εξαιρετικό πρόγραμμα για απομάκρυνση θορύβου

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510
Έχω δοκιμάσει διάφορα τέτοια "εργαλεία", όπως το νόιζ νίντζα κλπ κλπ κλπ.

Πρόσφατα, και για να είμαι πιο σαφής, μόλις χθες, δοκίμασα το DeNoise 5 της Topaz Labs και έπαθα... Τα αποτελέσματά του ξεπέρασαν κάθε μου προσδοκία... Ξανα-ανακαλύπτω τις φωτός μου! Πάλι καλά δηλαδή που κρατάω τα raw αρχεία... :135::138::137:

Πρόκειται για ένα plug-in που δουλεύει στο Photoshop, με 64 μπιτες δυνατότητες (σε Win 7 64 bit και Photoshop CS5 64 bit). Επίσης, δουλεύει και με άλλα προγράμματα, όπως iPhoto, Paint Shop Pro, Irfanview (που είναι το αγαπημένο μου software) και Serif Photo Plus.

Θα το βρείτε εδώ:

http://www.topazlabs.com/denoise/#1

Περιμένω τα σχόλιά σας από τις δοκιμές σας... :126:

xfader

Segregation supporter
Administrator
Reaction score
98.205
Απάντηση: Re: εξαιρετικό πρόγραμμα για απομάκρυνση θορύβου

Πράγματι είναι κορυφαίο plug-in. Το χρησιμοποιούσα παλιότερα στον Mac. Ευκαιρία να το ξαναθυμηθώ στο PC.

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.692
Απάντηση: εξαιρετικό πρόγραμμα για απομάκρυνση θορύβου

Δεν υπάρχει μηχανή χωρίς θόρυβο.

Ο μόνος θόρυβος που με ενοχλεί, είναι το banding. Διαφορετικά, αποφεύγω την έντονη αποθορυβοποίηση, ακόμη και εάν παίρνω κάποιον κόκκο. Το αποτέλεσμα με τις στάνταρ ρυθμίσεις του ACR (μόνο ελαφρά χρωματική αποθορυβοποίηση δηλαδή) μου είναι μια χαρά, δεν πειράζω τίποτα τουλάχιστον μέχρι και τα 1600. Βέβαια και η 5DII τα πάει πολύ καλά στον τομέα αυτό, ομολογουμένως. Στα 3200 και 6400, στα οποία καταφεύγω μόνο σε εσωτερικούς χώρους, μπορεί να τσιμπήσω λιγάκι παραπάνω την αποθορυβοποίηση, πάλι κατά τη μετατροπή του raw. Αλλά είναι πολύ ψηλές ευαισθησίες αυτές βρε παιδιά, δεν είναι λιγάκι υπερβολική η απαίτηση να θέλουμε να τα βγάζουμε όλα τζάμι εκεί που μέχρι πριν 5-6 χρόνια (δεν μιλώ καν για την εποχή του φιλμ με τα κοκκώδη 400ασα) δεν φανταζόμασταν ότι θα πηγαίναμε δίχως φλας;

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510

διαβάζω από διάφορους χρήστες σχόλια πως στο banding το φωτοσοπ δεν "πετάει". Το DeNoise λεν τα πάει περίφημα.

κακά τα ψέμματα, ο ψηφιακός θόρυβος είναι έννοια συνυφασμένη με την ψηφιακή φωτογραφία. Επίσης, και το σάρπενινγκ, που είναι απαραίτητο εργαλείο, διότι η κατασκευή του αισθητήρα είναι τέτοια που δε γίνεται αλλιώς (εδώ οι φόβεον διαφέρουν υποθέτω).

Νομίζω πως έχει σημαντική αξία να χρησιμοποιούμε το καλύτερο δυνατό software για την επεξεργασία της φωτογραφίας μας, διότι στο τελικό αποτέλεσμα η επεξεργασία μετράει πάρα πολύ, και μπορεί είτε να αναδείξει τις χάρες ενός συνδυασμού σώματος-φακού, είτε να τις εκμηδενίσει.

Προσωπικά ο θόρυβος δε με πολυ-απασχολεί, δε με ενοχλεί. Είναι κι η χρήση που κάνω, που βλέπω πως πάνω από ISO 400 δε πάω σχεδόν ποτέ, είναι πολύ περιορισμένη η χρήση, ούτε στο 1% του συνόλου των φωτογραφιών μου (και στην Ε-5 και στην Ε-620) δεν έχω ISO>400, ενώ στη ρύθμιση ISO το έχω στο "auto", με άνω όριο το 2000. Προτιμώ να βγάζω φωτός μέρα, με ντάλα ήλιο που λένε, κι έχω και γρήγορους φακούς...

Τες πα, προφανώς υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται να ασχοληθούμε όλοι με αποθορυβοποίηση. Εκεί (για μένα) το DeNoise ήταν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη!

Abessalom

Βαρώνος
Reaction score
40.692

Και στα 400 μπορεί να υπάρξει θέμα θορύβου, στα σκιερά. Για δοκίμασε να τραβήξεις ίσα-ίσα μισό στοπ μια φωτογραφία σου να δεις πώς θα φανεί στις δύσκολες περιοχές (και συχνά χρειάζεται να κάνουμε τέτοιες διορθώσεις σε δύσκολες σκηνές).

Reaction score
11.776
Προφανώς και ήθελα να πειράξω το doctor. Ακόμα και στα ISO=100 μπορεί να έχω θόρυβο υπό συνθήκες. Το πρόγραμμα το είχα ακούσει και παλαιότερα, αλλά δεν του έδωσα την ευκαιρία που του άξιζε. Αύριο-μεθαύριο θα το ξαναδοκιμάσω. Αν κάνει αυτό που δείχνει η φωτογραφία στην πρώτη σελίδα του, είναι εκπληκτικό.

Reaction score
3

Το Dfine της NikSoftware το δοκιμάσατε? Εξαιρετικό κι αυτό! Βέβαια πλέον το Camera Raw κάνει κι αυτό τρομερή δουλειά στην απομάκρυνση του θόρυβου.

Reaction score
11.776
Δοκίμασα όλη τη σουίτα των plugins της Topaz για Photoshop.
Πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, θέλει λίγο διάβασμα και δοκιμές για να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Πολλές ρυθμίσεις για κάθε φίλτρο.
Χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί δεν είναι δύσκολο να καταστρέψεις μια φωτογραφία νομίζοντας π.χ. ότι έκανες καλή αποθορυβοποίηση.

Το Dfine δεν το έχω ακουστά, θα το δοκιμάσω σήμερα.

costas EAR

Δόκτωρ ΔιαXύσιος
Editor
Reaction score
144.510

και για το Dfine έχω διαβάσει πολύ κολακευτικά σχόλια από πολλούς χρήστες.

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.994
Members
38.524
Νεότερο μέλος
opanamas