απορίες για την συνδεσμολογία ενισχυτή - ηχείων

Reaction score
1
Τα μηχανήματα αγοράστηκαν :
ενισχυτής : ADVANCE ACOUSTIC MAP 305 DA
ηχεία: TRIANGLE Heliade ES
cd-player : HARMAN KARDON HD 970

και εκεί που νόμιζα ότι είχα σχεδόν τελειώσει και ότι τα καλώδια και η συνδεσμολογία ήταν απλή υπόθεση , όταν πήγα σε ένα μαγαζί για να πάρω καλώδια μπερδεύτηκα τελείως και δεν πήρα τίποτα και έχω τα μηχανήματα και τα βλέπω αντί να τα ακούω.

Οι απορίες μου είναι αρκετές :
-Η βασική: Τι συνδεσμολογία πρέπει να κάνω μεταξύ ενισχυτή και ηχείων;

-με τον ενισχυτή αυτόν μπορώ να διπλοκαλωδιώσω ή μόνο με ενισχυτή που παίρνει δύο ζεύγη ηχείων γίνεται διπλοκαλωδίωση;
Δηλαδή αν στις εξόδους του ενισχυτή για το κάθε ηχείο συνδεθεί καλώδιο το οποίο στην άκρη του έχει τέσσερα βύσματα τα οποία θα μπούν αντίστοιχα στις τέσσερις υποδοχές του ηχείου, αυτό είναι διπλοκαλωδίωση;
Στο μαγαζί που πήγα σήμερα μου είπαν ότι η παραπάνω συνδεσμολογία είναι διπλοκαλωδίωση (ίσως με είδε άσχετο και με παραμύθιαζε) μάλιστα μου πρότεινε και το συγκεκριμένο καλώδιο http://www.kimber.com/Products/LoudSpeakerCables/8PR/8PR.aspx στου οποίου το άκρο θα μπούν τέσσερα βύσματα για όλες τις τρύπες του ηχείου.

-Αν ο ενισχυτής δεν διπλοκαλωδιώνει σε ποιές δύο από τις τέσσερις τρύπες του ηχείου πρέπει να συνδέσω το καλώδιο;

-Επίσης είναι προτιμότερη η χρήση βυσμάτων (μπανάνες τα λένε?) η καλύτερα να συνδεθούν γυμνά τα καλώδια στον ενισχυτή και τα ηχεία;

-Τέλος τι μου προτείνετε από καλώδια; Με γύρω στα 200 ευρώ παίρνω τίποτα αξιοπρεπές για το υπόλοιπο σύστημα;

Υπόψην ότι χρειάζομαι 5.5 + 5.5 μέτρα δηλαδή σύνολο 11.

Επισυνάπτω εικόνες για το πίσω μέρος του ενισχυτή, το πίσω μέρος των ηχείων, και το κομμάτι από το manual των ηχείων για την διπλοκαλωδίωση.

Ευχαριστώ

Attachments

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.627
Οι απορίες μου είναι αρκετές :
-Η βασική: Τι συνδεσμολογία πρέπει να κάνω μεταξύ ενισχυτή και ηχείων;
Να σου πω. Ο καθένας μπορεί να σου πει το μακρύ του και το κοντό του. Χαλάρωσε! Χρονιάρες μέρες που είναι, κάνε την πιο εύκολη σύνδεση που μπορείς, δηλαδή μονοκαλωδίωση, και θα ακούς μια χαρά, και εσύ, και όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι. Μην υποκύπτεις σ’ αυτόν τον απάνθρωπο ψυχαναγκασμό. Είναι κρίμα να κάθεσαι και να τα βλέπεις...

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.627
-με τον ενισχυτή αυτόν μπορώ να διπλοκαλωδιώσω ή μόνο με ενισχυτή που παίρνει δύο ζεύγη ηχείων γίνεται διπλοκαλωδίωση;
Βεβαίως ναι, αρκεί να τον συνδέσεις σωστά, όπως δείχνει το άτεχνο σκαρίφημά μου. Δηλαδή, από τον θετικό πόλο του ενισχυτή ξεκινούν δύο καλώδια, καθένα από τα οποία καταλήγει στον αντίστοιχο θετικό (κόκκινο) πόλο του ηχείου, ενώ το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αρνητικό πόλο του ενισχυτή. Πρώτα όμως, πρέπει να αφαιρέσεις τις λάμες που συνδέουν τους ομόχρωμους πόλους του ηχείου.

(Ειρήσθω εν παρόδω, ότι δεν υφίσταται ούτε θετικός, ούτε αρνητικός πόλος στον ενισχυτή, ούτε και στα ηχεία, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία)...

Attachments

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.627
-Αν ο ενισχυτής δεν διπλοκαλωδιώνει σε ποιές δύο από τις τέσσερις τρύπες του ηχείου πρέπει να συνδέσω το καλώδιο;
Φυσικά, μπορείς να συνδέσεις τα ηχεία σου με μονοκαλωδίωση, και αυτό μπορεί να γίνει συνδέοντάς τα σε οποιονδήποτε από τους δύο πόλους του ηχείου. Δες και το σχετικό σκαρίφημα.

Για να σε προλάβω, (επειδή ξέρω ότι αυτού του είδους οι τρελοί είναι ελεύθεροι, και όχι πίσω από τα σίδερα), αν κάποιος σου πει ότι πρέπει να συνδέσεις το καλώδιο –σώνει και καλά- σε συγκεκριμένο ζεύγος ακροδεκτών του ηχείου, και όχι στο άλλο, πες του, έχω να του συστήσω έναν καλό ψυχίατρο...

Attachments

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.627
-Επίσης είναι προτιμότερη η χρήση βυσμάτων (μπανάνες τα λένε?) η καλύτερα να συνδεθούν γυμνά τα καλώδια στον ενισχυτή και τα ηχεία;

Οι μπανάνες προσφέρουν ευκολία στην εναλλαγή συνδέσεων, (βάλε - βγάλε), αλλά είναι σαφώς προτιμότερη η σύνδεση του καλωδίου γυμνού, σφιγμένου με βίδωμα. Αν κανένας από τους παραπάνω τρελούς –και άσχετους- σου πει ότι οι μπανάνες είναι προτιμότερες, βγες έξω και κοίταξε ψηλά, στα καλώδια της ΔΕΗ, να δεις πώς είναι συνδεδεμένα τα ηλεκτροφόρα συρματόσχοινα, πώς μεταφέρονται όλα αυτά τα εκατομμύρια άλογα ισχύος, που ξεκινούν από τις γεννήτριες και ξεχύνονται παντού, και μας βγάζουν από το σκοτάδι.

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.627
-Τέλος τι μου προτείνετε από καλώδια; Με γύρω στα 200 ευρώ παίρνω τίποτα αξιοπρεπές για το υπόλοιπο σύστημα;
Είμαι ο τελευταίος που θα σου μιλήσει για καλώδια, τουλάχιστον έτσι όπως μιλούν οι άλλοι. Όσον αφορά τα Kimber, πάρτα και θα μείνεις ικανοποιημένος. Για τη σύνδεση του CD με τον ενισχυτή, πάρε ένα ζευγάρι φθηνά interconnect, ή καλύτερα βρες κάποιο γνωστό σου που να δουλεύει κολλητήρι, να σου φτιάξει ένα ζευγάρι interconnect του 1 μέτρου με RG59 και τέσσερα αξιοπρεπή Neutrik RCA.

Με γειά σου!

Reaction score
1
Βεβαίως ναι, αρκεί να τον συνδέσεις σωστά, όπως δείχνει το άτεχνο σκαρίφημά μου. Δηλαδή, από τον θετικό πόλο του ενισχυτή ξεκινούν δύο καλώδια, καθένα από τα οποία καταλήγει στον αντίστοιχο θετικό (κόκκινο) πόλο του ηχείου, ενώ το αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αρνητικό πόλο του ενισχυτή.
Αγαπητέ Κώστα αφού σε ευχαριστήσω θερμά για τον χρόνο και τον κόπο να μου δώσεις τόσο εμπεριστατωμένη απάντηση παίρνω το θάρρος να ζητήσω μια μικρή διευκρίνηση: ο τρόπος που περιγράφεις παραπάνω απαιτεί αν κατάλαβα καλά ΔΥΟ ξεχωριστά καλώδια για κάθε πόλο , έτσι;
Αν το καλώδιο είναι ένα όπως αυτό πχ http://www.kimber.com/Products/LoudSpeakerCables/8PR/8PR.aspx
το οποίο έχει όπως λέει "The construction consists of eight brown and eight black conductors" και απλώς μοιράσουμε τα οχτώ καφέ σύρματα ανά τέσσερα στους δύο ομόχρωμους πόλους του ηχείου και τα άλλα οχτώ επίσης ανά τέσσερα στους άλλους δύο ομόχρωμους πόλους του ηχείου, αυτό είναι διπλοκαλωδίωση;
Ή αν δεν είναι διπλοκαλωδίωση ,προσφέρει (θεωρητικά τουλάχιστον) κάτι καλύτερο από το να συνδέσω τα οχτώ ομόχρωμα σύρματα του καλωδίου σε ένα πόλο του ηχείου και τα άλλα οχτώ στον άλλο;
Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις την απορία μου.
Επαναλαμβάνω ότι νιώθω ιδιαίτερα υποχρεωμένος από την αμεσότητα και την προσπάθεια απλούστευσης (για μένα τον μη σχετικό) της απάντησής σου.
Ευχαριστώ

Reaction score
248
Συμφωνώ με τον Κώστα, σύνδεσε τα καλώδια που έχεις και άκουσε το σύστημά σου! Εχω στήσει κάτι παρόμοιο πριν 2-3 εβδομάδες,
ΗΚ HD970
MAP 103
MA RS6
...χωρίς διπλοκαλωδίωση με ένα καλώδιο που είχα Monitor black&white LS-800 (2χ2.5μ) και με γυμνά καλώδια (χωρίς μπανάνες, κόσες etc). Επειδή σκέφτομαι να αλλάξω θέση τα ηχεία στο δωμάτιο θα χρειαστώ 10-12 μέτρα καλώδιο, οπότε η αγορά καλωδίου με ενδιαφέρει, στη Θεσ/νίκη που μπορώ να βρω καλώδια ηχείων?

Reaction score
3
...Αν το καλώδιο είναι ένα όπως αυτό πχ http://www.kimber.com/Products/LoudSpeakerCables/8PR/8PR.aspx
το οποίο έχει όπως λέει "The construction consists of eight brown and eight black conductors" και απλώς μοιράσουμε τα οχτώ καφέ σύρματα ανά τέσσερα στους δύο ομόχρωμους πόλους του ηχείου και τα άλλα οχτώ επίσης ανά τέσσερα στους άλλους δύο ομόχρωμους πόλους του ηχείου, αυτό είναι διπλοκαλωδίωση;...
Ναι. Και, πιθανότατα, είναι προτιμότερη αυτή η σύνδεση από την μονοκαλωδίωση (οκτώ καφέ στον ένα πόλο και οκτώ μαύρα στον άλλο).

Το βασικότερο, όμως, είναι αυτό που συμβουλεύει ο Κώστας: χαλάρωσε και άκου το νέο σου απόκτημα με καλή προαίρεση και θετική διάθεση.

Καλορίζικο και καλές γιορτές...//;-)

Reaction score
1
Ναι. Και, πιθανότατα, είναι προτιμότερη αυτή η σύνδεση από την μονοκαλωδίωση (οκτώ καφέ στον ένα πόλο και οκτώ μαύρα στον άλλο).

Το βασικότερο, όμως, είναι αυτό που συμβουλεύει ο Κώστας: χαλάρωσε και άκου το νέο σου απόκτημα με καλή προαίρεση και θετική διάθεση.

Καλορίζικο και καλές γιορτές...//;-)
Φίλε Cpt.Haddock σ'ευχαριστώ για την απάντηση και τις ευχές σου και σου εύχομαι και εγώ καλές γιορτές!

Reaction score
7
Μια ένσταση και διευκρίνηση θέλω να κάνω σχετικά με τη μονοκαλωδίωση.

Αν την επιλέξεις τελικά ΔΟΚΙΜΑΣΕ την σύνδεση και στο πάνω ζεύγος και στο κάτω ζεύγος μπορνών του ηχείου γιατί κατά 99% θα ακούσεις διαφορά.
Εγώ τουλάχιστο σε όσα ηχεία είχα και το έκανα είχα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ακουστικό αποτέλεσμα. Και δεν είμαι ο μόνος σε διαβεβαιώ.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.892
Καλορίζικο και καλοάκουστο το νέο σύστημα!...

Οι αγαπητοί φίλοι προφανώς σε έχουν καλύψει.
Εγώ θα ήθελα μια μικρή διευκρίνηση:
- Τα 5,5μ + 5,5μ που αναφέρεις είναι αποστάσεις από τον ενισχυτή σε κάθε ηχείο?

Ρωτάω, διότι αν είναι οι πραγματικές αποστάσεις είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, ενώ αν είναι με βάση το σκεπτικό ενδεχόμενης διπλοκαλωδίωσης (δηλαδή οι μισές) είναι απλά ΜΕΓΑΛΕΣ. Σε κάθε περίπτωση τόσο μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ηχείων σου θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην επίτευξη στερεοφωνίας.

Υπάρχει πάντα και η περίπτωση να χρειάζεσαι τόσο καλώδιο για να κάνεις καμιά απίστευτη διαδρομή στις γωνίες του δωματίου (και να μην φωνάζει έτσι η γυναίκα), αλλά και αυτό είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις.

- Τα καλώδια είναι αναγκαίο κακό στον ήχο. Όσο πιο μικρά είναι τόσο καλύτερα για σένα...

Reaction score
1
Καλορίζικο και καλοάκουστο το νέο σύστημα!...

Οι αγαπητοί φίλοι προφανώς σε έχουν καλύψει.
Εγώ θα ήθελα μια μικρή διευκρίνηση:
- Τα 5,5μ + 5,5μ που αναφέρεις είναι αποστάσεις από τον ενισχυτή σε κάθε ηχείο?

Ρωτάω, διότι αν είναι οι πραγματικές αποστάσεις είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ, ενώ αν είναι με βάση το σκεπτικό ενδεχόμενης διπλοκαλωδίωσης (δηλαδή οι μισές) είναι απλά ΜΕΓΑΛΕΣ. Σε κάθε περίπτωση τόσο μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ηχείων σου θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην επίτευξη στερεοφωνίας.

- Τα καλώδια είναι αναγκαίο κακό στον ήχο. Όσο πιο μικρά είναι τόσο καλύτερα για σένα...
Ευχαριστώ για τις ευχές σου!
Τα ηχεία μεταξύ τους απέχουν γύρω στα 2.6 μέτρα. Απλώς ο ενισχυτής δεν είναι ανάμεσά τους αλλά αριστερά από το ΑΡ ηχείο (όπως τα βλέπω) από το οποίο απέχει 80 εκατοστά περίπου. Δηλαδή το ΔΕ ηχείο απέχει από τον ενισχυτή γύρω στα (2.6+0.8) 3.4 μέτρα σε ευθεία αλλά για να είναι το καλώδιο στο δάπεδο πίσω από καναπέ και σύνθετο θα φτάσει γύρω στα 4.2 μέτρα (και όχι 5.5).
Όπως και νά'ναι οι αποστάσεις είναι αυτές και δυστυχώς δεν μπορεί ν'αλλάξει κάτι.

Attachments

Reaction score
14
Τα μηχανήματα αγοράστηκαν :
Σε καμμία περίπτωση.

Όπως λέει και ο Κώστας είναι σαφώς καλύτερο να σφίξεις τα γυμνά καλώδια.
Επίσης είναι ...τσάμπα.

Τέλος... επειδή το έχεις ψάξει ήδη πολύ...σύνδεσέ το, χαλάρωσε και απόλαυσέ το. (Αναμμένο..έτσι; Όχι μέσα στα κουτιά)

Reaction score
297
Με άλλα λόγια δώσε 5€ και πάρε μονόκλωνο ηλεκτρολογικό καλώδιο διαμέτρου 1 mm για τώρα - και αν δεν μείνεις ευχαριστημένος, το ψάχνεις με την ησυχία σου αργότερα :cool:

Costas Coyias

Ημίθεος
Administrator
Reaction score
22.627
Αν το καλώδιο είναι ένα όπως αυτό πχ http://www.kimber.com/Products/LoudSpeakerCables/8PR/8PR.aspx
το οποίο έχει όπως λέει "The construction consists of eight brown and eight black conductors" και απλώς μοιράσουμε τα οχτώ καφέ σύρματα ανά τέσσερα στους δύο ομόχρωμους πόλους του ηχείου και τα άλλα οχτώ επίσης ανά τέσσερα στους άλλους δύο ομόχρωμους πόλους του ηχείου, αυτό είναι διπλοκαλωδίωση;
Ναι, αυτό εννοώ, (στο είπε και ο Cpt.). Από κάθε πόλο του ενισχυτή ξεκινούν δύο ομάδες αγωγών, καθεμιά από τις οποίες καταλήγει στην ανάλογη υποδοχή του ηχείου. Πάντως, μάλλον είναι καλύτερα να τα συνδέσεις με μονοκαλωδίωση, να τα αφήσεις έτσι κανένα δίμηνο, ώστε να τα συνηθίσεις, και μετά να κάνεις διπλοκαλωδίωση. Εάν κάτι σε βγάλει από τη συνήθεια, θα είναι πολύ πιο εύκολο να το ανιχνεύσεις και να το αξιολογήσεις.

Επίσης, κάτι άλλο σημαντικό. Εάν το τζάκι είναι σε λειτουργία, το δεξί ηχείο θα περνά πολύ άσχημες στιγμές, καθώς θα απειλείται άμεσα. Μήπως μπορείς να τα τοποθετήσεις κάπου αλλού; Εκτός κι αν το παίρνεις από εκεί, όταν καίει το τζάκι...

Σπύρος Μπλάτσιος

Διακεκριμένο μέλος
Reaction score
305
Απάντηση: Re: απορίες για την συνδεσμολογία ενισχυτή - ηχείων

Με άλλα λόγια δώσε 5€ και πάρε μονόκλωνο ηλεκτρολογικό καλώδιο διαμέτρου 1 mm για τώρα - και αν δεν μείνεις ευχαριστημένος, το ψάχνεις με την ησυχία σου αργότερα :cool:
Δεν είναι ανάγκη να καταφύγει σε ηλεκτρολογικά καλώδια. Με λίγα λεφτά μπορεί (2€-3€ το μέτρο) να βρει ένα αξιοπρεπές multi-stranded καλώδιο μεγάλης διατομής (ενδεικτικά δες στο http://www.tele.gr/html/174.HTM προσοχή το link δεν ανοίγει με firefox).

Αν αργότερα θέλει να πειραματιστεί θα πρότεινα από εξειδικευμένο ηλεκτρολογικό κατάστημα μονόκλωνα καλώδια μεγάλης διατομής (και πάλι φθηνά είναι).

Reaction score
1
Re: Απάντηση: Re: απορίες για την συνδεσμολογία ενισχυτή - ηχείων

Παιδιά τελικά πήρα ένα καλώδιο Bandridge Profitgold (ή κάπως έτσι) 2.5mm με 2.5 ευρώ το μέτρο και ακούω μια χαρά προς το παρόν (εντυπώσεις προσεχώς). Αργότερα θα το ψάξω για καλώδια με την ησυχία μου και χωρίς πίεση χρόνου και άγχος.

Όσον αφορά το ηχείο δίπλα στο τζάκι, όταν είναι αναμμένο το τζάκι το ηχείο πηγαίνει τέρμα πίσω στον τοίχο με το πλάι.

Κάτι άλλο που παρατήρησα έιναι ότι μερικές φορές όταν ανεβάζω ή κατεβάζω ένταση είτε από το τηλεχειρηστήριο είτε από το κουμπί του ενισχυτή , ακούω ένα στιγμιαίο φύσημα ή τσιτσίρισμα από το Δεξί ηχείο. Είναι κάτι που το το έχω ακούσει και σε άλλες συσκευές ήχου κατά καιρούς δικές μου ή φίλων. Είναι κάτι που πρέπει να με ανησυχήσει;
Ευχαριστώ για την υπομονή σας και ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε όλους σας.

Gebreselassie

Μαύρος!
Reaction score
3.892
Δεν είναι τίποτα μην στεναχωριέσαι, το ποτενσιόμετρο volume του ενισχυτή είναι. Άνευ σημασίας.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.556
Members
38.460
Νεότερο μέλος
the saint