δεν βλέπει τον 2ο HD!

Reaction score
0
Μου λέγανε τόσον καιρό ότι το htpc έχει προβλήματα μέχρι να το σετάρεις και να δουλέψει αλλά εγώ (κακώς) δεν άκουγα και είπα να φτιάξω το δικό μου.
Ο υπολογιστής που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα σαν desktop στο σπίτι αποτελείται από έναν athlon 64 3000+, 2x512 ram@400, soundblaster audigy 2 και asus 9570td και σαν master σκληρός χρησιμοποιούταν ένας seagate 120GB IDE.
Όλα αυτά μετακόμισαν μέσα σε ένα silverstone lc-20s (http://www.silverstonetek.com/products-lc20.htm) και προστέθηκαν κάρτα τηλεόρασης της pinnacle, τηλεκοντρόλ της microsoft και ένας western digital 250gb sata2.
Το πρόβλημα είναι το εξής: η μητρική μου είναι η chaintech znf3-150 zenith (http://www.chaintechusa.com/tw/eng/product_spec.asp?MPSNo=13&PISNo=206). Προσπάθησα να βάλω τον WD sata2 σαν master (βραχυκυκλώνοντάς τον με jumperάκι για να τον βλέπει σαν sata) και τον seagate slave. Το αποτέλεσμα είναι να μην βλέπει καθόλου τον WD στο bios. Αν κάνω boot από το cd των xp και πάω για εγκατάσταση λειτουργικού στον WD μου λέει ότι δεν βρίσκει σκληρό. Δοκίμασα να τον βάλω σε άλλον υπολογιστή όπου τον είδε κανονικά και του έκανα και format (τον βλέπει σαν 130 GB). Μετά από αυτό τον έβαλα slave στον δικό μου υπολογιστή όπου όταν ξεκινήσουν τα windows τον βλέπει, αλλά στο bios δεν φαίνεται πουθενά! Σαν master εξακολουθεί να μην τον βλέπει.

Το ερώτημα για να μην σας κουράζω άλλο είναι: τι πρέπει να κάνω για να δει τον sata 2 σαν master?
Είναι ασυμβατότητα μητρικής? Πρέπει να κάνω κάτι άλλο με τα jumpers? Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

Reaction score
63
Οι sata δεν θέλουν jumper για να δηλωθούν, το κανονίζει ο controller αυτό, ανάλογα σε πιά sata θύρα έχει μπεί. Βάλε το σκληρό χωρίς jumper στη sata υποδοχή και τον ide στην ide και λογικά θα σου δουλέψει!

Reaction score
1
To master/Slave είναι για IDE δίσκους μόνο.

Για SATAII δισκους σε απλό SATA controller δεν υπάρχει πρόβλημα.

To BIOS πρέπει να τον βλέπει κανονικά.

Αν δεν τον βλέπει, μάλλον έχει πρόβλημα ο δίσκος..... μου έχει τύχει.

Reaction score
298
Εφόσον σε άλλο PC ο δίσκος φαίνεται κανονικά, πρόβλημα δίσκου κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει. Εκεί που μπορεί να υπάρχει πρόβλημα είναι στον οδηγό SATA, o οποίος - όταν τα Windows στήνονται σε παλιότερο hardware - πρέπει αν είναι έτοιμος σε floppy και να δηλωθεί στην αρχή του setup: πρέπει να παρακολουθείς τις οδηγίες στο κάτω μέρος της οθόνης και να πατήσεις F6 (αν θυμάμαι καλά) όταν το ζήτήσει τo Windows setup, οπότε σε δεύτερη φάση τα Windows ξέρουν να ζητήσουν το floppy με τον οδηγό SATA ώστε στη συνέχεια να δουν τον ελεγκτή και συνεπώς και το σκληρό. Tα jumper σε SATA είναι άνευ σημασίας.

GTX

Reaction score
39
Όπως τα λέει ο RDoherty είναι, απλά θυμίσου το jumperaki να το αφήσεις εκεί που ήταν αρχικά.

Reaction score
2
τα SATA drivers disks στο install χρειάζονται μόνο για τα πρώτα XP ή και στα XP με sp1, στα καινούργια XP με sp2 υπάρχουν μέσα generic drivers που φορτώνονται αυτόματα και κάνουν για όλους σχεδόν τους SATA controllers.

απλά το καλό είναι μετά απο το Install να βάλεις τους μαμίσιους drivers (nvidia, silicon image, κλπ.) για να ενεργοποιήσεις το caching ή command queuing που έχουν όλοι οι νέοι δίσκοι.

πάντως κοίταξε στο site της WD ή της CHAINTECH μήπως υπάρχουν προβλήματα ασυμβατότητας μεταξύ του SATA1 controller του mobo και του SATA2 δίσκου, νομίζω υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται να γυρίσεις τον δίσκο μέσω κάποιου jumper (πάνω στο δίσκο) σε μόνιμο SATA1 mode (max transfer 150MB/sec) για να δουλέψει σωστά πάνω σε παλιούς SATA1 controllers.

Reaction score
0
Πάρε ένα κουτί για εξωτερικό σκληρό SATA , βάλε μέσα τον σκληρό SATA που έχεις , χώστο στο USB ή στο Firewire (αν διαθέτει το κουτί) και..............τέλειωσες . :) :)

Μην παιδεύεσαι άδικα .........

Reaction score
0
στο link που εδωσες για την μητρικη σου στους drivers εχει να κατεβασεις για τον On-board Sli3114 SATA RAID Controller για win xp κλπ.
εχει τις εξης οδηγιες οπου το ιδιο αναφερει ο φιλος RDoherty

--------------------------------------------------------
1) Windows NT 4.0 and Windows 2000/XP Fresh Installation
--------------------------------------------------------
Follow the instructions in this section if you are performing a new
installation of Windows NT 4.0 or Windows 2000/XP, and you wish to
boot from a device attached to the SiI 3114 controller.

1. Power off the system. Connect the hard drives to the SiI 3114
controller and insert the controller into a PCI slot. Power up
the system.

2. Put your Windows NT/2000/XP CD into the CD-ROM/DVD drive, or
the NT/2000/XP boot diskette #1 in the floppy drive if your
system cannot boot from the CD.

3. Press F6 for third party SCSI or driver installation at the beginning
of text mode installation. Press 's' when setup asks if you want to
specify an additional device, and insert the diskette labeled
'Silicon Image SiI 3114 SATARaid Driver Installation Disk' .

Press 'Enter' and select
'Silicon Image SiI 3114 SATARaid Controller'

4. Press 'Enter' to continue on with text mode setup.

5. Follow the setup instructions to select your choice for
partition and file system.

6. After setup examines your disks, it will copy files to
Windows 2000 installation folders and restart the system.
The setup program will continue and finish the installation
after restart.

7. Wait until Windows 2000 finishes installing devices, regional
settings, networking settings, components, and final set of
tasks, reboot the system if it is required.

8. See instructions in section 4 to verify controller was installed
correctly.

μεσα στο bios δεν θα δεις ποτε τον δισκο διοτι ειναι πανω σε raid controler. το μενου του raid οι μητρικες το εχουν εκτος bios.
(πατωντας control+f σε asus ή control+a σε adaptec ή control+c αναλογα τη μητρικη)
σε αρκετες μητρικες το raid καναλι σε αφηνουν να το κανεις και ide (μεσα στο bios η επιλογη) αλλα δεν ξερω για την δικη σου.
το jumper στο δισκο υποθετω οτι ειναι αυτο που κανει τον sata2-->sata1 οποτε πρεπει να το αφησεις επανω για θεμα συμβατοτητας μιας και η μητρικη σου δεν εχει sata2.

GTX

Reaction score
39
Κάτι άλλο βασικό που ξεχάσαμε! Πριν απο όλα αυτά πρέπει να μπείς στο bios και να τσεκάρεις απο κει οτι ο controller είναι ενεργοποιημένος!

Reaction score
0
Πολύ user-friendly αυτό το λειτουργικό πάντως βρε παιδί μου...αν δεν έχεις τελειώσει ηλεκτρολόγος μηχανικός δεν μπορείς να κάνεις τίποτα!
Thanks για τις ιδέες παιδιά. Επειδή παραείναι προχωρημένα όλα αυτά για' μένα τα εκτύπωσα και θα τα δείξω σε ένα φίλο που θα έρθει να με βοηθήσει με το πρόβλημα. Ελπίζω να καταφερουμε να βρούμε την άκρη με την βοήθειά σας.

Reaction score
298
Επίσης ΠΑΝΤΑ βοηθάει ένα Google με το μοντέλο της μητρικής και το πρόβλημα (π.χ. Chaintech znf3-150 SATA drive Windows "will not see" και άλλα παρόμοια).

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
  • xfader
    Segregation supporter
  • Zizik
    Safety Last

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
177.639
Members
38.729