επίσης παλιό ραδιόφωνο με λυχνίες

Μηνύματα
55
Reaction score
2
Μιας που μας έχει πιάσει νοσταλγία για τα παλιά, αποφάσισα και εγώ να ασχοληθώ με ένα ραδιόφωνο που έχω κληρονομήσει από τον παππού.

Δεν ξέρω αν δουλεύει η όχι , αλλα θα με ενδιέφερε να το λειτουργήσω.

Έβγαλα κάποιες φωτογραφίες..στην πρόσοψη έχει κανονικά τα κουμπιά του, τα έβγαλα για να τραβήξω έξω τη βάση του.

Στο αυτοκόλλητο γράφει 'The Orthon Corporation, USA', έκανα ένα ψάξιμο στο Internet και βρήκα και το pdf με το θεωρητικό κύκλωμα και κάποιες πληροφορίες. Απότι φαίνεται υπάρχουν 4 παρεμφερή μοντέλα του ραδιοφώνου..ποιο είναι το δικό μου δεν ξέρω ακόμα.

Που να απευθυνθώ για να το τσεκάρει κάποιος ?
 

Attachments


Μηνύματα
1.935
Reaction score
9
Το δικο σου εχει πιο "μοντερνες" λαμπες. Τα νηματα ειναι επισης εν σειρα, και μαλιστα εχει ενσωματωμενη την λυχνια φωτισμου που αναφερω σαν ασφαλιστικη δικλειδα για το παραδιπλα ραδιο. Απλα την εχει για φωτισμο του καντραν και στο σχεδιο συμβολιζεται με το γνωστο χ μεσα σε κυκλο. Εαν καουν τα νηματα της μιας λαμπας δεν αναβει καμμια.

Ισχυουν και εδω τα περι φασης στο σασσι
 

Μηνύματα
1.714
Reaction score
761
ισως να μην υπαρχει καν στο σχεδιο η εκδοση αυτη, διοτι για Ελλαδα κυκλοφορουσαν φτηνες εκδοσεις (χωρις μετασχηματιστες τροφοδοσιας για νηματα,πλεγματα και ανοδους) και χρησιμοποιουσαν τα 300V απο το δικτυο.

Υπαρχει ενδεχομενο το καλωδιο ρευματος να ειναι μεγαλης αντιστασης (για δημιουργια πτωσης τασης) ή να υπαρχει ροοστατης σε σειρα, προσοχη να μην το αλλαξεις αν δεν το ελενξεις.

Τα νηματα θα τα μετρησεις για να επιβεβαιωσεις ωμικη αντισταση. Τους πυκνωτες λαδιου και χαρτιου μετρησε τους, τον ηλεκτρολυτικο αλλαξε τον, αν σε παιρνει αλαξε και του λαδιου, αν ειχε μηνει σε χωρο με υγρασια, αλλαξε και του χαρτιου.

Στο λαμπακι που εχει σε σειρα με τα νηματα να βαλεις και αλλα δυο σε σειρα, το ενα 12V και το αλλο 9V με ιδιο ρευμα με αυτο που υπαρχει.
γιατι απο 220 εχουμε 240Vac πια.

Τη μεγαλη ζημια την παθαιναν αυτα που δεν ειχαν μετασχηματιστη στο αναμα λογω μεγαλων εντασεων στα νηματα μεχρι να φτασουν στην θερμοκρασια λειτουργιας τους.:prof:

Στη Θεσσαλονικη ξερω μαγαζι που κανει επισκευες και εχει αρκετο στοκ με λαμπες. Αν με δικια σου ευθυνη και με γνωση του κινδυνου ηλεκτροπληξιας, αποφασισεις να ασχοληθεις με το αθλημα εσυ (δεν ξερω τις γνωσεις σου και τις ικανοτητες σου), ελπιζω να εχεις αντιηλεκτροπληξιακο στο σπιτι.

αλλα ακομα και αν εχεις αντιηλεκτροπληξιακο...wall_1

ο αντιηλεκτροπληξιακος δεν θεωρει προβλημα το να πιασεις με το ενα χερι την φαση και με το αλλο τον ουδετερο και δεν θα πεσει στην περιπτωση αυτη.
 

Μηνύματα
537
Reaction score
129
Στο αυτοκόλλητο γράφει 'The Orthon Corporation, USA', έκανα ένα ψάξιμο στο Internet και βρήκα και το pdf με το θεωρητικό κύκλωμα και κάποιες πληροφορίες. Απότι φαίνεται υπάρχουν 4 παρεμφερή μοντέλα του ραδιοφώνου..ποιο είναι το δικό μου δεν ξέρω ακόμα.
Μήπως μπορείς να αναρτήσεις κι άλλες φωτογραφίες του εσωτερικού;
Με ενδιαφέρει να δω λεπτομερείς φωτογραφίες από το μεγάφωνο μαζί με τον μετασχηματιστή εξόδου καθώς και από την κεραία.
Έχω παρόμοια έκδοση του ραδιοφώνου που του λείπουν τα ανωτέρω και θα ήθελα να τα αντικαστήσω. Τα υπολοιπα φαίνονται ίδια περίπου στο εσωτερικό.
Βρήκα άλλο ένα το ίδιο σχεδόν με αυτό που έχω στην Ελλάδα αλλά πουθενά αλλού. Αυτό που έχεις εσύ φαίνεται πιο πολυτελής έκδοση.

Στην Αμερική, η εταιρεία αυτή ενώθηκε κάποια στιγμή με την εταιρεία Coradio και έκτοτε κατασκεύαζαν ραδιόφωνα που λειτουργούσαν με κέρματα για χρήση σε πανδοχεία.
Πρόεδρος της Orthon Corporation, Paterson NJ (πριν την ενοποίηση με την Coradio) ήταν ο George G. Pagonis.
Αυτά για την ιστορία, με βάση τα όσα βρήκα σε δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο.
 


Τελευταια Μηνυματα

Staff online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
171.317
Μηνύματα
2.858.308
Members
37.894
Νεότερο μέλος
tassos249
Top