«Ο κόσμος έχει μνήμη»

- Δεν σας προβληματίζει που τελευταία ο κόσμος πριμοδοτεί ένα άλλο είδος σινεμά;

«Ο κόσμος έχει μνήμη. Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν χρόνια να δουν μια τέτοια ταινία. Μπορεί να πηγαίνουν στην κωμωδία, να τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, αλλά περιμένουν να δουν και πώς τους έχει σημαδέψει η χώρα τους. Σας θυμίζω τις "Ζωές των άλλων": βγήκε σε δύο σινεμά και από στόμα σε στόμα έγινε επιτυχία. Και ο κόσμος δεν πήγε να δει πώς λειτουργούσε τότε η Στάζι -για την ανθρώπινη δοκιμασία ενδιαφέρθηκε».

- Πιστεύετε πως τα ελληνικά κόμματα ακόμα ποντάρουν στην μετεμφυλιακή πόλωση;

«Σαν αίσθηση σίγουρα υπάρχει, αν και 60 χρονια μετά έχει μεταλλαχθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις δύο παρατάξεις δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη. Μόνο μια συμφιλιωτική συνάντηση μεταξύ Βαφειάδη και Τσακαλώτου είχαμε. Ενώ όμως η ιστορική έρευνα έχει προχωρήσει πολύ, λείπουν οι καλλιτεχνικές προσεγγίσεις: μόνο αυτές μπορούν να δουλέψουν προς μια ουσιαστική συμφιλίωση. Το ΛΑΟΣ μέχρι που έφερε το θέμα στη Βουλή: γιατί κάνω μια τέτοια ταινία ειδικά τώρα...».

- Τις πρόσφατες εκλογές πώς τις είδατε;

«Ευχή μου για τη νέα κυβέρνηση είναι να αγαπά πραγματικά και τον πολιτισμό. Και να σταθεί δίπλα σ' αυτή τη νέα γενιά των ταλαντούχων κινηματογραφιστών. Στους νέους της "Ομίχλης"».

- Υπάρχουν και οι νέοι του περασμένου Δεκεμβρίου. Τα παιδιά σας κατέβηκαν στον δρόμο;

«Ναι. Τα παιδιά μου έχουν σπουδάσει, έχουν δώσει καλά δείγματα δουλειάς, αλλά παραμένουν άνεργα όπως οι περισσότεροι νέοι με σπουδές και διπλώματα. Η γενιά των 500 ευρώ βιώνει μια τεράστια απογοήτευση και μοναξιά. Αυτή ήταν η αφορμή μαζί με το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, για να πουν "Είμαστε εδώ"».

- Εσείς τραβήξατε τίποτε απ' όλα αυτά;

«Παλιότερα η κάμερα ήταν πάντα κοντά μου. Επί χούντας έτσι με πιάσανε. Αλλα τώρα μεγάλωσα...»

- Στην ταινία οι βολές σας στρέφονται ξεκάθαρα προς τους Αμερικάνους. Λίγοι γνώριζαν πως πρωτοδοκίμασαν σε μας τις βόμβες ναπάλμ.

«Ναι, δεν είναι πολύ γνωστό. Κάποιες δοκιμαστικές βολές είχαν γίνει και στον Δεύτερο Παγκόσμιο, αλλά οι βόμβες αυτές με την οριστική τους σύσταση χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά στον Γράμμο και το Βίτσι».

- Εμφανίζετε, πάντως, την ηγεσία της χώρας και του Εθνικού Στρατού να αντιτίθεται στη ρίψη ναπάλμ.

«Μα υπάρχουν ντοκουμέντα σύμφωνα με τα οποία ο Εθνικός Στρατός αντιδρούσε σε αυτού του είδους την εκκαθάριση».

- Πολλοί, ωστόσο, υποστηρίζουν πως όλα έγιναν με την ανοχή και την υπόδειξή του...

«Πόλεμος ήταν. Ηθελαν να τελειώσει αυτή η ιστορία. Ηταν δύσπιστοι, αλλά έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Γνώριζα εξαρχής πως κάποιοι με παρωπίδες ίσως ενοχληθούν. Και από τις δύο πλευρές. Και με τα "Πέτρινα χρόνια" και το "Happy Day" είχα αντιδράσεις. Και αργότερα θεωρήθηκαν ταινίες αντιπροσωπευτικές της εποχής. Είναι πολλά τα περιστατικά όπου δεξιοί στρατιώτες προστάτευσαν αντάρτες. Και το αντίστροφο. Μακάρι λοιπόν η ταινία να ανοίξει μια ουσιαστική κουβέντα. Κι εγώ να μάθω ήθελα».

- Πάντως, την ταινία σας «Ψυχή βαθιά» την ονομάσατε. Από τους αντάρτες...

«Η καρδιά μου είναι αριστερή. Είναι γνωστό αυτό».

Pathfinder.gr
THANKS
 


Μηνύματα
1.079
Reaction score
159
Απάντηση: Ψυχή Βαθιά (2009)

Αδικες και ανισες οι σκηνοθετικες-σεναριακες αποστασεις εναντι των δυο παραταξεων του εμφυλιου απο τον Βουλγαρη.

Υπαρχει και μια γενικοτερη αποδυναμωση του ιδεολογικου κορμου της ταινιας, με αποτελεσμα να υπερτονιζονται τα μελο στοιχεια και τα τυπου Χολυγουντ εφε των μαχων, χωρις ομως ο θεατης να αποκομιζει το απαραιτητο ποιοτικο κινηματογραφικο αντιτιμο.

Εισπρατει βεβαιως το συμφιλιωτικο μυνημα του τοτε, που ευκολως μετατρεπεται στο συνεναιτικο μυνημα του σημερα μια και οι σεναριακες αφετηριες ειναι ιδιες και τοτε και τωρα. Συμφιλιωση και συνεναιση, και βεβαια παντα εις βαρος των ιδιων. Και στο βαθος κηπος. (επιχορηγησεις)

Γενικα τιποτα το ιδιαιτερο η ταινια, τουλαχιστον για τους μεγαλυτερους σε ηλικια θεατες. Εξαιρεση η πολυ καλη φωτογραφια και οι ξεχωριστες ερμηνειες καποιων ηθοποιων.
 

Μηνύματα
2.161
Reaction score
1
Κάποιος συντονιστής να διαγράψει τους άσχετους με τα THANKS KAI TA DOWNLOAD που είναι βλαβερά... pls!
 


Staff online

  • abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.622
Μηνύματα
2.868.401
Members
37.940
Νεότερο μέλος
geo kok
Top