... και το όνομα αυτού ...

Reaction score
3
''... Ερμόλαος!

Η γιαγιά σταυροκοπιέται πάνω από την κολυμπήθρα και αναφωνεί:

Μεγάλη η χάρη σου, Άγιέ μου αλλά δεν έχω ξανακούσει το όνομά σου! ''

Η ιστορία είναι πραγματική και την άκουσα όταν ήμουν μικρή ...

όπως πραγματική είναι και η παράδοσή μας ή το έθιμο ή ... που θέλει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα των παππούδων και των γιαγιάδων.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι γιαγιάδες διαφωνούν μεταξύ τους, την ώρα του μυστηρίου, για το ποια θα έχει την τιμή να ακούσει, από το στόμα του παπά, το όνομά της ...

Εγώ, έχω το όνομα της γιαγιάς μου από την Κρήτη.
Αν είχα πάρει το όνομα της γιαγιάς μου από την Ζάκυνθο, θα με έλεγαν Νικολέτα και μάλλον θα γιόρταζα μαζί μας τον σύζυγό μου :137:

Πιστεύετε ότι η παράδοση θα πρέπει να διατηρηθεί και τα παιδιά να παίρνουν το άνομα των γονιών των γονιών τους ή θα ήταν προτιμότερο να επιλέγονται ονόματα άσχετα με εκείνα του γενεαλογικού δέντρου;

Πάντως σήμερα, άκουσα και την εκδοχή ότι η παράδοση της συνέχισης και διαιώνισης των οικογενειακών ονομάτων θα πρέπει να διατηρηθεί, καθώς μας κρατά δεμένους με τις ρίζες μας ...

Σκεφτείτε βέβαια πώς πήρατε και σεις το όνομά σας ...:126:

Reaction score
1.213
Απάντηση: ... και το όνομα αυτού ...

Πιστεύετε ότι η παράδοση θα πρέπει να διατηρηθεί και τα παιδιά να παίρνουν το άνομα των γονιών των γονιών τους ή θα ήταν προτιμότερο να επιλέγονται ονόματα άσχετα με εκείνα του γενεαλογικού δέντρου;
Παντως οταν πειραζε τον παππου μου (απο οτι μου εχουν πει ) ο πατερας μου οτι εχουν επιλεξει αλλο ..ονομα αυτος ειπε πολυ απλα οτι αν δεν δωσετε το ονομα μου εγω δεν ερχομαι στη βαφτιση.Απλα πραγματα...:143:

Reaction score
1.213

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου οι γιαγιάδες διαφωνούν μεταξύ τους, την ώρα του μυστηρίου, για το ποια θα έχει την τιμή να ακούσει, από το στόμα του παπά, το όνομά της ...

Το πρωτο παιδι απο την οικογενεια του πατερα.Το δευτερο παιζεται....:143:

Reaction score
5
Αναχρονισμοί και ματαιοδοξίες. Ποιά λογική σκέψη καταλήγει στο ότι με το να βλέπεις τον 'μικρό Τρύφωνα' ή την 'μικρή Ευλαμπία', νομίζεις ότι συνεχίζεις έτσι την βιογραφία σου; (μέσω άλλων) Και γιατί καταδικάζεις αυτά τα παιδιά σε μια ζωή με κακόηχα ονόματα, επειδή σού'τυχε και σένα αυτό; (τυχαία τα παραδείγματα)
Υπήρχε λόγος που οι βασιλικές οικογένειες έδιναν τα ονόματα των παππούδων στον μικρό διάδοχο, για να βλέπει ο κόσμος την συνέχεια και να αποτρέπονται οι σφετεριστές.
Οι υπόλοιποι γιατί το θέλουν; :114::136:

Reaction score
2.838
Απάντηση: Re: ... και το όνομα αυτού ...

Και γιατί καταδικάζεις αυτά τα παιδιά σε μια ζωή με κακόηχα ονόματα, επειδή σού'τυχε και σένα αυτό

Γιατί βρε Άκη , το Κωνσταντίνος ωραίο όνομα είναι .:145:

Reaction score
6
Το όνομά μου φυσικά και ήταν από το όνομα του πατέρα του πατέρα μου, δηλαδή τον παπού μου.

Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει διαφορετικά. Και όχι μόνο αυτό. Μιλάμε για τάμα να βαφτιστώ σε μοναστήρι, 4 ώρες ποδαρόδρομος από το κοντινότερο χωριό (και άλλες τέσσερις στην επιστροφή). Δρόμος ή χωματόδρομος ούτε για αστείο, μέσα από μονοπάτια.

Καταλαβαίνει εύκολα κάποιος πόσο δύσκολα θα ήταν τα πράγματα αν την ώρα της βάφτισης μετά από όλη αυτήν την ταλαιπωρία, δεν έπαιρνα το όνομα του παπού παραδοσιακά. Θα γινόταν χαμός... . :137:

Reaction score
1.213

Ετσι ειναι η παραδοση τι να κανουμε.Συμφωνω οτι αν ειναι καποιο ονομα ιδιαιτερα κακοηχο η ετσι πια ακουγεται στη σημερινη εποχη δεν χρειαζεται να 'καταπιεστεις' πια και να το βαλεις.
Τωρα αν καποιος θελει να 'διαφοροποιηθει' μπορει να ονομασει το παιδι του Καλ-Ελ οπως το εχει ονομασει αστερας του Χολυγουντ , η Σπαιντερμαν η δεν ξερω εγω τι αλλο...:143::143:

Reaction score
0

Πολυ κακο για το τιποτε......Μηπως διαλεγουμε το επωνυμο? Τελικα α ανθρωπος - κατοχος προσδιοριζει το ονομα κι οχι το αντιστροφο. Με αυτη την οπτικη ακολουθησα την παραδοση (δις).

Reaction score
2

Εμένα δεν μου αρέσει το έθιμο που έχω ακούσει να διαλέγει ο νονός το όνομα.

Reaction score
50
Εγώ συμφωνώ εν γένει με την παράδοση που θέλει τα παιδιά να παίρνουν το όνομα των παππούδων τους αλλά με... προϋποθέσεις. Από τη μία είναι ένα έθιμο που θα μ' άρεσε να διατηρήσω, διαφωνώ όμως να δίνουμε το όνομα του παππού ή της γιαγιάς σε περίπτωση που είναι ιδιαίτερα κακόηχο (βλέπε περιπτώσεις που είπε ο ak1s) ή απλά δε μας αρέσει.

Για να το θέσω διαφορετικά, αν οι παππούδες έχουν normal ονόματα θα τα προτιμούσα, ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο άλλο όνομα που μου άρεσε καλύτερα. Αν όχι τότε θα διάλεγα κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι, στην περίπτωση κακόηχου ονόματος, υπάρχει πάντα και η επιλογή να δώσεις στο παιδί δυο ονόματα, αυτό που σ' αρέσει και του παππού/γιαγιάς του και να το φωνάζεις με το... ωραίο :107:

Reaction score
29

Γι' αυτό εχουμε γεμίσει Γιάννηδες και Γιώργηδες και γιορτάζω εγώ και άλλοι 3000000 άνθρωποι σε τούτη τη χώρα.
Αντε να διαλέξεις που θα πας επίσκεψη.

Costas Coyias

Επίτιμο μέλος
Reaction score
23.279

Έλλλλα μωρέ, σας πείραξαν τα ονόματα των παππούδων τώρα; Δίνεις στο παιδί το όνομα του προγόνου να γενεί το χατήρι του, ε!, κι άμα είναι δύσκολο ή κακόηχο, το κάνεις χαϊδευτικό, σιγά τώρα! Εμένα μ' αρέσουν πολύ τα χαϊδευτικά, κι ας λένε ό,τι θέλουν οι παπάδες και οι αρχαιολάγνοι και οι πιουρίστες. Τέτος, Τέττα, Λίνα, Μικές, Λέλος, Ντίκος, Ντίνος, Λία, Ρόζα, Άκης, Μάκης, Τάκης, τέτοια. Επίσης, μ' αρέσουν και τα "λαϊκά" ούτως ειπείν χαϊδευτικά, Μήτσος, Θέμης, Γιωργής, Κίτσος, Πάμπος, Γιάγκος. Δεν κάνω πλάκα!

Υπάρχουν βέβαια και τα εύηχα, αυτά που συνήθως περιέχουν υγρά σύμφωνα, Μαργαρίτα, Χλόη, Δάφνη. Σ' αυτά τί να αλλάξεις;

Reaction score
4

Μπαα...δεν με νοιάζει καθόλου, ούτε "τιμή" το βλέπω για τους παπούδες.
Το όνομα είναι κάτι που πρέπει να ταιριάζει με το "άτομο" αφού κάθε ένα, κάτι σημαίνει...
..έτσι, αν έκανα παιδί, μόλις θα μου έδειχνε κάτι στον χαρακτήρα του θα το ονόμαζα ανάλογα.

Reaction score
33
Re: Απάντηση: ... και το όνομα αυτού ...

Μπαα...δεν με νοιάζει καθόλου, ούτε "τιμή" το βλέπω για τους παπούδες.
Το όνομα είναι κάτι που πρέπει να ταιριάζει με το "άτομο" αφού κάθε ένα, κάτι σημαίνει...
..έτσι, αν έκανα παιδί, μόλις θα μου έδειχνε κάτι στον χαρακτήρα του θα το ονόμαζα ανάλογα.
Ωχ!
Αν βγει το παιδί υπερκινητικό θα το βγάλεις "χοροπηδηχτό νευρόσπαστο" ? :142:

Reaction score
4
Απάντηση: Re: Απάντηση: ... και το όνομα αυτού ...

Ωχ!
Αν βγει το παιδί υπερκινητικό θα το βγάλεις "χοροπηδηχτό νευρόσπαστο" ? :142:
:137:

...μάλλον Θανασάκη...:138:

Reaction score
1

Εμένα πάντως με βόλεψε καλά το όνομά μου. Έχω το πλήρες ονοματεπώνυμο του παππού μου που αν και δεν τον θυμάμαι σχεδόν καθόλου, κατάλαβα ότι είχε τον πλήρη σεβασμό και την αγάπη όλων και έτσι παρόλο τον....εμφύλιο αδελφών, ξαδελφών, θείων κλπ, έχω παραμείνει η αδυναμία όλων ακόμα και μετά από 30 χρόνια :116:

D

deleted user 10898

Guest
ζητειται ονομα για κορη, ευηχο, να γιορταζει, κατα προτιμηση αρχαιοελληνικο...
κιτσο κογια παρατα μας...με τα χαιδευτικα..

Reaction score
1

Ευθαλία (Θάλεια)
Λυδία
Δωροθέα
Αριάδνη αν και το απόλυτο γυναικείο όνομα είναι πιστεύω το Χριστίνα.

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
109.142

..το απόλυτο γυναικείο όνομα είναι πιστεύω το Χριστίνα.

...και το απόλυτο αντρικό το Αλέξανδρος.

Staff online

• abcd
    Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
176.549
Members
38.569
Νεότερο μέλος
2xwria