κατασκευη δωματιου αποκλειστικα για HOME CINEMA

Reaction score
205
O χωρος ειναι στο υπογειο και ειναι 20 τμ, 5χ4.

Δυστηχως ειναι μικρος και αρκετα περιοριστικος , οπως φανταζομαι θα μου πειτε και εσεις... αλλα αυτον εχουμε με αυτον θα πορευτουμε...

ΘΑ ηθελα γνωμες και συμβουλες για να τον διαμορφωσω οσο το δυνατον καλυτερα.

Με απασχολει αρκετα η αποσταση θεασης , και ισως τελικα να μην με περνει για να βαλω 2 σειρες καθησματα, αλλα μονο μια γιατι φανταζομαι οι μπροστα θεσεις θα ειναι σχεδον στα 2 με 2.5 μετρα αρα η θεαση θα ειναι αδυνατη...

Περισσοτερο ομως απο αυτο με απασχολει το θεμα της σωστης επιλογης χρωματος στους τοιχους , το ταβανι και το δαπεδο, γιατι θελω να εξαλιψω αν ειναι δυνατον εντελος καθε ειδους ανακλαση μπορει να εχω γυρω γυρω ....

dedicated.jpg

abcd

Πρώην Διοικητής ο τροπαιοφόρος
Super Moderator
Reaction score
107.420
Απάντηση: κατασκευη δωματιου αποκλειστικα για HOME CINEMA

Δυστηχως ειναι μικρος και αρκετα περιοριστικος , οπως φανταζομαι θα μου πειτε και εσεις... αλλα αυτον εχουμε με αυτον θα πορευτουμε...
Δεν είναι μικρός λέω εγώ.

Όσο για το χρώμα, μαύρο το ιδανικό, γκρι πολύ καλό, ή οποιοδήποτε σκούρο που σου αρέσει.

gstriftos

gilectronikos
Reaction score
4.423

Καθολου μικρός!
Δες τι μπορεί να γίνει σε 6x4.
2 σειρές μπορουν να μπουν ευκολα και για να μην έχεις πρόβλημα,με την εγγύτητα των περιφερειακών ηχείων στις πίσω θέσεις,χρησιμοποιείς δίπολα.

Reaction score
205

πλησιαζουμε σιγα σιγα...

τωρα ειμαι στην φαση πριν μπουν οι γυψοσανιδες και θα ερθει ο ηλεκτρολογος να περασει τα καλωδια....

Εχω καποιες ακομη ερωτησεις...

1. Εκτος απο καλωδιο HDMI και ethernet Cat6 , τι αλλα καλωδια λετε οτι πρεπει να προβλεψω για να περασουν? φανταζομαι και τα καλωδια για τα ηχεια και το sub πρεπει να περασουν και αυτα για να μην φαινοντε. Κατι αλλο?
2. Πια βαση οροφης προτζεκτορ για γυψοσανιδα?
3. Υπαρχει καποιος οδηγος για το πως θα κεντραρω τον προβολεα και το πως θα υπολογισω την σωστη αποσταση που θα πρεπει να τον εχω απο το πανι?
Γιατι τωρα εχω εναν Εpson TW 3600 , αν μελοντικα αλλαξω προβολεα (πχ τον 1070 που σκεφτομαι) θα πρεπει αναγκαστικα να ξεστησω την βαση οροφης και να την ξανα τοποθετησω σε διαφορετικη θεση για να ταιριαζει στον νεο προβολεα? Υπαρχει μηπως καποιο κοινο σημειο που θα μπορουν και οι 2 προβολεις να βγαλουν τις ιδιες ιντσες απο την ιδια αποσταζει παιζοντας μονο με το ζουμ ??

argi

"Επαγγελματίας"
Reaction score
6.879

pano τωρα το ειδα , αν θες παρε τηλεφωνο.....

Reaction score
205

καλησπερα. Αν θες στειλε μου το σε ενα πμ, και θα σε παρω να τα πουμε μια απο αυτες τις ημερες

Reaction score
3.085
Καλωδιώσεις και ηλεκτρολογική εγκατάσταση...

πλησιαζουμε σιγα σιγα...

τωρα ειμαι στην φαση πριν μπουν οι γυψοσανιδες και θα ερθει ο ηλεκτρολογος να περασει τα καλωδια....

Εχω καποιες ακομη ερωτησεις...

1. Εκτος απο καλωδιο HDMI και ethernet Cat6 , τι αλλα καλωδια λετε οτι πρεπει να προβλεψω για να περασουν? φανταζομαι και τα καλωδια για τα ηχεια και το sub πρεπει να περασουν και αυτα για να μην φαινοντε. Κατι αλλο?
......
Καλημέρα κι εδώ

Όπως σου έγραψα στο ίδιο νήμα σου, στο διπλανό forum, πέραν των όσων πολύτιμων συμβουλών σου έχουν δώσει όλοι οι φίλοι, θα ήθελα να επισημάνω αν έχεις δώσει σημασία στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του χώρου.

Επειδή είσαι ακόμα στο χτίσιμο (δεν ξέρω βέβαια σε ποιό βαθμό ολοκλήρωσης βρίσκεται ο χώρος και κατά πόσον στο παρόν στάδιο επιτρέπει - ακόμα - παρεμβάσεις), καλό θα είναι να θέσεις στη γενική θεώρηση των πραγμάτων και τα ηλεκτρολογικά.

Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

1. Η γείωση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Αυτή πρέπει να καλύπτει πλήρως τους κανόνες και τις διατάξεις της ΔΕΗ, όχι μόνο για λόγους ασφαλείας των χρηστών (που είναι και το πρωτεύον ζήτημα), αλλά και για λόγους σωστής και απρόσκοπτης λειτουργίας των μηχανημάτων σου.

2. Η διατομή των καλωδίων, που πηγαίνουν στις πρίζες τροφοδοσίας των συσκευών. Αυτή πρέπει να είναι επαρκής, ειδικά στις πρίζες που τροφοδοτούν ενεργοβόρες συσκευές (ενισχυτές), ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία τους. Η διατομή αυτών των καλωδίων έχει άμεση σχέση με την αρχική διατομή των κεντρικών καλωδίων τροφοδοσίας του χώρου και φυσικά με τις υπόλοιπες καταναλώσεις του (φωτισμός, άλλες συσκευές, π.χ. κλιματισμός, κάποιο ψυγείο ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή πέραν των συσκευών AV).

Tip:

Για τις ενεργοβόρες συσκευές (ενισχυτές, ειδικά αν πρόκειται για τελικούς), επιλέγουμε διατομή ανά συσκευή το λιγότερο 1.5mm2, και καλύτερα 2.5mm2. Για όλες τις άλλες συσκευές, καλό είναι η διατομή να μην πέφτει κάτω από το 1mm2, με προτεινόμενη τη διατομή του 1.5mm2. Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την κατανάλωση κάθε συσκευής καθώς και με τη συνολική καταναλούμενη ΜΕΓΙΣΤΗ ισχύ ΟΛΩΝ των συσκευών που συνδέονται σε κάθε πρίζα.

Παράδειγμα:
Αν ο ενισχυτής σου φέρει την ένδειξη 1800W max. (συνήθως στο πίσω μέρος της συσκευής), αυτό σημαίνει ότι σε συνθήκες λειτουργίας μέγιστης ισχύος θα "τραβάει" από την πρίζα 1800W ή 8.18Α στα 220V. Αυτό σημαίνει ότι για την συγκεκριμένη πρίζα, οι αγωγοί της πρέπει να είναι κατ' ελάχιστον 3x1.5mm2. Η πρακτική λέει ότι είναι καλύτερα να τροφοδοτείται με 3x2.5mm2.

Παράλληλα, έχεις ας πούμε, μιαν άλλη πρίζα, πάνω στην οποία "πέφτουν", ένα DVD player, ένα Blu-Ray Player και μια τηλεόραση ή ένας προβολέας. Τυπικά, έχουμε μέγιστες καταναλώσεις: DVD = 35-40W, Blu-ray = 35-40W, Projector = 200-500 W, σύνολο 550-600 W. Σε αυτή την πρίζα, ακόμα και μια διατομἠ 3x1mm2 θα ήταν αρκετή, αλλά η πρακτική λέει ότι το 3x1.5mm2 είναι αναγκαίο.

3. Η θωράκιση των καλωδίων. Είναι πλέον παγκοίνως αποδεκτό ότι σε dedicated χώρους, τα καλώδια τροφοδοσίας των συσκευών AV είναι προτιμότερο να είναι καλώδια με εξωτερική θωράκιση (μπλεντάζ), ώστε να απορρίπτουν τις εξωτερικές παρεμβολές (ηλεκτρομαγνητικές και ραδιοσυχνότητες). Σε μια τέτοια περίπτωση, η συνδεσμολογία των αγωγών και της θωράκισης, ακολουθεί τον κανόνα που προτείνει το Rane Technical Staff για τα interconnects, δηλαδή το μπλεντάζ γειώνεται στη μιαν άκρη του καλωδίου, στην αρχή, κοντά στον πίνακα και είναι "στον αέρα" (floating) στην άλλη άκρη, κοντά στις πρίζες. Έτσι διασφαλίζεται (θεωρητικά) ώστε οι εξωτερικές παρεμβολές, οι οποίες, αν υπάρχουν και μπορούν να "τσιμπηθούν" από τα καλώδια, να απορρίπτονται προς τη γη.

Δες ένα νήμα που ξεκίνησα εγώ εδώ, στο οποίο συζητήσαμ διεξοδικά τα θέματα της γείωσης, όσο και άλλα θέματα, τα οποία αναφέρω στο αρχικό post του νήματος.

(Τα συγκεκριμένα σου τα γράφω και στο ίδιο νήμα σου, που έχεις ανοίξει και στο διπλανό φόρουμ)

Καλή επιτυχία!

Reaction score
0
Ο χώρος σου είναι μια χαρά και μπορείς να φτιάξεις κάτι καλό.Πρόσεχε με τους ηλεκτρολόγους μη περάσουν τα καλώδια όπου να'ναι αλλά και καλώδια ότι να'ναι που δε θα κάνουν στις συσκευές σου γιατί μου είχε τύχει σε πελάτες να κλένε τα λεφτά που δώσανε και να έπρεπε να ξυλώνουμε από την αρχή τα πάντα.

Ο προβολέας πρέπει να είναι ακριβώς απέναντι από το πανί σχεδο΄ν κέντρο στην ευθεία και όχι πολύ ψηλά σε σχέση με το πανί γιατί όλοι έχουν όριο στις μοίρες για το keystone.

Ίδιο άνοιγμα προβολής πολύ δύσκολο να βρεις αλλά αυτό που μετράει είναι αν είναι ίδια μάρκα και ίδια τεχνολογία (3lcd,dpl ktl.) συνήθως πλησιάζουν πολύ οι ίντσες που ανοίγουν μεταξύ τους.

Reaction score
152
φιλε, σ΄αυτον το χωρο μπορεις να εχεις τις δυο απο τις τρεις βασικες σταθερες τη βιντεοπροβολης εφ'οσον ειναι ιδιοκτητος....
η πρωτη ειναι ο ιδιος ο χωρος
η δευτερη ειναι το μεγεθος της οθονης. σε 4 μετρα πλατος ανοιγεις ανετα τουλαχιστον 120 ιντσες οθονη και μη κατεβεις απο το νουμερο αυτο....
τριτη ειναι ο προβολεας η οποια ειναι η πιο μεταβλητη απο τις τρεις συμφωνα με τις επιταγες της καλπαζουσας τεχνολογιας και της τσεπης σου....

επειδη τα εχω κανει ολα αυτα που λες,βαση προβολεα θα την βιδωσεις στο ταβανι και θα διερχεται μεσα απο την γυψοσανιδα και θα παραμεινει σταθερη στο περασμα των βιντεοπροβολεων....
εγω παντως την κεντραρισα με το ματι το αετισιο μου....

Μέλη online

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Threads
175.818
Members
38.498
Νεότερο μέλος
antikotsos