απορια με ηχεια

Reaction score
0
καλημερα σε ολους. σκοπευω να προχωρησω στην μεταμορθωση ενως χωρου 30 περιπου τετραγωνικων σε αιθουσα home cinema. σκεφτομαι την υπαρξη σιγουρα 7 ηχειων και ισως + 2 σαν presence (αν τελικα παρω yamaha av). οι αποριες μου ειναι οι εξης:
α. τα back τα ηχεια πρεπει να ειναι δαπεδου ή ειναι περιτο και απλως μπορω να βαλω bookshelf;
β. σαν surround τι ηχεια θα ηταν ιδανικα; εχω ακουσει οτι ιδανικα ειναι να μπουν διπολα ηχεια ή πανκαντευθηντικα και οχι προβολικα. ειναι σωστο αυτο ή οχι; η δικη μου εμπειρια ειναι μονο σε προβολικα ηχεια οποτε δεν γνωριζω.
γ. τα διπολα και τα πανκαντευθηντικα ειναι μονο για surround ή και για back;
δ. ειναι σωστο να υπαρχει 1 sub ή μπορει να μπει και 2ο (1 μπρος και ενα πισω);
τελος θα ηθελα να μαθω αν θα κερδιζα κατι με την υπαρξη 2ου κεντρικου. το 1 ψηλα και το αλλο χαμηλα. βεβαια αυτο ισως να ειναι περιτο με την υπαρξη των precense ηχειων.
υπαρχει καποιος να δωσει καποια συμβουλη;

Reaction score
14
Α) Περιττά. Τα ηχεία δαπέδου απλά θα σε ικανοποιήσουν ψυχολογικά.
Βέβαια εξαρτάται και από τους ρυθμούς που σου αρέσει να βλέπεις τις ταινίες και να ακούς
την μουσική σου.

Β) Σωστό είναι κατά το THX...ευαγγέλιο.
Πάλι εξαρτάται από τα γούστα σου στην ακρόαση. Και ίσως από την ιδιομορφία του χώρου
σου.

Γ) Συνήθως χρησιμοποιήται ένα ήχειο σαν το κεντρικό. Μάλλον κυρίως για τον λόγο ότι
πωλείται μόνο του. Μπορείς να βάλεις ότι ηχείο θέλεις.

Δ) Το σωστό δεν έγκειται τόσο στην ύπαρξη πολλαπλών μονάδων ηχείων όσο στην ηχητική
"αρτιότητα" που θα επιτύχεις με αυτά.
Έχε υπόψιν σου ότι τα πολλά ηχεία είναι μάλλον αδύνατον να οδηγηθούν σωστά
από έναν AV "της σειράς".
Επίσης έχε υπόψιν σου ότι τα presence ηχεία μάλλον είναι too much όπως επίσης ότι δεν
λειτουργούν συνεχώς.

Καταλήγοντας...
Τα 2 subwoofer σε 30τμ μπορούν να συνυπάρξουν εφόσον προσέξεις πολύ τις ρυθμίσεις, τις
στάθμες και τις θέσεις τους. Αλλιώς....θα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και τουλάχιστον υπερβολή.
Το δεύτερο κεντρικό και ο τρόπος τοποθέτησης που προτίνεις μπορεί να σου δώσει μεγαλύτερο
"ύψος" στη σκηνή σου. Με τι θα το οδηγήσεις...αποτελεσματικά;
Τα presence και να λείψουν δεν θα στεναχωρηθείς καθόλου.
Ακόμη και το ....7.1 ....περισσότερο "ιδέα" είναι παρά καθημερινή πρακτική.

Reaction score
7
Να συμπληρωσω ..
στο Β)... Διπολα ηχεια δε σημαινει οτι εχει και THX συστημα... Εχει σημασια και ο χωρος που λεει και ο preve και οι σταθμες και η τοποθετηση των ηχειων κλπ...
Δ) Οι ρυθμισεις για ενα sub ειναι "δυσκολες". Πρεπει να πετυχεις σωστες σταθμες, σωστη φαση σε σχεση με τη θεση ακροασης και την τοποθετηση του σε σχεση και με τα αλλα ηχεια. Φαντασου οτι αν εχεις και 2ο θα πρεπει να το ταιριαξεις με ολα τα παραπανω αλα και με το αλλο sub. Μπορει να εχεις πολλες ακυρωσεις φασης, ειδικα αν οι διαμορφωση του χωρου "βοηθαει" -με την κακη εννοια- σε αυτο... Ενα 10" ειναι αρκετο για το χωρο σου....

Πραγματι καλυτερα προτιμησε ενα 5.1 συστημα ή το πολυ 6.1 γιατι και οι ταινιες που κυκλοφορουν ειναι 5.1 οι περισσοτερες....

lakiss51

"Επαγγελματίας"
Reaction score
2.428
Επειδη ο χωρος μου ειναι περιπου στα μετρα σου απο την ελαχιστοτατη πειρα μου σου λεω:
α)παρε οτι καλλιτερο μπορεις για μπροστινα ηχεια - δεν θα το μετανοιωσεις
β) τι θα πει 'δυο κεντρικα'; τι θα λενε; αφου ενα καναλι ειναι το κεντρικο!
γ) μην παραμυθιαζεσαι με πολλα ηχεια γυρω και πισω (το 7.1 με τι να δουλεψει; ολες οι ταινιες ειναι 5.1)
δ)οχι δυο σαμπ. απλα: δεν χρειαζονται! και θα σε μπερδευουν ηχητικα. Ενα με τιμη γυρω στα 500€ αρκει
ε) το καλιτερο ειναι "η απλοτητα", μην το ξεχνας και μην βαραινεις το χωρο σου. Και προ παντων μην ενθουσιαζεσαι με περιγραφες ιδανικων χωρων, γιατι ειναι αλλοι χωροι αυτοι, αλλοι οι δικοι μας!
στ) για τα σαραουντ πισω (δηλ. διπλα σου ουσιαστικα!) ναναι καλα, αν υπαρχουν της ιδιας εταρειας με τα μπροστινα (δεν ειναι απαραιτητο αυτο) προτιμητεα
ζ) και προσεξε να μην κανουν πολυ εμφανη την παρουσια τους στο χωρο. Ιδιως αν ειναι οικογενειακος χωρος, ενοχλουν παρα πολυ τα ογκωδη (μπροστινα κυριως) αλλα και τα πισω αν δεν βολευονται ευκολα

Reaction score
5
Να ρωτησω και εγω κατι σχετικα με το κεντρικο. Σην εκθεση hi end στην αιθουσα του λαιου αν καταλαβα καλα ειχε σαν demo συστημα της klipsch με 3 κεντρικα. και αν θυμαμαι και καλα ειχε και thx πιστοποιηση (ισως και να κανω λαθος). αρα απο την μια του λεμε του φιλου ακολουθα το thx ευαγγελειο και απο την αλλη οχι? Να πω ακομα οτι υπαρχουν προ που περνουν και δευτερο κεντρικο (πχ rotel). Νομιζω κατα την γνωμη μου οτι μεγαλο ρολο παιζει ο χωρος. αν το σημειο που θα μπει το κεντρικο ειναι 2 μετρα νομιζω οτι θα ειναι υπερβολη το 2ο κεντρικο. αν ομως ειναι 6 μετρα για πχ εκει νομιζω οτι θα μπορουσε να μπει και ενα δευτερο.

Reaction score
14
mr_rebelos said:
αρα απο την μια του λεμε του φιλου ακολουθα το thx ευαγγελειο και απο την αλλη οχι?

Ποτέ δεν το είπα αυτό. Κάτι δεν κατάλαβες.

Να πω ακομα οτι υπαρχουν προ που περνουν και δευτερο κεντρικο (πχ rotel).
Πρό να παίρνει πάνω του ηχεία δεν έχω δει στη ζωή μου...και δεν θα δω ούτε στην επόμενη. :p
(Εκτός αν αυτά είναι ενεργά.)
Απλά ο προ δεν οδηγεί ηχεία. Τελικό ενισχυτή οδηγεί.

Νομιζω κατα την γνωμη μου οτι μεγαλο ρολο παιζει ο χωρος. αν το σημειο που θα μπει το κεντρικο ειναι 2 μετρα νομιζω οτι θα ειναι υπερβολη το 2ο κεντρικο. αν ομως ειναι 6 μετρα για πχ εκει νομιζω οτι θα μπορουσε να μπει και ενα δευτερο.
Αν έχει και έναν τελικό να σηκώνει σε παραλληλία τα φορτία...σίγουρα.
Αν όχι ....το ξεχνάμε.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.486
Members
38.705
Νεότερο μέλος